Ziua Logo
  07:25, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-10-10
simiondan din timisoara (...@yahoo.com, IP: 86.35.26...)
2006-10-10 10:47
unul din milioanele

de romani. a participat la ambele razboaie mondiale. n-a murit la cotul donului. n-a murit nici in america in perioada interbelica unde a muncit 10 ani. s-a intors acasa, cu banii facuti acolo , si-a cumparat pamant in satul lui. si-a intemeiat o familie .a mai muncit niste ani sa-si faca o casa mare pentru timpurile de atunci . o gospodarie frumoasa.
avea animale si unelte cu care muncea pamantul pe care si l-a cumparat
si pe care l-a mostenit de la parinti. a venit al doilea razboi mondial.era inca apt pentru armata. la terminarea razboiului a fost declarat disparut . de negasit. fusese luat prizonier si l-a cum circulau informatiile pe atunci
era de negasit. inca patru ani de la terminarea razboiului a muncit la rusi.prizonieri de razboi de care rusii n-au spus nimic ani intregi . la primaria satului s-a afisat o lista . morti si disparuti.el aparea la disparuti. cei foarte putini care s-au mai intors spuneau ca a fost prapad.
nu mai sunt sanse sa fie in viata. traia. departe de casa , de familie , de tara. dupa opt ani de la plecare se reintoarce. isi gaseste gospodaria vraiste. copiii erau prea mici ,toti cei apti de munca din sat au fost luati la razboi. familia lui a trait. la intoarcere i-a gasit pe toti in viata .
s-a apucat din nou de lucru. erau multe de facut. a venit comunismul.
toata munca lui , pamantul si animalele au trecut la colectiv. n-a mai rezistat. dupa ce a scapat din doua razboaie , dupa ce a traversat de doua ori atlanticul <cu vapoarele cele iute > citez din scrierile vremii
romanul nostru nu mai poate trai. nu mai are speranta. se imbolnaveste
si in nici un an dupa colectivizare , moare. abia trecut de 60 de ani , romanul nostru mai avea de trait. in satul lui oamenii plecau dincolo dupa 85-90 de ani . dar moare acasa , in satul lui .
mi-am permis , sa va povestesc cat am putut de simplu si cu putine fraze o viata de roman. oare acest om stia definitia patriotismului? mari romani sunt si multi anonimi. anonimul de care v-am povestit a fost bunicul meu. cu multi asemeni lui s-a facut istoria.
am incercat sa raspund la intrebarea din titlul articolului. ce inseamna sa fii roman? simplu. sa crezi in tara ta. sa nu o uiti indiferent unde te afli.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00655 sec.