Ziua Logo
  20:01, duminica, 24 septembrie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Opinii

2008-09-23

Comentarii: 22, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

mirapo
2008-09-22 21:45:45

Lantul slabiciunilor

aussie
2008-09-23 01:06:05

Alo , Domnu ziarist!!!

Nu stiu daca stii dar brigazile internationale din spania luptau impotriva nazistilor si legionarilor tai (motea si marin)....daca erau teroristi nu ei erau aceia
Petre Roman va fi un reprezentant exceptional (frumos , destept , vorbeste cateva limbi) a unui popor de kakao

haiduc
2008-09-23 04:14:33

Re: Alo , Domnu ziarist!!!

Da, Petre Roman, la fel ca si tatal sau bolsevicul Erno Neulander alias Walter Roman, a fost tot timpul reprezentantul unui por de cacao, poporul evreu.


La 2008-09-23 01:06:05, aussie a scris:

> Nu stiu daca stii dar brigazile internationale din spania luptau
> impotriva nazistilor si legionarilor tai (motea si marin)....daca
> erau teroristi nu ei erau aceia
> Petre Roman va fi un reprezentant exceptional (frumos , destept ,
> vorbeste cateva limbi) a unui popor de kakao
>

alt_cititor
2008-09-23 09:44:19

Lasa ca nu e chiar asa

"ImportanTa Basarabiei in viata Romaniei, chiar daca nu o resimt in aceeasi masura (sau chiar deloc) toti romanii, este vitala pentru insasi existenta natiunii si a statului de la Dunare si Marea Neagra."

NU avem nevoie de Basarabia si de Moldova ruseasca! Sa se uneasca din nou cu Rusia si sa ne lase pe noi in pace.

Eu le-as cere moldovenilor rusi MINIM 50,000 euro ca sa poata veni in Romania si sa dovedeasca ca nu vin sa fure sau sa omoare. Avem destule probleme cu tiganii, nu mai vrem si moldoveni!

Victor Iosif
2008-09-23 10:02:44

Re: Ma nene

Tu nu esti cititor, esti palmist

Miron Hancu
2008-09-23 10:31:10

limba moldoveneasca pe Google

Bravo, dle Roncea! Vedeti, insa, ca V. Voronin nimiceste chair acum carti romanesti in vamile lui iar prietenii lui de la Google si Wikipedia au impanzit Internetul su "limba moldoveneasca", asa de parca ar exista limba austriaca sau cea belgiana. Chiar sa nu stie statul roman de aceste actiuni? Sursa: http://www.voceabasarabiei.com/dir/sb/html/2-mii-de-tancuri-rusesti-peste.html

aussie
2008-09-23 11:42:22

Re: Alo , Domnu ziarist!!!

La 2008-09-23 04:14:33, haiduc a scris:

> Da, Petre Roman, la fel ca si tatal sau bolsevicul Erno Neulander
> alias Walter Roman, a fost tot timpul reprezentantul unui por de
> cacao, poporul evreu.
>
>
> La 2008-09-23 01:06:05, aussie a scris:
>
> > Nu stiu daca stii dar brigazile internationale din spania luptau
> > impotriva nazistilor si legionarilor tai (motea si marin)....daca
> > erau teroristi nu ei erau aceia
> > Petre Roman va fi un reprezentant exceptional (frumos , destept ,
> > vorbeste cateva limbi) a unui popor de kakao
> >
>
>
poporul evreu a dat nenumarate valori umanitatii , ce a dat vestitul popor roman (in afara de haiduci , adica un fel de banditi) , pana si bardul eminescu a fost evreu

Ghita Bizonu'
2008-09-23 11:55:45

Da de afacerea Skoda auzisi matale ?!

Ca nu mai puteau de grija apararii hotarelor ....
Si au mai fost . Cam orice achizitie de material aviatic a fost un scandal - de ex unu a fost trmis sa cumpere licenta ptr Bristol Mercury si s-a intors cu licenta Ghnome 9 Krsd (care de fapt era Bristol Jupiter ! anterior lu Mercury). Sau avioan"de vanatoare" care cand intra in vrie nu mai iesea ... au murit 2 piloti .
Sau bocanci cu talpa de carton ptr armata ... si asa unii si-au inceput afacerile si nepotii lor tipa ca prin munca cinstrita ...

Scuzele mele da asa era atunci. Iar coruptia fara corupti dateaza cel putin de epoca lu Carol I . Cand a fost comandat in Englitera crucisatorul usor Elisabeta. Care a fost livrat cu 1/2 metru mai scurt. Junatea aia de metru facea cateva mii de lire sterline prin 1880 - se merita !!

Igor
2008-09-23 11:55:54

Tuturor acelora, care se cred un fel de Adolfi...

Dintai, Dlor, sa va clarificati cu mintile voastre, si sa coborati cu picioarele pe pamant, caci nu sunteti nicidecum mai presus decat noi, romaniii basarabeni alias "moldoveni rusi", dupa cum ii numiti. Va credeti ce, rasa pura? Sange albastru? Asa si nu ati mai invatat nimic din istorie. Nu ati fost si nu sunteti in stare sa convietuiti nici cu semenii vostri din Moldova romaneasca, necum cu noi, cei din Basarabia, precum si cu rromii. Pana astazi aveti un aspect de superioritate in fata... cui Dlor? Cu ce sunteti voi mai buni, cei plecati din Romania in Italia, Spania, Grecia, etc, etc, decat noi, cei din Basarabia? Si noi avem 2 mani si 2 picioare, ochi, urechi. Si, credeti-ma, nu sunteti nici pe departe cu un HQ mai avansat decat noi. Incercati, fratilor, sa conlocuiti si sa vorbiti cu cei, ce au avut mai putin noroc decat voi. Cat priveste atacurile la adresa noastra, este inca un cutit in coastele noastre, pe langa sulitele infipte in trupul Basarabean de rusi si acolitii lor mancurti. Politica voastra este una falimentara, si o sa ajungeti nu mai departe decat noi, poate doar cu un punct doua, care, in fine nu conteaza nici trei parale...

Ghita Bizonu'
2008-09-23 11:59:45

Mai astia cum v-a zis Brucan,

hai sa zicem ca voi. Ca Romania nu recunostea republica Moldova si ca zicea ca are pretentii.
Ca care erau consecintele , v-ati ganditara ? (cacofonia este dorita!!)
Apai Romania era acuzata ca nu respecta tratatul OSCE . Ca se manifesta revizionist si doreste anexiuni teritoriale. Ca ramane ancorata in national-comunism (ati uitat - la ultimil Congres tov NC a vorbit despre rapturile teritoriale . SI ..... Brucan zicea ca marele secret de stat era ca Ilici este fricos . Suficient sa stea cuminte nu credeti?). Si tovii Gorbi si Eltin Pianai aveau un motiv propagandistic extra , Sa nu mai zic ca Ucraina imediat s-ar fi simtit cu musca pe regiunile Ceranuti (toata) si Odesa (parte) plus mizilicu de insula Serpilor.
Combinati astea cu romanii care manaca minoritari pe paine, cu Tg Mures si genocidul cultural al ungurimii din Romania si cu rusofonii de dincolo de Prut. Sa nu mai zic vorbele proaste ale unor cunoscuti de-ai mei care in 90-91 au trecut Prutul (ceva cu case si proprietati si rstitutio in integrum - credeti ca au fost bine primite ?! Pai mai nefartatilor pe gradiina lu mos-mu Gheorghe stau 5 familii si macar 2 sunt rudenii, restu's cum zic ardelenii "viituri" - si sa nu credeti c-am fost prst sa le-o zic ca nu fugeam destul de iute !!). Si ceva dihonie bagat de la Bucale in uniunea scriitorilor din Chisinau (ce ba mai suntei la 1180 poezie paftriotca? Aiurea la Paris se poarta altaceva , Vieru, Lari , Matcovschi is niste ratati !!)
Si tineti minte - cand izbucni tarasenia pe Nistru in Apus se zicea ca romanii din Moldova inarmati pana-n dinti (de unde ?) ataca bietii rusofoni speriati de baubaul nationalist roman care stie toata lumea cum se poarta cu ungurii si tiganii (asta dupa ce i-au alungat pe evrei si germani)

Ghita Bizonu'
2008-09-23 12:05:20

Re: Lasa ca nu e chiar asa , matale dai apa la moara FSB ului

cu prostu ista ......

Omul cu Picioare foarte Paroase
2008-09-23 13:03:36

Domnu' Petrica de la Roman - sa traiti!! Pai noi ne'am ganditara - ca pana venitzi sa ne vizitatzi -

..noi sa punem la pastrat - si sa avem provizii - de niscai pungi cu cacat - in chip de omagiu...recoltat mai ales dupa experiente culinare interesante.. (mexican food, chinese food) - sau chiar patriotice... (seara de fasole batuta..)

M_D_L
2008-09-23 13:21:26

Re: Tuturor acelora, care se cred un fel de Adolfi...

La 2008-09-23 11:55:54, Igor a scris:

> Dintai, Dlor, sa va clarificati cu mintile voastre, si sa coborati cu
> picioarele pe pamant, caci nu sunteti nicidecum mai presus decat noi,
> romaniii basarabeni alias "moldoveni rusi", dupa cum ii numiti. Va
> credeti ce, rasa pura? Sange albastru? Asa si nu ati mai invatat
> nimic din istorie. Nu ati fost si nu sunteti in stare sa convietuiti
> nici cu semenii vostri din Moldova romaneasca, necum cu noi, cei din
> Basarabia, precum si cu rromii. Pana astazi aveti un aspect de
> superioritate in fata... cui Dlor? Cu ce sunteti voi mai buni, cei
> plecati din Romania in Italia, Spania, Grecia, etc, etc, decat noi,
> cei din Basarabia? Si noi avem 2 mani si 2 picioare, ochi, urechi.
> Si, credeti-ma, nu sunteti nici pe departe cu un HQ mai avansat decat
> noi. Incercati, fratilor, sa conlocuiti si sa vorbiti cu cei, ce au
> avut mai putin noroc decat voi. Cat priveste atacurile la adresa
> noastra, este inca un cutit in coastele noastre, pe langa sulitele
> infipte in trupul Basarabean de rusi si acolitii lor mancurti.
> Politica voastra este una falimentara, si o sa ajungeti nu mai
> departe decat noi, poate doar cu un punct doua, care, in fine nu
> conteaza nici trei parale...
>

Basarabenii care au venit la noi dupa 1945, au avut "HQ" atat de ridicat, ca s-au bagat toti in PCR si in Securitate, dar ca mari sefi, nu la baza. Pe langa faptul ca au contribuit la persecutarea romanilor, au format si o adevarata mafie in administratie, in invatamantul superior (pentru ca erau cu painea si cutitul si dadeau diplome celor pe care voiau sa-i puna in functii inalte), in politie, in sectorul care se ocupa cu propaganda (cei mai multi actori au fost basarabeni), asa ca este justificata prudenta romanilor fata de fratii basarabeni. Si lovitura de stat din '89, in urma careia am ajuns fara industrie si o colonie a Vestului, s-a savarsit tot cu diversionisti din Basarabia (mii de "turisti" veniti cate 2 cu masini Lada). Iliescu si cu Emil Constantinescu au stramosi din Basarabia si chiar Victor Ciorbea a spus ca in Romania trebuie sa fii basarabean ca sa ai acces la functii inalte.
In plus nici nu am observat la basarabenii care vindeau marfa prin targuri o dorinta arzatoare de unire cu Romania. In conditiile privatizarii terenurilor, nu ne-ar folosi cu nimic unirea cu Basarabia. Tara fiecaruia este acolo unde are el proprietatea si in rest este strain.

evreu mandru din israel
2008-09-23 13:33:37

Re: Ce zice...

Goma de asta?

La 2008-09-23 13:21:26, M_D_L a scris:

>
> Basarabenii care au venit la noi dupa 1945, au avut "HQ" atat de
> ridicat, ca s-au bagat toti in PCR si in Securitate, dar ca mari
> sefi, nu la baza. Pe langa faptul ca au contribuit la persecutarea
> romanilor, au format si o adevarata mafie in administratie, in
> invatamantul superior (pentru ca erau cu painea si cutitul si dadeau
> diplome celor pe care voiau sa-i puna in functii inalte), in politie,
> in sectorul care se ocupa cu propaganda (cei mai multi actori au fost
> basarabeni), asa ca este justificata prudenta romanilor fata de
> fratii basarabeni. Si lovitura de stat din '89, in urma careia am
> ajuns fara industrie si o colonie a Vestului, s-a savarsit tot cu
> diversionisti din Basarabia (mii de "turisti" veniti cate 2 cu masini
> Lada). Iliescu si cu Emil Constantinescu au stramosi din Basarabia si
> chiar Victor Ciorbea a spus ca in Romania trebuie sa fii basarabean ca
> sa ai acces la functii inalte.
> In plus nici nu am observat la basarabenii care vindeau marfa prin
> targuri o dorinta arzatoare de unire cu Romania. In conditiile
> privatizarii terenurilor, nu ne-ar folosi cu nimic unirea cu
> Basarabia. Tara fiecaruia este acolo unde are el proprietatea si in
> rest este strain.
>

ostap bender
2008-09-23 13:33:38

... si grivei ce zice?

ca de obicei, domnu' roncea combate bine. insa o curiozitate ma tot bintuie, atunci cind vad ce acut ii doare-n suflet de basarabia pe unii - oameni buni, insa pe basarabeni i-ati intrebat daca ei nu mai pot de dorul romanilor? pentru ca, daca domnul roncea ar cunoaste starea de spirit de pe-acolo, ar lasa-o mai moale cu iubirea sa fara de satiu ...

Tauber
2008-09-23 13:37:01

Petre Roman impotriva Unirii

L-am auzit eu pe Petre Roman la TV, la o emisiune facuta de Cosarca, a subliniat ca nu cumva sa se creada ca Romania atenteaza la "independenta Republicii Moldova", mi se pare ca era si Pruteanu in emisiune. Cu asa reprezentant, vai de cauza unionista!

M_D_L
2008-09-23 14:40:08

Re: Ce zice...

La 2008-09-23 13:33:37, evreu mandru din israel a scris:

> Goma de asta?
>

Nu l-am luat in calcul pe Paul Goma. N-am citit nimic din ce-a scris el. Acu stiu ca nu il inghit evreii, dar nici el pe ei. Eu m-am referit la basarabenii cu care stau pe scara, vecini de bloc, sefi peste tot, colegi de serviciu, mafioti cu carte. Jigodii de peste Prut. Nisti imputiti. Au adus comunismul si i-au pupat in cur pe rusi, iar acum sunt victime ale comunismului si se gudura pe langa americani.
In localitatea in care stau au fost privilegiati, domnii basarabeni. S-a creat chiar o zona cu blocuri cu doua etaje, stil vila, ingradite cu spatii verzi, unde stateau numai ei si cativa activisti de partid locali. Noi, romanii, locuiam la gramada, in blocuri obisnuite.

Ghita Bizonu'
2008-09-23 14:53:49

Re: bai M_D_L

vorbeste gura fara tine. Sau ma rog destele ti se misca ....
Ori esti PROST da prost de bubui ori esti sluga muscaleasca.
Mai omule, cei mai multi au fugit de-au rupt pamantu sa nu vaza Karaganda sau N Siberiei . Au avut doar o valiza cu ei , vai de mama lor (si vorbesc si despre familia mea ). Erau considderati nitel cam reactionari - si erau.
Asa ca nu prea le aveau cu partidu (mai ales prin anii rai, da rai) si cu securitatea - sau mai precis avea securitatea ceva cu ei .
Cei drept insa nivelul de scolire a refugiatilor din Basarabia si Bucovina era mai inalt decat nivelul mediu din tara. Fiindca vezi mai asta primu cu > 4 clase din famelia ta cea desculta , cei care s-au refugiat erau in gnl ceva mai scoliti decat media pe tara si din zone sociale considerate "albe" de catre NKVD (sa nu zic ca unii erau albi-albi de-a lui Denikin , sau mai rau am cunsocut unu care fusese in Ohrana si nu stiu ce facuse pe la Chisnau la Ministeru de Interne in anii 20-44, da pun pariu ca tot bolsevici urmarea). ca uite ma in familia mea , mosu meu Gheorghe si fii lui s-au refugiat, da era pe nasolae : tatal meu era prim pretor in Chisnau , un fiu ofiter al armatei romane asa ca era pe lista de deportari. Insa veri de-ai sai si copii lor au ramas ... si naiba i-a luat !!
Asa ca fiind ceva mai scoliti, multi deja in adtia (fascista cum ziceau comunistii) s-au "descurcat" .
mafie n-au fost. Insa unii si-au castigat o buna reputatie si respect prin nivelul profesional. Ma rog am impresia ca tu sau ai tai ati incercat sa primiti note doar pe origine sanatoasa - ori asta nu tinea cu unul de origine burgheza.
Pe scur esti o javra muscaleasca.


La 2008-09-23 13:21:26, M_D_L a scris:

>
> Basarabenii care au venit la noi dupa 1945, au avut "HQ" atat de
> ridicat, ca s-au bagat toti in PCR si in Securitate, dar ca mari
> sefi, nu la baza. Pe langa faptul ca au contribuit la persecutarea
> romanilor, au format si o adevarata mafie in administratie, in
> invatamantul superior (pentru ca erau cu painea si cutitul si dadeau
> diplome celor pe care voiau sa-i puna in functii inalte), in politie,
> in sectorul care se ocupa cu propaganda (cei mai multi actori au fost
> basarabeni), asa ca este justificata prudenta romanilor fata de
> fratii basarabeni. Si lovitura de stat din '89, in urma careia am
> ajuns fara industrie si o colonie a Vestului, s-a savarsit tot cu
> diversionisti din Basarabia (mii de "turisti" veniti cate 2 cu masini
> Lada). Iliescu si cu Emil Constantinescu au stramosi din Basarabia si
> chiar Victor Ciorbea a spus ca in Romania trebuie sa fii basarabean ca
> sa ai acces la functii inalte.
> In plus nici nu am observat la basarabenii care vindeau marfa prin
> targuri o dorinta arzatoare de unire cu Romania. In conditiile
> privatizarii terenurilor, nu ne-ar folosi cu nimic unirea cu
> Basarabia. Tara fiecaruia este acolo unde are el proprietatea si in
> rest este strain.
>

M_D_L
2008-09-23 17:16:12

Re: bai M_D_L

La 2008-09-23 14:53:49, Ghita Bizonu' a scris:

> vorbeste gura fara tine. Sau ma rog destele ti se misca ....
> Ori esti PROST da prost de bubui ori esti sluga muscaleasca.
> Mai omule, cei mai multi au fugit de-au rupt pamantu sa nu vaza
> Karaganda sau N Siberiei . Au avut doar o valiza cu ei , vai de mama
> lor (si vorbesc si despre familia mea ). Erau considderati nitel cam
> reactionari - si erau.


Au venit cu o valiza, da poate ca era plina cu bani, pentru ca si-au cumparat toti case, iar cei care nu si-au cumparat sau au fost demolati ulterior, pe timpul lui Ceausescu, le-au dat comunistii, locuinta de lux, la blocuri construite special pentru ei. Basarabenii au taiat si au spanzurat in anii 50, cand s-au facut cele mai mari abuzuri asupra populatiei instarite de la noi. Ceausescu le-a mai luat din putere, dar au ramas in functii foarte multi. Chiar si acum sunt orase din sudul tarii (Oltenia) unde au o influenta mare.
Cat despre originea ta nobila, sunt cutremurat ca pot sa stau la taclale pe Internet cu o asa somitate din Basarabia. Dar sa stii ca nici eu nu ma trag din familie "desculta". Bunicul mamei mele avea pravalie cu etaj, fratii lui erau unul tot comerciant, iar celalat avocat in Bucuresti. Bunicul, tatal mamei a fost inspector la o banca si a lucrat un timp chiar in Basarabia, ocupandu-se cu colectarea taxelor pentru statul roman. Intr-adevar, am spus ca dupa tata, bunicii erau tarani analfabeti, dar erau sanatosi la cap, inteligenti, cu bun simt si foarte muncitori. Tatal meu avea o memorie exceptionala si era inteligent, ajungand in final avocat. As putea spune ca rudele de pe partea lui taica-meu, sunt mai inteligente decat cele din partea mamei, chiar daca au fost tarani la baza. Majoritatea verilor mei au studii superioare, fiind doctori, farmacisti, economisti, profesori.


> Asa ca nu prea le aveau cu partidu (mai ales prin anii rai, da rai) si
> cu securitatea - sau mai precis avea securitatea ceva cu ei .
> Cei drept insa nivelul de scolire a refugiatilor din Basarabia si
> Bucovina era mai inalt decat nivelul mediu din tara. Fiindca vezi mai
> asta primu cu > 4 clase din famelia ta cea desculta , cei care s-au
> refugiat erau in gnl ceva mai scoliti decat media pe tara si din zone
> sociale considerate "albe" de catre NKVD (sa nu zic ca unii erau
> albi-albi de-a lui Denikin , sau mai rau am cunsocut unu care fusese
> in Ohrana si nu stiu ce facuse pe la Chisnau la Ministeru de Interne
> in anii 20-44, da pun pariu ca tot bolsevici urmarea). ca uite ma in
> familia mea , mosu meu Gheorghe si fii lui s-au refugiat, da era pe
> nasolae : tatal meu era prim pretor in Chisnau , un fiu ofiter al
> armatei romane asa ca era pe lista de deportari. Insa veri de-ai sai
> si copii lor au ramas ... si naiba i-a luat !!
> Asa ca fiind ceva mai scoliti, multi deja in adtia (fascista cum
> ziceau comunistii) s-au "descurcat" .

Este adevarat ca basarabenii au avut avantajul unei educatii superioare celei a populatiei din Oltenia. In timp ce basarabenii au avut profesori foarte scoliti, fosti ofiteri din armata tarista, in Oltenia sistemul social era feudal. Faptul ca regiunea a fost propice dezvoltarii agriculturii, a facut sa stagneze sectorul industrial si din cauza asta n-a fost nevoie de personal calificat si cu o educatie deosebita. Invatamantul incepuse sa se puna la punct in anii '60 -'70 dupa care l-a stricat Leana Ceausescu, iar acum l-au dat gata definitiv noii stapani.

> mafie n-au fost. Insa unii si-au castigat o buna reputatie si respect
> prin nivelul profesional. Ma rog am impresia ca tu sau ai tai ati
> incercat sa primiti note doar pe origine sanatoasa - ori asta nu
> tinea cu unul de origine burgheza.
> Pe scur esti o javra muscaleasca.
>
>

Mai "nesanatosule" la origine, faci afirmatii gratuite. Nimeni din familia mea nu a intrat la liceu sau facultate fara examen. Chestia asta cu originea sanatoasa era in anii '50, exact cand jucam dupa cum ne cantau basarabenii deveniti mari comunisti, ca ei se adapteaza, nu sunt ca noi.
Rus n-am cum sa fiu, poate ceva samanta de sefard (dupa tata), sau chiar mai rau (nu spun ce, ca prea i-am injurat), dupa bunicul din partea mamei, care avea parul rosu, il chema Iacob si era poreclit in sat "jidanul".
Ca un adevarat gentleman de Basarabia ce esti, o persoana de rasa, e adevarat ca nu poti sa combati cel mai bine decat prin injuraturi.

evreu mandru din israel
2008-09-23 18:40:25

Re: Ghita...

mare noroc ati avut ca nu v-au deportat si pe voi la Transnistria...


> La 2008-09-23 14:53:49, Ghita Bizonu' a scris:
>
> > vorbeste gura fara tine. Sau ma rog destele ti se misca ....
> > Ori esti PROST da prost de bubui ori esti sluga muscaleasca.
> > Mai omule, cei mai multi au fugit de-au rupt pamantu sa nu vaza
> > Karaganda sau N Siberiei . Au avut doar o valiza cu ei , vai de mama
> > lor (si vorbesc si despre familia mea ). Erau considderati nitel cam
> > reactionari - si erau.
>
>
> Au venit cu o valiza, da poate ca era plina cu bani, pentru ca si-au
> cumparat toti case, iar cei care nu si-au cumparat sau au fost
> demolati ulterior, pe timpul lui Ceausescu, le-au dat comunistii,
> locuinta de lux, la blocuri construite special pentru ei. Basarabenii
> au taiat si au spanzurat in anii 50, cand s-au facut cele mai mari
> abuzuri asupra populatiei instarite de la noi. Ceausescu le-a mai
> luat din putere, dar au ramas in functii foarte multi. Chiar si acum
> sunt orase din sudul tarii (Oltenia) unde au o influenta mare.
> Cat despre originea ta nobila, sunt cutremurat ca pot sa stau la
> taclale pe Internet cu o asa somitate din Basarabia. Dar sa stii ca
> nici eu nu ma trag din familie "desculta". Bunicul mamei mele avea
> pravalie cu etaj, fratii lui erau unul tot comerciant, iar celalat
> avocat in Bucuresti. Bunicul, tatal mamei a fost inspector la o banca
> si a lucrat un timp chiar in Basarabia, ocupandu-se cu colectarea
> taxelor pentru statul roman. Intr-adevar, am spus ca dupa tata,
> bunicii erau tarani analfabeti, dar erau sanatosi la cap,
> inteligenti, cu bun simt si foarte muncitori. Tatal meu avea o
> memorie exceptionala si era inteligent, ajungand in final avocat. As
> putea spune ca rudele de pe partea lui taica-meu, sunt mai
> inteligente decat cele din partea mamei, chiar daca au fost tarani la
> baza. Majoritatea verilor mei au studii superioare, fiind doctori,
> farmacisti, economisti, profesori.
>
>
> > Asa ca nu prea le aveau cu partidu (mai ales prin anii rai, da rai) si
> > cu securitatea - sau mai precis avea securitatea ceva cu ei .
> > Cei drept insa nivelul de scolire a refugiatilor din Basarabia si
> > Bucovina era mai inalt decat nivelul mediu din tara. Fiindca vezi mai
> > asta primu cu > 4 clase din famelia ta cea desculta , cei care s-au
> > refugiat erau in gnl ceva mai scoliti decat media pe tara si din zone
> > sociale considerate "albe" de catre NKVD (sa nu zic ca unii erau
> > albi-albi de-a lui Denikin , sau mai rau am cunsocut unu care fusese
> > in Ohrana si nu stiu ce facuse pe la Chisnau la Ministeru de Interne
> > in anii 20-44, da pun pariu ca tot bolsevici urmarea). ca uite ma in
> > familia mea , mosu meu Gheorghe si fii lui s-au refugiat, da era pe
> > nasolae : tatal meu era prim pretor in Chisnau , un fiu ofiter al
> > armatei romane asa ca era pe lista de deportari. Insa veri de-ai sai
> > si copii lor au ramas ... si naiba i-a luat !!
> > Asa ca fiind ceva mai scoliti, multi deja in adtia (fascista cum
> > ziceau comunistii) s-au "descurcat" .
>
> Este adevarat ca basarabenii au avut avantajul unei educatii
> superioare celei a populatiei din Oltenia. In timp ce basarabenii au
> avut profesori foarte scoliti, fosti ofiteri din armata tarista, in
> Oltenia sistemul social era feudal. Faptul ca regiunea a fost propice
> dezvoltarii agriculturii, a facut sa stagneze sectorul industrial si
> din cauza asta n-a fost nevoie de personal calificat si cu o educatie
> deosebita. Invatamantul incepuse sa se puna la punct in anii '60 -'70
> dupa care l-a stricat Leana Ceausescu, iar acum l-au dat gata
> definitiv noii stapani.
>
> > mafie n-au fost. Insa unii si-au castigat o buna reputatie si respect
> > prin nivelul profesional. Ma rog am impresia ca tu sau ai tai ati
> > incercat sa primiti note doar pe origine sanatoasa - ori asta nu
> > tinea cu unul de origine burgheza.
> > Pe scur esti o javra muscaleasca.
> >
> >
>
> Mai "nesanatosule" la origine, faci afirmatii gratuite. Nimeni din
> familia mea nu a intrat la liceu sau facultate fara examen. Chestia
> asta cu originea sanatoasa era in anii '50, exact cand jucam dupa cum
> ne cantau basarabenii deveniti mari comunisti, ca ei se adapteaza, nu
> sunt ca noi.
> Rus n-am cum sa fiu, poate ceva samanta de sefard (dupa tata), sau
> chiar mai rau (nu spun ce, ca prea i-am injurat), dupa bunicul din
> partea mamei, care avea parul rosu, il chema Iacob si era poreclit in
> sat "jidanul".
> Ca un adevarat gentleman de Basarabia ce esti, o persoana de rasa, e
> adevarat ca nu poti sa combati cel mai bine decat prin injuraturi.
>
>
>

renitsa
2008-09-23 20:41:11

Re: Mai astia cum v-a zis Brucan,

Vieru si Matcovschi nu au facut doar poezii patriotice (dimpotriva, doar putine din astea, chiar daca poate sunt printre cele mai cunoscute), ci daca ai sta sa citesti ai gasi si unele foarte interesante si chiar moderne. Lari, din pacate, e o rusine.

acvila
2008-09-23 20:45:55

Felicitari D-le Roncea

Prin aricolele Dvs. contribuiti din plin si complectati la cele nescrise in cartile de istorie, de parca intentionat se vrea ca tinara generatie sa nu-si cunoasca istoria si trecutul sau milenar. Sa nu cunoasca cine sunt, de unde vin, cine le sunt stramosii si faptele lor savarsite, jertfele care au trebuit date ca noi cei de azi sa avem o tara bogata si un popor mandru si frumos, pe care unii dupa cum vedem il reneaga si-l improasca cu noroi, asa cum vedem ca fac unii in scrierile lor de mai sus. Sarmanii de ei, nu sunt de vina. E de vina familia si scoala care nu au facut destul sa-i educe. Pentru unii e destul sa aiba o paine buna si bani de multa distractie, chef si huzur, iar dupa ei potopul. Ei nu stiu ca pentru fiecare palma din pamantul tarii si-au dat viata fara sa stea pe ganduri generatii de romani viteji, eroi ai namului nostru. Sau poate respectivii nici nu vreau sa stie pentru ca parintii si bunicii lor sunt cei veniti cu tancurile bolsevicilor, profitorii care s-au imbogatit din sudoarea poporului si bogatiile noastre. Desigur fiecare are dreptul sa-si exprime convingerile personale. Dar si altii au acelasi drept sa-i contrazica si sa nu fie de acord cu ei.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00769 sec.