Ziua Logo
  07:01, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-10-25
Observator (...@wmconnect.com, IP: 207.200.116...)
2005-10-25 05:46
De data asta Severin nu bate campii, cititi va rog mai cu atentie...

Motivul principal, esential, primordial pentru care legea minoritatilor nu a trecut in forma sa actuala a fost unul si numai unul:

In Jud. Mures sunt 62 % romani si 38 % maghiari
In Jud. Covasna sunt 23 % romani si 77 % maghiari
In Jud. Harghita sunt 17 % romani si 83 % maghiari.

In perioada de 15 ani in care UDMR a fost tot timpul la guvernare si prin micutul sau procent a reusit aproape cu regularitate sa incline balanta conform intereselor sale de natura ethnica (nu-i intereseaza in rest Romania absolut de loc decat daca pot si ei fura (vezi Verestoy Attila cu vreo 30 milioane de euro, dar si alti bogatasi maghiari, aici este singurul loc unde au dat mana cu grupele de interese ca partide noi nu prea mai avem).

Deci motivul esential a fost ca Partidul Conservator a solicitat ca aceleasi drepturi pentru minoritarii maghiari din Romania sa fie acordate si minoritarilor romani din Romania (in special Har-Cov).

Si-aici s'a impotmolit caruta; UDMR nu a fost de acord ca romanii din Romania sa aibe aceleasi drepturi unde sunt minoritari, ca minoritarii maghiari;
Despre restul celorlalte minoritati nationale din Romania, nu prea s'a vorbit; S'a ridicat si problema Hotararilor de la Venetia, de-acum cateva zile: dl Peter Covaci a declarat la TV International dlui Diaconescu , ca daca si celelalte doua puncte din Hotararea de la Venetia cu privire la minoritati va fi trecuta in Legea Minoritatilor, UDMR va fi de acord.

Dar se pare ca dl Kovaci a facut aceasta declaratie la TVI numai asa.... de circumstanta. Ei vor sa treaca varianta lor, a maghiarilor, nu cea de la Venetia.

Vom vedea acum in Camera deputatilor, daca UDMR va restrange conditiile la cele acceptate pe plan european, la Venetia, sau va continua cu varianta initiala netrecuta astazi la Senat.

Oricum, in nici-o tara europeana, nu exista drepturi pentru minoritati mai mari ca cele acordate de Romania.

In Slovacia unde la 5 milioane de locuitori 500.000 sunt maghiari, adica 10 %, aproape dublu decat in Romania, legea nu a trecut.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00639 sec.