Ziua Logo
  06:27, duminica, 28 mai 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2008-12-24
Budapestanul din Ungaria (...@fw.hu, IP: 78.92.168...)
2008-12-27 04:28
Alwis46 intrebare

sincer nu am cautat in linkuri. Ma intreb : nu exista centrale speciale pe varfuri de consum pornite la cerere:?( motoare pe gaz care le pornesti in jumatate d eora si le opresti cand doresti). Alta: In plus de asta, acum ca santem conectati la restul EU prin reteau de 400kV de la Arad si Szeged, nu mishka nimeni in directia restructurarii. Adica ce vreau sa spun, exista o retea imensa, EU, de unde la un moment dat, daca e cazul( ca si cerutul de energie in plus costa) poti sa ceri........ceea ce duce la intrebarea: nu se poate reduce rezerva de producatori autohtoni, care merg la "relanti":?

alwis46 (...@yahoo.com, IP: 86.121.239...)
2008-12-27 12:16
Re: Alwis46 intrebare

Au existat cateva chestii care puteau fi pornite asa cum zici tu in juma de ora.
CET BUcuresti Sud avea trei turbine pe gaz tip FIAT de cate 36 MW fiecare montate prin 1965, iar la CT Filaret a fost o turbina Brown Boveri pe doua axe de 12 MW montata prin 1951 .Tot CT Filaret a mai avut trei motoare Sulzer de cate 4 MW fiecare care aveau dimensiunile de 10x5x3 metri montate prin 1927...
Cam atat in domeniul asta.
Exista prin termocentrale mici grupuri actionate Diesel sau pe gaze dar sunt strict pentru alimentarea serviciilor electrice interne, grupuri aparute dupa caderea totala a sitemului energetic din 1977 cand Romania a ramas efectiv pe zero careva ore.
In cazul, caderii sistemului, se pornesc aceste mici grupuri, se alimenteaza pompele si sistemele de comanda si control ale turbinelor si cazanelor pana cand acestea se automentin.
Cat priveste interconectarea la liniile de 400 kV ea exista de dinainte de 1989 dar aici incepe smecheria.
Cand ai nevoie si faci cerere la extern, flacaii iti dau energia la varf de sarcina cu un pret ridicat iar cand e sa dai inapoi ce ai luat, energia iti este primita in afara varfului de sarcina la un pret extrem de scazut, cu alte cuvinte dai de cateva ori mai mult decat ai luat.
Din cate stiu eu, Ungaria este complet atribuita firmelor vestice si autoritatile ungare nu mai au nici o putere de decizie in acest sens.
Daca tinem cont ca sistemul energetic national este unul de importanta strategica, cedarea catre straini a intregului sistem este pur si simplu o afacere idioata.
Vorbind si de centralele hidro, in general ele sunt pentru funcionare "la varf" si nu pentru functionare "in baza".
Portile de Fier I si II, Lotru si Bicazul erau in baza, cam atat.
"Baietii destepti" au impus functionarea centralelor hidro de varf in regim de baza pentru a cumpara ei energie ieftina pe care o revindeau apoi la pretul energiei electrice produsa in centralele termice.
D-aia se tot auzeau mereu stirile alea ca bazinele de de acumulare ale centralelor electrice hidro sunt la cote de avarie, se goleau in functionare de baza iar apa folosita se ducea mai repede decat aia acumulatat in spatele barajului.
In multe tari exista centrale hidro in care apa folosita pentru producerea de energie electrica in regim de varf se acumuleaza in aval intr-un lac la baza barajului iar cand inceteaza varful, cateva pompe de mare capacitate pompeaza apa la loc in bazinul din spatele barajului pentru alta folosire.
In sfarsit, sunt atat de multe de spus incat nu-mi ajunge spatiul dar sper ca aceste cateva lamuriri te ajuta sa-ti faci cat de cat o idee.

La 2008-12-27 04:28:10, Budapestanul a scris:

> sincer nu am cautat in linkuri. Ma intreb : nu exista centrale
> speciale pe varfuri de consum pornite la cerere:?( motoare pe gaz
> care le pornesti in jumatate d eora si le opresti cand doresti).
> Alta: In plus de asta, acum ca santem conectati la restul EU prin
> reteau de 400kV de la Arad si Szeged, nu mishka nimeni in directia
> restructurarii. Adica ce vreau sa spun, exista o retea imensa, EU, de
> unde la un moment dat, daca e cazul( ca si cerutul de energie in plus
> costa) poti sa ceri........ceea ce duce la intrebarea: nu se poate
> reduce rezerva de producatori autohtoni, care merg la "relanti":?
>


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00672 sec.