Ziua Logo
  10:13, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2005-09-28
diana-andreea din Bucuresti (...@home.ro, IP: 193.230.156...)
2005-09-28 08:31
Cine sunt cei care ne cer sa renuntam la shpaga ?

Imi povestea tata o patanie de-a sa. Era in 1977, la cutremur. Inainte de cutremur, muncea la o intreprindere unde, partidul de atunci numise director, un om care teroriza salariatii. Nu conta ce munceau bietii salariati. Nu conta cum munceau. Si nici cat munceau… Conta numai daca erau lingusitori si atenti cu noul director. Iar promovarile se faceau numai dupa acest considerent… Treptat, climatul de munca s-a deteriorat considerabil. Intr-o perioada relativ scurta de la numirea in functie a directorului, salariatii erau preocupati de chermezele pe care le organizau cu ocazia zilelor festive in timpul serviciului, pentru director. Iar daca nu existau motive de sarbatoare, le inventau. Incetul cu incetul, salariatii s-au impartit in doua tabere : suprastructura (unde, pe langa director, intrau secretarul de partid, presedintele de sindicat si toti cei care au gasit calea catre sensibilitatile directorului) si infrastructura (adica ceilalti, mai verticali si mai neglijenti cu aceste sensibilitati). Cei din suprastructura au inceput sa vina tarziu la serviciu, uneori nu mai veneau deloc. Ceilalti, duceau greul, adica munceau si pentru colegii lor privilegiati. Si totul sub privirile ingaduitoare ale noului director. Dar a venit si cutremurul. A fost crunt. A daramat intreprinderea si a prins sub daramaturi, instalatii costisitoare. Imediat, paridul a trasat sarcina ca sa se salveze utilajele. Directorul a adunat oamenii (nu cei din suprastructura !) care, pana atunci, muncisera cinstit si corect fara a fi impresionati de sensibilitatile directorului. Le-a cerut sa intre printre daramaturi si sa-si dea viata, salvand ceea ce se mai putea salva, chiard aca pana atunci ii chinuise in fel si chip, nejustificat si-i sanctionase cu caracter educativ. Printre ei si tata. Dar tata a refuzat. El al solicitat sa fie adusi specialisti si sa se consolodeze provizoriu peretii incaperilor care mai ramasesera in picioare. A fost somat de director sa intre printre daramaturi. Iar a refuzat. Dar, colegii sai mai fricosi au intrat. Cladirea s-a prabusit si nu a mai scapat nimeni. Dupa prabusire, ore de-a randul se auzeau racnete si strigate de ajutor dintre daramaturi. Cand, in cele din urma, autoritatile au catadicsit sa trimita specialisti si utilaje pentru interventie, era prea tarziu. Toti erau morti. Si, ce s-a intamplat cu tata ? Dar asta este o alta poveste…..

Iata ca la Cotroceni a venit un nou conducator. Adus pe valuri de simpatie si speranta. Au trecut 10 luni de atunci. S-a schimbat ceva ? Nu, sau am putea spune ca avem mai mult circ. Si, care este legatura intre domnul Basescu si istoria de mai sus ? Pai, nu este clar ? Domnul Basescu si-a adus oamenii, mai atenti la sensibilitatile si interesele sale personale. Si nu numai la Cotroceni. La Prefectura Bucurestiului a fost adusa o femeie dragutica, cam prostuta, dar atenta la chermezele unde participa si domnul Basescu. La Ministerul Transporturilor a fost impus un om incompetent care, mai mult striga ca lumea trebuie sa munceasca dar care la randul lui a promovat oameni incapabili (unii sunt tot membrii PSD !) pe singurul considerent ca ii sunt apropiati si-i intra-n voie. Exemplele sunt de notorietate. Sunt si altele, mai putin cunoscute. Evident ca cei mai impatimiti forumisti vor striga ca nu are importanta. Dar ce are importanta ? Cand vii pe cel mai inalt scaun, adus pe valuri de sperante si simpatie, nu este important exemplul personal ? Cand ceri oamenilor de rand sa renunte la sistemul de spaga (uitand parca faptul ca numai astfel se mai poate obtine un drept firesc, in aceasta tara !) nu trebuie sa faci dovada ca ai invins in lupta impotriva coruptiei ? Sau ca, macar lupti in continuare. Ce, noi nu ne dam seama ca domnul Basescu nu a luptat nici un moment pentru starpirea marii coruptii, ci numai pentru ca aceasta sa functioneze pentru propriile sale interese ?

Iar acum, catre cine face dansul apel ? Catre populatie ? Eu cred ca apelul este adresat prostilor. Indemnul acesta seamana cu cel pe care directorul din povestea mea il adresa salariatilor lui ca sa intre printre daramaturi. Iar cei care l-au ascultat, au murit. Sunt curioasa sa vad si eu care va fi rezultatul acestui apel. Ca oamenii nu mai sunt prosti. Si, nu l-am ales pentru indemnuri comuniste. Si nici pentru ca marea coruptie sa functioneze pentru el !

Raquel (...@hotmail.com, IP: 80.97.105...)
2005-09-28 09:12
Bravo, Diana-Andreea !

Este primul tau mesaj pe care il citesc pe acest forum si mi-a placut foarte mult. Apelul lui Basescu seamana cu cel al Ev.Zilei, care cere azi cititorilor sa se autodenunte cand si cui au dat spaga, ramanand doar ca redactia sa dea lista la procuratura ; uite asa scapa Romania de spaga. Bine ca a fixat si un termen, doar un an, altfel indemnul lui semana si mai mult cu ceva contranaturii...

Oarecare (...@hotmail.com, IP: 86.55.131...)
2005-09-28 09:46
Interesant

Mi-a placut tare mult postarea ta!

La 2005-09-28 09:12:08, Raquel a scris:

> Este primul tau mesaj pe care il citesc pe acest forum si mi-a placut
> foarte mult. Apelul lui Basescu seamana cu cel al Ev.Zilei, care cere
> azi cititorilor sa se autodenunte cand si cui au dat spaga, ramanand
> doar ca redactia sa dea lista la procuratura ; uite asa scapa Romania
> de spaga. Bine ca a fixat si un termen, doar un an, altfel indemnul
> lui semana si mai mult cu ceva contranaturii...
> 

Doro (...@yahoo.com, IP: 206.148.168...)
2005-09-28 10:12
Re: Cine sunt cei care ne cer sa renuntam la shpaga ?

La 2005-09-28 08:31:15, diana-andreea a scris:

> Interesant, dar eu cred ca cei care dau mita s-au spaga sunt tot cei care muncesc din greu asa ca nu am auzit pe nimeni ca un inginer sa dea shpaga la alt inginer sau doctor la alt doctor ect... Constinta ar trebuii sa o aiba toti si respectul reciproc pentru ca fiecare om se naste sa traiasca si sa se bucure de munca sa. Taranul sa nu sa duca cu gasca sub brat la doctor ,muncitorul sai nu mai dea din salariu sefului de echipa iar seful de echipa sa nui mai inparta cu maistrul ect... Politaiul sa nu mai dea drumul pe usa din dos dupa ce a oprit o mare parte din marfa adica tigari ,blugi ect. Societatea are nevoie sa invete respectul reciproc pentru a se consolida pentru a duce o viata mai buna si sa uite obiceiurile proaste de a da mita fiinca nu ajuta la nimic bun .Daca il ingrasi pe doctor prea mult s-ar putea sa moara de inima iar cel care ai da la fel poate murii de foame .

gagiu dilo din bucuresti (...@yahoo.com, IP: 193.231.82...)
2005-09-28 10:25
Re:Diana-Andreea

Ai dreptate cu cateva mici corectii. Mantale nu este chiar asa prostuta cum crezi, poate o confuzi cu Sulfina Barbu (tot de la PD) MINIstrul mediului. Ce mi se pare interesant este ca cei mai buni ministri din guvernul Tariceanu sunt de la liberali si totusi PD e mai bine vazut de populatie, desi oferta lor este: Dobre (Transporturi), Barbu (Mediu), Atanasiu (Aparare), adica tinde spre 0. Majoritatea in Romania se pare ca gandeste lucrurile dupa alt calapod. In fine, daca este sa dau un pronostic, daca nu apare un alt personaj charismatic si nu cred ca are de unde sa apara, Basescu va castiga viitoarele alegeri din primul tur. Liberalii au oameni bunicei dar nu au fata si tupeu de invingatori. Cred ca in tot partidul nu gasesti atat tupeu cat intra in Berceanu,de exemplu ( despre tupeul celor de la PSD nu mai vorbesc pentru ca el nu se poate exprima in vorbe ci in numarul de zerouri ale cifrelor din conturi ). Iar la romani daca nu ai tupeu si nu esti obraznic, nu ai sanse sa iesi in fata si sa te bage lumea in seama, deci nici sa faci politica.

diana-andreea din Bucuresti (...@home.ro, IP: 193.230.156...)
2005-09-28 10:38
Re: Doro.. Este foarte frumos ce spui.


Trebuie sa mai fie si realizabil. Repet, intr-o tara in care cel mai elementar drept nu se poate obtine fara shpaga. Iar interventia mea se refera strict la exemplul personal al celui care cere asa ceva. Ca numai sa soliciti si in gand sa-ti spui razand ca lasa ca mai vedem noi ce iese, este insuficient. Si fara sa ai nici un rezultat in lupta cu marea coruptie, este rushinos.

Exemplul personal face mult mai mult decat indemnuri mobilizatoare tipic comuniste.

Si, hai sa punem problema altfel. Ce am gandi noi, oamenii de rand, daca am vedea ca Basescu este un om serios si ca ia lucrurile in serios. Pai in tara aceasta sunt foarte multi oameni seriosi care, daca ar avea certitudinea ca le vorbeste unul ca ei, ar face tot ce este posibil ca ceea ce se spune sa se si realizeze. Numai ca atunci cand vezi pe unul care se "joaca" cu lucrurile importante, ca minte la tot pasul si ca spune numai prostii, iti pui capul in pamant si iti promiti sa nu-l mai votezi in vecii vecilor. Insa ce te faci pana ii vine vremea sa cada de pe Scaun ? Te uiti la ce mai spune el ? Nu cred.

La 2005-09-28 10:12:24, Doro a scris:

> La 2005-09-28 08:31:15, diana-andreea a scris:
> 
> > Interesant, dar eu cred ca cei care dau mita s-au spaga sunt tot cei care muncesc din greu asa ca nu am auzit pe nimeni ca un inginer sa dea shpaga la alt inginer sau doctor la alt doctor ect... Constinta ar trebuii sa o aiba toti si respectul reciproc pentru ca fiecare om se naste sa traiasca si sa se bucure de munca sa. Taranul sa nu sa duca cu gasca sub brat la doctor ,muncitorul sai nu mai dea din salariu sefului de echipa iar seful de echipa sa nui mai inparta cu maistrul ect... Politaiul sa nu mai dea drumul pe usa din dos dupa ce a oprit o mare parte din marfa adica tigari ,blugi ect. Societatea are nevoie sa invete respectul reciproc pentru a se consolida pentru a duce o viata mai buna si sa uite obiceiurile proaste de a da mita fiinca nu ajuta la nimic bun .Daca il ingrasi pe doctor prea mult s-ar putea sa moara de inima iar cel care ai da la fel poate murii de foame .
> 

portocala dristoreana (, IP: 193.65.1...)
2005-09-28 10:48
Re: Cine sunt cei care ne cer sa renuntam la shpaga ?

Buna povestea si buna asemanarea cu acea intreprindere, dar sunt cateva amanunte foarte importante care nu se potrivesc.

1. Basescu nu terorizeaza populatia, dar directorul intreprinderii teroriza angajatii.
2. Tatal tau a refuzat sa faca ce i se cerea de catre director si astfel a ramas in viata. Deci propui ca romanii de rand sa nu renunte la a da spaga ca sa nu pateasca cine stie ce. Conform povestii tale, ar trebui ca niste specialisti sa se ocupe de lupta impotriva coruptiei.

Si acum sa facem invers. Sa asemanam Romania cu acea intreprindere. Dat fiind ca (aproape) toata populatia Romaniei da spaga (populatia de rand, beneficiarii si nu doctorii, vamesii etc.), iar asta echivaleaza cu o ilegalitate, sa presupunem ca (aproape) toti angajatii intreprinderii comit ilegalitati pentru a putea sa-si continue munca. Obisnuinta asta de a comite ilegalitati la servici ii va impinge sa comita ilegalitati si in relatiile cu alte intreprinderi. Insa aceste alte intreprinderi isi vor inceta relatiile cu intreprinderea noastra in scurt timp, pentru ca ele nu vor sa colaboreze cu o intreprindere care comite ilegalitati. Si deci intreprinderea noastra va ramane singura si deci va da in scurt timp faliment.

Celelalte intreprinderi sunt UE. Daca continuam sa dam spaga, o sa dam spaga si in interiorul UE. Si asta o sa ne lase singuri pana la urma.

diana-andreea din Bucuresti (...@home.ro, IP: 193.230.156...)
2005-09-28 11:16
Re: portocala dristoreana... Nu tot ceea ce se spune in poveste trebuie interpretat asemanator !

La 2005-09-28 10:48:28, portocala dristoreana a scris:

> 1. Basescu nu terorizeaza populatia, dar directorul intreprinderii
> teroriza angajatii.
Eu cred ca terorizeaza populatia in sensul ca nu face ceea ce ar trebui sa faca in Scaunul pe care il ocupa...

> 2. Tatal tau a refuzat sa faca ce i se cerea de catre director si
> astfel a ramas in viata. Deci propui ca romanii de rand sa nu renunte
> la a da spaga ca sa nu pateasca cine stie ce. Conform povestii tale,
> ar trebui ca niste specialisti sa se ocupe de lupta impotriva
> coruptiei.
Similitudinea presupune o oarecare flexibilitate si este oarecum exagerata intr-un sens metaforic. A ramane in viata nu trebuie interpretat in sensul strict. Bunaoara, cred ca "a ramane in viata" trebuie interpretat cu a trai bine, dar nu in sensul formal si oarecum batjocoritor in care s-a exprimat domnul Basescu.
 
> Si acum sa facem invers. Sa asemanam Romania cu acea >intreprindere.
Orice asemanare nu este intamplatoare. Numai ca intelesurile sunt diferite. Si atunci sa intelegem ca Turcia, Bulgaria si Romania nu vor fi primite in UE din cauza obiceiurilor balcanice ? Nu cumva UE este interesata de starpirea marii coruptii ? Nu la asta trebuie sa ne raportam cu fapte concrete. Ca nu imi veti spune ca ne vor lauda Europenii daca starpim shpaga de la conductorii de tren dar acceptam deturnarea de fonduri din Buget (sau ale Uniunii Europene) ca in Portugalia.

Mica shpaga a fost si va ramane. Ea "domneste" si in UE. Apar si situatii similare cu marea coruptie de pe la noi. Numai ca exista alte sisteme de autoaparare iar Statul nu actioneaza dupa principii mafiote. Asa cum este in cazul Romaniei. Asa trebuie interpretat comentariul meu.

Iar de la Basescu asteptam starpirea marii coruptii, nu indemnuri mobilizatoare care se potrivesc cu constiinta romanilor precum nuca-n perete. 

portocala dristoreana (, IP: 193.166.88...)
2005-09-28 14:40
atributiile presedintelui

Nu mai vorbesc aici de poveste, pentru ca intr-adevar diferentele pe care le-am gasit eu au fost explicate foarte bine. Insa vreau sa-mi expun alta idee, sau ce-o fi.

Se stie ca de fapt presedintele are voie sa faca putin mai mult decat sa vorbeasca. Nu cred ca doar faptul ca a indemnat romanii sa nu mai dea spaga nu inseamna ca nu indeamna guvernul sau pe cine o trebui sa starpeasca marea coruptie.

De marea coruptie trebuie sa se ocupe guvernul. Dar mica coruptie nu poate fi starpita decat de populatie. Iar presedintele e cel mai in masura sa indemne populatia sa faca asta. Daca Tariceanu ar zice asa ceva nu l-ar lua nimeni in seama, ba s-ar si rade de el.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00815 sec.