Ziua Logo
  16:40, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-08-20
Ratza (...@rol.ro, IP: 82.76.32...)
2005-08-19 23:36
Oligopolul din domeniul resurselor este mai periculos decat pretul mare la petrol!

Pretul petrolului de la Bursa din NY afecteaza prea putin pretul din Romania pentru ca cca. 60% din consumul intern este din titei extras din tara, mai ieftin la jumatate decat cel importat, dar oligopolul format in Romania pe piata resurselor de hidrocarburi dupa privatizarea nefericita cu OMV este cauza scumpirilor.
Nu de mult a fost amendat un astfel de oligopol, cartel comercial facut prin intelegrerea principalilor producatori interni de ciment si care opera la preturi interne mai mari decat in Europa.
Este consecinta unei alte privatizari nefericite, ca sa folosim cuvinte dulci.
Acelasi lucru se intampla in Romania cu pretul produselor petroliere comparate in mod eronat cu pretul cotatiilor mondiale.
Pentru argumentare ar trebui observata piata americana, principala beneficiara a pietei mondiale de petrol, unde in conditiile unei productii interne de petrol de peste 30% preturile la benzina sunt la 0.5 USD fata de 1.15EUR pe litrul de benzina, asta in conditiile in care productia si procesarea sunt complet private in SUA.
Difera tara, democratia, modelul economic specific din SUA si respectul pe care politicienii si specialistii il manifesta fata de proprii cetateni neintoxicati cu povestile despre capitalism si socialism.

Scufitza Rosie din Stolniciesti, NATO (...@hotmail.com, IP: 68.1.193...)
2005-08-20 22:57
Ratusca galagioasa ... papa niste Lecitina ...

... in toata lumea industriala o companie care produce cit Petromul matale PreaLaudat (ala privatizat cu OMV ... care a luat o mare plasa!!!) are mai putin de 5,000 (in US cam 2,500) de angajati. Petromul are vreo 60,000 la o productivitate de tot rahatul! La un moment dat epava rafinariei de la Brazi (Rompetrol) producea benzina mai scumpa decit cea de import ... cu petrolul lor!

Petrolul se tot scumpeste din cauza tovaraslor chinezi care se tot "privatizeaza nefericit" (vad ca va place termenul) nerespectind pretioasele indicatii ale tovarasului Mao! La Bucuresti ploua ... in restul Chinei vreme frumoasa!


« Rezultatele cautarii

     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00641 sec.