Ziua Logo
  22:47, marti, 3 octombrie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2008-09-27

Comentarii: 32, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Constantin Timoc
2008-09-26 23:40:29

Problema: Coruptie si ineficienta

Constantin Timoc
2008-09-26 23:47:39

Solutia: Respectarea doctrinei separarii administratiei nationale de cele judetene

Solutia: Respectarea doctrinei separarii administratiei nationale de cele judetene

Constantin Timoc, MSEE, Columbia University, 1972

Candidat independent la Camera Deputatilor in colegiul electoral: SUA, Canada, Australia si N. Zeelanda

www.ConstantinTimoc.com

Una dintre metodele cele mai eficiente de organizare a unui stat pentru a distruge coruptia si a creste eficienta este implementarea in constitutie si in legi a doctrinei separarii administratiei nationale de cele judetene; aceasta consta din urmatoarele: (1) separarea taxelor nationale de cele judetene (cunoscuta sub terminologia de taxare concomitenta), (2) descentralizare administrativa la nivel judetean si (3) alegerea prin vot popular a cat mai multor persoane din conducerea fiecarui judet.

Taxarea concomitenta, o inovatie a fondatorilor statului american, a fost implementata in America atat in constitutia federala cat si in constitutiile fiecarui stat. Constitutia Statelor Unite (ratificata in 1788) imputerniceste administratia federala sa taxeze prin urmatorul articol:

<<Congresul va avea puterea de a impune si colecta taxe, impozite de orice fel, taxe vamale, de a achita datoriile si de a asigura apararea comuna si bunastarea generala a Statelor Unite; dar toate taxele, impozitele si taxele vamale vor fi uniforme pe teritoriul Statelor Unite;<< [Art.1, Sec. 8]

si interzice statelor sa impuna numai anumite taxe prin urmatorul articol din constitutie:

<<Nici unul din State nu va aplica, fara acordul Congresului, vreun impozit sau vreo taxa asupra importurilor...<< [Art.1, Sec 10, 2]

Deci, Constitutia autorizeaza Uniunea sa impuna si sa colecteze propriile sale taxe si nu interzice statelor sa impuna taxe si impozite, cu exceptia celor citate mai sus. Cu alte cuvinte, unui stat ii este permis sa taxeze tot ce nu-i interzis de Constitutia Statelor Unite.

La nivel statal, fiecare stat are libertatea si dreptul de a impune propriile sale taxe. De exemplu, Constitutia statului California, pe de o parte imputerniceste, prin urmatorul articol, statul sa impuna taxele necesare pentru a sustine activitatea acestuia:

<<Numai in cazurile in care nu este interzis...de legile Statelor Unite: Toata proprietatea este taxabila...<< [Art.13, sec.1]

iar pe de alta parte limiteaza autoritatea statala si lasa libertate administratiilor judetene (county) sa taxeze, printr-un alt articol din aceiasi constitutie:

<<Legislatura [statului] nu poate impune taxe pentru necesitati locale dar poate autoriza administratia judeteana [county] sa le impuna.<< [Art. 13, sec. 24]

In America, fiecare stat are propria lui trezorerie, separata de trezoreria Uniunii, in care se depun taxele si impozitele statale pentru a fi utilizate numai in folosul acelui stat. De asemenea, fiecare administratie judeteana (county) este imputernicita sa stabileasca si sa colecteze propriile sale taxe care se varsa la trezoreria acelui judet pentru ca banii sa fie folositi numai pentru necesitatile judetului. De exepmlu, statutul judetului (county) Los Angeles specifica urmatoarele:

<<Toate taxele colectate de judet [county]... se vor depune la Trezoreria Judetului [county]...<< [Art.4, sec 15]

Ca urmare a aplicarii doctrinei separarii taxelor federale de cele statale, un cetatean american care locuieste in statul California, plateste din venitul sau, atat taxe federale care se varsa in trezoreria federala prin agentia IRS (Internal Revenue Service) cat si taxe statale care se depun la trezoreria statului prin intermediul agentiei FTB (Franchise Tax Board).

Deci, odata cu implentarea doctrinei taxarii concomitente in Romania, guvernul national va fi imputernicit sa taxeze pentru administrarea acestuia si in acelasi timp fiecare administratie judeteana va avea o putere adecvata si independenta de cea nationala de a taxa pentru a satisface nevoile judetene.

Exemplul organizarii statului american este demn de urmat este si in privinta descentralizarea la nivel de judet (county) a functiilor statului conduse de persoane alese prin vot popular de catre cetatenii fiecarui judet.

De exemplu, in statul California, judecatorii (din Curtea Suprema si Curtile de Apel) sunt alesi prin vot popular (nu sunt numiti) tocmai ca sa distruga piramida coruptiei care ar rezulta din numirea acestora. La nivel de judet (county) atat procurorul sef (district attorney) cat si seful politiei din judet (sheriff) sunt alesi prin vot popular:

<<Judecatorii Curtii Supreme vor fi alesi de toti alegatorii si judecatorii curtilor de apel vor fi alesi din fiecare district ...&#8217; [Art.6, Sec.16]

<< Din fiecare judet (county) va fi ales ... cate on sef al politiei (sheriff), un procuror sef al judetului (district attorney) si un asesor al proprietatilor (assessor).<< [Art.4, Sec. 12]

Deci, in sistemul american, metoda cea mai eficienta pentru a distruge coruptia in justitie si in politie este alegerea prin vot popular a cat mai multor persoane din conducere, pentru ca poporul prin votul sau este singurul care vegheaza asupra propriei sale libertati, nu reprezentantii lui.

Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi propune in Parlament amendamente la constitutie, inspirate din sistemul de organizare american, pentru a respecta doctrina separarii administartiei nationale de cel judetene descrise (in principiu) astfel:

<<Fiecare judet va avea autoritatea de a colecta taxe si impozite pe care le va depune in trezoreria judetului; si toti banii depusi in trezoreria fiecarui judet vor fi folositi numai in judet.<<

si voi propune legi pentru a distruge in mare masura coruptia existenta in Romania prin descentralizarea administrativa si alegerea conducatorilor la nivel de judet dupa urmatorul concept de organizare:

(a) fiecare judet va fi impartit in districte cu o populatie de circa 5.000 de alegatori si cate un consilier judetean, care va fi locuit cel putin 2 ani intr-un district, va fi ales din acel district, cu un mandat de 2 ani,

(b) fiecare consiliu judetean va numi, cu un mandat de 2 ani, cate un oficial judetean pentru fiecare din urmatoarele functii: (1) inspector general scolar al inspectoratului scolar judetean, (2) director al directiei de sanatate publica judeteana, (3) avocat aparator public, (4) colector de taxe si impozite, (5) director al serviciilor sociale si adoptiilor, (6) director al personalului, (7) director al parcurilor, (8) doctor criminalist, (9) inspector al drumurilor, (10) inspector al vanatului si pescuitului sportiv, (11) inspectorul al vamilor, (12) director general al trezoreriei judetului, (13) auditor si (14) sef al garzii fInanciare,

(c) populatia fiecarui judet va alge cu un mandat de 2 ani: (1) un inspector-sef de politie al inspectoratului judetean de politie, (2) un procuror-sef al tribunalului judetean si (3) un asesor al proprietatilor.
* * *
Pasadena, California
26 septembrie 2008

acv99
2008-09-27 00:27:57

da

sau ajuns ciocoii

Danny
2008-09-27 01:27:52

Nimic, nimic pentru pnl?

Dupa cite se vede, n-a ramas nimic pentru super-modelul tariceanu. Nici macar un vice, acolo

cornel.
2008-09-27 03:54:42

.


Romania este pregatita de mai multi ani pentru o impartire in 8 unitati administrative. Institutii importante ale statului (ex. Garda financiara, s.a.) si-au modificat deja orgranigrama conf. acestei impartirii.
Stabilirea de noi competente pentru Primari si Pres de Cons Jud (persoane alese uninominal, democratic) este un nou pas.

PSD-ul condus de Geoana este 'PNL-ul din 2004' pentru PDL. Doar ca Geoana tine mai bine partidul decat a tinut Stolojan PNL-ul. In plus Basescu tocmai a afirmat public ca accepta orice varianta pentru premier (deci ce a fost s-a sters).

Bumerang
2008-09-27 08:01:59

ar fi bine -

divide et impera la modul pozitiv. Cetateanul ar avea mult mai multa putere. Pt ca sferele de influenta se faramiteaza, si astfe se vor lupta intre ele. IN plus alegerile locale vor influenta direct componenta CJ-urilor, si nu Bucurestiul. Ura! Numai sa iasa.

Arogantu'
2008-09-27 11:22:01

"Ce-a fost s-a sters" ? La Ba'secu ? Amice - esti naiv !

Are asta in el atita dorinta de razbunare de nici apele Volgai nu i-o pot stinge !
Poate ale Amazonului - desi eu as recomanda Pacificul, ca e adaptat la apa sarata !

La 2008-09-27 03:54:42, cornel. a scris:

>
> Romania este pregatita de mai multi ani pentru o impartire
> in 8 unitati administrative. Institutii importante ale statului (ex.
> Garda financiara, s.a.) si-au modificat deja orgranigrama conf.
> acestei impartirii.
> Stabilirea de noi competente pentru Primari si Pres de
> Cons Jud (persoane alese uninominal, democratic) este un nou pas.
>
> PSD-ul condus de Geoana este 'PNL-ul din 2004' pentru
> PDL. Doar ca Geoana tine mai bine partidul decat a tinut Stolojan
> PNL-ul. In plus Basescu tocmai a afirmat public ca accepta orice
> varianta pentru premier (deci ce a fost s-a sters).
>

LENIO
2008-09-27 12:07:48

Critica IPP-ului este pe linia Constitutiei?

Daca da,cine este nasul presh.CJ -urilor?Astia se vor probabil PRIM-SECRETARI
ceausisti !Iata pericolul creat de alegerile locale si alegerea presh, CJ doar de
consilierii judeteni,unde se pun de aliante contra naturii mai abitir ca intre COCOS
si VULPE !
O intrebare :ce functie o poti obtine mai usor intr-un judet,aceea de PREFECT,
sau de presh. CJ ?

Arogantu'
2008-09-27 12:19:58

Re: Problema: Coruptie si ineficienta - Solutia ? ndc

LENIO
2008-09-27 13:10:51

Re: Solutia: Respectarea doctrinei separarii administratiei nationale de cele judetene

Nu cred ca e posibil in Romania mai devreme de inca 10-15 ani de aici incolo.
De ce ? Vedem toti dar pricep putini !La noi se exerseaza inca practicile altora!
Pe alocuri ,au prins radacini-langa buruienile traditionale-practici "moderne"
de ocolirea a cea ce s-ar numi LEGE !
La 2008-09-26 23:47:39, Constantin Timoc a scris:

> Solutia: Respectarea doctrinei separarii administratiei nationale de
> cele judetene
>
> Constantin Timoc, MSEE, Columbia University, 1972
>
> Candidat independent la Camera Deputatilor in colegiul electoral: SUA,
> Canada, Australia si N. Zeelanda
>
> www.ConstantinTimoc.com
>
> Una dintre metodele cele mai eficiente de organizare a unui stat
> pentru a distruge coruptia si a creste eficienta este implementarea
> in constitutie si in legi a doctrinei separarii administratiei
> nationale de cele judetene; aceasta consta din urmatoarele: (1)
> separarea taxelor nationale de cele judetene (cunoscuta sub
> terminologia de taxare concomitenta), (2) descentralizare
> administrativa la nivel judetean si (3) alegerea prin vot popular a
> cat mai multor persoane din conducerea fiecarui judet.
>
> Taxarea concomitenta, o inovatie a fondatorilor statului american, a
> fost implementata in America atat in constitutia federala cat si in
> constitutiile fiecarui stat. Constitutia Statelor Unite (ratificata
> in 1788) imputerniceste administratia federala sa taxeze prin
> urmatorul articol:
>
> <<Congresul va avea puterea de a impune si colecta taxe, impozite de
> orice fel, taxe vamale, de a achita datoriile si de a asigura
> apararea comuna si bunastarea generala a Statelor Unite; dar toate
> taxele, impozitele si taxele vamale vor fi uniforme pe teritoriul
> Statelor Unite;<< [Art.1, Sec. 8]
>
> si interzice statelor sa impuna numai anumite taxe prin urmatorul
> articol din constitutie:
>
> <<Nici unul din State nu va aplica, fara acordul Congresului, vreun
> impozit sau vreo taxa asupra importurilor...<< [Art.1, Sec 10, 2]
>
> Deci, Constitutia autorizeaza Uniunea sa impuna si sa colecteze
> propriile sale taxe si nu interzice statelor sa impuna taxe si
> impozite, cu exceptia celor citate mai sus. Cu alte cuvinte, unui
> stat ii este permis sa taxeze tot ce nu-i interzis de Constitutia
> Statelor Unite.
>
> La nivel statal, fiecare stat are libertatea si dreptul de a impune
> propriile sale taxe. De exemplu, Constitutia statului California, pe
> de o parte imputerniceste, prin urmatorul articol, statul sa impuna
> taxele necesare pentru a sustine activitatea acestuia:
>
> <<Numai in cazurile in care nu este interzis...de legile Statelor
> Unite: Toata proprietatea este taxabila...<< [Art.13, sec.1]
>
> iar pe de alta parte limiteaza autoritatea statala si lasa libertate
> administratiilor judetene (county) sa taxeze, printr-un alt articol
> din aceiasi constitutie:
>
> <<Legislatura [statului] nu poate impune taxe pentru necesitati
> locale dar poate autoriza administratia judeteana [county] sa le
> impuna.<< [Art. 13, sec. 24]
>
> In America, fiecare stat are propria lui trezorerie, separata de
> trezoreria Uniunii, in care se depun taxele si impozitele statale
> pentru a fi utilizate numai in folosul acelui stat. De asemenea,
> fiecare administratie judeteana (county) este imputernicita sa
> stabileasca si sa colecteze propriile sale taxe care se varsa la
> trezoreria acelui judet pentru ca banii sa fie folositi numai pentru
> necesitatile judetului. De exepmlu, statutul judetului (county) Los
> Angeles specifica urmatoarele:
>
> <<Toate taxele colectate de judet [county]... se vor depune la
> Trezoreria Judetului [county]...<< [Art.4, sec 15]
>
> Ca urmare a aplicarii doctrinei separarii taxelor federale de cele
> statale, un cetatean american care locuieste in statul California,
> plateste din venitul sau, atat taxe federale care se varsa in
> trezoreria federala prin agentia IRS (Internal Revenue Service) cat
> si taxe statale care se depun la trezoreria statului prin intermediul
> agentiei FTB (Franchise Tax Board).
>
> Deci, odata cu implentarea doctrinei taxarii concomitente in Romania,
> guvernul national va fi imputernicit sa taxeze pentru administrarea
> acestuia si in acelasi timp fiecare administratie judeteana va avea o
> putere adecvata si independenta de cea nationala de a taxa pentru a
> satisface nevoile judetene.
>
> Exemplul organizarii statului american este demn de urmat este si in
> privinta descentralizarea la nivel de judet (county) a functiilor
> statului conduse de persoane alese prin vot popular de catre
> cetatenii fiecarui judet.
>
> De exemplu, in statul California, judecatorii (din Curtea Suprema si
> Curtile de Apel) sunt alesi prin vot popular (nu sunt numiti) tocmai
> ca sa distruga piramida coruptiei care ar rezulta din numirea
> acestora. La nivel de judet (county) atat procurorul sef (district
> attorney) cat si seful politiei din judet (sheriff) sunt alesi prin
> vot popular:
>
> <<Judecatorii Curtii Supreme vor fi alesi de toti alegatorii si
> judecatorii curtilor de apel vor fi alesi din fiecare district
> ...&#8217; [Art.6, Sec.16]
>
> << Din fiecare judet (county) va fi ales ... cate on sef al politiei
> (sheriff), un procuror sef al judetului (district attorney) si un
> asesor al proprietatilor (assessor).<< [Art.4, Sec. 12]
>
> Deci, in sistemul american, metoda cea mai eficienta pentru a distruge
> coruptia in justitie si in politie este alegerea prin vot popular a
> cat mai multor persoane din conducere, pentru ca poporul prin votul
> sau este singurul care vegheaza asupra propriei sale libertati, nu
> reprezentantii lui.
>
> Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi propune in Parlament amendamente
> la constitutie, inspirate din sistemul de organizare american, pentru
> a respecta doctrina separarii administartiei nationale de cel
> judetene descrise (in principiu) astfel:
>
> <<Fiecare judet va avea autoritatea de a colecta taxe si impozite pe
> care le va depune in trezoreria judetului; si toti banii depusi in
> trezoreria fiecarui judet vor fi folositi numai in judet.<<
>
> si voi propune legi pentru a distruge in mare masura coruptia
> existenta in Romania prin descentralizarea administrativa si alegerea
> conducatorilor la nivel de judet dupa urmatorul concept de organizare:
>
>
> (a) fiecare judet va fi impartit in districte cu o populatie de circa
> 5.000 de alegatori si cate un consilier judetean, care va fi locuit
> cel putin 2 ani intr-un district, va fi ales din acel district, cu
> un mandat de 2 ani,
>
> (b) fiecare consiliu judetean va numi, cu un mandat de 2 ani, cate un
> oficial judetean pentru fiecare din urmatoarele functii: (1)
> inspector general scolar al inspectoratului scolar judetean, (2)
> director al directiei de sanatate publica judeteana, (3) avocat
> aparator public, (4) colector de taxe si impozite, (5) director al
> serviciilor sociale si adoptiilor, (6) director al personalului, (7)
> director al parcurilor, (8) doctor criminalist, (9) inspector al
> drumurilor, (10) inspector al vanatului si pescuitului sportiv, (11)
> inspectorul al vamilor, (12) director general al trezoreriei
> judetului, (13) auditor si (14) sef al garzii fInanciare,
>
> (c) populatia fiecarui judet va alge cu un mandat de 2 ani: (1) un
> inspector-sef de politie al inspectoratului judetean de politie, (2)
> un procuror-sef al tribunalului judetean si (3) un asesor al
> proprietatilor.
> * * *
> Pasadena, California
> 26 septembrie 2008
>
>

LENIO
2008-09-27 13:21:02

Dle Timoc !

Dv. ,singur ,puteti face ce apare in comentariu ?Tare idealist sunteti !Dar ca
subiect de basm merge !Ca in povestile din copilaria unui sexagenar cand binele
,alias Fat -frumos,invingea raul!Pe zmeu si pe inca 6 frati !Dar acum sunt multi zmei !
P.S. am facut precizarea ca e vorba de povestile din copilaria unui sexagenar;
dar si a altora nascuti mai pana acum 15-16 ani !Dupa,binele arata la fel de urat
precum raul in povestile televizate !

Danny
2008-09-27 16:44:56

Re: .Arogantu

Baiete, gresesti profund. De fapt tot turmoilul din politica romaneasca a plecat de la biletelul prin care Tariceanu il ruga pe Basescu sa-l scape pe paturica de tribunal. Ceea ce Basescu a refuzat si a facut publica cererea. Adica Patriciu la tribunal, la rind cu pungasii de rind. Banii au rezolvat problema, dar nu si rusinea. Si dorul de razbunare. Dar din pacate pentru ei, nimeni nu poate cumpara 60%.
Asa ca se incearca alte metode, mai ieftine (suspendare, cumpararea liderilor altor partide si a haitelor de latratori)

Shadow
2008-09-27 17:54:05

Re: .Arogantu iar alhzeimerul Danuta

> Baiete, gresesti profund. De fapt tot turmoilul din politica
> romaneasca a plecat de la biletelul prin care Tariceanu il ruga pe
> Basescu sa-l scape pe paturica de tribunal. Ceea ce Basescu a refuzat
> si a facut publica cererea. Adica Patriciu la tribunal, la rind cu
> pungasii de rind. Banii au rezolvat problema, dar nu si rusinea. Si
> dorul de razbunare. Dar din pacate pentru ei, nimeni nu poate cumpara
> 60%.

A refuzat dar nu a facut public decat cand nu a mai folosit la "santaj" biletelul. Pt alti gugustiuci nu a refuzat nici pe departe mama lor de "baieti destepti". Adica aia de ii vindeau energie ieftina lui frate-sau.

> Asa ca se incearca alte metode, mai ieftine (suspendare, cumpararea
> liderilor altor partide si a haitelor de latratori)

Cu doar 2 miliarde patriciu ar putea cumpara "tot" ce e politic si de la pdl dar nu o face. Iar "latratorii " de talia matale nu se prind ei sunt in plin proces de "tuguiat buzitele" la dosul prezidential. Ei daca va place de ce nu. E amuzant insa cum din cand in cand pt "circ" basecu mai da pe cate unul din voi "la lei". Sa fie primit.

Arogantu'
2008-09-27 17:56:16

Poietule, biletelul a iesit in 2007

Loviturile matrozului au inceput din 2005 - prin somatia de unificare a PNL cu bocii !
Iti recomand LECITINA - doza maxima !

La 2008-09-27 16:44:56, Danny a scris:

> Baiete, gresesti profund. De fapt tot turmoilul din politica
> romaneasca a plecat de la biletelul prin care Tariceanu il ruga pe
> Basescu sa-l scape pe paturica de tribunal. Ceea ce Basescu a refuzat
> si a facut publica cererea. Adica Patriciu la tribunal, la rind cu
> pungasii de rind. Banii au rezolvat problema, dar nu si rusinea. Si
> dorul de razbunare. Dar din pacate pentru ei, nimeni nu poate cumpara
> 60%.
> Asa ca se incearca alte metode, mai ieftine (suspendare, cumpararea
> liderilor altor partide si a haitelor de latratori)
>

spaiu'
2008-09-27 22:04:17

Intr-un judet traditional rosu...

...Un director al regiei de apa, fost activist ,facut economist la trei izmene propune, si primarele dispune, ca intraga populatie sa plateasca ...apa de ploaie, care-i circula ipochimenului prin canalizare! Binefacerile guvernarii locale!

fericire
2008-09-27 23:08:12

Re: Problema: Coruptie si ineficienta

silviana
2008-09-27 23:41:28

'unitatea in diversitate' si provocarile libertatii carei ii fac fata infaptuitorii sintagmei,

un altfel de 'partidul e in toate' prin toti ai nostri liberi si unitar descentralizati cu fire rosii de partid publicalest de stat,statut,statuat,condus/i de statucul noii ideologii aplicate,ghivecinicopolitica,originalsecuristrategia de la marea adunare popolara la mai marea adunare a tuturor politicaplicaptivilor de tip 'nimeni nu ne impiedica' sa avem toata puterea intr'o functie 2/1x1/2,atotcumultatractiva,ca legitimitate,alesculesul unui vot direct,dat unui socialconservantidemocrat,nonpersoana publicopoliticadministrativa de partistat,partiregiune,partijudet,partilocatarul autoinstapinit pe tot ce misca,fara sau cu fire autorizate de autoristatul de orinduire luminosa,directa,publicopolistartica si pubelistica multilanternal revarsata capcomplex peste omul simplu ca sa nu vada stele verzi cind are o problema de intuneric,ci doar lumina conducatoare spre iesire si viitor.

vida clara
2008-09-28 00:44:32

Nu stiu altzii cum sunt...

Da io cand ma uit la spaniolii astia imi vine sa va vand si voua pontul(cu 20 000 vi-l dau gratis).
Astia pe aici au o tzara facuta numai din provincii.Nici urma de judetz.
Din doua trei provincii au incropit de o "comunitate".Comunitatzile sunt autonome.Au adica guvernari proprii,cu trahanachi cu tot.Totzi,se supun insa lui Zapatero-pasha,dar mai sunt si unii care fac ghat(catalanii,bascii si te miri cui ii mai tunha.
Mi se pare mie ca nici SUA nu moare dupa judetze,si ca are chiar si guvernatori.
Ps,ps,ps:Se vede treaba ca raul nu vine dupa cum te impartzi ci dupa cum te aduni.

Arogantu'
2008-09-28 00:56:14

Re: Intr-un judet traditional rosu...

Spaiule - e de Guiness Book !
Dar de ce nu dai cu nume si prenume - daca tot ai aflat ?

La 2008-09-27 22:04:17, spaiu' a scris:

> ...Un director al regiei de apa, fost activist ,facut economist la
> trei izmene propune, si primarele dispune, ca intraga populatie sa
> plateasca ...apa de ploaie, care-i circula ipochimenului prin
> canalizare! Binefacerile guvernarii locale!
>

Arogantu'
2008-09-28 01:00:16

Re: Nimic, nimic pentru pnl? - Asta-i grija care te ... tine treaz ?

Eu zic sa te gindesti la ce te asteapta dupa 30 Noiembrie - ce te ... ingrijoreaza acum iti va parea parfum !

La 2008-09-27 01:27:52, Danny a scris:

> Dupa cite se vede, n-a ramas nimic pentru super-modelul tariceanu.
> Nici macar un vice, acolo
>

octaaa
2008-09-28 02:16:09

Nu stiu cum trebuie procedat, dar pentru descentralizare sint de acord

Mai acum ceva vreme, eram foarte iversunat pe descentralizare :) Mai ales ca mi se bagau o gramada de prostii in cap, prin intermediul mass-mediei. Referitoare la TInutul Secuiesc sau mai stiu eu ce. Mass-media iti da ideea ca prin aceasta autonomie locala , vezi Doamne s-ar destrama Romania. Nimic mai fals. Uitati-va in America, unde statele au destula autonomie. Nu sint americanii patrioti? Sint americanii iredentisti? NU!!!
Si acum de ce sint pentru descentralizare? Pentru ca incep sa vad lucrurile mai clar. Adica e anormal ca regiuni intinse ale Romaniei sa nu primeasca bani de la centru. E anormal ca centru sa dicteze totu'. E anormal ca in Moldova sa nu se vorbeasca macar de autostrada. Desi pe mine, ca pitestean sau bucurestean mai nou, ma avantajeaza ca banii sa vina din toata tara si sa fie bagati in zonele apropiate Bucurestiului, totusi mi se pare anormal ca in Moldova sa nu se faca nimic. Sau in alte zone. Si nu ma feresc sa o spun, dar si ungurii din secuime sint foarte dezavantajati. Dar in special Moldova!

Zicea mai de mult SRS ca vezi Doamne, acum in politica dicteaza judetele. Nimic mai fals. In PSD dicteaza judetele. Ca sint in opozitie. Dar, pentru un partid de guvernare, dicteaz centru. Pentru ca atunci se vor milogi cei din judete sa le dea si lor functii.

octaaa
2008-09-28 02:19:11

Re: ar fi bine -

Ar fi mai bine pentru ca banul pe care il platesti la stat ti s-ar intoarce tot tie. Ma rog, tot injumatatit , dar macar tie. Un vasluian probabil ca plateste mai mult pentru altii. in timp ce un bucurestean sau un clujean(desi clujenii se vaita, dar suna a fabula Cainele si catelul primesc si mai multi bani.

FB
2008-09-28 04:37:36

Re: ar fi bine -

La 2008-09-28 02:19:11, octaaa a scris:

> Ar fi mai bine pentru ca banul pe care il platesti la stat ti s-ar
> intoarce tot tie. Ma rog, tot injumatatit , dar macar tie. Un
> vasluian probabil ca plateste mai mult pentru altii. in timp ce un
> bucurestean sau un clujean(desi clujenii se vaita, dar suna a fabula
> Cainele si catelul primesc si mai multi bani.
>
Bucurestii ,jud Cluj ,Timis ,Constanta ,Brasov cred au PIB-ul pe locuitor in jur de 25000 dolari.Per total,Romania e cam la jumate.Asadar cat primesc clujenii(sau mai bine spus cat li se ia !!!) si cat vasluienii ?
Solutia ? Sa puna mana si vasluienii si botosenenii si la munca nu la intins mana !

FB
2008-09-28 07:57:08

Modelul brazilian : schimbarea Capitalei !

Prin anii '60 brazilienii au gandit si bine au facut ,au construit mai in Nord mai central o noua Capitala :Brasilia.Centru adiministrativ ,modern ,Rio de Janeiro ramanand cea mai importanta metropola braziliana.De ce nu s-ar putea si la noi ? De cateva secole Bucurestii s-au dovedit sub inaltimea cerintelor unei Capitale moderne.Nu vorbesc de "privelistea " taximetristilor ce te asalteaza in gara de Nord vesnic mirositoare a urina ,de faptul ca ajungi la aeroportul Otopeni (cineva spunea odata ca portile de intrare in marile orase iti dau prima impresie)si nu ai sigurat transportul pana in Centru sau la gara ,trebuind sa apelezi la aceiasi bisnitari ordinari ce-ti cer acelasi pret ca de la Budapesta la Cluj de pilda ,nu spun ca ar fi motivele esentiale.
Spun ca am avut 4 Presedinti "escu " de pilda chiar daca unul ,Constantinescu era originar din Basarabia ,a fost adoptat de catre regateni.Sa ma ierte colegii regateni ,olteni ,moldoveni fara suparare dar tot ardelenii sunt mai seriosi.
Au fost patru Presedinti ,unul mai aiurea decat celalalt.Poate mutand Capitala in Ardeal ,se vor emancipa si ardelenii.Se va schimba clasa politica ,vom avea un mai mare echilibru politic ,lucrurile se vor dezgheta.Nu sustin Clujul meu ,mai nou ai mei concetateni mi se par cam ..tarani demodati vezi voturile date unora ca Funar sau Boc ,insa un oras frumos si intretinut ca si Sibiul ,Alba -Iulia ,Brasovul de ce nu ar fi poate mai nimerit.Ar fi un motiv de calmare a spiritelor si in problema secuilor ,mai apropiati de buricul targului .Bucurestii ar ramane cel mai important centru industrial ,insa s-ar mai redistribuii mai eficient banii si in restul "provinciei.Prea s-au invatat bucrestenii de cateva bune generatii sa manipuleze totul .Si sa fie mereu scandal in Capitala Romaniei.De ce nu ?


Bumerang
2008-09-28 12:15:18

Re: sa traiest! Ai inteles ideea


Ma bucur sincer. Dar mai sunt multi care inghit <pericolul iredentist>, si pana atunci va merge manipularea. Divide et impera , dar de jos in sus! Asta nu le place politicienilor de mahala. Democratia incepe IN REGIUNI SI PARRTIDE, si dupa aceea in toata tara. Votul uninominal va impinge partidele spre democratizare, acestea fiind obligata sa puna oameni integrii si capabili pe liste, altfel nu se aleg cu nimic. Ca astfel va ajungea si vre-o Ciociolina sau vre-un cioban emianalfabet in functie, so what. Collateral damage. Mai prosti si mai corupti decat actulii, <care sunt>, nu pot fi. La al doilea mandat vor zbura. Atunci lumea poate influenta DIRECT soarta orasului, judetului, si implicit a tarii!
Ca localitatile sunt celula statului. Daca ele sunt dezvoltate, atunci si tara va fi dezvoltata. Si nu invers cum vor ciocoii vechi si noi.La 2008-09-28 02:16:09, octaaa a scris:

> Mai acum ceva vreme, eram foarte iversunat pe descentralizare :) Mai
> ales ca mi se bagau o gramada de prostii in cap, prin intermediul
> mass-mediei. Referitoare la TInutul Secuiesc sau mai stiu eu ce.
> Mass-media iti da ideea ca prin aceasta autonomie locala , vezi
> Doamne s-ar destrama Romania. Nimic mai fals. Uitati-va in America,
> unde statele au destula autonomie. Nu sint americanii patrioti? Sint
> americanii iredentisti? NU!!!
> Si acum de ce sint pentru descentralizare? Pentru ca incep sa vad
> lucrurile mai clar. Adica e anormal ca regiuni intinse ale Romaniei
> sa nu primeasca bani de la centru. E anormal ca centru sa dicteze
> totu'. E anormal ca in Moldova sa nu se vorbeasca macar de
> autostrada. Desi pe mine, ca pitestean sau bucurestean mai nou, ma
> avantajeaza ca banii sa vina din toata tara si sa fie bagati in
> zonele apropiate Bucurestiului, totusi mi se pare anormal ca in
> Moldova sa nu se faca nimic. Sau in alte zone. Si nu ma feresc sa o
> spun, dar si ungurii din secuime sint foarte dezavantajati. Dar in
> special Moldova!
>
> Zicea mai de mult SRS ca vezi Doamne, acum in politica dicteaza
> judetele. Nimic mai fals. In PSD dicteaza judetele. Ca sint in
> opozitie. Dar, pentru un partid de guvernare, dicteaz centru. Pentru
> ca atunci se vor milogi cei din judete sa le dea si lor functii.
>

octaaa
2008-09-28 13:05:59

Re: ar fi bine -

Muncesc la fel de mult si unii si altii.
Atat doar ca investitiile statuluiau fost facute doar in unele locuri. Adica pe unde or sa treaca autostrazile? Centrele universitare pe unde s-au facut?
Fa doar un calcul cati bani intra in Bucuresti sau Cluj doar din chiriile studentilor.
Si fara infrastructura, cum vrei sa vina sa investeasca bani firmele private?

t--raian
2008-09-28 14:31:59

Demagogie

Zona istorica a orasului Constanta, de la Prefectura, spre piata Ovidiu, portul turistic si portul comercial, este totalmente degradata. Cladirile stau sa cada, in Piata Ovidiu zac in ruine mai multe cladiri. In aceste conditii primarul Mazare apare in costum de ... constructor. Cine vrea sa vada demagogia dusa pana la absurd, sa mearga in Constanta, in Piata Ovidiu, si va vedea cel mai mare dezastru urban din Romania.

Arogantu'
2008-09-28 17:41:46

Re: Nu stiu cum trebuie procedat, dar pentru descentralizare sint de acord

OK - descentralizarea este viitorul !
Te invit sa vizionezi aceasta dezbatere - unde se vorbeste de AUTONOMIE TERITORIALA, nu despre descentralizare:

http://85.9.12.243/a3/watch3.php?year=2008&month=9&day=26&show=la_ordinea_zilei

( a doua parte - de la orele 17 )

PS Invitatie valabila si pentru Bumerang.

La 2008-09-28 02:16:09, octaaa a scris:

> Mai acum ceva vreme, eram foarte iversunat pe descentralizare :) Mai
> ales ca mi se bagau o gramada de prostii in cap, prin intermediul
> mass-mediei. Referitoare la TInutul Secuiesc sau mai stiu eu ce.
> Mass-media iti da ideea ca prin aceasta autonomie locala , vezi
> Doamne s-ar destrama Romania. Nimic mai fals. Uitati-va in America,
> unde statele au destula autonomie. Nu sint americanii patrioti? Sint
> americanii iredentisti? NU!!!
> Si acum de ce sint pentru descentralizare? Pentru ca incep sa vad
> lucrurile mai clar. Adica e anormal ca regiuni intinse ale Romaniei
> sa nu primeasca bani de la centru. E anormal ca centru sa dicteze
> totu'. E anormal ca in Moldova sa nu se vorbeasca macar de
> autostrada. Desi pe mine, ca pitestean sau bucurestean mai nou, ma
> avantajeaza ca banii sa vina din toata tara si sa fie bagati in
> zonele apropiate Bucurestiului, totusi mi se pare anormal ca in
> Moldova sa nu se faca nimic. Sau in alte zone. Si nu ma feresc sa o
> spun, dar si ungurii din secuime sint foarte dezavantajati. Dar in
> special Moldova!
>
> Zicea mai de mult SRS ca vezi Doamne, acum in politica dicteaza
> judetele. Nimic mai fals. In PSD dicteaza judetele. Ca sint in
> opozitie. Dar, pentru un partid de guvernare, dicteaz centru. Pentru
> ca atunci se vor milogi cei din judete sa le dea si lor functii.
>

Danny
2008-09-28 17:56:14

Re: Modelul brazilian : schimbarea Capitalei !

La 2008-09-28 07:57:08, FB a scris:

> Prin anii '60 brazilienii au gandit si bine au facut ,au construit mai
> in Nord mai central o noua Capitala :Brasilia.Centru adiministrativ
> ,modern ,Rio de Janeiro ramanand cea mai importanta metropola
> braziliana.De ce nu s-ar putea si la noi

FB-ule, mai citeste. Cel mai important oras din Brazilia este totusi Sao Paulo centru idustrial cu o populatie cit a Romaniei. Rio este, daca vrei, un important centru turistic.

Eufrosin
2008-09-28 19:45:51

O solutie mai buna

Nu tot ce s-a facut si se face in America e bun pentru cetatean, dupa cum bine se vede din stirile recente, iar taxarea concomitenta este unul dintre acele lucruri.

O solutie cu mult mai buna pentru Romania ar fi desfintarea si reducerea multor taxe absolut oneroase pe care cetateanul le plateste acum.

Daca asi fi dictator pentru o saptamana, s-ar intampla urmatoarele lucruri
(spun dictator, deoarece intr-o demokratie tipica, dupa multa cearta, nu iasa decat legi mai inutile, tiranice si rele decat cele care le-au precedat):

- Reducerea TVA-ului la 9 % si eliminarea lui pentru alimente si produse pt. copii.

- Reducerea cu 50% a accizelor pentru carburanti, aducand pretul benzinei la approx. 2.90/litru.

- Reevaluarea taxarii companiilor si ajustarea taxelor, in vederea incurajarii companiilor care produc marfa in Romania.

- Eliminarea totala a taxelor pe venit pentru toti angajatii si micii proprietari de afaceri.

Imi dau seama cat de radical pare acest plan, dar credeti-ma este perfect realizabil, in conditiile in care caracatita guvernului isi va pierde cateva tentacule.
Guvernul ar fi unul mic, dar eficient, relaxat prin legi dar aspru cu cei care le incalca, pentru cetateni si tara si impotriva celor care incearca sa ne submineze.

Duse pe apa sambetei ar fi mega-contractele acordate pe baza de apartanenta la loji si de spaga, iar castigatorii licitatiilor publice ar fi cu adevarat responsabili pentru prestatia lor.
Aspre ar fi pedepsele pentru cei care iau mita sub orice forma si pedeapsa cu moartea ar fi reintrodusa pentru cazurile extreme.

Ce parere aveti oameni buni, ar merge un asemenea plan ?


La 2008-09-26 23:47:39, Constantin Timoc a scris:

> Taxarea concomitenta, o inovatie a fondatorilor statului american, a
> fost implementata in America atat in constitutia federala cat si in
> constitutiile fiecarui stat. Constitutia Statelor Unite (ratificata
> in 1788) imputerniceste administratia federala sa taxeze prin
> urmatorul articol:
>

AdiM
2008-09-28 20:04:41

Sa li se dea salariu proportional cu salariul minim pe economie

La toti functionarii de stat, din administratie, Parlament, ministere, institutii de guvernare, sa li se dea salarii proportionale cu salariul minim pe economie. Asa cum sunt amenzile de circulatie, care cresc de numai si atunci cind creste salariul minim pe economie. Functionarii de stat sunt primii raspunzatori de cresterea economiei romanesti, si ar trebui sa simta asta si la salariu, ca sa-si dea silinta sa dezvolte Romania, nu s-o jecmaneasca.

Socrate
2008-09-28 20:11:32

Baronii fac jocul autonomistilor.

Ar trebui stopati, pana nu este prea tarziu.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00852 sec.