Ziua Logo
  22:04, duminica, 1 octombrie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Economic

2008-12-22

Comentarii: 2, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

octaaa
2008-12-22 01:47:27

E o prostie

Cine poate sa-mi spuna mie cum se defineste un produs de lux? Adica ce e ala? Hai sa fim seriosi...asta e o lege si populista, dar probabil si cu menirea de a0i incurca pe unii si de-ai incuraja pe altii.

MarianS01
2008-12-22 03:55:03

Despre impozitarea tranzactiilor imobiliare facute de persoane fizice

"Persoanele fizice care vor efectua tranzactii imobiliare in scopuri comerciale vor achita si taxa pe valoarea adaugata de 19%, iar castigurile obtinute din astfel de operatiuni, indiferent de cine sunt efectuate, vor fi impozitate cu 16%, la nivelul cotei unice de impozitare."

Explicatie:

Mai intai vedeti declaratia de avere a lui Robert Negoita.
http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=196&cam=2&leg=2008&pag=5&idl=1
O sa vedeti imprumuturi de mai multe milioane de EURO facute ca persoana fizica si totodata mii de apartamente detinute sau vandute tot ca persoana fizica.

Adica, Negoita a contractat imprumut bancar pe care l-a folosit pentru plata constructiilor apoi, cand constructiile au fost gata le-a vandut. In mod obisnuit ne-am astepta ca astfel de operatiuni sa fie in apanajul exclusiv al societatilor comerciale. Daca acest lucru era facut printr-o societate comerciala atunci acesta societate era obligata la plata TVA si la plata impozitului pe profit. Facand acelasi lucru ca persoana fizica el a ocolit legea, neplatind impozitele.

Am apelat la exemplu Negoita doar pentru ca a fost mai usor de exemplificat dar situatia este indentica peste tot in lumea imobiliarelor.

***

Nu cred insa daca rezolvarea propusa este cea mai fericita pentru ca ea este doar punctuala, domeniul imobiliar, dar astfel de practici sunt si in alte domenii, chiar daca nu au aceasi aploare si nu produc aceleasi venituri. Un exemplu la indemana este importul de masini second-hand in scopul revanzarii facut de persoane fizice (cateva masini / luna / persoana).

Dupa bunul simt, astfel de practici ar fi acte de comert supuse Codului Comercial si Legii Societatilor Comerciale. Dar in plan legislativ lucrurile nu stau asa cum ar sta dupa bunul simt.

Cred ca mai degraba trebuiau extinse prevederile legislatiei incat astfel de acte de comert ((in acceptiunea bunului simt) sa poata fi facute NUMAI in conformitatate cu prevederile Codului Comercial si ale Legii Societatilor Comerciale. Daca s-ar face asa atunci ar deveni evident ca ar fi si consecintele in plan fiscal pe care le doresc PSD-PDL.

Ca prima masura, chiar daca nu inghit alianta PDL-PSD, trebuie sa recunosc faptul ca este o masura buna dar incompleta.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00580 sec.