Ziua Logo
  10:01, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-09-11
Serlan Dinus (, IP: 81.12.178...)
2006-09-11 11:55
rufele se spala in familie ..

Ca unul trecut bine de 60 de ani fac parte din familia care 50 de ani nu a avut libertatea pe care o are acea autoare de a judeca dupa razboiul romano-bolsevic pe dezertori, tribunalul generatiei noastre trebuie sa - si dee sentinta. noi am trait cu turnatorii alaturea, pe unii ii stiam, pe altii ii banuiam, de la altii ascultam bancuri politice lansate cu bunastiinta de securitate, de la specialisti cu angajamente ascultam provocarile, ne provocau instructori UTM - UTC- invatatorii- profesorii care ne intrebau daca noi credem in Dumnezeu . . e greu de inteles pt generatia prezenta ca marea comedie umana s-a jucat pe acelasi pamant pe care pasesc azi . . trebuia oare sa murim cu ei de gat? Daca e asa, de ce generatia de azi permite coruptia, sau o justitie cu proceduri de acum 200 de ani cand oamenii erau tratai ca animalele (adica sa vorbeasca in instanta numai avocatii de parca cei impricinati n-ar trebui sa inteleaga care este dreptatea si ca este legea egala pt toti romani) , acea femeie scriitoare de articole sa-si vada de nasul ei mai inainte de a si-l baga unde nu-i fierbe oala! De ce tineretul accepta legi facute care nu se aplica! De ce cand au atata libertate nu lupta si pt libertatea altora, a fi liber ionseamna sa lupti pt ceilalti la fel ca si pt tine pt ca nu mai atunci LIBERTATEA EXISTA , altfel ... fripturism ...

Cristina_Iosef din Canada (...@uwo.ca, IP: 69.156.6...)
2006-09-11 14:26
Re: rufele se spala in familie ..

In unele cazuri, conflictele dintre generatii vin din intelegerea incompleta a notiunii de curaj.

Curajul cel mai de trebuinta in acesta lume nu este intotdeauna de natura eroica, asa cum ne inchipuim in prima tinerete. Si in viata de toate zilele trebuie curaj, la fel ca si pt marile fapte istorice. Este de pilda curajul de a fi cinstit, de a te impotrivi ispitelor de toate felurile, de a spune adevarul, curajul de a fi ceea ce suntem cu adevarat si de a nu pretinde sa trecem drept ceea ce nu suntem, in fine curajul de a trai cinstit prin propriile noastre mijloace si de a nu duce o viata rusinoasa prin mijloacele altora. Nu toti tinerii sunt in stare sa identifice si sa pretuiasca aceste valori la generatiile precedente. Cei mai multi tineri se gandesc numai la curajul eroic.

Intre anii 50-80, curajul eroic a fost de cele mai multe ori platit cu viata. Cei care s-au impotrivit totalitarismului intr-un fel sau altul, si-au pus viata in pericol. In concluzie, au manifestat curaj eroic. Si au fost peste un million de romani care si-au dat viata. Din pacate, azi, abia se mai ia in seama rezistenta romaneasca fata de comunism.

De aceea este imoral sa vorbim despre culpabilitatea colectiva a fostei generatii. Cuvintele sunt grele. Ca si sageata care nu mai apartine arcasului dupa ce a fost slobozita din arc, nici cuvantul nu mai apartine vorbitorului din clipa in care a fost rostit si poate capata fel si fel de interpretari cu efect de bumerang.

Este mai usor sa-l blamezi pe Neptun dupa ce ai naufragiat. Dar sa speram ca tanara generatie a RO nu va naufragia.

Eu insa, ma indoiesc de existenta bunului-simt in bagajul genetic al multor romani. La cate personaje care se pretind <<culte>> nu le lipseste cu desavarsire bunul simt ! De aceea, nu vad cum s-ar stabili coeziunea atat de necesara intre intelectualii romani. Dl Tudoran, vad ca este mai optimist.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00667 sec.