Ziua Logo
  07:25, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-10-10
Adrian v.D. (, IP: 217.228.211...)
2006-10-10 11:58
Lumea in schimbare

Stefan cel Mare nu este roman..Dar a fost vorbitor de limba romana.
A luptat pentru Moldova sa,care regiune,cu vorbitori de lb.romana,la 1859 a dorit atat de mult Unirea,prin locuitorii ei...
Nici Goethe sau I.Kant nu au fost <germani>,dar au scris in lb.germana,astfel ei fiind reprezentanti de cinste ai ..poporului german.Pentru ca <Santul Imperiu Roman>,mai tarziu adaugandu-i-se si<de Natiune Germana>,numai Germania de azi nu era....(Das Erste Reich)
Germania moderna,a aparut tarziu,la 1871,sub cancelaria condusa de Otto v. Bismarck,sub denumirea de "Imperiul German".Pana atunci Germania a fost formata din zeci de <state germane>,in unele perioade ,din sute de statulete!

Din pacate,acea definitie de <roman>,a aparut tarziu....Dar este adevarat ,nu apartenenta la o Biserica sau nationalitatea definesc <romanul>,ci apartenenta la un spatiu cultural bine definit,la limba vorbita si la....cetatenie.Sau cel putin un criteriu din cele enumarate...(Au existat perioade in Istoria Romanilor,cand un astfel de articol,ca cel al doamnei Popovici,ar fi produs executarea semnatarului in public.Si nu ma gandesc doar la perioada fascista sau comunista a Romaniei....Dar notiunile de <national>,<nationalist>,<patrie>,<patriotism>au suferit de-a lungul timpului,schimbari majore in privinta raportarii si subordonarii lor la realitatea existenta,in lume,dar mai ales in Europa postbelica.Schimbarile in privinta semnificatiilor acestor termeni,care au avut loc in Europe de Vest,in decenii,s-au produs in Romania dupa 1989 in cativa ani,de unde si o nesiguranta printre romani. Chiar si lb.romana este supusa unei evolutii majore...Cine observa cum creste un arbore?)

Mai ar fi un aspect:respectarea tuturor drepturilor nationalitatilor,pe langa faptul ca asigura pacea interioara, permite si dezvoltarea in(pe) viitor a unei culturi complexe,formarea si modelarea pe mai departe a unui popor.
Din nou Germania:integrarea emigrantilor nu este posibila fara cunoasterea limbii germane,fara respectarea Constitutiei.Dar pentru minoritati,limba nu poate fi un criteriu,iar respectarea Constitutiei este valabila pentru toti cetatenii Germaniei,pentru toti locuitorii tarii.
Nu se pot admite "societati paralele" pentru emigranti...Indiferent cum va arata viitorul natiunilor.
Numai de bine!

Adrian D.

PS
Patriotismul?Sa-ti iubesti tara cu defectele si imperfectiunile locuitorilor ei.Aceleasi defecte si imperfectiuni pe care nu le recunosti la tine...


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00642 sec.