Ziua Logo
  03:21, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-10-10
Nasu Pantelica din Republica Federala Americana (...@yahoo.com, IP: 72.22.71...)
2006-10-10 01:42
Ma, care fusasi roman pana nu pusaratz intrebarea asta?

Intrebai si io, ca daca nu stiti sa-mi raspundeti proclamam autonomia tinutului oltenesc si trasam granitele cum nu va place. Ma, n-ajunge sa intelegi romaneste, trebuie sa simti si sa intelegi ce spun. Asa si io inteleg ruseste de zice ei "moni moni moni iz so foni in da rici men uold". Da nu simtzasc ca ei.
Ma, roman este tot evreu care pune Romania inaintea Israelului. (Si ala care-mi zice cum facura iei vinu ala fara struguri).
La fel cu unguru si cu neamtzu. Tziganu nu-l numaram ca el e neamtz, vazuratz ...signatura.
Gata, ca ma chema Veta-n casa.

indianu Talpa-Iute din rezervatia Kanesatake (...@hotmail.com, IP: 24.37.31...)
2006-10-10 04:19
Re: Ma, care fusasi roman pana nu pusaratz intrebarea asta?

Firtate, ca bine zisasi!!! Io, ca oltean ce ma gasasc, ma simtii roman de cand ma facu muica. Da' nu fu asa mereu, sa stii! Unii sa simtau moldoveni, altii-ardeleni, altii-valahi , ba unii se simtau chiar unguri, sacui ori nemti. Mihai saracu' avu el o idee a lui, cum ca toti aia de vorbesc romaneste trebie zor-nevoie sa traiasca intr-o singura tara. Doar ca Mihai era cam singuru' care simta asa. Nu de alta, da' taranu' saracu' nu stia el de romanism, de constiinta nationala, de altele de felu asta. El stia de ale lui, de plug, de griu, de cal, vaca, porc, oratanii, de biserica, de scoala (daca o avea si p-aia), de necazurile cu boierul (sau mai rau, cu nemesii), cu turcul ori tatarul. P-atunci nu ierea carti tiparite, ideile nu circula ca azi pe web, oamenii nu s-aduna sa discute politica. Ei se ridica doar cand le ajungea cutitul la os, bunaoara cind cu Bobilna, ori cind cu cu Doja ori cu Horea. Iar Mihai sarmanu' s-a vazut singur in fata dusmanului la greu, luind cafteala dupa cafteala, drept dovada ca romanasii lui habar n-aveau de constiinta nationala. Ia zi tu, daca se simtau romanasi, il lasau pe alde Ieremia cu lesii lui sa-l loveasca pe Mihai? Ori pe nobilii maghiari sa se rascoale impotriva lui? Aia ie! Mihai saracu s-a nascut cu 200 de ani mai devreme.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00654 sec.