Ziua Logo
  21:04, duminica, 1 octombrie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2007-10-29
katty1 din Suedia (...@yahoo.se, IP: 83.254.193...)
2007-10-29 21:25
Vestea asta ati citit-o?

Scenariu rus: Republica Moldova ar putea fi impartita intre Ucraina si Romania

Un studiu realizat de un grup de experti rusi, condus de politologul Serghei Karaganov, arata ca, in preajma anului 2017, Republica Moldova se va afla in centrul unei dispute legate de impartirea mostenirii istorice intre Ucraina si Romania. In studiul intitulat "Lumea din jurul Rusiei: 2017. Conturul viitorului apropiat", preluat de cotidianul "Flux" din Chisinau, se mai arata ca Moldova este un stat in curs de disparitie, fara nici o sansa de a se afirma pe viitor ca stat independent. Grupul de experti considera ca antagonismul Rusia - SUA se va acutiza dramatic din cauza integrarii in NATO a Ucrainei, precum si din cauza implicarii mai active a SUA in procesul de solutionare a conflictelor inghetate, in special a celui din Transnistria.

Expertii implicati in aceasta analiza nu exclud un nou razboi in Transnistria si nici inglobarea in structurile euroatlantice a Ucrainei, Georgiei si Republicii Moldova. Grupul de experti considera ca antagonismul Rusia - SUA se va acutiza dramatic din cauza integrarii in NATO a Ucrainei, precum si din cauza implicarii mai active a SUA in procesul de solutionare a conflictelor inghetate, in special a celui din Transnistria.

Planurile de solutionare a acestei chestiuni prin metode de forta ar putea conduce la un conflict direct intre Rusia si Georgia, dar si cu Moldova, odata cu desfasurarea de trupe rusesti pe teritoriul republicilor nerecunoscute si a acuzatiilor la adresa Moscovei de ocupatie sau anexare a lor, mai afirma studiul. In acelasi timp, expertii rusi afirma ca mult mai corecta este formula "fosta URSS" decat "fostul spatiu sovietic".

Studiul "Lumea din jurul Rusiei: 2017. Conturul viitorului apropiat", preluat astazi de cotidianul "Flux"din Chisinau, a fost elaborat de Consiliul pentru politica externa si aparare, Universitatea de Stat de la Moscova, Scoala Superioara de Economie, Institutul Europei de pe langa Academia de Stiinte a Rusiei si se inscrie in proiectul "Conditiile externe de dezvoltare a Federatiei Ruse in perioada 2007-2017". Serghei Karaganov, liderul grupului care a realizat studiul, este directorul adjunct al Institutului Europa al Academiei Ruse si singurul rus inclus in clasamentul celor mai influenti 100 de intelectuali ai lumii, alcatuit de revistele "Foreign Policy" din SUA si "Prospect" din Marea Britanie. Incepand din 1991, Karaganov a devenit membru al Consiliului pentru politica externa al Ministerului rus de Externe, iar din 1993 - membru al Consiliului de pe langa presedintia rusa si al Consiliului consultativ de pe langa Consiliul rus de securitate.« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00713 sec.