Ziua Logo
  08:41, luni, 2 octombrie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-12-21

Comentarii: 13, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Paul din Ohio
2007-12-21 05:30:29

Nu cred ca e atat de simplu

Ma refer la urmatoarea idee a doamnei Petre:

"Pactul propunea deschiderea imediata a negocierilor de aderare la UE si cu Serbia (atunci inca parte a federatiei Serbia-Muntenegru) si cu Kosovo. Si aceasta oportunitate a fost ratata, dar sensul ei ar trebui - aici sunt in deplin acord cu dl. Severin - sa fie reluat: sa se garanteze independenta provinciei, care sa devina insa efectiva abia atunci cand si Kosovo, si Serbia ar fi pregatite sa adere la UE. Nu stiu daca UE are, aici si acum, clarviziunea si curajul de a relua in Balcani o experienta pe care a schitat-o in cazul Ciprului".

Paralela cu Ciprul mi se pare destul de fortata. In cazul Ciprului, ambele puteri implicate, Grecia si Turcia sint membre NATO, iar Turcia duce negocieri de aderare la UE. In cazul Serbiei, puterea implicata este Rusia. Interesul Rusiei nu este o Serbie membra a UE. Cel putin atata timp cat Rusia va mai exista in forma actuala ( probabil vreo cateva decenii bune pana cand va urma intr-un fel sau altul calea URSS). Nu este drept ca albanezii kosovari sa fie tinuti ostatici de Rusia atata timp.

Laurentiu Dafinescu
2007-12-21 05:38:55

Coloana vertebrala

Purificarea etnica a lui Milosevici a aparut ca reactie a purificarii etnice inceputa de albanezii din Kosovo. In anii '80, toata presa occidentala prezenta atrocitatile comise de albanezi impotriva sarbilor (violuri, crime, mutilari, biserici incendiate) si era de partea sarbilor. Ulterior, cineva acolo sus a decis ca sarbii sa devina cei buni si albanezii cei rai, si toata presa occidentala, ca la un semnal, a schimbat total retorica, si agresorii au devenit victime. La fel cum a fost cu "maghiarul" agresat de "romani" la Tg. Mures, in 1990, daca mai tineti minte. Ce ar trebui sa faca sarbii ca sa ii

Noi romanii am fost acuzati de multe ori ca nu avem coloana vertebrala, ca ne aliem cu cine e mai puternic, si schimbam aliantele dupa cum bate vantul . Unii ar putea argumenta ca asta e soarta tarilor mici si mijlocii, dar Ungaria, Polonia, Iugoslavia au note mai bune ca noi la subiectul asta.

Laurentiu Dafinescu
2007-12-21 08:16:19

Coloana vertebrala (2)

Decizia actualei guvernari este demna de toata lauda. Independenta provinciei Kosovo nu trebuie recunoscuta, chiar daca Europa de Vest si SUA spun ca asa e bine. Nu e drept, si nu are nici un rost intr-o Europa in care granitele conteaza din ce in ce mai putin. In plus, implicatiile ar putea fi catastrofale, pentru Europa in general si pentru Romania in particular. Marile puteri au tendinta sa ne dea lectii pe care nu le aplica la ei acasa. De exemplu SUA ne-a criticat ca nu vrem sa segregam invatamantul in Romania pe limbi de studiu (romana si maghiara), dar la ei acasa au desfiintat complet invatamantul bilingv (in engleza si in spaniola). Europa de Vest ne-a criticat ca nu am stiut cum sa integram tiganii. De-abia astept sa ne dea o lectie de democratie si sa vad cum o sa-i integreze ei.

Viorel
2007-12-21 09:40:20

bratulescui
2007-12-21 10:37:24

Motiv

Recunoasterea independentei provinciei Cosovo este un casus belli pentru inceputul celui de al treilea razboi mondial. Si ultimul.

daniel
2007-12-21 12:27:53

De acord cu Viorel

Sunt total de acord cu cele expuse mai sus de Viorel.
Mai clar decat atat, nici nu se poate.

Zaharia2
2007-12-21 12:41:06

Bumerang
2007-12-21 12:46:05

Zaharia2
2007-12-21 12:47:24

d-lui Dafinescu

Teoretic aveti dreptate. Am zis si noi ceva ca sa nu tacem. Altii decid. Ni s-a reprosat ca nu ne purtam corect cu tiganii. Poate ! Asteptam sa ne invete UE. Nici albanezii nu sunt prea dusi pe la biserica (sau moschee). Spritul egoist, individualismul ce caracterizeaza lumea de azi, se va impune pana intr-acolo ca vom asista la o Europa federala. Daca vom trai vom vedea.

filatelistu
2007-12-21 13:36:39

Kosovo

Stimata doamna,

Stiu ca de profesie sunteti istoric specializat in istorie moderna si contemporana, asta insemnind ca sunteti in tema cu toata tevatura balcanica a ultimilor 200 de ani. Balkanii au fost, sunt si vor ramine pe veci o tesatura de popoare si grupuri etnice, fiecare cu limba, obiceiurile, cultura si religia sa. Fiecare tara din acest areal are o populatie aparent majoritara si o multitudine de minoritati etnice, minoritati ce interpatrund profund sistemul diplomatic al granitelor stabilite la Bucuresti, Versailles sau Postam.
Singura solutie pentru Balkani este neacceptarea unui nou stat creat artificial, in dauna unui alt stat. Dezvoltarea economica sub umbrela EU este remediul pentru desfiintarea mafiei kosovare si linistirea spiritului belicios al unei etnii ramase incremenita intr-un proiect neviabil.

jan dinu
2007-12-21 18:12:27

Jocul murdar in culisele ..unora ...

Dreptati selective in functie de interese de moment oriperspectiva ..
Un caz mai special -- KURDISTANUL --- care
au o populatie de peste 30 milioane ..nu prea este pe masa de lucru a
cartografilor ... puterii zilei ...
--EI ---(am ) spera c-o Albanie mai mare sa-si ficseze baze sigure
de lunga durata in cazul in care ombilicul N- Atlantic este taiat
de-o Europa unita si puternica ...
ALBANIA este chieia strategica a unora ..astazi cum au ffost
in trecut China -- Sovietica ...
ETC...
JD

synd
2007-12-21 20:28:22

Laitmotive


Analiza coerenta si realista, incomparabila cu pozitia "colegului" cu care ati fost de acord de atatea ori. Ceea ce deranjeaza insa este reluarea unor laitmotive - de mult timp "epuizate" si complet anulate in lucrarile de specialitate de data recenta-, printre care si laitmotivul "purificarii etnice" practicata de sarbi.

Observatori europeni, aflati la fata locului, timp de ani, in deceniul trecut si chiar in timpul atacului NATO, au precizat in repetate ocazii ca nu a avut loc nici o epurare etnica. Am amintit deja si reiau aici doar numele generalui german Heinz Loquai care, avand acces la documentele OSCE de la Viena dar si la alte "informatii clasificate" (Geheiminformationen) ale Ministerului Apararii a afirmat clar: atunci si acolo unde au avut lupte intre UCK si trupele de siguranta sarbe, acolo populatia a parasit temporar asezarile.

Un exod in masa al populatiei albaneze dar si sarbesti a avut loc abia dupa inceperea bombardamentelor NATO asupra teritoriului provinciei Kosovo. De altfel, chiar si o confruntare a realitatilor etnodemografice trecute dar, mai ales, prezente din Kosovo releva clar si populatia "epurata etnic" (groaznic termen!) a fost aceea sarbeasca. In prezent populatia ne-albaneza din Kosovo formeaza doar 4% din totalul locuitorilor acestei provincii sarbesti.

Misha Glenny, corespondent britanic al BBC, care a relatat "de visu" (The Fall of Yugoslavia, London 1993) primii trei ani ai conflictului jugoslav mentiona, pe buna dreptate, ca "singurul adevar in razboiul jugoslav este minciuna!". Iar aceasta a fost colosala si continua sa fie raspandita si azi.

Istoricii au obligatia sa caute adevarul!

Arogantu'
2007-12-21 21:53:42

Re: Nu cred ca e atat de simplu


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00624 sec.