Ziua Logo
  10:10, marti, 3 octombrie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Anchete

2007-08-23

Comentarii: 4, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

ionion
2007-08-23 07:15:16

Ultima lozinca : "pai ce, vrei sa mirosi a lumanare ?" rromii lupta pentru drepturi egale

cu ceilalti natiuni minoritati ale tarii.

meditare
2007-08-23 10:22:39

valori morale

Din intamplare am vazut interviul de ieri cu primarul respectiv si cu "reprezentantul rromilor". Cand reprezentantul rrom a fost intrebat daca intr-adevar se fura, zicea ceva de genul:
- "Pai DE OBICEI se fura, dar..."
Cand a fost intrabat, daca nu ar fi mai bine ca rromii sa lucreze in loc sa mearga la furat:
- "Pai ei lucreaza toti, dar..."

meditare
2007-08-23 11:12:59

ce zice bunica

Trebuie spus sincer ca bunica mea aproape ca detesta pe tigani/rromi. De multe ori ne-am certat ca de ce nu se uite ea la ei ca pe niste oameni "normali" si nu ca pe "niste tigani". Ea ar trebui sa aiba mai multe empatie, caci si ea apartine unei minoritati etnice. Dar intamplarile lucreaza de multe ori impotriva opiniei mele.

Batranii mei traiesc intr-un satuc in vestul tarii, unde se produc intre altele legume (de ex. paprika). Amandoi sunt peste 80, copii si neptii departe, satul plin de batrani si si unii tineri dar care au destul pamant propriu, asa ca sunt nevoiti ca din cand in cand sa se apeleze la forta de munca rromilor din satul vecin. De obicie cheama cate 1-3 oameni, de obicei famillii. Acestia primesc salariul pe zi, plus doua mese. Acu trei ani bunicul a fost convins de una din "muncitoarele lui" sa dea "salariul familiei" in timpul pauzei de masa, ca "ea sa fuga sa cumpere ceva pentru copii". Nu mult dupa aceea a disparut toata familia, lasand batrani sa lucreze singuri . Peste cateva saptamani unul din "muncitori" de atunci a fost vazut seara tarziu cu un sac in mijlocul parcelei de paprika a bunicilor: isi culegea pe cont propriu.

A urmat o pauza lunga, dupa care anul urmator tot era nevoie de mana de lucru. Bunica nu mai putea iesi la camp caci avea picioarele infectate, asa ca s-a straduit ca in ciuda picioarelor dureroase sa pregateasca masa pentru diseara: ceva supa, placinta cu orz. Cand a sosit trupa si au inceput sa manance, unul din "muncitorii ei" s-a plans foarte serios ca de ce nu a pus ceva sunca in supa aia, caci cu o zi inainta asa ceva a mancat dupa ce a lucrat la altcineva. Bunica era sa toarne toata supa pe capul omului si aproape ca nu l-a gonit din curte. Atunci s-a decis ca ei sunt prea batrani pentru astfel de "trairi sentimentale", asa ca de atunci cultiva numai grau si lucerna, din care de fapt aproape ca numai tractoristul castiga, dar cel putin nu e stresant. Iar dupa astfel de evenimente ma fac idiot in fata lor daca vrea sa-mi apar opinia.

beatle-maniacul
2007-08-23 18:39:25

cum altfel?

tiganul tot cum a fost crescut de mic se comporta


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00611 sec.