Ziua Logo
  09:59, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-07-13
Badea Costache din America de Nord (...@yahoo.com, IP: 69.196.158...)
2006-07-13 02:15
...chestiunea e f. subtila!

Oficialii de la Tiraspol au reactzionat la declaratzia presedintelui Basescu, as zice (in special ca sunt in derulare pregatirile pentru un referendum care are doua intrebari :

1. Sustzinetzi independentza Republicii Moldovenesti Nistrene, si alipirea ulterioara la Federatzia Rusa?
2. Consideratzi posibila renuntzarea la independentza Republicii Moldovenesti Nistrene si incorporarea in Republica Moldova?)

cu o quasi bucurie sadica : V-am zis-o ca Chisinaul vrea unire cu Romania (sperietoarea cu unirea fiind N1 in Transnistria pentru localnici)!
Tiraspolul cerand de la Rusia sa introduca trupe suplimentare in zona de securitate pe Nistru., si scandand ca recunoasterea internatzionala e pe aproape (Memorandumul privitor la Transnistria stipuleaza ca, “ in cazul schimbarii statutului Republicii Moldova, Transnistria are drept la autodeterminare (sic!)” Nu cred ca Europa si SUA isi pot permite inca o enclava ruseasca tip Kaliningrad in sud estul Europei.
Declaratzia presedintelui Basescu a fost una de consum intern, una in lupta de dupa culise cu Tariceanu. Tariceanu ii da cu europenismul ( tre sa fim cu Europa), Basescu cu natzionalismul – Basarabia.
Consecintzele declaratziei sale (iresponsabile de altfel) sunt dezastruoase in perspectiva.

1. Romania nu va mai fi acceptata ca partener SUA si UE in chestiunile legate de Basarabia (optand pentru unire in halul cum a facut-o Basescu, faci jocul rusilor cu Transnistria)
2. Printr-o declaratzie ( reactziile la care erau usor previzibile) s-au stricat urat de tot relatziile cu administratzia de la Chisinau (cum o fi ei, tampitzi de comunisti, dar nici chair asa sa se anihileze orice urma de prezentza a Romaniei in spatziul pruto-nistrean)
3. Tot el, Basescu, convingandu-l pe Rosca sa colaboreze cu Voronin dupa alegeri, l-a pus intr-o situatzie in care Rosca a fost impus de circumstantze sa ia atitudine (desi pariez ca ar prefera sa n-o faca ) fatza de declaratzia lui Basescu. Si a a propos, Rosca e functionar public moldovean, si nu romanesc, si e ales de electoratul din RM si nu din Romania. Respectiv a facut ce e mai bine din punct de vedere al statului Republica Moldova – adica s-a distantzat de declaratzia care toarna apa la moara transnistrenilor, indepartand solutzionarea favorabla pentru RM a conflictului nistrean.

Astea-s doar consecintze preliminare a declaratziei. Cred ca va urma si ceva mai serios…

P.S. Sunt curios cum Basescu vrea sa strecoare Basarabia in UE cand n-a fost in stare sa negocieze cu UE nici macar regimul de vize cu Basarabia, nemaivorbind de dosare serioase de aderare.

akimote din MuyotoCity (...@msn.com, IP: 74.56.96...)
2006-07-13 06:32
Re: ...chestiunea e f. subtila!

MC (, IP: 195.170.23...)
2006-07-13 14:28
ai dreptate nea Costache!

astea sant realitatile la moment. orice discutie despre unire toarna apa la moara lui Smirnov/Antjfeev, care se vor separati, si un prilej pentru Rusia de a-si intari pozitiile militare in coasta Europei de Sud Est. Bineinteles ca unirea va fi benefica cat pentru Moldova atat si pentru Romania, dar in acelas timp asta ar insemna pierderea automata a regiunii de est.. si cred ca am pierdut destule teritorii dea lungul istoriei...
De aici si reactia lui Voronin, care-si doreste cu orice pret sa intregeasca RM, mai mult ca atat ca in ultimul timp sa-u inregsitat anumite progrese in dezmorsarea situatiei e.g. noul regim vamal RM-Ukraina pe segmentul transnistrean, rezultand in inregistrarea tuturor agentilor economici din stanga Nistrului la institutiile de profil din RM, ceea ce inseamna controlul total asupra activitatii economice externe al partii seceioniste; un alt moment nu mai putin important a fost pierderea alegerilor in "sovietul suprem" al clanului Smirnov/Antjifeev si venirea la putere a business clanului "Sherif", care au o pozitie mai constructiva in ceea ce priveste aplanarea conflictului si care sant mai mult sau mai putin pregatit pentr un dialog cu autoritatile constitutionale ale RM.

In cea mai delicata situatie la moment se afla Rosca, pozitia caruia cu siguranta nu va fi inteleasa de o mare parte a electoratului sau, majoritatea lor fiind unionisti romantici...
Personal i-i inteleg pozitia, am fost si sant unionist (poate mai putin romantic) dar tre sa recunosc ca acuma e chiar momentul cel mai nepotrivit. Asta cu conditia ca ne doare pentru soarta celor peste 40 la suta de romani din zona de dincolo de Nistru.

Vasile Calmatui din Paris (...@wook.com, IP: 81.57.219...)
2006-07-13 18:03

griar din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 62.217.251...)
2006-07-13 18:21
Re: ai dreptate nea Costache!


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00627 sec.