Ziua Logo
  13:45, sambata, 23 septembrie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-12-07

Comentarii: 33, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

synd
2007-12-06 22:55:07

"ungurii tot una o tin si neaga, mai nou, si Tratatul de la Trianon!"


Ce inseamna "mai nou", domnule Hossu-Longhin? Tratatul de la Trianon a fost acceptat de nevoie, dar, in realitate, unele cercuri politice din Ungaria nu l-au recunoscut - dupa modestele mele cunostinte-, niciodata!

Atat in perioada interbelica cat si imediat dupa caderea "Cortinei de Fier"in anul 1989, problema Trianonului s-a aflat la ordinea zilei!. Daca veti rasfoi presa germana si austriaca de la inceputul anilor '90, veti putea constata insistenta cu care jurnalisti si politicieni maghiari, de cele mai diferite culori, au repus in discutie acest tratat de pace.

Falsificarea sau, mai bine zis, incercarile de falsificare a istoriei Transilvaniei continua! Ele pot fi constatate pe net, in librariile din strainatate, dar si in discursurile publice.

meditare
2007-12-06 23:39:13

aoleo... iar incepe

De multe ori sunt stupefiat, cand oameni cu gandire logica si stralucita devin niste caina turbati cand ii prinde pornirea nationalista... ca sa nu ma exprim mai dur. Dl. din Maramures, de unde credeti ca maghiarilor le-a durut mai putin Trianonul, cat a durut romanilor Dictatul/Decizia de la Viena? Si de unde credeti ca maghiarii ar fii trebuit sa accepte Trianonul cu bucurie pe cand romanii nu erau in stare sa acceppte Viena? Numai ca informatie: dupa "Dictatul de la Viena" (expresie pe care am intalnit numai in limba romana, chiar si francezii numesc "arbitrage de Vienne") proportia romanilor din Transilvania de Nord restituire Ungariei era mai mica decat 50%.

Filozofii de genul ca unul ar fi ceva "pace indreptatita" iar celalalt ar fi un "dictat" am auzit destule. Din punct de vedere al maghiarilor Trianonul era un loc unde a trebuit sa se prezinte astaptand la hotel, nici macar nu li s-a dat sansa sa ia parte la tratative ci putea trimite cateva observatii in scris, pe cand cehii, romanii si polonezii se intalneau regulat cu comisii si le alimentau cu statistici de a lor. Ce a fost acest lucru din punct de vedere maghiar daca nu un dictat?

Petre S
2007-12-07 00:11:50

Re: "ungurii tot una o tin si neaga, mai nou, si Tratatul de la Trianon!"

Servus 'synd': [1] Nimeni nu neaga ca ungurii au acceptat tratatul de la Trianon de nevoie, nu de voie. Si ce e cu asta? Sa nu ne facem iluzii, adica? Da, stim asta. [2] Tot asa dumnealor ar trebui sa accepte ca sant tratati mai bine ca orice minoritate natinala din orice tara din intreaga lume, inclusiv cele de aici din Statele Unite. Asta ar trebui sa conteze. Dar, din nou, nimeni nu isi face iluzii. [3] Odata cu creerea de facto a Uniunii Europene ca o entitate politica, economica si chiar militara super-statala, problema granitelor nationale in interiorul comunitatii ar trebui sa-si piarda puternic din continut. De altfel, pentru cetatenul roman sau maghiar, este aproape irelevant ce cetatenie are: el se poate stabili si munci si poseda bunuri si proprietati nestingherit, de orice parte a granitelor conventionale. E ca si cand un rezident al Californiei se hotaraste sa se mute in Portland, Oregon. Sigur, procesul nu e inca incheiat, dar sper ca s-a inteles idea. [4] In fine, contextul politico-economic al unei Romanii integrate ca si Ungaria, atat in Uniunea Europeana cat si in NATO este total importiva mintilor infierbantate iredentiste sau nationaliste de amandoua partile. Celor care inca nu sesizeaza aceasta puternica realitate, noi majoritatea oamenilor normali, atat romani cat si magiari, le recomandam sa viziteze un cabinet psihologic. Sau inca si mai bine, priviti la relatiile franco-germane or austro-italiene. Credeti oare ca acolo nu sant diferente de opinie? Si totusi, vedeti, ca nu conteaza. [6] Hai lasti prostiile si la culcare, ca e traziu si avem de lucru maine. Impreuna.

Dobos Menyhart
2007-12-07 00:42:37

Re: "ungurii tot una o tin si neaga, mai nou, si Tratatul de la Trianon!"

La 2007-12-06 22:55:07, Petre S a scris:

> [2] Tot asa dumnealor ar trebui sa accepte ca sant tratati mai bine ca orice >minoritate natinala din orice tara din intreaga lume,

Gresit.
Sint mai multe exemple chiar in UE pentru minoritati tratate mai bine decat maghiarii din Romania, cum sint:
-suedezii din Finlanda, care au si universitate de limba lor materna mentinuta de stat
-catalonii sau basconii din Spania, care au pana si autonomie teritoriala

Despre 1 dec, nu se poate astepta de la maghiari s-o sarbatoreasca, e ca sambata si duminica pentru ei, nu-i zi de munca, si atat.

meditare
2007-12-07 01:39:23

cealalta parte a medaliei

Chestia cu atrocitatile dupa preluarea Transilvaniei de Nord intr-adevar au existat. Dar pentru corectudine ar fi trebuit sa adaugati atrocitatile din amandoua parti si imprejurarile acestora. Caci atrocitatile din partea armatei romane care se ratragea din Transilvania de Nord, atrocitatile importiva celor 3-400 de mii de maghiari ramasi in Romania si mai ales atrocitatile din 1944 dupa revenirea armatei romane ar trebui discutat in acelasi context. Bunica mea ne-a speriat cind eram copii cu "Maniu gardistaival" (cu "gardistii lui Maniu"), si au trebuit multi ani pana am inteles de ce. Chiar de la inceput a avut loc un fenomen foarte curios care a avut urmari grave: inainte de retragerea armatei romane in foarte multe unitati militare li s-a permis soldatilor nord-transilvaneni (socati din cauza evenimentului inimaginabil) sa plece acasa cu arma cu tot (li s-a spus sa aleaga intre a pleca acasa sau a se retrage cu armata romana, iar foarte multi au ramas). Daca autorul e din Maramures si este bine informat in aceasta tema, atunci trebuie sa stie si despre zona de unde eu ma trag: partea de nord-vest a Salajului si partea de sud a judetului Satu Mare. In acea perioada majoritatea ofiterilor din zona erau din Regat, iar 90% din soldati erau baieti salajeni, cei mai multi romani. Asa ca nu e de mirare ca multe companii au ramas cu nici jumatate din efectiv. Dar nici nu e de mirare ca armata maghiara a fost intimpinat in multe locuri cu focuri de arme, din care era din belsug. Daca punem in balanta nervozitatea generala, folosirea armelor din partea ex-soldatilor, ranile vii din partea amanduror comunitati si existenta unor capi fierbinti (sa nu zic idioti) ca si ofiterul maghiar din Ip... atunci nimic bun nu putea iesi.

Sa nu uitam nici de comisia mixta germano-italiana de cercetare a atrocitatilor romano-maghiare, unde se puteau depune planegeri din amandoua parti: cazul acelor cateva sute de victime de etnie romana se cunosc bine din presa romana, nu si plangerile in legatura cu moartea a 699 de maghiari ramasi in Romania, depus in perioada august 1940 pana in octombrie 1941. Toti au fost victime ale aceluiasi nebunii. Iar daca vrem sa fim intr-adevar corecti: acele cateva sute de victime civile de etnie romana si maghiara sunt de regretat, si totusi numarul lor este infim, comparind cu victimele civile din randul evreilor din Transilvania de Nord sau din Basarabia-Transnistria.

buratino
2007-12-07 02:07:17

bacsi Doboshule, Re: "ungurii tot una o tin si neaga, mai nou, si Tratatul de la Trianon!"

multe dreptate la tine, bre. io as zice sa va faca 10 universitati in limba voastra, nu una. bineinteles cu fonduri strinse de la voi, normal. ar mai trebui sa aveti shi gradinite, scoli shi licee numa' in limba voastra, bre. nici macar n-ar trebui sa se chinuie careva sa va invete romaneste, ca dauneaza sanatatii. in felu' asta ati avea sanse uriase la angajare... in plus, n-ati mai putea citi ziarele romanesti shi nu ati mai posta p'aci, pa forumurile mioritice. servus, bre. sa te vaz la Balaton.


La 2007-12-07 00:42:37, Dobos Menyhart a scris:

> La 2007-12-06 22:55:07, Petre S a scris:
>
> > [2] Tot asa dumnealor ar trebui sa accepte ca sant tratati mai bine ca orice >minoritate natinala din orice tara din intreaga lume,
>
> Gresit.
> Sint mai multe exemple chiar in UE pentru minoritati tratate mai bine
> decat maghiarii din Romania, cum sint:
> -suedezii din Finlanda, care au si universitate de limba lor materna
> mentinuta de stat
> -catalonii sau basconii din Spania, care au pana si autonomie
> teritoriala
>
> Despre 1 dec, nu se poate astepta de la maghiari s-o sarbatoreasca, e
> ca sambata si duminica pentru ei, nu-i zi de munca, si atat.
>

buratino
2007-12-07 02:14:05

Re: aoleo... iar incepe

mare dreptate, la tine, bre meditarea. shel mai mult imi placu cum te chinuishi sa scrie pocit la limbe roamana. me bucurez multu ca esti acolo unde esti shi sper sa ajungi autonome in acela cartier.


La 2007-12-06 23:39:13, meditare a scris:

> De multe ori sunt stupefiat, cand oameni cu gandire logica si
> stralucita devin niste caina turbati cand ii prinde pornirea
> nationalista... ca sa nu ma exprim mai dur. Dl. din Maramures, de unde
> credeti ca maghiarilor le-a durut mai putin Trianonul, cat a durut
> romanilor Dictatul/Decizia de la Viena? Si de unde credeti ca
> maghiarii ar fii trebuit sa accepte Trianonul cu bucurie pe cand
> romanii nu erau in stare sa acceppte Viena? Numai ca informatie: dupa
> "Dictatul de la Viena" (expresie pe care am intalnit numai in limba
> romana, chiar si francezii numesc "arbitrage de Vienne") proportia
> romanilor din Transilvania de Nord restituire Ungariei era mai mica
> decat 50%.
>
> Filozofii de genul ca unul ar fi ceva "pace indreptatita" iar celalalt
> ar fi un "dictat" am auzit destule. Din punct de vedere al maghiarilor
> Trianonul era un loc unde a trebuit sa se prezinte astaptand la hotel,
> nici macar nu li s-a dat sansa sa ia parte la tratative ci putea
> trimite cateva observatii in scris, pe cand cehii, romanii si
> polonezii se intalneau regulat cu comisii si le alimentau cu
> statistici de a lor. Ce a fost acest lucru din punct de vedere maghiar
> daca nu un dictat?
>
>

alamar
2007-12-07 02:17:15

Re: "ungurii tot una o tin si neaga, mai nou, si Tratatul de la Trianon!"

La 2007-12-07 00:11:50, Petre S a scris:

> Servus 'synd': [1] Nimeni nu neaga ca ungurii au acceptat tratatul de
> la Trianon de nevoie, nu de voie. Si ce e cu asta? Sa nu ne facem
> iluzii, adica? Da, stim asta. [2] Tot asa dumnealor ar trebui sa
> accepte ca sant tratati mai bine ca orice minoritate natinala din
> orice tara din intreaga lume, inclusiv cele de aici din Statele Unite.
> Asta ar trebui sa conteze. Dar, din nou, nimeni nu isi face iluzii.
> [3] Odata cu creerea de facto a Uniunii Europene ca o entitate
> politica, economica si chiar militara super-statala, problema
> granitelor nationale in interiorul comunitatii ar trebui sa-si piarda
> puternic din continut. De altfel, pentru cetatenul roman sau maghiar,
> este aproape irelevant ce cetatenie are: el se poate stabili si munci
> si poseda bunuri si proprietati nestingherit, de orice parte a
> granitelor conventionale. E ca si cand un rezident al Californiei se
> hotaraste sa se mute in Portland, Oregon. Sigur, procesul nu e inca
> incheiat, dar sper ca s-a inteles idea. [4] In fine, contextul
> politico-economic al unei Romanii integrate ca si Ungaria, atat in
> Uniunea Europeana cat si in NATO este total importiva mintilor
> infierbantate iredentiste sau nationaliste de amandoua partile. Celor
> care inca nu sesizeaza aceasta puternica realitate, noi majoritatea
> oamenilor normali, atat romani cat si magiari, le recomandam sa
> viziteze un cabinet psihologic. Sau inca si mai bine, priviti la
> relatiile franco-germane or austro-italiene. Credeti oare ca acolo nu
> sant diferente de opinie? Si totusi, vedeti, ca nu conteaza. [6] Hai
> lasti prostiile si la culcare, ca e traziu si avem de lucru maine.
> Impreuna.
>
Dle S, in umila mea opinie , eu cred ca dta compari merele cu portocalele...Eu nu cred ca pt. un francez care se muta in UK , este ata de simplu ca pt. un american sa-si schimbe adresa , fie si in alt stat...In europa trebuiesc completate anumite formulare , si implinirea anumitor conditii...Spre exemplu , un in multe tari din EU , guvernele respective asi rezerva dreptul de expulzare , a unui individ , in urma unor activitati , in afara legii tarii respective , in america , nici un criminal nu este expulzat dintr-un stat in altul ( se obisnuia in trecut)...Pe de alta parte eu cred ca dta confunzi putin identitatile si intentiile americanilor si cele ale EU...Emigrantii vin in america , de obicei pt. a deveni americani ( cu exceptii)...Pe de alta parte Romania nu a aderat la EU pt. a deveni Germania , sau Franta sau UK...Sistemele politice statale americane sunt identice ( cu o minora exceptie), pe cand sistemele politice din EU sunt unice si diferite unele de altele...In america de obicei se vorbeste o singura limba oficiala...In EU care este limba oficiala ?...America are o Constitutie, Francezii si Olandezii tocmai au refuzat ca constitutiile lor sa fie subordonate unei alte constitutii , inventata de cetateni care nu pot fi revocati prin alegeri de cetatenii francezio sau olandezi...Multe tari europene , in special cele din est , au de facto religii de stat ...statul american nu construieste biserici moschei , sinagogi si catedrale din taxele , celorlalti cetateni care nu sunt membrii ai religiei respective ,sau sunt ateisti , comunisti sau agnostici, etc...Exista in EU o tendinta de fractiune a unor teritorii ( Scotland , Wales, Basque, Balcani Belgia,etc.)...Diferentle sunt multe , dar eu inchei aici ...La revedere dle S...

buratino
2007-12-07 02:50:47

investiti in fabricile de taitei!

tomnai citii in Adevaru' ca marele dietetician Zoltan Gazda le recomanda celor din partidu' sau sloganu' "nicio masa fara taitei". se pare ca se va schimba shi numele partidului din UCM in UCT (uniunea consumatorilor de taitei).

alexandrina
2007-12-07 03:38:21

Re: cealalta parte a medaliei

Stimabile, s-a pornit de la problema steagurilor. Acei primari ar trebui pedepsiti ca nu se creeeze un precedent, si Basescu face o mare gresala daca nu intervine.. ...Si nu va interveni, nu este omul care ne trebuie.
In ce priveste atrocitatile romanilor impotriva ungurilor, adu dovezi, da nu de la bunica. Pina atunci iti aduc eu niste argumente la indemina oricui.
- In Ungaria in timpul ultimului razboi existau sate masive romanesti. Ce s-a ales de acei romani?.
- In Bucuresti locuiesc sute de mii de unguri. Am locuit aici peste 30 de ani si nu am auzit de nici un abuz impotriva ungurilor. In schimb in Harghita, Covasna si in alte parti locuite cu populatie masiva unguresca am avut multe necazuri pentru motivul ca eram romani.
La urma aduci in discutie problema persecutiei evreilor. Uite ce rai sint romanii astia!
Amice, nu mai incerca sa tulburi apele!

vida clara
2007-12-07 06:00:39

Votand ca vrem in Ioropa,ne-am unit,ne-am infratzit si cu Ungaria.

Gata,au disparut barierele.Nu ne mai trebuie pasaport,decat buletinul,si mergem cand vrem,pana la Bruxeles.
Doar ca ne place sau nu,ca sa ajungem acolo,trecem prin curtea lor.
Ce zice-tzi voi de ar fi fost invers?
Desfacuram gardurile,dar prin asta,prostia,acolo unde este,nu dispare.Am trait mult,printre unguri iar aparte de asta,am avut prieteni buni,ceangai.Sunt oameni buni,te trateaza dupa cum ii tratezi.
In magazine(Brasov,Oradea,Covasna,Harghita),sau in alte situatzii,cand ceream ceva ,cuiva,si nu-mi intzelegea limba,nu era nici o problema.Ceream altcuiva.
Nu sunt,unii mai buni,unii mai rai.E un amestec,universal,de bun cu rau,din care,fiecare i-si scoate ce stie,ce poate sau ce vrea.Dupa inima omului.

ida
2007-12-07 06:48:06

Racila trecutului

De ce nu se poate trai in tara asta in buna pace neamuri cu neamuri , daca nu ieri maca astazi?? De ce?? Fiecare ,,mare patriot,, fie roman fie maghiar in lipsa de modalitate de afirmare scoate in prim plan lucrurile cele mai dureroase pentru toti. Domnule Longin nu credeti ca nu numai un roman dar si un maghiar a avut suferinte in acele vremuri?? Utopia ideilor revizioniste pluteste si azi atunci cand vrei sa incingi spiritele deoparte sau de alta. Cand vrem sa ne producem dureri nu se face altceva decat se injura de mama si de neam, 2 realitati de care nu esti vinovat. Daca exista - si exista - maghiari si romani care sufera de nationalism extrem, de ce trebuie sa se sintetizeze la modul ,,unguri,, ... se poate specifica ,,unii unguri,, La fel se intampla si in cazul romanilor. Domnule Longin sa nu-mi spuneti ca ,,Noua Dreapta,, PRM sau chiar PNG imi vor mie ,,maghiarului,, binele chiar daca sunt mandru de cultura mea in limitele cetateanului corect al acestei tari. Nu veti termina nici unul niciodata cu aceste sentimente de ura alimentate din cand in cand nu cumva sa se stinga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

chiuariu
2007-12-07 07:48:24

pamantul e a celor ce-l locuiesc

regiunea cutare sau cutare nu e a romanilor sau maghiarilor ci a celor care locuiesc pe-acolo de secole. daca va framinta prea mult problema, duceti-va in cimitirele satesti si aflati acolo raspunsul.

ionion
2007-12-07 08:34:42

Dapai dragam iar incepem rezmeritza ?

nu ni-e ghine asha ? ca vom trai si mai ghine !
"Pasarica" zboara deasupra noastra si ne sta de straja
sa traim si mai ghine !

alwis46
2007-12-07 12:08:02

Re: "ungurii tot una o tin si neaga, mai nou, si Tratatul de la Trianon!" mai Dobos.

Unu = Facultati in limba maghiara sunt la in Romania.
Doi = catalanii si basci nu au autonomie teritoriala ci autonomie administrativa, ceea ce este cu totul si cu totul altceva.
Pune mana si citeste care sunt diferentele intre cele doua tiputi de autonomie.
Trei = Daca ai vrut sa postezi prostioare, te felicit, ai reusit din plin !

La 2007-12-07 00:42:37, Dobos Menyhart a scris:

> La 2007-12-06 22:55:07, Petre S a scris:
>
> > [2] Tot asa dumnealor ar trebui sa accepte ca sant tratati mai bine ca orice >minoritate natinala din orice tara din intreaga lume,
>
> Gresit.
> Sint mai multe exemple chiar in UE pentru minoritati tratate mai bine
> decat maghiarii din Romania, cum sint:
> -suedezii din Finlanda, care au si universitate de limba lor materna
> mentinuta de stat
> -catalonii sau basconii din Spania, care au pana si autonomie
> teritoriala
>
> Despre 1 dec, nu se poate astepta de la maghiari s-o sarbatoreasca, e
> ca sambata si duminica pentru ei, nu-i zi de munca, si atat.
>

Socrate
2007-12-07 12:57:18

Nici o speranta, domnule Hossu.

La fel, nici o speranta ca Romanii sa-si vina in fire, vazand ca nu este nici o speranta. Tare mi-e teama ca marele licurici a decis deja.

Bumerang
2007-12-07 13:35:46

ranchiuna-i boala grea

Si iata, ca, regulat, mai apare cate-un <cugetator>, care-si lasa scursurile in presa, si incita! Socat poate de infomatiile iesite la suprafata, vis-a-vis de <merituosul roman> Balaceanu-Stolnici, e bine sa faci un dus emotional, anti-unguresc, sa te mai speli de sila fata de semenii tai, in care ai avut incedere, si care te-au tradat mai ca Horthy!

Domnul Hossu-Longhin clameaza, chipurile, reconcilierea si clementa, acum intr-o unitate socio-culturla, in cadrul EU, si bla bla bla, de genul noi romanii tolernati, si bla bla bla ungurii sunt rai, ridicand degetul aratator, si intreband, de ce nu arboreaza primariile din tinutul secuiesc TRICOLORU (incercand sa puncteze scriind-ul cu majuscule) de 1 Decembrie? Mirandu-se.

Pai bei Vasile <om de bine>, tolernat si ingaduitor. Tu ti-ai pus vreodata intrebarea, de ce tarile, nu demult dusmane, care au trecut peste obstacolul ranchiunei, si pe care le dai ca exemplu, au ca zi nationala un simbol care NU ARE NICIO LEGATURA cu tara vecina? In nici un caz data unei victorii, meritate sau nu? Pt. ca tocmai astai buba. Cei pt. unu dreptate, e pentru altu nedreptate. Te duce capu&#8217; sa raspunzi, ori ba? Ma tem can nu.

Exemple de zile nationale:

Franta 14. iulie 1789 atacul asupra Bastiliei
Anglia 13. Iunie Data nasterii reginei
Germania 3. Oktombrie, Ziua unificarii RFG cu RDG, nu cu teritoril altui stat!
Spania 12 Oktombrie, Data descoperiri Amricii de catre Columb
Olanda 30. Aprilie Data nasterii reginei

Spune-mi si mie mai Vasile <om de bine>, cum vrei tu reconciliere, cu asemenea simboluri?
Ce-ai spune daca Ungaria ar sarbatorii ca zi nationala, intrarea trupelor Hothyste in Ardeal?
Da te urci pe dambul de gunoi ca un cocos, si strigi, scormonind!

mirapo
2007-12-07 13:51:17

rasputin
2007-12-07 14:21:21

Iredentistii

Cum vretzi ca ungurimea iredentista sa respecte legile statului Roman, cand chiar presedintele acestui stat, traian basescu le-a cantat in struna acolitzilor lui Tokes Laszlo cu ocazia alegerilor pentru PE?

Giuseppe Cocos
2007-12-07 15:00:46

Re: ranchiuna-i boala grea

La 2007-12-07 13:35:46, Bumerang a scris:

"Da te urci pe dambul de gunoi ca un cocos, si strigi, scormonind!"

Mai Bumerang, vreau sa te informez ca pe lumea asta mai sunt si alte oratanii: ratze, giste, curcani, bibilici, etc. Ce te tot legi matale de Cocos ?


Arogantu'
2007-12-07 16:15:43

Re: ranchiuna-i boala grea

Dobos Menyhart
2007-12-07 16:26:21

Re: "ungurii tot una o tin si neaga, mai nou, si Tratatul de la Trianon!"

La 2007-12-06 22:55:07, alwis46 a scris:

> Unu = Facultati in limba maghiara sunt la in Romania.

Exista chiar si o universitate in limba maghiara, numita Sapientia, dar asta e mentinuta de statul maghiar, insa taxele maghiarilor din Ardeal sint colectate de statul roman, si nu de Ungaria, ar fi deci normal s-o mentina statul roman, cum universitatea suedeza din Finlanda e mentinuta de statul finlandez. Facultatile din cadrul universitatii Babes-Bolyai n-au autonomia unei universitati, si pot fi desfiintate dintr-o luna in alta, cum s-a si facut in vremurile comuniste.

> Doi = catalanii si basci nu au autonomie teritoriala ci autonomie
> administrativa, ceea ce este cu totul si cu totul altceva.
> Pune mana si citeste care sunt diferentele intre cele doua tiputi de autonomie.

Ia mai pune tu ochii si ceteste pe wikipedia despre Basque country aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Basque_Country_%28autonomous_community%29
E-n engleza, dar asta n-o fi problema pentru tine, ca dara romanii se pozitioneaza si ei ca anglofoni. Are o verziune si in romana, dar asta e tinuta scurt si nu prea explicaret, bine-nteles.
Cu o asemenea autonomie (cu un anumit teritoriu, cu capitala, cu steag, cu limba bascona cooficiala cu cea spaniola, dar s-o numesti tu pentru sanatate 'numai' administrativa, de parca mare diferenta ar fi) secuii ar fi foarte multumiti.

Bumerang
2007-12-07 16:29:38

Re: ranchiuna-i boala grea

N-am gasit o metafora mai buna.
<Ca prostu'n targ> se poatrivea poate mai bine, si lasam orataniile in pace :-)


La 2007-12-07 15:00:46, Giuseppe Cocos a scris:

> La 2007-12-07 13:35:46, Bumerang a scris:
>
> "Da te urci pe dambul de gunoi ca un cocos, si strigi, scormonind!"
>
> Mai Bumerang, vreau sa te informez ca pe lumea asta mai sunt si alte
> oratanii: ratze, giste, curcani, bibilici, etc. Ce te tot legi
> matale de Cocos ?
>
>
>
>

Bumerang
2007-12-07 16:34:18

Re: Iredentistii

Bai rasputin,

de ce nu te duci tu, ca tizul tau, sa faci <bucurii> familiei regale de la Moskova?

legislatia Romaniei trebuie sa fie conforma cu cea europeana. In aceste limite, ungurii vor obtine maximul posibil, asta ti-o garantez eu.
Daca nu-ti place, bea un calmant, poate-ti trece. Sau emigreaza, cum am spus mai sus. Si China este o alternativa.


La 2007-12-07 14:21:21, rasputin a scris:

> Cum vretzi ca ungurimea iredentista sa respecte legile statului Roman,
> cand chiar presedintele acestui stat, traian basescu le-a cantat in
> struna acolitzilor lui Tokes Laszlo cu ocazia alegerilor pentru PE?
>

Golanul
2007-12-07 17:21:37

Re: ranchiuna-i boala grea - Aici va dau dreptate

La 2007-12-07 13:35:46, Bumerang a scris:

> Si iata, ca, regulat, mai apare cate-un <cugetator>, care-si lasa
> scursurile in presa, si incita! Socat poate de infomatiile iesite la
> suprafata, vis-a-vis de <merituosul roman> Balaceanu-Stolnici, e bine
> sa faci un dus emotional, anti-unguresc, sa te mai speli de sila fata
> de semenii tai, in care ai avut incedere, si care te-au tradat mai ca
> Horthy!
>
> Domnul Hossu-Longhin clameaza, chipurile, reconcilierea si clementa,
> acum intr-o unitate socio-culturla, in cadrul EU, si bla bla bla, de
> genul noi romanii tolernati, si bla bla bla ungurii sunt rai, ridicand
> degetul aratator, si intreband, de ce nu arboreaza primariile din
> tinutul secuiesc TRICOLORU (incercand sa puncteze scriind-ul cu
> majuscule) de 1 Decembrie? Mirandu-se.
>
> Pai bei Vasile <om de bine>, tolernat si ingaduitor. Tu ti-ai pus
> vreodata intrebarea, de ce tarile, nu demult dusmane, care au trecut
> peste obstacolul ranchiunei, si pe care le dai ca exemplu, au ca zi
> nationala un simbol care NU ARE NICIO LEGATURA cu tara vecina? In nici
> un caz data unei victorii, meritate sau nu? Pt. ca tocmai astai buba.
> Cei pt. unu dreptate, e pentru altu nedreptate. Te duce capu&#8217; sa
> raspunzi, ori ba? Ma tem can nu.
>
> Exemple de zile nationale:
>
> Franta 14. iulie 1789 atacul asupra Bastiliei
> Anglia 13. Iunie Data nasterii reginei
> Germania 3. Oktombrie, Ziua unificarii RFG cu RDG, nu cu teritoril
> altui stat!
> Spania 12 Oktombrie, Data descoperiri Amricii de catre Columb
> Olanda 30. Aprilie Data nasterii reginei
>
> Spune-mi si mie mai Vasile <om de bine>, cum vrei tu reconciliere, cu
> asemenea simboluri?
> Ce-ai spune daca Ungaria ar sarbatorii ca zi nationala, intrarea
> trupelor Hothyste in Ardeal?
> Da te urci pe dambul de gunoi ca un cocos, si strigi, scormonind!
>
>

Ziua de 1 decembrie este foarte importanta pentru romani, dar din rerspect pentru minoritatea maghiara ar trebui sa fie O SARBATOARE natzionala, nu SARBATOAREA nationala. Nu merita sa invirti fara rost cutzitul in rana.

Eu propun sa revenim la 10 Mai, ziua Independentei si Regatului Romaniei. Ce ziceti, va arbora primarul de Harghita tricolorul romanesc in acel caz?

Arogantu'
2007-12-07 18:04:21

Re: ranchiuna-i boala grea - Aici va dau dreptate

Dacia
2007-12-07 18:29:46

Doamna Dobos din Hungaria Re: "ungurii tot una o tin si neaga, mai nou, si Tratatul de la Trianon!"

Va felicit in primul rind pt. limba romana pe care o vorbiti. Probabil ca ati invatat-o la Universitatea Sapientia.
Gresiti intr-un punct esential: de ce trebuie sa urmam exemplele altora? Daca Finlanda are universitate pt. minoritatea suedeza trebuie sa facem si noi musai una pt. unguri? De ce sa nu facem mai intii una pt. tzigani, ca se pare ca sint mai numerosi decit secuii si ungurii luati la un loc? In California minoritatea hispanica reprezinta 40% din populatia de 35 de milioane; stiti cumva cite universitati in limba spaniola sint in California? In podisul Mato Grosso membrii tribului Guarani poarta pene in nas si in fiecare dimineata se dau cu fruntea de 3 ori de copacul sacru. haideti sa le urmam exemplul. Daca nu va place exemplul cu pana in nas, putem sa ne intoarcem privirea spre tribul Botocudo din acelasi podis. Dinsii au niste gauri imense in lobul urechii in care isi pun imense dopuri din lemn; puteti sa urmati modelul lor, daca va place mai mult.

Pina una alta, mai bine ne apucam de afaceri si facem o fabrica de taitei undeva in Harghita, ca vad ca se incurajeaza puternic consumul de taitei (nu stiu care model este urmat in acest caz). S-ar putea sa avem de infruntat o concurenta acerba din partea celor 2 fabrici de taitei ale domnului Gazda; eu cred ca saptamina viitoare consumul de taitei se va dubla si astfel va fi loc pe piata si pt. fabrica noastra. Daca nu vreti sa facem o fabrica de taitei, haideti macar sa le vindem niste griu de aici din Cucuietzi, ca nu cred ca le ajunge lor griul pe care-l cultiva in spatele casei pt. asa o productie crescuta de taitei.


La 2007-12-07 12:08:02, alwis46 a scris:

> Unu = Facultati in limba maghiara sunt la in Romania.
> Doi = catalanii si basci nu au autonomie teritoriala ci autonomie
> administrativa, ceea ce este cu totul si cu totul altceva.
> Pune mana si citeste care sunt diferentele intre cele doua tiputi de
> autonomie.
> Trei = Daca ai vrut sa postezi prostioare, te felicit, ai reusit din
> plin !
>
> La 2007-12-07 00:42:37, Dobos Menyhart a scris:
>
> > La 2007-12-06 22:55:07, Petre S a scris:
> >
> > > [2] Tot asa dumnealor ar trebui sa accepte ca sant tratati mai bine ca orice >minoritate natinala din orice tara din intreaga lume,
> >
> > Gresit.
> > Sint mai multe exemple chiar in UE pentru minoritati tratate mai bine
> > decat maghiarii din Romania, cum sint:
> > -suedezii din Finlanda, care au si universitate de limba lor materna
> > mentinuta de stat
> > -catalonii sau basconii din Spania, care au pana si autonomie
> > teritoriala
> >
> > Despre 1 dec, nu se poate astepta de la maghiari s-o sarbatoreasca, e
> > ca sambata si duminica pentru ei, nu-i zi de munca, si atat.
> >
>
>

Dacia
2007-12-07 18:32:51

Asa este, domnule Bumerang Frankfurter Re: Iredentistii

Si China este o alternativa. La o populatie de peste un miliard, ce mai conteaza 1 milion de unguri in plus? Nici nu se simte. Ati fost pe acolo? Ce regiune le recomandati? Stiti cumva unde produc chinezii cele mai mari cantitati de taitei?

La 2007-12-07 14:21:21, rasputin a scris:

> Cum vretzi ca ungurimea iredentista sa respecte legile statului Roman,
> cand chiar presedintele acestui stat, traian basescu le-a cantat in
> struna acolitzilor lui Tokes Laszlo cu ocazia alegerilor pentru PE?
>

Dobos Menyhart
2007-12-07 18:40:23

Re: ranchiuna-i boala grea - Aici va dau dreptate

La 2007-12-07 17:21:37, Golanul a scris:

> Eu propun sa revenim la 10 Mai, ziua Independentei si Regatului
> Romaniei. Ce ziceti, va arbora primarul de Harghita tricolorul
> romanesc in acel caz?

Mai mare sanse are pentru asta 17 Dec, 1989. Cum se leaga si de Tokes, garantat va fi sarbatorit si-n tot HarMurCov, chiar daca si cu steaguri maghiare.

alwis46
2007-12-07 19:02:58

Re: "ungurii tot una o tin si neaga, mai nou, si Tratatul de la Trianon!" mai Dobos..

Euskadi
2007-12-07 19:59:15

Un frustat !

Articolul este scris de un individ frustrat. Nu a gasit alta ocupatie decit ungurii si tricolorul. Si miturile unificatoare, vezi Doamne cit de rai sint EI. Dar oare cum se vede din partea "cealalta"? Oare ei ce secol XX au vazut trecind. Fara empatie nu exista intelegere.
In Europa de Vest pina si arabii emigrati de 20 de ani sint considerati minoritate si trebuie sa avem grija ca nu cumva sa parem rasisti sau islamofobi si sa- tratam de la egal la egal respectindu-le identitatea si cultura. De ce ar trebui safie altfel in cazul ungurilor care sint acolo de sute de ani ? Istoria romantica a romanilor scrisa in minoritate este una de lupta care nu mai este la gustul zilei. In Europa de azi trebuie toleranta fata de vecin ungur, tzigan, homosexual, jidov, handicapat fizic sau mental....
Asta este valoarea principala a Europei, nu ura.

Dobos Menyhart
2007-12-07 20:54:08

Re: "ungurii tot una o tin si neaga, mai nou, si Tratatul de la Trianon!" mai Dobos..

La 2007-12-07 19:02:58, alwis46 a scris:

> Si mai este un lucru care iti scapa, in cadrul Parlamentului European
> s-a vorbit foarte clar de europenizarea regiunilor si nu de
> regionalizarea Europei.
Dezinformare, s-a vorbit de ambele.

> Cum dracu' se face ca voi ungurii sunteti cei mai galagiosi pe tema
> asta a faramitarii statale ?
Aici e vorba de autonomie, si e normal, ca ceilalti, carora asta s-a resolvat deja, nu sint atat de galagiosi.

> Eu zic sa nu luati toleranta noastra drept slabiciune sau frica, s-ar
> putea sa va pacaliti rau de tot si nici neica NATO sa nu va poata
> ajuta.
Incercati si veti vedea daca va putea sau nu.

> Ca sa inchei, ca regiunile basca si catalana au parlament propriu si
> guvern propriu nu inseamna altceva decat autonomie administrativa in
> care veniturile bugetare locale sunt directionate unde trebuie, in
> cadrul acestor regiuni, de factorii de conducere locali.
Excelent, de asta dorim si noi, ca azi inca nu avem.

> Teritorial, aceste doua provincii sunt parte indestructibila din
> statul spaniol.
Stat care a fost destul de istet, sa realizeze ca prin autonomii are sanse mai mari sa-si linisteasca nationalitatile, spre deosebire de Serbia, de exemplu.

alamar
2007-12-07 21:17:04

Re: Un frustat !

La 2007-12-07 19:59:15, Euskadi a scris:

> Articolul este scris de un individ frustrat. Nu a gasit alta ocupatie
> decit ungurii si tricolorul. Si miturile unificatoare, vezi Doamne cit
> de rai sint EI. Dar oare cum se vede din partea "cealalta"? Oare ei ce
> secol XX au vazut trecind. Fara empatie nu exista intelegere.
> In Europa de Vest pina si arabii emigrati de 20 de ani sint
> considerati minoritate si trebuie sa avem grija ca nu cumva sa parem
> rasisti sau islamofobi si sa- tratam de la egal la egal respectindu-le
> identitatea si cultura. De ce ar trebui safie altfel in cazul
> ungurilor care sint acolo de sute de ani ? Istoria romantica a
> romanilor scrisa in minoritate este una de lupta care nu mai este la
> gustul zilei. In Europa de azi trebuie toleranta fata de vecin ungur,
> tzigan, homosexual, jidov, handicapat fizic sau mental....
> Asta este valoarea principala a Europei, nu ura.
>
In parte adevarat dle Euskadi...Din pacate Europa de cateva decenii, confunda toleranta cu afirmarea, incurajarea si sprijinul , unor activitati , obiceiuri si mentalitati , straine, europei ,iar in multe cazuri daunatoare sistemului socio economic si politic european...Sa luam de exemplu socialismul , daunator economiilor europene...foarte prevalent astazi in parlamentul EU...Homosexualitatea ....in trecut n-i se spunea ca ei nu vor decat sa fie lasati in pace, ca este o activitate privata , etc.,etc...Astazi homosexualii , asi flutura dezmatul si perversitatea ,in parade , piese de teatru ,etc...Doresc nu numai sa fie tolerati dar sprijiniti ,incurajati si acceptati de societate (vezi noul...drept de a se "casatori")...Este o diferenta intre a tolera si a accepta homosexualitatea...Pe de alta parte un alt aspect al acestei asa zise tolerante , numit : multiculturalism , a creat un element subversiv , distrugator si intolerant in sanul societatilor vest europene...Aceste efecte se pot observa in marile orase vestice ( Paris , London , etc)....Unde datorita acestei politicii a multiculturalismului si neasimilarii , sau creat adevarate enclave in aceste suburbii , in care , aceste culturi , nu respecta legea statului respectiv ,ci una straina si nociva europei : sharia...


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00841 sec.