Ziua Logo
  09:45, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-09-08
Gargantua (...@hotmail.com, IP: 212.146.94...)
2006-09-08 17:36
Andrei Plesu - un reper cultural si moral

Nimanui nu i se poate contesta dreptul la aparare, spune un principiu de drept. Andrei Plesu a fost atacat virulent, cu aluzii imunde, in paginile acestui ziar, de un om care nu se ridica nici pe departe la nivelul sau intelectual. Oare nu avea dreptul, legal si moral, sa se apere?!
Dl.Plesu raspunde polemic, dar elegant. El demonteaza toate acuzele insidioase ale preopinentului si il caracterizeaza pe acesta asa cum merita. O opinie aproape similara am exprimat si eu la adresa d-lui Andreescu ieri, dar comentariul n-a trecut de cenzura forumului.
Ar fi de citit si articolul, excelent dupa parerea mea, scris de Liiceanu in "Idei in dialog", intitulat "Noica si securitatea", unde sunt explicate multe dintre umbrele aruncate de editorialele lui Dorin Tudoran, Gabriel Andreescu sau de cativa forumisti asupra mostenirii noiciene (sau nicasiene, cum au botezat-o ucenicii lui Noica). Rezulta de acolo un pact sub forma de contract intre Noica si regimul comunist, prin care Noica a incercat (si a reusit) sa formeze ganditori romani care sa-i preia stafeta dupa caderea comunismului. Asa se explica bursele in strainatate ale lui Plesu sau Liiceanu, obtinute prin relatiile lui Noica in lumea universitara si filozofica occidentala si permise, cu noduri, de regimul dictatorial din Romania, in schimbul unei atitudini binevoitoare a filosofului. Noica a reusit, astfel, o autentica rezistenta prin cultura, care nu se manifesta minor, prin aluzii facile sau prin sugestii subintelese la absurditatile vremii, ci prin formarea unui curent de gandire alternativa la propaganda oficiala, intemeiat pe cultura veritabila, si a unor OAMENI LIBERI, ca mod de gandire si de exprimare. E oare putin, in conditiile beznei ceausiste?
Atacul lui Andreescu nu exprima, dupa mine, decat revolta unui marginal al culturii romane, frustrat si gata sa-i atace pe cei cu mai multa priza la public decat el. Plesu este, de mai multi ani, incontestabil vedeta nr.1 a culturii romane contemporane, deci pe el se concentreaza ura si invidia marginalului nostru. Daca in loc de Plesu ar fi fost Ghita Popescu, vorba lui Tutea, probabil ca acesta ar fost cel atacat...

Vasile Teodorovici (...@videotron.ca, IP: 65.94.35...)
2006-09-08 18:03
Re: Andrei Plesu - un reper cultural si moral/!

La 2006-09-08 17:36:52, Gargantua a scris:


> Atacul lui Andreescu nu exprima, dupa mine, decat revolta unui
> marginal al culturii romane, frustrat si gata sa-i atace pe cei cu
> mai multa priza la public decat el. Plesu este, de mai multi ani,
> incontestabil vedeta nr.1 a culturii romane contemporane, deci pe el
> se concentreaza ura si invidia marginalului nostru. Daca in loc de
> Plesu ar fi fost Ghita Popescu, vorba lui Tutea, probabil ca acesta
> ar fost cel atacat...
>


Diferenta de calibru cultural intre Plesu si Andreescu este masurabila. Dar nu despre asta e vorba, ci despre cine a fost sau nu opozant pe vremea lui Ceausescu. Ce au facut unul si celalalt pentru a se opune regimului Ceausescu? Daca se scotocesc arhivele Securitatii pentru a se descoperi opozitia fata de Ceausescu, situatia este cel putin penibila.

Raquel (...@hotmail.com, IP: 86.35.183...)
2006-09-08 18:08
dar tie cine-s da dreptul sa-l numesti "marginal al culturii romane" pe dl.Andreescu ?!

Nu cumva tot "revolta unui frustrat si gata sa-i atace pe cei cu mai multa priza la public decat el" ?
Exact asta faci tu !
Indiferent ce si-ar scrie acesti doi domni intre ei, NIMENI nu-ti da dreptul sa folosesti asemenea cuvinte si sa te erijezi tu in judecator.
Nu ai decat sa-ti exprimi parerea, ca oricare, dar nu sa jignesti.

Gargantua (...@hotmail.com, IP: 89.136.142...)
2006-09-08 18:50
Ce delicati, sfiosi si cucernici au devenit PSD-istii astia...

Shadow din Franta (...@yahoo.com, IP: 213.41.108...)
2006-09-08 19:07
Re: Andrei Plesu - un reper cultural si moral ce spui rachela?

>Nu cumva tot "revolta unui frustrat si gata sa-i atace pe cei cu mai multa >priza la public decat el" ?
>Exact asta faci tu !
>Indiferent ce si-ar scrie acesti doi domni intre ei, NIMENI nu-ti da >dreptul sa folosesti asemenea cuvinte si sa te erijezi tu in judecator.
>Nu ai decat sa-ti exprimi parerea, ca oricare, dar nu sa jignesti.

Din moment ce scriu "jupanii" intre ei si daca o fac public ai tot dreptul sa judeci si sa comentezi etc. E drept ca intre cei doi cuvantul domn nu se poate aplica decat unuia. Si nu pe dialogul actual mi-am facut parerea ci pe ce au scris in timp cei doi.
Nenea gaga mai are mult pana la statutul de simpla "primata". E drept ca l-a depasit pe vadim. Pana la domn insa e cale si mai lunga.

Astept cu interes sa vad dosarele publicate "toate" pe internet. Sa le citeasca fiecare din noi si sa-si faca o idee nu la "a n-spia mana" ci la prima, nu la informatie data cu "pipeta" si "interpretata" de tot felul de "oameni de bine" ci totala si bruta, etc. Si o sa mai avem surprize asta e sigur.

Raquel (...@hotmail.com, IP: 86.35.183...)
2006-09-08 19:38
Re: Andrei Plesu - un reper cultural si moral ce spui rachela?

Raquel (...@hotmail.com, IP: 86.35.183...)
2006-09-08 19:40
Shadow, sa judeci si sa comentezi ai dreptul, dar nu sa si insulti !

Shadow din Franta (...@yahoo.com, IP: 213.41.108...)
2006-09-08 19:58
Re: Andrei Plesu - un reper cultural si moral ce spui rachela? serios?

Pai fac ca tine conita nu o sa-mi zici ca matale nu insulti. Ba bine ca nu. ca am in arhiva ziua "carca" de exemple. Pana la urma conteaza adevarul ori la nea gaga care se "erijeaza" in "pumnul in gura" al politically corectului nu ma astept decat la "bla bla" nitel mai sus decat al lui vadim.
Ideea e ca in confruntarea gaga versus Plesu. Cel care castiga "gros" e gaga ca el face rost de "cititori" cu ocazia asta (deci e reclama pt el).

PS. Astept cu interes sa vad daca se va face public de ce si-a dat demisia dl Plesu din cauza lui gaga din cnsas. Surprize, surprize sigur iti place emisiunea asta.

Farimitza Lambru (...@yahoo.com, IP: 66.98.152...)
2006-09-08 20:36
Re: Andrei Plesu - un reper cultural si moral -- oare?

La 2006-09-08 17:36:52, Gargantua a scris:

> Nimanui nu i se poate contesta dreptul la aparare, spune un principiu
> de drept. Andrei Plesu a fost atacat virulent, cu aluzii imunde, in
> paginile acestui ziar, de un om care nu se ridica nici pe departe la
> nivelul sau intelectual. Oare nu avea dreptul, legal si moral, sa se
> apere?!
> Dl.Plesu raspunde polemic, dar elegant.

Nu vad nici o elegantza in raspunsul Dlui Plesu. Nici in adaugirile dumitale de altfel, parca plastografiate din articolul lui Liiceanu - aceleasi acuze nefondate de "invidie" (de parca Andreescu n-ar avea alte cunostinte importante in cultura romana decit Plesu).

Reper cultural Andrei Plesu este, mai ales in penuria de astazi - chiar daca nu e vreun Hristos al culturii, cum il elogiaza compromitator cineva mai jos. Dar reper moral? Nu cita vreme se lafaia in incapatoare fotolii ministeriale, in timp ce "golanii" erau batuti mar si abuzati in toate felurile, la fel de "elegante", de catre amicul Iliescu si ciracii.

Imi pare rau, Andrei Plesu, mai avem si noi batrinii memorie.

Raquel (...@hotmail.com, IP: 86.35.183...)
2006-09-08 21:06
Domnule Farimitza Lambru - daca ati vazut emisiunea de la Antena 3 din seara asta,

domnii Pelin si Romosanu au spus ca intelectualitatea romana pe vremea lui Ceausescu a fost mai vinovata decat credem noi si ca nu este cazul sa le facem statuie domnilor Liiceanu si Plesu - ba chiar deloc ! Mai spuneau ca vom avea mari surprize cat de curand si ca vor fi niste dezvaluiri senzationale in legatura cu cei doi.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00712 sec.