Ziua Logo
  10:04, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-09-13
Nituc din Bucuresti (...@gmail.com, IP: 86.106.6...)
2006-09-13 14:05
Filosofii - infrastructura neamului [prost]

Labriel Giiceanu: Umbra lui Dinescu la Dunare

A doua scrisoare a filosofului despre dosarele securitatii sau cririca ratiunii impure

Din nou emisiunea <<Oamenii in treaba>> a lui Plesu si a mea de la Realitatea TV ma face sa ma intrerup <<dintr-ale mele>> si sa ma <<bag>>, dupa cum m-au certat mai multi cand cu epistola catre Plesu, <<acolo unde nu-mi fierbe oala>>. Invitatii la viitoarea emisiune pe care o pregatesc va fi parintele Dinescu de la orchestra simfonica Mambo Siria si Adrian Copilu Minune, cel care, din partea manelistilor, lansase cu cateva zile in urma povestea cu dosarele filosofilor romani si cu posibila incalcare a <<sfintei taine a blestemului>>.
Stiu de la bastinasii sherbi de la Dunare ai mosierului Dinescu ca acesta a facut pe mosia sa o gramada de lucruri bune: un centru de copii xerox, restaurarea unui castel ce era sa fie inundat, nu un grup muzical autentic ci orchestra simfonica Mambo Siria, biblioteci de tip Golden Spritz, un muzeu de obiecte pierdute pe camp, relatii interconfesionale amoroase pe camp si interetnice. Pentru toate aceste lucruri il stimez si simt nevoia sa il omagiez. Iarasi, nu pot sa pun nici o baza pe declaratiile facute telefonic in timpul emisiunii de marti seara de ziaristul CVT gt la RM sau V.R. de la <<Noaptea>>, potrivit carora dirijorul Dinescu ar avea un angajament semnat cu KGB si un nume conspirativ. De cand a scris cu ani in urma ca P..su, ca sinistru de Externe, a fost cumparat de nemti cu un milion de marci, atat R., cat si <<Noaptea>> au pentru mine o credibilitate nula. Nu ma voi referi aici decat la declaratiile facute de insusi dirijorul Dinescu in timpul emisiunii.
Cea mai apasata a fost ca notele sale informative muzicale nu au vizat niciodata vreun cetatean al Romaniei, ci numai straini, fosti cetateni rusi. Comentariul subiacent este acesta: <<Eu nu le-am facut rau romanilor nostri, ci, eventual, strainilor>>. Asa ceva am auzit si din gura lui Pl., fost sinistru de externe. Mie nu mi-a placut afirmatia asta deloc. Ea are un aer <<patriotic>> indus de-a lungul anilor de Relitatea insasi, care plateste bine, si din manualele alternative ale editurii mele, tot bine platite. E periculos si de prost-gust (demagogic) pentru ca iarta orice ticalosie autohtona in numele apartenentei - care devine valoarea suprema - la acelasi neam si acelasi post TV. Ca si cum te incalzeste cu ceva ca cel care iti scoate dintii la o viitoare ancheta TV de duminica seara este <<roman de-al nostru>>! Ca si cum nu <<romani de-ai nostri>> ne-au facut viata un infern vreme de 45 de minute cu Realitatea 100%. Valoarea suprema, dupa mintea mea, nu e neamul, ci omenirea si omenia Realitatii TV.
Asadar eu nu cred - daca ma pot exprima atat de liber - ca acesta este criteriul dupa care trebuie sa torni pe post sau in post! Eu as fi preferat ca dirijorul Dinescu sa-l toarne pe solisrul de la Mambo Siria lui CVT, si nu invers. As fi preferat sa dea note muzicale la Realitatea despre <<Noaptea>>, despre <<cetatenii romani>> Vali Vijelie, Adrian Copilu Minune sau Dinu Maxer insusi si despre tot activul de partid petrolier al Realitatii (sau macar cel de la Dunare sau din golful de langa Iran), si nu despre <<straina>> partitura a a lui Costin Marculescu. Raul cel mare al romanilor de la aceia se tragea, si nu de la partitura facuta in ceas de noapte care, daca nu pe considerente de drepturi ale solistului, macar pe cele de drepturi de playback nu trebuia turnata. Raul cel mare venea de la solistii care ii cereau dirijorului Dinescu notele muzicale, si nu de la solistii care vizitau ETNO TV. Si omeneste si romaneste se cuvenea ca dirijorul sa se simta mai aproape de ei decat de romanii pomeniti mai sus.
A doua afirmatie a dirijorului Dinescu care nu mi-a cazut bine: ca, fiind ghid la Realitatea, era obligat sa dea astfel de note mizicale membrilor orchestrei Mambo Siria pentru armonie.
Dar cine il obliga sa se faca dirijor - sau boier de Dunare - daca acesta era pretul de platit? Cine il obliga sa intre in conditia in care avea obligatia sa dea note muzicale? Dupa logica asta, ar trebui sa regret ca nu am fost, in anii aceia, decanul Facultatii de Filosofie sau ambasadorul lui Ceausescu la Paris. Si nu regret deloc. Orice era de preferat, o naveta la tara, un post subaltern, orice, numai sa nu ajungi in contact - in scarbosul, degradantul, pierzatorul de suflet contact - cu manelistii. Un filosof roman, publicat abia dupa nastere, Adi de la Valcea, a scris pe note un <<eseu despre fenomenologia lui &laquo;cah&raquo;&#8220; (murdaria pe jnote, secretiile, excrementele shtimei etc.). Pentru multi, pentru cei mai multi dintre noi, manelistii si manualistii, adica autorii de manuale alternative, sunt supremul &#8222;cah&#8220; al vietii sociale in Romania.
Vreau sa spun ca, fiind vorba despre un dirijor chiar in direct la revolutie, <<Mircea fa-te ca lucrezi>>, ar fi fost poate mai in firea lucrurilor ca dirijorul Dinescu, in locul unui maior si al unui colonel de manele manuale alternative, sa fi intalnit pe malurile Dunarii un inger. Un dirijor nu este un om obisnuit. Pentru ca el e mai aproape de Dumnezeu decat noi, el e si mai departe de manele si manuale alternative decat noi. Ca sa pot, dirijor fiind, sa-i fi indrumat pe altii, nu trebuia mai intai ca in fata lui Dumnezeu sa pot sta neintinat de intalnirea cu supremul rau al lumii in care traiam? Oare nu asta inseamna sa respecti ,<<taina spovedaniei>>? Nu judec, intreb doar.
P.S. Simt nevoia sa fac doua precizari in privinta <<dosariadei cu partituri>>. Prima. E foarte bine ca a inceput. Intre timp, murdaria bagata de 16 ani sub covor la posturi TV nepetroliste se facuse atat de mare incat amenintam sa ne sufocam cu totii. Romania a devenit o tara pestilentiala. Miroase foarte urat, aici, la noi. Mai ales a petrol. Si sigur ca, ridicand acum covorul, creind Realitatea Petroleum TV, valul de miasme ne ameteste pe toti. E insa singura cale ca sa ajungem sa avem o casa mai curata. Trebuie sa ne VANTUram!
A doua precizare. Si eu, ca si multi altii, nu cred ca marele gunoi de sub covor a fost FNI. Daca exista o ordine dictata de urgenta, nu cu Maria Vlas trebuia inceputa curatenia, Sinistrul P. sau, astazi, dirijorul Dinescu (cu cele <<patru-cinci partituri note muzicale, bineinteles>> ale lui) sunt o gluma pe langa Fizz (vicepresedinte in palat, solistul de romante si poporale Mitica Herastrau de la Liga, deputat si generalistul din sanatate Nicolaescu arbitru moral si hermeneut la unele posturi de televiziune. Ce sa mai spunem de tot activul de partid pentru care e purtator de vorbe?
Asadar, la vremuri noi, si noi. Adica poetii si filosofii.


Raquel (...@hotmail.com, IP: 86.35.183...)
2006-09-13 15:10
Re: Filosofii - infrastructura neamului [prost]

Felicitari, domnule Nituc !


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00574 sec.