Ziua Logo
  10:01, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Social

2006-10-23
Pacuraras (, IP: 85.120.2...)
2006-10-23 15:22
Dispersii..Risipiri..

I. este o fata de la mine din sat.
Inalta, avand - pe cand era in tara - un par negru ca pana corbului, foarte des si sarmos ce-i incadra fata ovala, cu un nas drept, sprancene foarte conturate, ochi verzi - un verde translucid iar nu net -, si buze foarte frumoase.E o fire foarte vesela si tonica doar ca...de la o vreme colturile buzelor sunt coborate uneori a tristete.E genul acela de bruneta cu pielea alba, cu obraji care se inrosesc foarte usor..Dupa canon, e o frumusete clasica.

Acum are 32 de ani.In tara era asistenta medicala si impartea la Cluj, impreuna cu o prietena, chiria unei chicinete...Unde, dintr-o camera de 2,5x2,7 m, se deschidea o usa care dadea intr-o baie in care abia aveau loc o chiuveta si vasul wc. Fara a fi fost prevazut un loc pt. dush, acesta se improviza dintr-un furtun care se racorda la robinetul chiuvetei, ramanand ca spatiu de manevra intreaga suprafata a baii aceleia cat un timbru.

In urma cu cativa ani, printr-o firma de intermediere de mana de lucru, I. a plecat ca si baby sitter la o familie din Danemarca.Recomandarea catre firma i-a fost data de L., alta fata foarte faina de la noi din sat care se afla de mai demult in Danemarca, tot ca baby sitter...
Ca o paranteza, L. a cunoscut un in Danemarca un suedez, s-a casatorit si acum e invatatoare la o scoala in Suedia...

Dupa 2 ani si ceva, I. s-a intors in tara..Cand a venit pe la mine, dupa ce a intrat in casa, dupa bucuria aceea a revederii, dupa pupaturi cu toata lumea, ne-am asezat la masa.
Am intrebat-o ''Cum a fost? Hai, povesteste-ne!''Si atunci a izbucnit in plans.Si a plans dupa voie...Si apoi ne-a povestit multe...si bune si rele..

I. nu s-a mai intors in Danemarca...Prin alta firma de intermediere a ajuns in Anglia.
Acum e la Londra si lucreaza intr-un azil de batrani al carui patron e un indian...In acel azil, sahibi venerabili sunt ingrijiti de 2 romance, o bulgaroaica si vreo 7 negrese din Zimbabwe.

Negresele sunt mai multe, mai voinice si foarte unite...Asa se face ca de la inceput le-au batut - la propriu- pe I. si pe bulgaroaica pentru ca acestea au cartit cum ca repartizarea sarcinilor trasate de fetele din Zimbabwe ar fi neechitabila.Pana la urma lucrurile s-au aranjat..Zimbabwencele s-au impus.Si-au castigat dreptul de a lucra munci administrative si la bucatarie.Acolo gatesc alimentele pe care patronul indian le cumpara ieftin, cu o zi inainte de a le expira termenul de valabilitate..
Sahibi, altadata powerful-i, sunt serviti de maini iubitoare ...

Esticele fac si munca pe care zimbabwencelor le repugna.Anume, printre altele, imbracate cu niste sorturi de cauciuc si cu manusi asemenea, fac toaleta pensionarilor acelui camin..Adica le schimba scutecele de unica folosinta, ii sterg, ii spala...Si alte lucruri din acestea, tinand de anume amanunte sordide, despre care este si de mirare ca omul civilizat, lumina lumii, inca nu a reusit sa scape..

In primavara, I. a fost venita in tara..Nu isi pune bani deoparte asa cum nu a ramas cu nimic nici dupa anii din Danemarca..Cand strange ceva bani, calatoreste..In rest, doar traieste..
Am intrebat-o, cat de greu ii este?
Mi-a spus ca oamenii aceia, batranii aceia de la azil i-s dragi..Chiar asta a fost cuvantul ''Mi-s dragi''

De ce? Pentru ca sta cu ei sa le asculte povestile despre stralucirea trecutelor vieti...Pentru ea, nascuta si crescuta intr-un sat din Ro., povestile lor sunt tot atatea calatorii prin taramuri noi si lumi neatinse..
Sta si-i asculta si viseaza la vietile lor..trecute.
In Danemarca nu i-a placut pentru ca acolo oamenii nu povesteau...Sau poate n-a intalnit ea oameni care sa stea cu ea la povesti..
Acum a gasit niste oameni care povestesc..Este poate pentru ca atat le-a mai ramas..
Si ea e foarte incantata ca poate sta mult la povesti pentru ca poate invata mai bine engleza..Si e foarte incantata ca oamenii aceia o mai corecteaza din cand in cand, chiar daca adeseori tifnosi si cu hachite...Poate si din cauza asta I. a ajuns acum sa vorbeasca engleza foarte corect si cu un accent foarte britanic..

I. este tunsa scurt acum....Ochii ii ies mult mai bine in evidenta.Din cauza ca e tunsa scurt, pare si mai inalta decat - oricum - este....
Si fiind tunsa scurt, acum este mult mai evident cat de mult a incaruntit I.
De peste frunte, doua poteci argintii - de ganduri - i se rasfira prin parul negru si des ca o perie, pana spre ceafa...

In azilul acela, printre cei cu care se intelege cel mai bine I., este un venerabil gentlemen...Cand ii face toaleta - asa precum mi-a reprodus zambind si cu accentul de rigoare I. - venerabilul sahib ii spune asa: ''You, bloody tall and skinny bitch !''. I. rade si o ia ca pe un compliment...







folclorist din trei-iezi-cucuieti (...@aol.com, IP: 64.12.117...)
2006-10-23 20:07
De ce s-a intors in ...tzara ?

^spock^ (...@yahoo.de, IP: 84.56.174...)
2006-10-23 20:13
Re: Dispersii..Risipiri..

Eu nu vad in povestea asta nimic tragic sau mai stiu eu cum.
Fata e de profesie asistenta.

Muncile care le face in Anglia ar fi trebuit sa le faca in mod normal si in Ro. Doar ca la noi nu e starea normala si asistenta nu se misca fara ciubuc nici sa-ti dea reteta, daraminte sa faca toaleta unui imobilizat la pat...

Asa ca asta e drumul care l-a ales profesional, asta a invatat, asta face. Daca nu e pe placul ei, ii sta in putere sa mai invete, sa se recalifice etc. Sunt pentru asta in vest sumedenii de posibilitati.

Eu un lucru am invatat in vest: e adevarat, ca si strain ai acces ceva mai greu la locuri de munca in general (mai ales la primul), insa daca ai dovedit (recomandari, tot de la firme din vest) ca ai stiinta in meseria ta, ca esti serios, se pot aia baza pe tine, atunci nu te bazaie nimeni. In general sefii vestici sunt orientati pe profit. In consecinta esti respectat ca si mana de lucru la valoarea pe care o ai. (ma refer doar la cei cu acte in regula, drept de munca etc.)

Mai sunt si porci, care incearca sa-i exploateze pe straini, insa, atunci ai contractul. Ce scie in el, e sfant. Nu se respecta, mergi la avocat etc.

Mie unul nu mi se pare deosebita povestea despre I.
Munceste, primeste salar si-si modeleaza viata cum crede ea mai bine. Asta face toata lumea.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00486 sec.