Ziua Logo
  18:22, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-10-31
Bumerang din Frankfurt (...@gmx.de, IP: 217.110.230...)
2005-10-31 13:04
articol incitant

Daca lasam emotiile la o parte, si tinem cont de informatii concrete pe care autorul articolului le lasa, din adins as spune eu, la o parte, acest articol s-ar putea reduce la cateva randuri. Dar autorul exagereaza partea neesentiala, si reduce sau chiar elimina esenta.

Vestigi romane s-ar gasii pe teritoriul celor mai multe orase europene, daca s-ar face sapaturi. Nu numai pe teriotiul oraselor romanesti. Cred ca este inutil sa mai pomenesc de intinderea imperiului roman.
Dupa ce ani de zile la acele sapaturi, in plin centrul Clujului, nu s-a mai vazut picior de arheolog, ei luand la inceput tot ce era de importanta istorica, oameni normaili, precum Boc, au hotarat sa astupe craterul din mijlocul orasului! Tot asa de inutil este sa afirm ca imperiul roman nu se poate confunda cu poporul "romin" (folosesc "i" pentru a nu se confunda termenii).
Dar Funar a dorit acest crater ca si bancile pentru a demonstra dreptul asupra teritoriului.

Descrierea demonstratia de tip "Ku Kux Klan" a studentilor "inarmati" cu lumanari!, este la fel de tendentioasa. Pai daca KKK demonstra cu lumanari ar fi fost bine. Numarul de 800 este mult exagerat. In cel mai bun caz au fost cateva sute.Cererea infiintarii unei universitati de limba maghiara nu este noua pentru nimeni. Faptul ca Universitatea Sapienta este finantata de statul Ungar este iarasi notoriu. Numai ca aceste fonduri nu ajung. Autorul insa considera necesar sa aminteasca de calitatea slaba a studentilor care parasesc scoala. De parca asta s-ar datora, in cazul in care este adevarata afirmatia, originii etnice!

Necunscuti au lipit autocolnate pe tablitele de la intrare si iesire in Cluj spune autorul.
Mediafax spune:
"Autocolante cu harta Ungariei Mari au fost lipite, in noaptea de joi spre vineri, pe doua indicatoare de localitate situate pe DN1, la iesirea din municipiul Cluj-Napoca spre comuna Floresti, transmite corespondentul Mediafax."
deci nu peste tot cum lasa sa se inteleaga aurorul. Politi cauta persoanele.
In plus asemenea evenimente au mai avut loc, si nu au nimic in comun cu "vestigiile" din centrul Clujului si cu revopsirea bancilor din parcuri.

Raduc (, IP: 216.16.224...)
2005-10-31 17:03
Re: articol incitant

La 2005-10-31 13:04:58, Bumerang a scris:

 
> Vestigi romane s-ar gasii pe teritoriul celor mai multe orase
> europene, daca s-ar face sapaturi. Nu numai pe teriotiul oraselor
> romanesti. Cred ca este inutil sa mai pomenesc de intinderea
> imperiului roman.

Vestigii romane s-ar gasi pe teritoriul celor mai multe orase europene? Si de ce nu se gasesc? S-au saturat arheologii de cautat?

In Grecia,Italia etc. sapaturile arheologice nu contenesc. Sunt foarte multe cazuri in care cetateni obisnuiti sunt "fortati" sa renunte, (despagubiti zdravan), la locuintele/proprietatile lor care cad in zona de cercetare arheologica. Vezi descoperiile de la Vergina, facute prin anii 80, cand a fost descoperit un sanctuar urias al lui Filip al II-lea...

> Dupa ce ani de zile la acele sapaturi, in plin centrul Clujului, nu
> s-a mai vazut picior de arheolog, ei luand la inceput tot ce era de
> importanta istorica, oameni normaili, precum Boc, au hotarat sa
> astupe craterul din mijlocul orasului!

Nu s-a mai vazut picior de arheolog pentru ca la noi, ca nicaeri, unul ca BOC stabileste cum se scrie istoria romanilor si nu oamenii de stiinta. Pentru arhelogi si pentru stiinta istoriei atat cea romaneasca , cat si universala, BOC a savarsit un mare abuz si o mare nedreptate!

Tot asa de inutil este sa
> afirm ca imperiul roman nu se poate confunda cu poporul
> "romin" (folosesc "i" pentru a nu se confunda
> termenii).

Imperiul roman nu se poate confunda cu poporul roman. Prin definitie, nu are cum un imperiu sa se suprapuna peste o natiune. Poporul roman insa, isi justifica existenta, originea, identitatea prin imperiul roman, in si din sanul caruia s-a nascut.

Romania a existat inca inainte ca Muntenia, Moldova sau Transilvania sa-si contureze entitatea. Romania nu este simpla geografie a locului, ci locul unde traiesc romanii! Ei dau numele teritoriului pe care-l locuiesc si nu invers!

> Dar Funar a dorit acest crater ca si bancile pentru a demonstra
> dreptul asupra teritoriului.

Nu contest ca Funar nu a atins niste extreme prin modul in care a incercat sa justifice prezenta elementului romanesc in zona aceea, dar consider ca asta s-a intamplat din doua motive:

1. Educatia in comunism se baza pe o metoda DIRECTA de prezentare a informatiei - Informatia se transmitea ca atare, direct si fara prea multe menajamente. Ceva la modul, " Traiti bine, ca va ia mama dracului" - (P.Tutea). Funar se pare ca si-a insustit aceasta metoda de lucru, foarte bine...

2. Da, Funar a dorit "acest crater" pentru a demonstra dreptul asupra teritoriului. Dar de ce oare?
Pentru ca acest drept a fost, este si inca va mai fi, CONTESTAT! Contestarea acestui drept este cauza manifestarilor lui Funar, iar descoperirile arheologice au reprezentat OCAZIA prin care el a incercat sa-si legifereze pozitia fata de aceasta tema.

> Descrierea demonstratia de tip "Ku Kux Klan" a studentilor
> "inarmati" cu lumanari!, este la fel de tendentioasa. Pai
> daca KKK demonstra cu lumanari ar fi fost bine. Numarul de 800 este
> mult exagerat. In cel mai bun caz au fost cateva sute.

" Cateva sute", cum spui, chiar daca nu 800, nu este o cifra nesemnificativa. A cere romanilor sa paraseasca o institutie de invatamant, nu este doar o atitudine rudimentara/ primitiva, ci incopmatibila cu vremurile in care traim. Nici nu mai conteaza daca tii in mana o lumanare sau o bata! De la lumanre la bata nu este decat un pas. Lasi lumanarea si ei bata!

Te intreb, cum ar fi ca turcii din Germania sa ceara germanilor sa paraseasca scoala "lor"?

 
> Necunscuti au lipit autocolnate pe tablitele de la intrare si iesire
> in Cluj spune autorul.
> Mediafax spune:
> "Autocolante cu harta Ungariei Mari au fost lipite, in noaptea de
> joi spre vineri, pe doua indicatoare de localitate situate pe DN1, la
> iesirea din municipiul Cluj-Napoca spre comuna Floresti, transmite
> corespondentul Mediafax."
> deci nu peste tot cum lasa sa se inteleaga aurorul. Politi cauta
> persoanele.

Recidivezi . Cand vorbesti despre actiunile antiromanesti, folosesti alte unitati de masura. O singura zvastica mazgalita pe peretii unei sinagoge ar crea momente de ingrijorare in toata lumea politica, interna si inetrnationala; de ce diminuezi acum manifestarile maghiarilor care au mazagalit nu o tablita, ci toate tablitele de intrare si iesire din Cluj?

Si intr-un caz, si in celallat, precedentele create nu ne da voie sa minimizam actiunile de acest gen.

Asta explica si de ce la germani, o manifestare nationalista creaza mai multa agitatie interna si internationala decat, sa zicem, una similara din Finlanda. Cu trecutul ei, Germania nu-si mai poate permite luxul de a trece cu vederea la acelas nivel cu Finlanda, iesirile xenofobe, rasiste, antisemite ale locuitorilor ei.

Toate cele bune!


Filip B (...@yahoo.co.uk, IP: 193.16.218...)
2005-10-31 19:39
Patrioti?


Nu inteleg pe mai marii aparatori ai Patriei Muma de ce nu combat pe 'Marele Patriot Dus Cu Pluta - zis si Vadim Tudor' ca acest XENOFOB-FASCIST face infinit mai mult rau tarii decat un grup de maghiari care cer ceva drepturi?


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00748 sec.