http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Actualitate/48280/Esecul-Rosia-Montana.html
Proiectul Rosia Montana, care defineste, generic, una dintre cele mai controversate afaceri incheiate cu statul roman, are deja o vechime de peste zece ani si n-a depasit inca faza de proiect
Esenta afacerii consta in exploatarea de catre firma canadiana Gabriel Resources Ltd, prin intermediul Rosia Montana Gold Corporation SA, a celui mai mare zacamant aurifer din Muntii Apuseni, zona Rosia Montana. Protejate vreme de mai multi ani de catre demnitari ai regimului Emil Constantinescu, informatiile privind culisele si implicatiile afacerii au fost dezvaluite de presa, mai intai de cotidianul "Evenimentul Zilei", la inceputul anului 2002.
Opinia publica romaneasca avea sa afle atunci, pentru prima oara, faptul ca Frank Timis, un aventurier roman arestat de doua ori in Australia pentru detinere si trafic de droguri, declansase o operatiune internationala, bine ancorata in structurile de putere de la Bucuresti, prin care a reusit sa obtina dreptul de exploatare a zacamintelor mentionate pe o perioada de peste 15 ani. Ulterior, presa a dezvaluit faptul ca afacerea a fost pusa la cale cu sprijinul nemijlocit al unor inalti functionari ai statului, indeosebi din cadrul Ministerului Industriilor, persoane care au oferit aventurierului australian atat informatii secrete cu privire la zacamantul vizat, cat si sprijin pentru atragerea unor societati de stat in combinatie cu firma lui Frank Timis.
Conform unor calcule facute de specialisti, din exploatarea zacamantului de la Rosia Montana s-ar putea obtine peste 300 tone de aur si 1.600 tone de argint, cantitati din care statului roman i-ar reveni, din cauza paguboasei asocieri cu Gabriel Resources, mai putin de o cincime. Afacerea s-a aflat si in atentia Parchetului General, insa, atat din cauza unor manevre facute de australianul Frank Timis, cat si a unei legislatii dinadins permisive, anchetele n-au putut bloca acest proiect.
Proiectul este si la ora actuala controversat, din cauza gravelor probleme de mediu rezultate in urma folosirii tehnicilor de extractie pe baza de cianuri, a defrisarilor si decopertarilor masive din zona respectiva si a distrugerii unor importante situri arheologice a caror vechime depaseste doua mii de ani.
Radiografia manevrelor lui Frank Timis
|