Ziua Logo
  11:24, vineri, 22 septembrie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-10-20

Comentarii: 65, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

haiducu'
2007-10-19 23:13:42

BADILITA ----da din codita ...

Din "indarjirea" lui de a deveni din "nimeni", "cineva", acest "boschetar" al apusului incearca "marea cu degetu' ...
Dupa ce a facut o pospaiala de studii "teleologice" intr-o Franta absolut laica, Domnul Badilita isi permite sa il i-a de guler pe Staniloae si sa-l puna la locul lui ... adica, nu e "cel mai mare teolog", ci un "teolog marcant" ....
Nu am inteles sensul acestui articol, si nici nu ma nevoiesc prea mult ... cunoscand "meteahna" domnului Badilita de a ataca "personaje" in goana lui de a deveni el insasi un "personaj" ... ma rezum doar la a atrage atentia ca dansul nu are nici pregatirea necesara si nici abilitata de a ataca un om care a facut puscarie ptr crezul sau ...si care a scris ceva pe care altii inca se chinuie sa inteleaga ...

Ce ar putea sa-l acretideze pe domnul Badilita, doctoratul sau luat la o Institutie afiliata la Sorbona si in care se regasesc doar niste grecotei rataciti prin diaspora .... ca sa nu vorbim de nivel academic si altele ...
"Vagabondajul" sau "academic" prin europa, in incercarea de a-si croi un rost ...
--- sau poate veninul cu care ataca diferite simboluri ale neamului romanesc ...

Pacat!

Razvratitul
2007-10-19 23:41:31

Mi-ar fi placut un asemenea patriarh! Desi stiu, BOR ar fi avut pierderi economice uriase,

nu ar mai fi organizat magazine,posturi de radio....

Daniel St.Paul
2007-10-20 00:25:17

Peria si rasparul

Macar ca in trecut am intilnit la autor si opinii patimase, merita salutata opinia de azi ce nu calca pe urme encomiasmelor si adulatorismelor desantate -cu care ne-au obisnuit mai toti inaintemergatorii studiilor staniloesti & sumedenii de cintareti in struna- si zice lucrurilor pe nume.N-am nici cea mai mica indoiala ca destui se vor scula spre a-l (ras)popi pre junele carturar.Atita doar ca nu au nici o cadere.

Maxim
2007-10-20 01:16:44

reabilitarea origenismului

Parintele Staniloae a fost unul din teologii care s-a opus tendintelor de reabilitare a origenismului. In urma cu cateva decenii a inceput in Occident o campanie de reconsiderare a condamnarii invataturilor origeniste de catre sinodul V ecumenic. Acest sinod ecumenic tinut la Constantinopol in 553 nu a fost prea bine inteles de teologia occidentala, lucru ce se vede rasfrant chiar si in manualele ortodoxe mai vechi (inspirate dupa cele catolice).
Ocupandu-se amanuntit de opera Sf. Maxim Marturisitorul, Parintele Staniloae a ajuns si in situatia de a aborda conceptia antiorigenista a acestui Parinte al Bisericii. Este sugestiv faptul ca un teolog occidental de talia lui Hans Urs von Balthasar face o apreciere contrara. El vede la Sf. Maxim o conceptie origenista, mai ales in capitolele sale despre dragoste si faptuire (in Filocalia romaneasca vol. 2). Parintele Staniloae este insa de alta parere si in studiul introductiv de la "Ambigua" (PSB 80), una din cele mai importante opere dogmatice a Sf. Maxim, dovedeste foarte clar antiorigenismul acestuia. Orice bun ortodox poate recunoaste justetea concluziei Parintelui Staniloae, in acord deplin cu hotararea dogmatica a sinodului V ecumenic.

Cu toate "zecile de teologi marcanti" din Occident, multi dintre acestia se afla intr-un astfel de context teologic in care nu mai pot intelege corect pe Sfintii Parinti, ca si hotararile sinoadelor ecumenice.
Badilita nu face altceva decat sa fie ecoul unor preocupari occidentale, fara sa-si dea probabil seama ca sprijina o erezie condamnata explicit de Biserica.

Ion Caramache
2007-10-20 02:05:52

Re: BADILITA ----da din codita ...

La 2007-10-19 23:13:42, haiducu' a scris:

> Din "indarjirea" lui de a deveni din "nimeni", "cineva", acest
> "boschetar" al apusului incearca "marea cu degetu' ...
> Dupa ce a facut o pospaiala de studii "teleologice" intr-o Franta
> absolut laica, Domnul Badilita isi permite sa il i-a de guler pe
> Staniloae si sa-l puna la locul lui ... adica, nu e "cel mai mare
> teolog", ci un "teolog marcant" ....
> Nu am inteles sensul acestui articol, si nici nu ma nevoiesc prea mult
> ... cunoscand "meteahna" domnului Badilita de a ataca "personaje" in
> goana lui de a deveni el insasi un "personaj" ... ma rezum doar la a
> atrage atentia ca dansul nu are nici pregatirea necesara si nici
> abilitata de a ataca un om care a facut puscarie ptr crezul sau ...si
> care a scris ceva pe care altii inca se chinuie sa inteleaga ...
>
> Ce ar putea sa-l acretideze pe domnul Badilita, doctoratul sau luat la
> o Institutie afiliata la Sorbona si in care se regasesc doar niste
> grecotei rataciti prin diaspora .... ca sa nu vorbim de nivel academic
> si altele ...
> "Vagabondajul" sau "academic" prin europa, in incercarea de a-si croi
> un rost ...
> --- sau poate veninul cu care ataca diferite simboluri ale neamului
> romanesc ...
>
> Pacat!
>
Pacat !

<<< Last but not least, Staniloae nu trebuie uitat pentru volumul publicat, sub Ceausescu, impotriva Bisericii greco-catolice, desfiintata dictatorial de regimul comunist. Nimic nu poate scuza un asemenea gest, josnic in contextul respectiv. Cine incearca sa-l apere se discrediteaza si ca om, si ca "istoric". O societate matura isi asuma nu doar geniile, ci si scaderile geniilor. >>>
1. A publicat sau nu parintele Staniloae maculatura de care scrie Dan Badilita? Ce era genial in acesta murdarie securisto-comunista?
2. Sunt, sau nu sunt, romanii greco-catolici tot asa de romani ca si noi?
3. Se cunoaste ca unul din marii "specialisti" in relatile BOR cu greco-catolicii este nimeni altul decit deconspiratul informator al Securitatii comuniste - Inalt Prea Sfintia Sa Andrei - Arhiepiscopul de Alba si Mures. De ce nu ar fi fost posibil ca si parintele Staniloae sa fi fost un informator al Securitatii, sau in slujba ei?
4. Este oare numai BOR simbolul neamului romanesc? Ce au fost corifeii Scolii ardelene ? Niste gunoaie ? De ce nu este greco-catolicismul un simbol al neamului romanesc tot asa cum este ortodoxia ?
5. Ce este mai periculos <<<""vagabondajul" ""academic" prin europa >>>, sau josnicia comisa impotriva fratelui tau de neam si singe?
6. Cine este "cel mai mare teolog" in opinia dvs., d-le haiducu? Exista asa ceva? Te pomenesti ca exista si cel mai mare ....geniu!
7. Domnule haiducu, puteti sa imi explicati cum va nevoiti dvs si ce pregatire de <<< teleologice >>> posedati?
8. Va reamintesc ca si Mitropolitul Teofan al Olteniei si-a facut studile la Paris. Te pomenesti ca Parisul nu se afla in <<< Franta absolut laica >>> ! Probabil ca acesta a fost motivul pentru care Adunarea bisericeasca si Sfintul Sinod al BOR au hotarit sa nu il <<< acretideze >>> drept Prea Fericit si Intii Statator.

PS
>Ce ar putea sa-l acretideze pe domnul Badilita, doctoratul sau luat la
> o Institutie afiliata la Sorbona si in care se regasesc doar niste
> grecotei rataciti prin diaspora ... ca sa nu vorbim de nivel academic
> si altele ...
Aici imi place ! Cristian Badilita si-a luat doctoratul la Sorbona IV, nu la o institutie AFILIATA acesteia, acolo unde sunt doar niste " grecotei cu nas subtire " diasporisti si unde a profesat drept lector profesor nimeni altul decit academicianul Eungeniu I. Simion, unul dintre cei mai mari prozatori ai literaturii romane ( cel putin asa a afrmat piblic eungenialul resapectiv ) de al carui nivel academic....


S.O.S.
2007-10-20 02:11:25

Pentru Badilita

Nu ca ti-ar pasa dar de data asta trebuie sa afirm ca sunt de acord cu tine. Totusi, ce cauta un asemenea articol in Ziua?

S.O.S.
2007-10-20 02:22:27

E trist

chiar foarte trist ca mi-am permis fie si in gluma sa ma declar de acord cu afirmatiile lui Badilita. Timp de 5 minute am crezut ca-mi explodeaza inima.
Cu prima ocazie ma voi duce la Cernica sa pun un buchet de flori pe mormantul celui mai mare teolog roman, parintele Dumitru Staniloae, si sa-mi cer iertare. Iubirea de frumos e mai mare decat iubirea de minciuna!

Maxim
2007-10-20 03:25:36

Staniloae si uniatia

-Cartea scrisa de Parintele Staniloae despre uniatism se gaseste pe net. Puteti sa o consultati si o sa vedeti ca nu are nimic defaimator.

-Fruntasii Scolii Ardelene (Samuil Micu, Gheorghe Lazar, Petru Maior) au fost prigoniti de ierarhia greco-catolica pentru ideile lor antipapale. Ei au fost in primul rand patrioti, iar greco-catolici doar prin forta imprejurarilor. Samuil Micu a fost atent supravegheat pentru a nu trece la ortodoxie si a deveni episcop ortodox de Sibiu. Cei care paraseau uniatia erau mai rau tratati decat ortodocsii.
Despre atitudinea antipapala a lui Petru Maior, cititi "Procanonul", opera sa inspirata dupa o scriere contemporana febronianista.

Ion Caramache
2007-10-20 03:40:33

Re: E trist

La 2007-10-20 02:22:27, S.O.S. a scris:

> chiar foarte trist ca mi-am permis fie si in gluma sa ma declar de
> acord cu afirmatiile lui Badilita. Timp de 5 minute am crezut ca-mi
> explodeaza inima.
> Cu prima ocazie ma voi duce la Cernica sa pun un buchet de flori pe
> mormantul celui mai mare teolog roman, parintele Dumitru Staniloae, si
> sa-mi cer iertare. Iubirea de frumos e mai mare decat iubirea de
> minciuna!
>
Intrebarea 1. Iubirea dvs. de frumos include si maculatura "celui mai mare tolog roman" despre romanii greco-catolici si despre Biserica lor greco-catolica?
Intrebarea 2. Sa inteleg ca buchetul de flori pe care intentionati sa-l puneti este un omagiu adus celui platit de Securitate sa arunce cu murdarii in fratii sai ?
Intrebarea 3. Cind s-a intimplat cazul cu posibila explozie cardiaca: dupa prima gluma, sau dupa a doua gluma?
Intrebarea 4 Ce medicatie ati folosit pentru a evita explozia?
Intrebarea 5. De expresia numita "alba-neagra" ati auzit, ca de IPS Arhiepscopul de Alba cu sutana neagra sunt convins ca ati auzit?

smardoi
2007-10-20 04:33:04

Re: BADILITA ----da din codita ...

bre, io nu i judec pe greco - catolici, ca nu e treaba mea, dar ar trebui sa citesti si ce spune parintele Cleopa despre ei.......cum au aparut si care a fost scopul lor. pot spune ca modul in care au aparut este identic cu viitoare "cernere" a neghinei din vremea celui ne numit!

georgems
2007-10-20 06:30:00

Re: BADILITA ----da din penita ...

La 2007-10-19 23:13:42, haiducu' a scris:

> Din "indarjirea" lui de a deveni din "nimeni", "cineva", acest
> "boschetar" al apusului incearca "marea cu degetu' ...
> Dupa ce a facut o pospaiala de studii "teleologice" intr-o Franta
> absolut laica, Domnul Badilita isi permite sa il i-a de guler pe
> Staniloae si sa-l puna la locul lui ... adica, nu e "cel mai mare
> teolog", ci un "teolog marcant" ....
> Nu am inteles sensul acestui articol, si nici nu ma nevoiesc prea mult
> ... cunoscand "meteahna" domnului Badilita de a ataca "personaje" in
> goana lui de a deveni el insasi un "personaj" ... ma rezum doar la a
> atrage atentia ca dansul nu are nici pregatirea necesara si nici
> abilitata de a ataca un om care a facut puscarie ptr crezul sau ...si
> care a scris ceva pe care altii inca se chinuie sa inteleaga ...
>
> Ce ar putea sa-l acretideze pe domnul Badilita, doctoratul sau luat la
> o Institutie afiliata la Sorbona si in care se regasesc doar niste
> grecotei rataciti prin diaspora .... ca sa nu vorbim de nivel academic
> si altele ...
> "Vagabondajul" sau "academic" prin europa, in incercarea de a-si croi
> un rost ...
> --- sau poate veninul cu care ataca diferite simboluri ale neamului
> romanesc ...
>
> Pacat!
>
Dar tu, haiducu ,ce ia de la cei ce au (in cap ,in buzunar, ma rog undeva) si da la cei ce n-au (in cap ,in buzunar) argumente, doar modelul stahanovist de a face dosarul de cadre cu origine sanatoasa, tu haiducule unde dai cu codita, aici cu soparlita, nu??Ma baiatule, incearca sa nu judeci dupa sabloane si prejudecati sumare, citeste ,compileaza,aprofundeaza si pe urma exprima-te.

ionion
2007-10-20 07:12:20

A trada valorile spirituale ale unui popor nu este o noutate , iar Staniloae nu este primul

si nici ultimul care face acest lucru.

Maxim
2007-10-20 10:39:52

Re: Staniloae si uniatia

Dupa parerea mea, haiducu are in principiu dreptate. Scoala dogmatica romaneasca, la care Parintele Staniloae a avut o contributie majora, este una valoroasa. Badilita nu scapa niciun prilej in a-si afisa superioritatea fata de teologii autohtoni. Pe ce baza? Sunt zeci de teologi romani care sunt cu un cap deasupra lui.

In calitate de absolvent de teologie ortodoxa (la Bucuresti) va pot spune ca am discutat pe probleme de dogmatica cu absolventi de alte confesiuni si sunt mai slab pregatiti decat cei ortodocsi. chiar si in ceea ce priveste propria lor doctrina. Parintele Staniloae si urmasii sai se remarca prin tratarea cu claritate a teologiei fundamentale, ceea ce lipseste multor universitati din Apus, unde relativismul dogmatic este la el acasa..

Maxim
2007-10-20 10:49:37

propaganda catolica

Domnule Caramache,
Aveti argumente sau doar aruncati cu vorbe? Ati citit scrierile parintelui Staniloae?
Dati o cautare dupa cuvintele :"Uniatismul in Transilvania, Dumitru Staniloae". Cititi cartea si dupa aceea discutati.

Acuzatia de colaborare cu Securitatea adusa parintelui nu va face cinste. Parintele Staniloae a fost un mare roman si un mare teolog. Dvs va faceti portavocea unor frustrari catolice fata de Pr. Staniloae. E treaba dvs, dar aduceti si argumente. Va garantez ca veti putea fi combatut foarte usor.

invechit
2007-10-20 14:30:01

Badilita

L-ai terminat draga frate teolog pe IPS Calinic, l-ai terminat acum pe Pr. Satniloae, urmeaza probabil Pr. Cleopa, Pr. Iustin Parvu, Pr. Arsenie Papacioc. Vezi ca toti cei enumerati de tine sunt antiecumenisti, asa ca ai de grija sa nu-i scapi. Cei din CNSAS au inceput sa-i termine pe ceilalti episcopi. Dar toti uita ca biserica nu-i o institutie, uita ca biserica suntem noi toti, uita ca lovind in cei care conduc vremelnic biserica, lovesc si in cel care o conduce vesnic. Uita ca aruncand cu mizerie in parintii bisericii il rastignesc din nou pe Hristos. Sau poate frate Badilita te crezi episcopul Marcu in timpul sinodului de la Ferara? Poate crezi ca deti adevarul care trebuie sa iasa la lumina? Din pacate nu vad in tine dacat o coada de topor a Apusului. Poate cu fraza asta ti-am dat vre-o idee. L-ai uitat de pe lista ta pe Pr. Arsenie Boca. Ai grija frate ca-i mare urgie cu cei smintiti, dar vai de cei prin care vine sminteala. Uite ca unii vorbesc de "maculatura " pr. Staniloae, altii il fac mincinos, securist. Deci ai rezolvat ceva prin noul tau articol.

Cat despre uniatie am auzit de la un coleg de vre-o 55 de ani o poveste. Bunicul sau era preot greco-catolic. Si acesta povestea la batranete nepotului sau ca numai taranii prosti au ramas ortodocsi in Transilvania. Ca toti cei instariti si cu functii au trecut la greco-catolici. Asta o spunea cu mindrie. M-am gandit si mi-am dat seama ca asa a fost. Toti cei cu functii cu averi au trecut la greco-catolici pentru a nu le pierde. Sufetul nu conta asa de mult ca cele lumesti. Taranii amarati si jegosi, saraci si analfabeti aveau doar sufletul. Ei bine acestia n-au vrut sa si-l vanda, era tot ce aveau, era toata averea lor.

Daca cineva stie si vre-un alt motiv al trecerii la uniatie as dori si eu sa-l aflu. Si as mai vrea sa stiu ce ii opreste astazi, cand nimeni nu le mai ia functiile, averile, cand nimeni nu-i mai inchide, nu-i mai schingiuieste, nu-i mai martirizeaza, ce-i opreste astazi sa revina la radacinile lor, ca doar toti au fost ortodocsi. N-ar fi bucurie mai mare pentru noi ortodocsii sa stim ca fratii nostri greco-catolici revin la biserica de unde acum doua-trei sute de ani au plecat. NU avem nevoie nici de scuze, nici de iertari, avem nevoie doar sa ne iubim unii pe altii in Adevar.

leo.t
2007-10-20 14:42:56

Dumneavoastra cine sunteti?

Cu adevarat lumea nu poate sa incapa Adevarul si nici pe slujitorii Lui, cei adevarati!
Atacurile asupra parintelui STANILOAE din partea unor "crestini ortodocsi" dovedesc inca o data ca parintele Staniloae este mare in Imparatia Cerurilor.
Domnului Badilita i se poate parafraza o povestire din Patricul Egiptean cu un semidoct peste care tabarase diavolul: pe Staniloae il cunosc dar de Badilita nu am auzit niciodata!

Eleos
2007-10-20 15:43:26

Continuarea la Raportul Tismaneanu?

Imi pare rau o spun, dar ceea ce am citit nu este altceva decat continuarea la mult controversatul si prea putin obiectivul si stiintificul raport Tismaneanu. Dumneavoastra care va permiteti sa puneti la zid oameni de talia Parintelui Staniloae v-ati interesat vreodata unde se afla originile Bisericii Greco-Catolice?Stiati ca ea a aparut printr-o mare pacaleala la 1698-1701?Stiati ca promisiunile facute atunci romanilor din Ardeal nu au fost onorate nici astazi?Inainte de a scrie ceva documentati-va, pentru ca altfel cadeti in ridicol, ceea ce de fapt ati si facut. In ceea ce-i priveste pe cei doi patriarhi pe care incercati sa-i desfiintati, sa dea Dumnezeu sa avem un patriarh macar de talia lor, dar nu prea sunt semne de nadejde.Dupa cum vad ca merg lucrurile, lupta de rezistenta a crestinilor ortodocsi a devenit mai crunta decat in perioada regimului comunist. Acum avem de luptat cu cei care sapa zidul Bisericii din interior. Dar, incredintati fiind ca Mantuitorul isi va tine promisiunea, iar Biserica nu va fi biruita nici de portile iadului, ne rugam sa le dea Dumnezeu la toti mintea romanului cea de pe urma si sa nu o mai faca pe nenumaratii viteji care apar dupa razboi.

Ion Caramache
2007-10-20 16:55:26

Re: Badilita

La 2007-10-20 14:30:01, invechit a scris:

>.Dar toti uita ca biserica
> nu-i o institutie, uita ca biserica suntem noi toti, uita ca lovind in
> cei care conduc vremelnic biserica, lovesc si in cel care o conduce
> vesnic.
Asta suna exact ca "argumentul" unora care sustineau ca cei care il criticau pe Pingelica loveau in Romania! Sa fim seriosi. Si, ca tot suntem la acest subiect privitor la cei care conduc vremelnic Biserica, imi puteti spune ce autoritate morala si crestineasca au conducatorii vremelnici care au colaborat cu Securitatea si cind Sfintul Sinod va lua in discutie caterisirea IPS arhiepiscopului Andrei pentru faptul ca a divulgat Securitatii ceea ce a aflat in urma spovedaniei unia dintre noi, crestinii ortodocsi.
>Uita ca aruncand cu mizerie in parintii bisericii il
> rastignesc din nou pe Hristos.
Andrei Andreicut - parintele Bisericii !?!?
> Din pacate nu vad in tine
> dacat o coada de topor a Apusului. Poate cu fraza asta ti-am dat vre-o
> idee.
Evident ca v-ati deconspirat. Sunteti impotriva PF Daniel si, avind tupeul de a-i acuza pe altii ca lovesc in Cel care conduce vesnic Biserica, nu recunoasteti ca alegerea Patriarhuluii Daniel s-a facut cu voia Celui de Sus.

>Uite ca unii vorbesc de "maculatura " pr. Staniloae, altii
> il fac mincinos, securist. Deci ai rezolvat ceva prin noul tau
> articol.
Am scris despre maculatura parintelui Staniloae referindu-ma PRECIS NUMAI la cartea scrisa la comanda Securitatii, care a primit stampila cenzorilor regimului comunist si care era plina de ura crestineasca impotriva fratilor romani greco-catolici. Demonstrati-mi contrariul! Pe de alta parte nu este vina lui Cristian Badilita ca mintea dvs,. invechita nu este in stare sa priceapa ca autorul Cristian Badilita nu a criticat sau discredidat valoarea si soliditatea opusului teologic al Parintelui Staniloae, ci a remarcat pe buna dreptate ca marele teolog a scris si o carte impotriva Bisericii greco-catolice defiintata abuziv de catre regimul comunist. Ce este rau in asta?
Acum, daca luam drept litera de lege tot ce a scris Parintele Staniloae, acelas argument se poate aduce si ca tot ceea ce a facut si scris Patriarhul Teoctist este sacru si fara de prihana. In acest caz, si vestita telegrama de felicitare adresata darimatorului de bisrici i Pingelica cizmarul a fost dreapta, crestin ortodoxa si fara de cusur.

> Cat despre uniatie am auzit de la un coleg de vre-o 55 de ani o
> poveste. Bunicul sau era preot greco-catolic. Si acesta povestea la
> batranete nepotului sau ca numai taranii prosti au ramas ortodocsi in
> Transilvania. Ca toti cei instariti si cu functii au trecut la
> greco-catolici. Asta o spunea cu mindrie. M-am gandit si mi-am dat
> seama ca asa a fost. Toti cei cu functii cu averi au trecut la
> greco-catolici pentru a nu le pierde. Sufetul nu conta asa de mult ca
> cele lumesti. Taranii amarati si jegosi, saraci si analfabeti aveau
> doar sufletul. Ei bine acestia n-au vrut sa si-l vanda, era tot ce
> aveau, era toata averea lor.

Adica ar trebui sa stergem cu buretele tot ceea ce au facut cei cunoscuti drept Scoala ardeleana, sa uitam despre Suplex Libellum Valachorum ( care nu facea distinctie intre ortodocsi si greco-catolici si care ii considera pe toti Romani ), despre memorandisti si despre fasptul ca Unirea Ardealului la Patria muma a fost facut mina in mina de Romanii crestini ortodocsi si greco-catolici. Mai mult, cum se face ca <<<"Taranii amarati si jegosi, saraci si analfabeti aveau doar sufletul.>>> care le-a poruncit sa vina la Alba Iulia la chemarea Romanilor greco-catolici si ortodocsi si sa proclame Marea Unire?
Mai mult, daca nu erau greco-catolicii din Scoala Ardeleana si astazi v-ati fi scris mesajul cu caractere chirilice, asa cum au avur fericirea s-o faca fratii nostri de peste Prut in "limna moldoveneasca".

> Daca cineva stie si vre-un alt motiv al trecerii la uniatie as dori si
> eu sa-l aflu. Si as mai vrea sa stiu ce ii opreste astazi, cand nimeni
> nu le mai ia functiile, averile, cand nimeni nu-i mai inchide, nu-i
> mai schingiuieste, nu-i mai martirizeaza, ce-i opreste astazi sa
> revina la radacinile lor, ca doar toti au fost ortodocsi.
Vreti sa spuneti ca averile Bisericii greco-catolice confiscate de catre regimul comunist si date pe gratis BOR au fost restituite in intregime?
> N-ar fi bucurie mai mare pentru noi ortodocsii sa stim ca fratii nostri
> greco-catolici revin la biserica de unde acum doua-trei sute de ani au
> plecat.
Evident ca nu ar fi o bucurie mai mare decit ca BOR sa ramina cu folosul tilhariei facute de regimul comunist!
>NU avem nevoie nici de scuze, nici de iertari, avem nevoie
> doar sa ne iubim unii pe altii in Adevar.
Adica, fratilor romani greco-catolici, noi ortodocsii nu ne vom cere scuze si nici nu ne vom cere iertare pentru ca am primit in dar, folosim, si nu vrem sa va inapoiem dar averilor voastre luate cu japca de comunisti, si pentruca i-am tinut priponiti pe ierahii vostri in sfintele noastre minastiri aflate sub binecuvintarea PF Justinian Marina si a Securitatii RPR.
Ei bine, eu nu sunt un astel de roman crestin ortodox !

Ion Caramache
2007-10-20 17:25:41

Re: Staniloae si uniatia

Ion Caramache
2007-10-20 17:36:39

Re: Staniloae si uniatia

S.O.S.
2007-10-20 17:59:59

Cristian Badilita cu CV-ul pe masa

Poate nu stiati cine este Badilita. Check this, en francais, fireste!
http://www.cristianbadilita.ro/index.php?w=frbiografie
Asa ca vedeti voi, una este sa fii sorbonist elitist si alta e sa fii sorbonanist forumist. Pe mine unul ma doare drept in cursul saptamanii, vorba lui Petre Tutea, de teologii ilustri apuseni ridicati in slavi de Badilita.

Ion Caramache
2007-10-20 18:38:39

Re: Continuarea la Raportul Tismaneanu?

La 2007-10-20 15:43:26, Eleos a scris:

> In ceea ce-i priveste pe cei
> doi patriarhi pe care incercati sa-i desfiintati, sa dea Dumnezeu sa
> avem un patriarh macar de talia lor, dar nu prea sunt semne de
> nadejde.
Un bun patriarh ar fi fost, cu trecutul sau "nepatat," Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Un alt "cadru de nadejde" ar putea fi Arhiepiscopul Andrei Andreicut , nu-i asa?
>Dupa cum vad ca merg lucrurile, lupta de rezistenta a
> crestinilor ortodocsi a devenit mai crunta decat in perioada regimului
> comunist. Acum avem de luptat cu cei care sapa zidul Bisericii din
> interior. Dar, incredintati fiind ca Mantuitorul isi va tine
> promisiunea, iar Biserica nu va fi biruita nici de portile iadului, ne
> rugam sa le dea Dumnezeu la toti mintea romanului cea de pe urma si sa
> nu o mai faca pe nenumaratii viteji care apar dupa razboi.
Rugile dvs au fost ascultate si Cel de Sus a calauzit recenta alegere de Patriarh. Doriti sa afirmati ca recenta alegere nu s-a facut cu Voia Celui de Sus?
Care sunt "crestinii ortodocsi" care se impotrivesc Voi Celui de Sus? Unde sapa acestia zidul Bisericii? Puteti fi mai specific?

P.S.
Cind va lua in discutie Sfantul Sinod al BOR caterisirea colaboratorului Securitatii Andrei Andreicut?

Victor Iosif
2007-10-20 19:55:48

Domnule SOS

Bag bine de seama ca nu sunteti de acord cu punctele de vedere ale lui Badilita. Ati putea sa comentati replica domnului Caramache data Invechitului - replica pe care eu unul o gasesc impecabila?

E orb cine nu vede, si fariseu cine nu recunoaste, ca acceptarea autoritatii episcopului Romei a avut "rezultate" practice, sau lumesti, a implinit cu prisosinta visurile transilvanenilor, muntenilor si moldovenilor. Eleos nu pare ca le accepta. "Invoiala" de care vorbeste dumnealui a avut efectul dorit in 1918, nu imediat, ci prin lucrare neostenita savarsita de mai multe generatii de greco-catolici (si ortodocsi) romani. Si, ce efect!

E o mare rusine ca oameni cu pretentii intelectuale se decau la actiuni aproape la fel de abjecte ca si cele ale regimului comunist - insistenta trecerii transilvanenilor greco-catolici la ortodoxism. Un binevoitor chiar a scris o carte, intitulata mi se pare "Biserica unita in perspectiva istorica". "Indemnuile" pavate cu bune intentii a domniilor lor tot a teroare miroase.
Inca ceva. Ar fi cazul ca patriarhia sa acopere fresca comunista din palat. ce zugraveste trecerea "de buna voie" a cohortelor de uniti la ortodoxism. Ca si cea dea doua fresca ,mai mica, avand ca subiect apa sfintita. Nu putem lua in serios BOR daca continua sa expuna cele doua capodopere artistice.

JMJ
2007-10-20 20:01:14

Re: Cristian Badilita cu CV-ul pe masa

La 2007-10-20 17:59:59, S.O.S. a scris:

> Poate nu stiati cine este Badilita. Check this, en francais, fireste!
> http://www.cristianbadilita.ro/index.php?w=frbiografie
> Asa ca vedeti voi, una este sa fii sorbonist elitist si alta e sa fii
> sorbonanist forumist. Pe mine unul ma doare drept in cursul
> saptamanii, vorba lui Petre Tutea, de teologii ilustri apuseni
> ridicati in slavi de Badilita.
>
Ar insemna sa fim limitati daca nu ne intereseaza ce zic si alti teologi ilustri. Dupa cum ne intereseaza ce zic alti autori in drept, filozofie, matematica, fizica etc cu atat mai mult ar trebui sa ne intereseze interpretarile altora despre Cuvantul lui Dumnezeu pt ca acelea sunt reguli de viata si ne determina viitorul.
Religia este o stiinta aplicata si adevarul se masoara prin rezultate.
Ce constat este ca noi romanii desi avem resurse umane si in mare parte ne-am pastrat valorile crestine chiar dupa atatia ani de interdictie comunista, nu avem prea multi autori si great comunicators care sa transmita mai departe valorile. De-asta nu se cunosc prea multe nici despre Zalmoxis, care, dupa cum scrie Eliade, a venit sa-i civilizeze pe daci dupa perioada petrecuta ca sclav al lui Socrates (daca-mi amintesc bine), dar care isi depasise cu mult profesorul, intrucat prin practicile sale religioase se aseamana foarte mult lui Iisus Christos (isi preda invataturile in timpul unor mese cu mancare si vin la care invita anumite capetenii dace, plus ca a fost inmormantat si a revenit la viata dupa trei ani).
Marii nostri teologi, filozofi, scriitori, politicieni, s.a., au fost oameni ce au calatorit si studiat si prin alte tari, deci au venit in contact si cu alte culturi si pareri. Combinand asta si cu studiul biblic si cu spiritualitatea altor popoare, au fost capabili sa sintetizeze si sa ajunga la un nivel superior de intelegere a lucrurilor. Asta face ca unii sa fie vizionari, sa paota vede viitorul asa cum il doreste Dumnezeu, si contra Lui nu rezista nici o lucrare diavoleasca.
In definitiv religia este stiinta de a realiza imposibilul. Cum zice Sf. Paul in Romani 4:17-18: "Dupa cum e scris, Eu te-am facut tatal a multe natiuni) inaintea celor care cred, chair Dumnezeu, care invie mortii si cheama lucruri care nu sunt ca si cum ar fi. Care impotriva sperantei a crezut sperand, ca va putea deveni tatal a multe natiuni, in acord cu ceea ce a fost spus, asa samanta ta va fi.
Si fiind nu slab in credinta, el (Abraham) a considerat corpul sau acum mort, cand era aproape la o suta de ani, nici moartea pantecelui Sarei.
El n-a pus la indoiala promisiunea lui Dumnezeu prin necredinta; ci a fost puternic in credinta dandu-i glorie lui Dumnezeu."
Autorii romani scriu in general despre alti mari autori si le tot analizeaza operele, pt ca nu-si trag seva din invataturile biblice pt a avea noi idei si a crea ceva ce n-a mai fost pana atunci. Asteptam ca dupa ce scriu altii sa-i criticam sau sa fim de acord cu ei. De-aia si ajungem sa fim condusi de altii pe cai care nu ne convin.
Am plecat din Romania pt ca visam o viata mai buna pt copii, vroiam sa nu mai fie indoctrinati recitand poezii cu patria si partidul. Dupa experienta avuta in Occident pot spune ca am nimerit din lac in put. Aici indortrinarea se face cu libertatea sexuala sau de a-ti implini orice dorinta carnala care-ti trece prin minte. Si iti trece pt ca le gasesti la televizor, in filme, pe internet si pe oriunde.
Si aici religia este tolerata sau protejata dupa cum se spune despre proprietate in constitutia iorgovana. Materialism si in comunism si in capitalism. De-aia oamenii nu mai au speranta spre a realiza imposibilul.

toni
2007-10-20 21:01:21

Badilita comenteaza din punct de vedere politic opera teologica a Pr. Staniloae

Confuziile pe care le face Badilita sunt destul de grave pentru aura de intelectual cu verb critic si indignat de scaderile altora , pe care vrea sa si-o creeze.

Comunistii au interzis greco-catolicismul din motive politice , lucrarea Pr. Staniloae , pe de alta parte , nu avea tenta politica ci numai teologica si istorica , tratand greco-catolicismul romanesc inca de la infiintarea lui din 1699 si fara sa comenteze evenimentele politice care au urmat instalarii regimului politic comunist in Romania . E adevarat ca lucrarea Pr. Staniloae a fost ca un cui in talpa pentru propaganda catolica si de aici si reactia lui Badilita care e cripto-catolic.

Dar confuzia facuta prin alaturarea motivatiilor politice ale comunistilor si caracterul istoric si teologic al lucrarii Pr. Staniloae nu e tocmai glorioasa pentru un intelectual care-si lucreaza imaginea cu atata sarguinta , asa cum face Badilita.

De altfel Badilita nici nu aduce vreun argument concret , de ordin stiintific , istoric sau teologic , impotriva lucrarii Pr. Staniloae , ci mesajul lui Badilita suna cam asa : "aceasta lucrare nu trebuia scrisa. Punct ". Cam asta e principalul argument al intelectualului Badilita.

Iar despre Origen putem spune ca numai dusmanii Bisericii Ortodoxe vor sa-l reabiliteze . Putem spune ca pozitiile pro si contra fata de reabilitarea lui Origen pot constitui un criteriu , cam grosier ce-i drept, pentru a-i deosebi pe cei care iubesc Biserica Ortodoxa de cei care au sentimente de ostilitate fata de ea. In cazul lui Badilita acest criteriu functioneaza perfect.

Una peste alta se vede ca Pr. Staniloaie a inceput sa fie "admonestat" de un tanar obraznic ce intr-o lume normala n-ar fi fost vrednic nici sa-i dezlege cureaua de la sandale. Dar pentru pacatele noastre nu ne-a fost dat sa traim intr-o lume normala iar obraznicia si tupeul cu care ne-au obisnuit politicienii , "oamenii de afaceri" , vedetele , se vede ca au molipsit si pe unii intelectuali , cel putin pe unii din randul 2 sau 3, printre care se numara si Badilita .

Avand in vedere modul prin care Badilita incearca sa-si castige notorietate , cred ca nu exagerez daca il cataloghez drept un arivist.

toni
2007-10-20 21:17:20

Re: Domnule SOS


Dumneavoastra nu cunoasteti faptul ca sub stapanirea catolica in Transilvania romanii aveau un statut de cetateni de categoria a 2-a ( sau a 3-a , a 4-a , etc) . Isi pierdeau averile si titlurile nobiliare , aveau impozite mai mari , preotii ortodocsi erau obligati sa munceasca pe camp ca iobagi , accesul la universitatile de la Roma le era interzis . Asta , in ziua de azi , se numeste discriminare iar in ziua de atunci se numea persecutie . Cam asa traiau ortodocsii in zonele de influenta ale episcopului Romei.

Unirea s-a de la 1918 s-a realizat din sentimente nationale. De altfel celelalte provincii romanesti , Muntenia , Moldova si Basarabia erau ortodoxe si unirea s-a realizat simplu si usor . Dar pentru unirea cu Transilvania a fost nevoie de un razboi. Romania a fost nevoita sa intre in Primul Razboi Mondial pentru a recupera Transilvania . Pentru unirea celorlalte provincii n-a fost nevoie de razboi.

Dupa realizarea Uniatiei din 1699 romanii ortodocsi din Transilvania s-au aflat sub incidenta unei legi prin care reintoarcerea la ortodoxie era echivalata cu apostazia si pedepsita cu inchisoare sau cu pedeapsa capitala . Alta forma de constrangere petrecuta sub autoritatea episcolul Romei . Ati fi cunoscut aceasta daca ati fi citit cartea Pr. Staniloae . Tocmai acest tip de dezvaluiri , rezultatul unor cercetari istorice , din cartea Pr. Staniloae o fac atat de antipatica unor persoane care ar fi avut interesul ca aceste fapte sa ramana ascunse .

Si pentru ca actul de unire din 1699 nu a fost suficient a fost trimis in Transilvania si generalul austriac Bukov care a daramat cu tunurile peste 100 de manastiri si biseirci ortodoxe. Episcopul Romei n-a protestat . Eu ma mir cum un act de forta impotriva romanilor poate fi considerat benefic de cineva .


La 2007-10-20 19:55:48, Victor Iosif a scris:

> Bag bine de seama ca nu sunteti de acord cu punctele de vedere ale lui
> Badilita. Ati putea sa comentati replica domnului Caramache data
> Invechitului - replica pe care eu unul o gasesc impecabila?
>
> E orb cine nu vede, si fariseu cine nu recunoaste, ca acceptarea
> autoritatii episcopului Romei a avut "rezultate" practice, sau
> lumesti, a implinit cu prisosinta visurile transilvanenilor,
> muntenilor si moldovenilor. Eleos nu pare ca le accepta. "Invoiala" de
> care vorbeste dumnealui a avut efectul dorit in 1918, nu imediat, ci
> prin lucrare neostenita savarsita de mai multe generatii de
> greco-catolici (si ortodocsi) romani. Si, ce efect!
>
> E o mare rusine ca oameni cu pretentii intelectuale se decau la
> actiuni aproape la fel de abjecte ca si cele ale regimului comunist -
> insistenta trecerii transilvanenilor greco-catolici la ortodoxism. Un
> binevoitor chiar a scris o carte, intitulata mi se pare "Biserica
> unita in perspectiva istorica". "Indemnuile" pavate cu bune intentii
> a domniilor lor tot a teroare miroase.
> Inca ceva. Ar fi cazul ca patriarhia sa acopere fresca comunista din
> palat. ce zugraveste trecerea "de buna voie" a cohortelor de uniti la
> ortodoxism. Ca si cea dea doua fresca ,mai mica, avand ca subiect apa
> sfintita. Nu putem lua in serios BOR daca continua sa expuna cele
> doua capodopere artistice.
>

Victor Iosif
2007-10-20 21:58:54

Re: Domnule SOS si toni

La 2007-10-20 19:55:48, Victor Iosif a scris:

> Bag bine de seama ca nu sunteti de acord cu punctele de vedere ale lui
> Badilita. Ati putea sa comentati replica domnului Caramache data
> Invechitului - replica pe care eu unul o gasesc impecabila?
>
> E orb cine nu vede, si fariseu cine nu recunoaste, ca acceptarea
> autoritatii episcopului Romei a avut "rezultate" practice, sau
> lumesti, a implinit cu prisosinta visurile transilvanenilor,
> muntenilor si moldovenilor. Eleos nu pare ca le accepta. "Invoiala" de
> care vorbeste dumnealui a avut efectul dorit in 1918, nu imediat, ci
> prin lucrare neostenita savarsita de mai multe generatii de
> greco-catolici (si ortodocsi) romani. Si, ce efect!
>
> E o mare rusine ca oameni cu pretentii intelectuale se decau la
> actiuni aproape la fel de abjecte ca si cele ale regimului comunist -
> insistenta trecerii transilvanenilor greco-catolici la ortodoxism. Un
> binevoitor chiar a scris o carte, intitulata mi se pare "Biserica
> unita in perspectiva istorica". "Indemnuile" pavate cu bune intentii
> a domniilor lor tot a teroare miroase.
> Inca ceva. Ar fi cazul ca patriarhia sa acopere fresca comunista din
> palat. ce zugraveste trecerea "de buna voie" a cohortelor de uniti la
> ortodoxism. Ca si cea dea doua fresca ,mai mica, avand ca subiect apa
> sfintita. Nu putem lua in serios BOR daca continua sa expuna cele
> doua capodopere artistice.
>

In Transilvania stapanitorii politici au fost ungurii si austriecii, nu episcopul Romei. Pana si comunistii au recunoscut rolul Scolii Ardelene si faptul ca greco-catolicismul a facut posibila nasterea aceasta miscari. Fara cultivarea identitaii nationale efectuata prin intelectualii greco-catolici nu se putea face unirea oricate razboaie ar fi facut Regatul Romaniei. Insasi cultura din Regatul Romaniei s-a consolidat cu contributia intelectualilor greco-catolici.
Du-te domnule la biserica in fiecare zi, si vei asculta ca ne rugam pentru unirea bisericilor lui Hristos. Pima reula este dragostea ffata de fratele intru Hristos si nimic altceva, nu-mi spune mie ca eu nu stiu ca ... bla, bla. Greco-catolicii transilvaneni au facut pasul prim. Ar fi cazul sa trecem peste evenimente inegurate si sa privim la unirea din viitor.
Cu cativa ani un urma s-a strigat nu departe de podul izvor "Unitate" in prezenta episcopului Romei. Unii dintre voi sunteti mai rai decat comunistii

Victor Iosif
2007-10-20 22:01:23

Re: Badilita comenteaza din punct de vedere politic opera teologica a Pr. Staniloae. Orice critica e

La 2007-10-20 21:01:21, toni a scris:

> Confuziile pe care le face Badilita sunt destul de grave pentru aura
> de intelectual cu verb critic si indignat de scaderile altora , pe
> care vrea sa si-o creeze.
>
> Comunistii au interzis greco-catolicismul din motive politice ,
> lucrarea Pr. Staniloae , pe de alta parte , nu avea tenta politica ci
> numai teologica si istorica , tratand greco-catolicismul romanesc inca
> de la infiintarea lui din 1699 si fara sa comenteze evenimentele
> politice care au urmat instalarii regimului politic comunist in
> Romania . E adevarat ca lucrarea Pr. Staniloae a fost ca un cui in
> talpa pentru propaganda catolica si de aici si reactia lui Badilita
> care e cripto-catolic.
>
> Dar confuzia facuta prin alaturarea motivatiilor politice ale
> comunistilor si caracterul istoric si teologic al lucrarii Pr.
> Staniloae nu e tocmai glorioasa pentru un intelectual care-si lucreaza
> imaginea cu atata sarguinta , asa cum face Badilita.
>
> De altfel Badilita nici nu aduce vreun argument concret , de ordin
> stiintific , istoric sau teologic , impotriva lucrarii Pr. Staniloae ,
> ci mesajul lui Badilita suna cam asa : "aceasta lucrare nu trebuia
> scrisa. Punct ". Cam asta e principalul argument al intelectualului
> Badilita.
>
> Iar despre Origen putem spune ca numai dusmanii Bisericii Ortodoxe vor
> sa-l reabiliteze . Putem spune ca pozitiile pro si contra fata de
> reabilitarea lui Origen pot constitui un criteriu , cam grosier ce-i
> drept, pentru a-i deosebi pe cei care iubesc Biserica Ortodoxa de cei
> care au sentimente de ostilitate fata de ea. In cazul lui Badilita
> acest criteriu functioneaza perfect.
>
> Una peste alta se vede ca Pr. Staniloaie a inceput sa fie "admonestat"
> de un tanar obraznic ce intr-o lume normala n-ar fi fost vrednic nici
> sa-i dezlege cureaua de la sandale. Dar pentru pacatele noastre nu
> ne-a fost dat sa traim intr-o lume normala iar obraznicia si tupeul cu
> care ne-au obisnuit politicienii , "oamenii de afaceri" , vedetele ,
> se vede ca au molipsit si pe unii intelectuali , cel putin pe unii din
> randul 2 sau 3, printre care se numara si Badilita .
>
> Avand in vedere modul prin care Badilita incearca sa-si castige
> notorietate , cred ca nu exagerez daca il cataloghez drept un arivist.
>


Orice critica e buna, daca e de bun simt. Chiar si politica

haiducu'
2007-10-21 00:28:42

ION CARAMACHE ... sau disperarea inveninata !!!

Vazand rabufnirile malitioase, ce se voiau raspunsuri pertinenete ... am dedus simplu matematic ca d-l Ion Caramache este "cel mai mare" forumist unit (oriental catolic unt cu ROma, greco-catolic, etc...) - asta numai daca imi permite d-l Badilita !!!

Cu o indarjire draceasca, d-l Ion Caramache raspunde constiincios la toate comentariile, indicand ca solutie ptr fiecare problema faptul ca biserica unita ar trebui sa fie, sa aiba, etc ...., si ca IPS Andrei este comusit, securist, etc ....

Nemaipomenit! N-am mai intalnit asemenea disperare inveninata din perioada in care romanii se chemau "tovarasi" ... dar iata ca aceasta meteahna a supravietuit ....insa a facut ca ceea ce ar trebui sa fie "simbolul neamului romanesc", adica Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica sa numere doar 123.243 suflete de romani .... dintre care mai mult de jumatate se nevoiesc in afara Romaniei (in special in Italia, ptr a fi mai aproape probabil de papa!)

Deci, cu astfel de exemplare e clar ca apusul acestei stru-camile ecleziastice, ce se vrea juma ortodoxa, juma catolica - uitand ca in articolul 9 al simbolului de credinta niceo-constantinopolitan (valabil atat ptr ortodocsi, cat si ptr catolici), Biserica este definita ortodoxa si catolica in acelasi timp!!!


Deci, e clar ....disperarea inveninata exista inca si se manifesta printr-o persoana ce se autointituleaza Ion Caramache!

La mai mare!
Haiducu'

briel
2007-10-21 02:21:02

Ei-ei, dl-e Caramache !

Am priceput ca aveti un cui mare impotriva oamenilor Bisericii
care au slujit la doi stapani. Bun, pana aici e de inteles. Mai departe
v-as intreba daca ati cunoscut personal pe Badilita sau parintele
Staniloae. Daca nu, as continua sa va intreb daca ati citit lucrari
originale (nu traduceri) ale unuia sau amandurora.

Dl. Badilita ne ofera saptamanal cate o mostra a gandirii si simtirii
dumisale din care intelege fiecare cum poate. Pe de alta parte, din
unele lucrari ale parintelui Staniloae oarecine poate simti ca omul
acesta s-a intalnit cu Hristos acolo unde avem cu totii promisiunea
ca-L vom gasi, in inima. Aceasta intalnire i-a limpezit si intelegerea
(partiala) a tainelor lui Dumnezeu. In primul rand .... SMERENIA.

Bazandu-ma pe acestea eu indraznesc sa afirm ca preotul - profesor
Dumitru Staniloae nu a avut nici o colaborare cu institutia care atat
va oripileaza si chiar ca nu a facut greseli de interpretare in domeniul
dogmaticii. Acolo unde nu a inteles sau nu l-a tras inima, nu s-a bagat.

briel
2007-10-21 02:24:47

Re: A trada valorile spirituale ale unui popor nu este o noutate , iar Staniloae nu este primul

La 2007-10-20 07:12:20, ionion a scris:

> si nici ultimul care face acest lucru.
>
>

Nu-ti uita batista, priceputule in toate domeniile !
Sa nu mai vorbesti cu gura plina...

briel
2007-10-21 02:42:51

Daca n-ar scrie Caramache aceste "drepte judecati",

va spun fratilor, cu frica mare, ca n-ar mai fi cine sa judece lumea
si pe fiecare dupa faptele, cuvintele si gandurile lui.

Personal am auzit si eu, aici in Canada, comentarii "de mult bun simt"
ca la Biserica Ortodoxa merge numai prostimea, lumea buna
merge la greco-catolici. Si n-au gasit, domnule, o lingura mai mare ...
Numai ca s-a intamplat ca sa-i apuce durerile (decese, botezuri,
necazuri) si din "intamplare" preotul greco-catolic a trecut la ortodocsi,
apoi s-a dus in alta parte. "Superiorii" au mai lasat nasul si au venit sa
caute pe Hristos impreuna cu "prostimea".

Chestia cu bisericile greco-catolice seamana ca doua picaturi
de apa cu bisericile ereticilor si a dreptcredinciosilor din primele
secole crestine. Mai bland dl-e Caramache, sa nu va cauzeze
aceasta perpetua revolta. N-ati observat ca ramane tot asa?

S.O.S.
2007-10-21 02:54:20

Pentru JMJ si domnul Victor Iosif

Un nebun arunca o piatra in apa si zece intelepti se chinuie sa o scoata.
CB nu-si bate capul cu ce scriem noi aici. Nici noi nu scriem pentru el. Incercam doar sa ne lamurim unii pe altii de adevarul fiecaruia. Petre Tutea spunea ca "mai multe adevaruri inseamna niciun adevar".
Pentru JMJ: Cand ma refer la teologii apusuli ma refer strict la teologii mentionati de CB in articole anterioare, gen tineri teologi baptisti extrem de scoliti dar impotenti dpdv al abilitatii lor de a-si gasi un job pe masura pregatirii. Evident ca ei dau vina pe sistemul care nu-i poate asimila. Mai devreme sau mai tarziu toti isi vor gasi locul meritat.
Sunt teologi ai apusului pe care ii pretuiesc si ii stimez foarte mult: Alexander Schmemann, John Meyendorff, Tymothy Ware, Olivier Clement, Christos Yanaras si multi altii. Desigur, toti acestia sunt teologi ortodocsi! Ce sa invat de la un teolog penticostal, de ex.? Sa invat ca trebuie sa-mi fie rusine de cinstirea icoanelor, de cele 7 Sfinte Taine si de Sfanta Traditie? Hai sa fim seriosi!
Prietene JMJ, religia nu este stiinta aplicata!
Pentru Victor Iosif: nu intrati in panica, greco-catolicii isi vad drumul lor fara sa fie stanjeniti mai mult decat altii. In plus au si sprijinul enorm al Papei. De fiecare data cand am fost la ei la slujba m-am simtit bine. La catolici la fel. Pana chiar si in uriasele biserici baptiste sau penticostale din USA imi gasesc locul meu. Sa fim crestini, nu sorbonisti! Nu va mai lasati amagiti de toate ideile care vi se vantura pe sub nas! Fiti tari, fiti voi insiva, bucurati-va! Teologii cu ale lor, noi cu ale noastre.

Doria
2007-10-21 04:44:23

Credeti ca un doctorat la Sorbona inseamna mare lucru?

Drgilor, cei care toti va legati de doctoratul lui Badilita la Sorbona: credeti ca a obtine un doctorat la Sorbona are mare valoare?
1. Sorbona nu mai este cam de multa vreme o universitate de "frunte": nu se regaseste in primele 100 de universitati ale lumii...invatamantul universitar fracenz nu mai este ce era acum 1 secol...Sorbona pastreaza un nume cu rezonanta, insa in interior: jale mare...calitatea invatamantului lasa mult de dorit, iar faptul ca universitatea nu figureaza in Top 100 al celor mai bune universitati spune multe

2. Nu este dificil sa te inscrii la un doctorat la universitate franceza, in general, si la Sorbona, in particular. Cunosc sistemul din interior: este o lipsa acuta de doctoranzi, cel putin pt anumite domenii fara aplicatii practice imediate dupa obtinerea diplomei, cum este si...teologia...Este suficient sa contactezi un profesor universitar care sa accepte sa-ti fie director de "cercetari", si gata inscrierea la doctorat...Inutil sa precizez ca profesorii abia asteapta sa fie solicitati, exista chiar un fel de concurenta interna (caci nu prea se mai inghesuie studentii la doctorate)...si, odata masinaria pornita (inscrierea la doctorat), sustinerea si titlul vin din inertie...(trebuie sa nu scrii nimic ca sa nu-ti iei doctoratul); daca esti o persoana cat de cat constiincioasa, care scrie o lucrurare (nu vorbim aici de originalitate, calitatea stiintifica, etc),..iei si titlul de doctor...

3. Doctoratul lui Badilita la "Sobona" nu are valoare...nu i-am citit lucrarea, poate sa fie de calitate; insa, simplul fapt de a avea un doctorat la Sorbona nu valoareaza mai nimic; cu cu mult mai mult decat un doctorat la Lyon sau la Nantes...

4. Asa ca sa nu se mai faca mare taraboi pe tema "doctoratului de la Sorbona"!

5. Mi se pare ca are prea mare curaj Badilita de a se lega de D. Staniloae: obraznicie fara margini!

PS: bursele obitinute prin Franta si Italia, platite de institutii catolice, nu au fost in zadar: cei ce l-au platit pe Badilita primesc acum prinosul recunostineti lui: acesta arunca cu noroi in Ortodoxie!

JMJ
2007-10-21 05:45:33

Re: Pentru JMJ si domnul Victor Iosif/ Pt S.O.S.

La 2007-10-21 02:54:20, S.O.S. a scris:

> Un nebun arunca o piatra in apa si zece intelepti se chinuie sa o
> scoata.
> CB nu-si bate capul cu ce scriem noi aici. Nici noi nu scriem pentru
> el. Incercam doar sa ne lamurim unii pe altii de adevarul fiecaruia.
> Petre Tutea spunea ca "mai multe adevaruri inseamna niciun
> adevar".
> Pentru JMJ: Cand ma refer la teologii apusuli ma refer strict la
> teologii mentionati de CB in articole anterioare, gen tineri teologi
> baptisti extrem de scoliti dar impotenti dpdv al abilitatii lor de
> a-si gasi un job pe masura pregatirii. Evident ca ei dau vina pe
> sistemul care nu-i poate asimila. Mai devreme sau mai tarziu toti isi
> vor gasi locul meritat.
> Sunt teologi ai apusului pe care ii pretuiesc si ii stimez foarte
> mult: Alexander Schmemann, John Meyendorff, Tymothy Ware, Olivier
> Clement, Christos Yanaras si multi altii. Desigur, toti acestia sunt
> teologi ortodocsi! Ce sa invat de la un teolog penticostal, de ex.? Sa
> invat ca trebuie sa-mi fie rusine de cinstirea icoanelor, de cele 7
> Sfinte Taine si de Sfanta Traditie? Hai sa fim seriosi!
> Prietene JMJ, religia nu este stiinta aplicata!
Vad ca sunteti mai citit decat mine in materie de teologie, dle S.O.S., si imi pare rau sa va contrazic, dar daca toata telologia asta nu ne ajuta ca oameni sa ne corectam pacatele si sa ne croim viata asa cum am dori in conformitate cu legile divine, inseamna ca nu ne serveste la nimic.
Daca si BOR ar fi vazut religia ca o stiinta aplicata nu s-ar mai fi trezit sub vremi, ci ar fi educat populatia asa cum se cuvine in invataturile biblice si n-ar mai fi fost dusi de nas de orice flutura vant cu ideile lor ca or sa aduca paradisul pe pamant. Acesta nu poate fi realizat decat respectand legile divine. Din pacate biserica (si nu numai ortodoxa ci si catolica) invata oamenii mai mult despre sacrificii si moarte pt ca sa ajunga dupa aia in Paradis. De-aia oamenii care s-au saturat de saracie si chinuri pleaca pe unde cred ca o vor duce mai bine si isi vand constinta si credinta pt bani.
Daca ati asculta anumiti pastori Born again Christian, pe DAYSTAR, v-ati minuna de inteligenta lor si cat de bine indruma lumea prin invataturile Sf. Scripturi sa-si rezolve problemele de viata, sa depaseasca tentatiile negative si relele ce se manifesta in societate. Fara cunoastere crestinii ar sta mereu ca niste necuvantatoare sa fie incalecati de oameni fara scrupule.
Televiziunea este un mijloc la indemana oricui sa invete legile lui Dumnezeu. In SUA au fost infiintate doua canale principale religiaose cu mai bine de 25 de ani in urma, de cateva persoane cu mare credinta si dorinta de a-si ajuta semenii, pt ca stiau ca numai asa oamenii vor obtine cele de trebuinta si va fi pace. Calugarita Mother Angelica, aflandu-se intr-un studio tv. unde vroia sa-i fie transmisa o inregistrare, a zis ca exact asta i-ar trebui pt a transmite Cuvantul Etern si i-a zis dascalului care o insotea (avocat de meserie) ca or sa infiinteze societatea tv (EWTN) iar el o sa fie presedinte. Cand acesta i-a zis ca nu stie nimic despre asta i-a zis ca Dumnezeu o sa-l invete si or sa gaseasca banii necesari. Exact asa a fost, bineinteles dupa multe rugaciuni si transmis mai departe credinta pe cai scrise si vorbite, astfel ca transmit astazi pe toate continentele.
Iar DAYSTAR TV. a fost infiintat de un cuplu inimos - Joni & Mark Lamb - Born again Christian, care tot au dorit sa-si ajute semenii, si-au vandut o bucata de pamant mostenire de la parinti si s-au prezentat sa cumpere o statie tv. Desi nu aveau bani suficienti, proprietarul a preferat sa le vanda lor, semn ca asa era vointa lui Dumnezeu. Cand facem ceva bun pt El, va face si El pt noi. Au aici emisiuni si evanghelisti si baptisti si alti pastori de valoare, si transmit si in tari arabe si Israel, India, Europa. Toti se intretin numai din donatii, iar credinciosii dau pt ca stiu ca Dumnezeu le inmulteste veniturile.
Adevarul este ca ideile oamenilor se schimba greu. Si mie mi-au trebuit aproape 20 de ani sa nu ma mai uit la ei ca la niste smecheri care vor sa ia banii oamenilor. Fraieri sunt cei care nu inteleg rostul donatiilor si al raspandirii invataturilor divine pt venirea Imparatiei lui Dumnezeu. Noi romanii, cum ne faceam ca muncim in vechiul regim, tot asa ne facem ca si credem, si de-aia nu se misca nimic decat pt buzunarele unor dictatori care reusesc mereu sa pacaleasca.

> Pentru Victor Iosif: nu intrati in panica, greco-catolicii isi vad
> drumul lor fara sa fie stanjeniti mai mult decat altii. In plus au si
> sprijinul enorm al Papei. De fiecare data cand am fost la ei la slujba
> m-am simtit bine. La catolici la fel. Pana chiar si in uriasele
> biserici baptiste sau penticostale din USA imi gasesc locul meu. Sa
> fim crestini, nu sorbonisti! Nu va mai lasati amagiti de toate ideile
> care vi se vantura pe sub nas! Fiti tari, fiti voi insiva,
> bucurati-va! Teologii cu ale lor, noi cu ale noastre.
>
>

Daniel St.Paul
2007-10-21 05:57:04

Re: ION CARAMACHE ... sau disperarea inveninata !!!Lepturind bibliografia primara pe care cu generozitate haiduceasca o ati postat, am tras citeva concluzii: 1.frunza padurii s-a rarit; 2.veste buna: posedati un agramatism voinic care, fara gres, la virsta dv si in conditiile codrului frate cu romanul are cele mai bune conditii sa fie si mai si. 3. fondul si forma indica posesia unui organ visceral de secretie a gindirii insa, surpriza, 4. salutul din final (la mai mare!) pare sa deconspire un pigmeu. Cu gindul la aceasta statura si la subiectul profund crestin de la care s-a plecat , nu pot sa nu invoc un titlu de film: Binecuvintati animalele si copiii ...

La 2007-10-21 00:28:42, haiducu' a scris:

> Vazand rabufnirile malitioase, ce se voiau raspunsuri pertinenete ...
> am dedus simplu matematic ca d-l Ion Caramache este "cel mai mare"
> forumist unit (oriental catolic unt cu ROma, greco-catolic, etc...) -
> asta numai daca imi permite d-l Badilita !!!
>
> Cu o indarjire draceasca, d-l Ion Caramache raspunde constiincios la
> toate comentariile, indicand ca solutie ptr fiecare problema faptul ca
> biserica unita ar trebui sa fie, sa aiba, etc ...., si ca IPS Andrei
> este comusit, securist, etc ....
>
> Nemaipomenit! N-am mai intalnit asemenea disperare inveninata din
> perioada in care romanii se chemau "tovarasi" ... dar iata ca aceasta
> meteahna a supravietuit ....insa a facut ca ceea ce ar trebui sa fie
> "simbolul neamului romanesc", adica Biserica Romana Unita cu Roma,
> Greco-Catolica sa numere doar 123.243 suflete de romani .... dintre
> care mai mult de jumatate se nevoiesc in afara Romaniei (in special in
> Italia, ptr a fi mai aproape probabil de papa!)
>
> Deci, cu astfel de exemplare e clar ca apusul acestei stru-camile
> ecleziastice, ce se vrea juma ortodoxa, juma catolica - uitand ca in
> articolul 9 al simbolului de credinta niceo-constantinopolitan
> (valabil atat ptr ortodocsi, cat si ptr catolici), Biserica este
> definita ortodoxa si catolica in acelasi timp!!!
>
>
> Deci, e clar ....disperarea inveninata exista inca si se manifesta
> printr-o persoana ce se autointituleaza Ion Caramache!
>
> La mai mare!
> Haiducu'
>

Victor Iosif
2007-10-21 06:13:12

Ciocu' mic

Sunt de acord cu dumneavoastra, domnule SOS, asta se pare ca este concluzia si indemnul dvs - sa lasam dihonia dintre noi. Discutia asta cu ton ridicat intre romani, fie ca sunt crestini ortodocsi fie ca sunt greco-catolici, nu face bine, nici crestinismului, si nici romanismului.

Se pare ca unii dintre forumisti, fie ca sunt voluntari sau lefegii, nu au in comun nimic cu crestininismujl, desi se pretind aliati ai ortodocsilor puri. Pe ei ii bucura evolutia separatismului, ori invrajbirii pana in panzele albe, parca ii vad cum rad in barba, "intarata-i drace ca si mie-mi place".

Referitor la "intratul in panica" vreu sa spun ca ingrijorarea me nu se refera la drepturi pe care eu le-as reclama ca greco-catolic. Vreu sa precizez ca eu ma duc de buna voie la oricare dintre biserici - ortodoxa sau greco-catolica. Ma simt la fel de bine la oricare, valoarea spirituala a preotului da o impresie de diferenta. Preocuparea mea este ca trebuie sa luptam permanent impotriva arogantei, minciunii, si imposturii. Aceasta lucrare (lupta) suntem datori sa o implinim si acum cand comunistii nu mai sunt la putere.

Valoarea oricat de impunatoare a gandirii unui teolog ortodox (chiar roman) nu poate sa transforme pe reprezentantii ortodocsi in persoane imaculate, chiar daca au atins cele mai inalte trepte ale ierarhiei. As vrea sa dau in exemplu. Acest exemplu este si o replica unui preopinent de pe formul de azi. Sanctitatile Lor, precedesorii actualului episcop al Moscovei - traitori in secolul al nouasprezeclea trebuie sa fi avut o inima tare haina si numai imaculati nu erau. Se stie ca in Basarabia acelui secol s-au intamplate fapte de o cruditae destul de serioasa - arderea in masa a cartilor religioase scrise in limba romana. Incendieri la ordinul celui ce trebuia sa fie unul dintre mesagerii pe pamant al binelui si blandeii. Basarabenii erau ortodocsi ca si "papii" tarului. Pravoslavnicului cel mai pravoslavnic dintre toti nu i-a fost mila nici de moldoveni, nici de slabirea religiei ortodoxe. si nici de bietele litere. Bietele litere erau cirilice, propriile lor litere.
Vreau sa spun ca-s de acord cu ciocu' mic. Dar sa faca ciocul mic mai ales cei favorizati de comunisti.

Ion Caramache
2007-10-21 06:16:30

Re: Domnule SOS

La 2007-10-20 21:17:20, toni a scris:

> Dumneavoastra nu cunoasteti faptul ca sub stapanirea catolica in
> Transilvania romanii aveau un statut de cetateni de categoria a 2-a (
> sau a 3-a , a 4-a , etc) . Isi pierdeau averile si titlurile nobiliare
> , aveau impozite mai mari , preotii ortodocsi erau obligati sa
> munceasca pe camp ca iobagi , accesul la universitatile de la Roma le
> era interzis . Asta , in ziua de azi , se numeste discriminare iar in
> ziua de atunci se numea persecutie . Cam asa traiau ortodocsii in
> zonele de influenta ale episcopului Romei.

Domnu' Toni, dvs nu cunoasteti ca iobagia in Transilvania a fost abolita complet in anul 1848, iar stapinitorul catolic Imperiul Austro-Ungar s-a sfirsit in anul 1918? Afirmati ca romanii ortodocsi si preotii lor erau iobagi, isi pierdeau titlutile nobiliare si averile dupa 1848?
Sa inteleg ca, in opinia dvs., romanii greco-catolici nu sunt romani, deoarece acestia au fost scosi din iobagie in timpul domniei Mariei-Tereza si a lui Iosif al II-lea?
Sa inteleg ca aceeasi romani greco-catolici care au mers la colegiile si universitatile de la Roma si alte centre universitare si au infiintat miscarea iluminista si de eliberare nationala cunoscuta sub numele de Scoala ardeleana, nu erau romani?
Sa intelerg ca Iancu de Hunedoara si-a pierdut averea si titlul nobiliar pentruca era roman?
Care erau in timpul stapinirii "catolice""din Transilvania categoriile a 3-a, a 4-a, etc de cetateni? Cite categorii erau?
> Unirea s-a de la 1918 s-a realizat din sentimente nationale. De altfel
> celelalte provincii romanesti , Muntenia , Moldova si Basarabia erau
> ortodoxe si unirea s-a realizat simplu si usor . Dar pentru unirea cu
> Transilvania a fost nevoie de un razboi. Romania a fost nevoita sa
> intre in Primul Razboi Mondial pentru a recupera Transilvania . Pentru
> unirea celorlalte provincii n-a fost nevoie de razboi.
Domnu' Toni, mai usor cu unirea simpla si usoara! Intre 1914-1916 Romania s-a aflat in continua dilema cum sa-si desavirseasca unitatea nationala. Indiferent cum, Romania nu isi putea realiza unitatea nationala fara a participa la razboiul mondial. Daca mergea cu Puterile centrale, acestea au promis alipirea Basarabiei. Daca mergea cu Antanta, aceasta a promis aliipirea Transilvaniei. Romania a optat sa intre in razboi alaturi de Antanta. Daca nu era revolutia din februarie 1917 din Rusia, Romania nu avea nici-o sansa sa aiba Basarabia si Bucovina revenite la patria muma. Acesta este adevarul istoric. ( Nu m-am ocupat de acesta data de Banat care, la sfirsitul Primului razboi mondial a creat o situatie exploziva intre cele doua natiuni crestine si ortodoxe, romanii si sarbii...)
In alta ordine de idei, nu stiati ca romanii din Transilvania au fost persecutati de ungurii catolici si protestanti pe care ii durea in cot daca romanii erau greco-catolici sau nu. De Memorandum ati auzit?

PS
Chestia cu "cercetarile istorice" si veridicitatea concluziilor lor este hilara. Pai au fost "cercetari istorice" care au dovedit ca limba romana este o limba slava, ca Scornicestiul este o straveche vatra daco-romana, sau ca burghezia imperialista engleza a avut o influenta distrugatoare asupra rascoalei lui Tudor Vladimirescu. Ce sa mai vorbim de cite ori, pe baza "cercetarilor istorice" , s-a schimbat modul in care a fost prezentata sub comunisti Istoria Romaniei. Dar, chestia cea mai grozava este ca aceleasi persoane de incredere, mari savanti si istorici de seama si-au schimbat cu 180 de grade concluziile si relatarile asupra unor evenimente istorice. Evident pe baza ultimelor "cercetari istorice"! Domnu' Toni, istoria nu se scrie dupa cum bate vintul! Istoria este istorie si falsificatorii ei sunt falsificatorii istoriei. Punct. Ce incredere pot avea in istoricii care nu au nici-o credibilitate deoarece, perfect demonstrabil, au falsificat adevarul? Si, inca ceva. Aveti curiozitatea sa cititi istoria Balcanilor scrisa de istorici romani, bulgari, sirbi, greci, albanezi si turci. Va asigur ca aproape orice eveniment istoric este relatat si interpretat complet diferit de catre fiecare din categoriile de istorici de mai sus. Si, atunci, care este ADEVARUL, ca doar nu pot exista concomitent mai multe adevaruri?

S.O.S.
2007-10-21 06:17:56

Bravo Doria!

Chiar asteptam o opinie ca a ta. Pot sa ma duc la culcare linistit.
Prin primavara a fost o emisiune la TVR, Intre Bine si Rau, realizata de Liviu Mihaiu. Tema discutiei a fost de natura religioasa. Printre invitati s-au aflat C. Badilita si Dan Puric. Citisem doua carti scrise de Badilita iar Puric mi-era cunoscut numai ca actor si asteptam nerabdator sa ii aud vorbind. Surpriza a fost totala. Am descoperit un Badilita aproape fals, cu o exprimare pretins si intentionat academica, foarte stufos si alambicat, greu de urmarit in expunerea ideilor. Apoi am descoperit in Dan Puric un bun crestin, traitor autentic, adapat la izvorul duhovnicei marilor parinti traitori prin manastiri si care a avut un excelent speach in finalul emisiunii. Am fost teribil deceptionat de Badilita si foarte incantat de Dan Puric.
Restul e tacere. Teologia invatata la Sorbona nu se ridica nici pana la pragul unei sihastrii pierduta in Codrii Neamtului.

Ion Caramache
2007-10-21 06:23:32

Re: Credeti ca un doctorat la Sorbona inseamna mare lucru?

La 2007-10-21 04:44:23, Doria a scris:
<<<< 1. Sorbona nu mai este cam de multa vreme o universitate de "frunte": nu se regaseste in primele 100 de universitati ale lumii...invatamantul universitar fracenz nu mai este ce era acum 1 secol...Sorbona pastreaza un nume cu rezonanta, insa in interior: jale mare...calitatea invatamantului lasa mult de dorit, iar faptul ca universitatea nu figureaza in Top 100 al celor mai bune universitati spune multe >>>


Probabil ca aveti rezon: tot la Sorbona a predat cursuri si lectorul profesor universitar doctor academician critic Eungeniu I. Simion de a carui valoare ca savant de reputatie mondiala nu se poate indoi nimenea.

toni
2007-10-21 07:52:38

Re: Domnule SOS si toni

La 2007-10-20 21:58:54, Victor Iosif a scris:

> In Transilvania stapanitorii politici au fost ungurii si austriecii,
> nu episcopul Romei. Pana si comunistii au recunoscut rolul Scolii
> Ardelene si faptul ca greco-catolicismul a facut posibila nasterea
> aceasta miscari. Fara cultivarea identitaii nationale efectuata prin
> intelectualii greco-catolici nu se putea face unirea oricate razboaie
> ar fi facut Regatul Romaniei. Insasi cultura din Regatul Romaniei s-a
> consolidat cu contributia intelectualilor greco-catolici.

Nu mi-ati raspuns la mesaj. Cum s-a putut face unirea Moldovei si Munteniei fara greco-catolicism ? Si a Basarabiei la fel.

Apoi daca vreti sa-l disculpati pe Episcopul Romei de episoade triste ale istoriei va aduc aminte de inchizitie care a fost facuta sub directa indrumare ale episcopului Romei si a cardinalilor sai.
Faptul ca Romania nu s-a aflat sub pastorirea Romei a fost un mare castig pentru , pentru pe langa faptul ca am fost scapati de erorile dogmatice ale catolicilor , ne-a scapat de trista perioada a arderilor pe rug .

S.O.S.
2007-10-21 07:58:41

Re: De ce mic?

Eu sunt pentru libertatea de exprimare, bag de seama ca traim amandoi in State asa ca ma veti intelege.
Cum spuneam, sa-i lasam pe altii sa-si bata capul cu teoriile sorboniste care numai teologice nu sunt iar noi sa ne ocupam de urcusul spiritual propriu caci este mai sanatos si mai de folos.
Cu Badilita m-am lamurit, nu mai am ce comenta, e treaba lui ce gandeste si ce scrie. Cine seamana vant va culege furtuna.
Cu dvs. insa mi-ar face placere sa continuu dialogul, nu stiu cum, nu prea mi-e la indemana sa scriu adresa de e-mail aici si nici nu mai am chef sa zabovesc pe forumul oferit cu generozitate de ziar.
Sunt un pic amuzat... Domnule SOS suna bizar, numele meu este... Va doresc numai bine.
Doamne ajuta tuturor celor care v-ati ostenit sa va exprimati gandurile. A meritat.

S.O.S.
2007-10-21 08:32:36

Re: Stimate JMJ

Pai nu ma mai contraziceti, ca nu aveti de ce. De cand am venit in State vad ca romanii numai cu asta se ocupa spre exasperarea americanilor care nu inteleg ce avem noi de impartit si care dupa un timp ne trantesc usa un nas. Ei chiar nu suporta batutul apei in piua, este antiproductiv si lipsit de sens.
Stiu ce spuneti in legatura cu canalele tv religioase americane. Ma mai uit din cand in cand. Imi plac Charles Stanley, Billy Graham si uneori Joel Osteen. Dar atat, nu mai mult, caci sunt ortodox, si, deh, nu vreau sa ma smintesc. I'm just kidding! V-au trebuit 20 de ani sa intelegeti ca nu sunt smecheri? Cand o sa intelegeti atunci ca cele mai multe biserici in State sunt si afaceri extrem de profitabile sustinute si protejate de statul federal prin lege? Un american sincer va va explica cum stau lucrurile.
Sa auzim numai de bine!

moroianu
2007-10-21 08:37:51

Re: Peria si rasparul


Domnule St. Paul,
Badilita are evidenta dreptate in privinta pozitiei lui Staniloaie fata de greco-catolici. (Mi-amintesc ca prin '91-'92 am citit in "22" un articol care m-a umplut de revolta prin asumarea impenitenta a faradelegilor comuniste fata de martirii acestei confesiuni, faradelegi de care multi pseudo-ortodocsi continua sa nu se rusineze pana in ziua de azi, inclusiv pe acest forum.)

Dar in rest (pentru a reveni la "junele carturar", care nici nu mai e atat de june) - cata lipsa de seriozitate in condescendenta cu care-l trateaza nu numai pe Staniloaie, ci si pe Eminescu si Iorga! Si ce bine se acorda zambetul dinfotografia studiat-neglijenta cu obsesia pentru propriul doctorat la Sorbona si cu narcisismul desprins din fiecare fraza a acestui autor amuzant prin combinatia dintre eruditie si imaturitate...
La 2007-10-20 00:25:17, Daniel St.Paul a scris:

> Macar ca in trecut am intilnit la autor si opinii patimase,
> merita salutata opinia de azi ce nu calca pe urme encomiasmelor si
> adulatorismelor desantate -cu care ne-au obisnuit mai toti
> inaintemergatorii studiilor staniloesti & sumedenii de cintareti in
> struna- si zice lucrurilor pe nume.N-am nici cea mai mica indoiala ca
> destui se vor scula spre a-l (ras)popi pre junele carturar.Atita doar
> ca nu au nici o cadere.
>

moroianu
2007-10-21 08:47:56

Re: Cu mare parere de rau...


... trebuie sa ma raliez integral celor scrise de colegul Caramache.

Povestile d-tale sunt stupide, iar "iubirea in Adevar" pe care (in loc de scuze si indreptarea abuzurilor) le-o oferi fratilor nostri greco-catolici este o insulta adusa iubirii si Adevarului, stimate invechit adept al calomniei si vicleniei.

La 2007-10-20 14:30:01, invechit a scris:

> L-ai terminat draga frate teolog pe IPS Calinic, l-ai terminat acum pe
> Pr. Satniloae, urmeaza probabil Pr. Cleopa, Pr. Iustin Parvu, Pr.
> Arsenie Papacioc. Vezi ca toti cei enumerati de tine sunt
> antiecumenisti, asa ca ai de grija sa nu-i scapi. Cei din CNSAS au
> inceput sa-i termine pe ceilalti episcopi. Dar toti uita ca biserica
> nu-i o institutie, uita ca biserica suntem noi toti, uita ca lovind in
> cei care conduc vremelnic biserica, lovesc si in cel care o conduce
> vesnic. Uita ca aruncand cu mizerie in parintii bisericii il
> rastignesc din nou pe Hristos. Sau poate frate Badilita te crezi
> episcopul Marcu in timpul sinodului de la Ferara? Poate crezi ca deti
> adevarul care trebuie sa iasa la lumina? Din pacate nu vad in tine
> dacat o coada de topor a Apusului. Poate cu fraza asta ti-am dat vre-o
> idee. L-ai uitat de pe lista ta pe Pr. Arsenie Boca. Ai grija frate
> ca-i mare urgie cu cei smintiti, dar vai de cei prin care vine
> sminteala. Uite ca unii vorbesc de "maculatura " pr. Staniloae, altii
> il fac mincinos, securist. Deci ai rezolvat ceva prin noul tau
> articol.
>
> Cat despre uniatie am auzit de la un coleg de vre-o 55 de ani o
> poveste. Bunicul sau era preot greco-catolic. Si acesta povestea la
> batranete nepotului sau ca numai taranii prosti au ramas ortodocsi in
> Transilvania. Ca toti cei instariti si cu functii au trecut la
> greco-catolici. Asta o spunea cu mindrie. M-am gandit si mi-am dat
> seama ca asa a fost. Toti cei cu functii cu averi au trecut la
> greco-catolici pentru a nu le pierde. Sufetul nu conta asa de mult ca
> cele lumesti. Taranii amarati si jegosi, saraci si analfabeti aveau
> doar sufletul. Ei bine acestia n-au vrut sa si-l vanda, era tot ce
> aveau, era toata averea lor.
>
> Daca cineva stie si vre-un alt motiv al trecerii la uniatie as dori si
> eu sa-l aflu. Si as mai vrea sa stiu ce ii opreste astazi, cand nimeni
> nu le mai ia functiile, averile, cand nimeni nu-i mai inchide, nu-i
> mai schingiuieste, nu-i mai martirizeaza, ce-i opreste astazi sa
> revina la radacinile lor, ca doar toti au fost ortodocsi. N-ar fi
> bucurie mai mare pentru noi ortodocsii sa stim ca fratii nostri
> greco-catolici revin la biserica de unde acum doua-trei sute de ani au
> plecat. NU avem nevoie nici de scuze, nici de iertari, avem nevoie
> doar sa ne iubim unii pe altii in Adevar.
>

Melus Negrescu
2007-10-21 10:17:46

Steinhardt - predecesorul lui Badilita

@Leo.t (idem @toni, @haiducu s.a.): "Dvs. cine sunteti?"
"...Atacurile asupra parintelui STANILOAE din partea unor "crestini ortodocsi" dovedesc inca o data ca parintele Staniloae este mare in Imparatia Cerurilor.
Domnului Badilita i se poate parafraza o povestire din Patricul Egiptean cu un semidoct peste care tabarase diavolul: pe Staniloae il cunosc dar de Badilita nu am auzit niciodata!"

Da' de Nicolae Steinardt si de cea mai profunda carte postbelica "Jurnalul Fericirii" - ati auzit?!
Daca n'ati auzit atunci cititi cu cea mai mare incredere textul de mai jos - cu referire la chiar (CEI MAI) marii nostri oameni de spirit:

"In legatura cu aceasta apare si teribila problema a lui 2+2=4.
Exempul lui Tudor Vianu si altora ca el, care tineau cursuri serioase si conferinte instructive ori rosteau fraze armonios si temeinic injghebate, ne era mereu dat - dat, de nu chiar azvarlit in fata. Dar nu vorbesc oare in desert? Intrebam noi. Nu, ni se raspundea, deoarece afirmarea adevarurilor vesnice este oricand binevenita, e intotdeauna sanatos si util sa arati ca doi si cu doi fac patru. (Doi si cu doi fac patru reprezenta formula bunului simt, a dreptului natural, a nestricacioaselor axiome.)
...Cum puteam noi impaca intre ele toate acestea, mai ales ca silueta carturarului care, in mijlocul iuresului [adica al tuturor "exproprierilor" si legilor fara-de-lege, arestarilor nocturne, torturilor si omorurilor fara numar din inchisorile politice - MN] enunta calm adevarurile simple si eterne, nu e lipsita de maretie?
...A spune ca doi si cu doi fac patru nu inseamna a declara ca Tudor Vianu ca Goethe a scris "Poezie si Adevar", ca Voltaire a murit in 1788 ori ca Balzac a fost un realist romantic. Sau a tine, ca George Calinescu, admirabile inedite prelegeri despre viata lui Eminescu. Cand alaturi de tine oamenii sunt taiati cu ferastraul, daca vrei sa enunti ca doi si cu doi fac patru inseamna ca trebuie sa urli cat te tine cosul pieptului: este o nedreptate strigatoare la cer ca oamenii sa fie taiati in doua cu ferastraul...Pe doi si cu doi fac patru, alde Vianu, Calinescu sau Ralea l&#8217;ar fi putut aritmetiza vorbind, bunaoara, despre...Canal, drumul cel fara pulbere...
La ce bun sa afirmi intristat ca unirea ortodocsilor cu biserica romana s&#8217;a facut in mod silnic, ori sa te ridici cu vehementa impotriva cotropirii...otomane, in perioada in care altele erau chestiunile arzatoare la ordinea zilei: chestiunile arzatoare la ordinea zilei erau inchisorile, erau procesele insotite de recunoasteri si autoacuzari ale inculpatilor, erau pedepsele administrative; a le denunta pe acestea ar fi insemnat sa rostesti ca doi si cu doi fac patru. Evidentierea de catre parintele Staniloaie a marilor abuzuri savarsite sub Habsburgi ori infierarea de catre profesorul Giurescu a jugului turcesc luau - oricat de svanti si de bine intentionati ar fi fost cei doi carturari &#8211; un aer foarte inrudit cu 21-ul lui Catavencu si cu Europa lui Farfuridi, fie spus fara pic de rautate ori lipsa de respect, dar si fara conventionale ocoluri."
[pag. 20-22 - Jurnalul Fericirii - Editura Dacia - Cluj Napoca ]

Melus Negrescu
2007-10-21 12:50:23

Condamnarea comunismului = condamnarea BOR!

Sunt extrem de ciudati toti acesti zelosi aparatori ai BOR - carora nu le trece prin cap ca nu poti condamna comunismul fara a condamna - ipso facto - si coloana a 6-a a Securitatii - adica....BOR!

toni
2007-10-21 13:04:53

Care este opera teologica a lui Badilita ?

toni
2007-10-21 13:35:24

Mult succes la strigat lozinci


Domnule , ceea ce ai scris dumneata nu este rezultatul vreunei analize minutioase , la care au lucrat istorici de renume , ci este o simpla lozinca folsita de un anumit tip de propaganda.

Mult succes in continuare la strigat lozinci .


La 2007-10-21 12:50:23, Melus Negrescu a scris:

> Sunt extrem de ciudati toti acesti zelosi aparatori ai BOR - carora nu
> le trece prin cap ca nu poti condamna comunismul fara a condamna -
> ipso facto - si coloana a 6-a a Securitatii - adica....BOR!
>

Melus Negrescu
2007-10-21 13:47:34

Re: Pentru Badilita

La 2007-10-20 02:11:25, S.O.S. a scris:

> Nu ca ti-ar pasa dar de data asta trebuie sa afirm ca sunt de acord cu
> tine. Totusi, ce cauta un asemenea articol in Ziua?

Pai fiindca "tocmai" Ziua e ziarul in care gasesti zilnic cele mai numeroase (si mai pertinente!) analize ale celor mai stringente probleme. Ca sa nu mai amintesc si de cine sunt semnate.
Ca doar nu v'ati gandit, stimate SOS, ca un asemenea articol antisablonard sa fi aparut in Cotidianul Cotrocenilor lui SOV - sau in...oficiosul elvetian-dambovitean "Evenimentul Zilei" - unde s'au apucat sa joace giamparale cu interminabile analize impartiale marinaresti pana si scriitori consacrati ca alde...Cartarescu Mircea!

     Pagina  din 2      Pagina urmatoare

« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02299 sec.