Ziua Logo
  09:39, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-09-05
Adrian v.D. (, IP: 217.228.250...)
2006-09-05 15:29
Intre drama si tragic/Domnule Dorin Tudoran,nu incetati sa puneti intrebari...

Parca am intuit ieri,intr-o postare,tragedia unei generatii care a uitat sa mai viseze,intr-un mediu dictatorial total.Rand pe rand ne sunt spulberate prototipurile(Vorbild),exemplele pe care le simpatizam,mai ales pentru ca aveau ceva de spus,intr-o limba <neoficiala>.
Imi este clar acum,cum biletul-de-voie-de-a-scrie-si-publica,se prelungea,se scurta,se radia,cu ingaduinta autoritatilor statului,indiferent de valoarea intrinseca a operei....

Am intuit de ieri,greutatea celor spuse acum de domnul Tudoran,de pesimismul autorului in fata statuilor sfaramate de buldozerele dezvaluirilor.Ieri am exclamat:<ce tragedie>Poate ca nu ne cunoastem toti eroii disparuti,dar eu sunt miscat profund de cei nimiciti de propria lor neputinta fata in fata cu un regim omniprezent,prin teroarea lui.
Drama e mai usor de suportat.(Cineva m-a intrebat despre cine am scris ieri;eu cred ca e vorba de Noica,ca un model care reprezinta intreaga pleiada de intelectuali invinsi.Pana la unul?!)

Mi-a duc aminte,in adolescenta,dupa ce citisem cateva sute de carti,cat de plini de noi eram,cum am respins orice fel de compromis.Credeam,chiar speram,ca generatia noastra(grupul nostru)sa nu fie nevoie sa faca pactul cu diavolul.Nici un compromis! Solutia ?! Am plecat,inca de tanar,din Romania comunista.Aproape toti am plecat...Tot ce lasam in urma era <doar>o drama.Ieri recunosteam o tragedie.Azi descopar neputinta,pesimismul unui autor drag, fata de trecutul fenomenalilor nostri intelectuali.
Domnule Dorin Tudoran,va puteti permite sa deveniti un pesimist,pe o scena deschisa,in fata cititorilor dvs.?

Numai de bine!
Adrian D.



     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00580 sec.