Ziua Logo
  21:48, sambata, 3 iunie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-10-30
Pacuraras din Valea Ciorii (...@yahoo.com, IP: 85.120.2...)
2007-10-30 16:48
Ieri si azi

Mda..Iata ce scria domnul Badilita in urma cu vreo 3-4 ani despre cei pe care astazi ii scuipa literalmente:

''Plesu absoarbe ospitalier. Cartea preferata din Plesu este Calatorie prin lumea formelor, o carte pe nedrept uitata de autor (ar merita republicata).Pitoresc si melancolie: ca teza de doctorat m-a intrigat, ca eseu, m-a dezamagit; Jurnalul de la Tescani e capodopera; Despre ingeri o minunata reusita.
[....]
Cu Gabriel Liiceanu n-am reusit sa intru in rezonanta. Mereu ne-am ''certat'' inainte de a ne cunoaste. Dar intre cartile lui Plesu si cele ale lui Nemoianu stau, citite ''cu creionul'' macar o data, Jurnalul de la Paltinis, Introducere in politropia omului si a culturii (excelenta culegere de studii); Cearta cu filozofia, cea mai buna carte a eseistului, dupa mine, si una din cele mai bune din eseistica romaneasca; plus traducerile din Heidegger, bine lustruite si ''conaturale''.
[....]
Horia Patapievici: Cerul vazut prin lentila (apogeul); Politice (percutant); Omul recent (substantial cu anumite stingacii). Zbor in bataia sagetii n-am izbutit s-o duc pina la capat. Atunci cind evita registrul ''tomistic'', Patapievici e un regal pe toata linia.
[....]
Dar autorul din Romania actuala pe care-l citesc patimas si asiduu se numeste Ioan I. Ica jr [....] Ica jr. este printre putinii romani din tara cu dimensiune europeana. Cultural, nu numai teologic vorbind.
[....]
Lui Manolescu ii recitesc chiar si azi (ei da!) cartile care m-au incintat pe vremea liceului: Arca lui Noe (capitole remarcabile, ca si schema tipologica preluata de la Thibaudet); Contradictia lui Maiorescu, cartea despre poezie si cea despre Sadoveanu, plus citeva din volumele de cronici saptaminale de pe vremuri. Ma intreb unde-a disparut acest simpatic si util Manolescu de vreo paisprezece ani de zile? Ar fi bine sa se reintoarca.
[....]
Teodor Baconsky (alaturi de Sorin Dumitrescu si Dan Ciachir) a ridicat stacheta eseisticii religioase. Dintre volume: Risul patriarhilor, traducerea rom aneasca a tezei sale din Franta, Iacob si ingerul, Ispita binelui.Cochet si substantial, scolit, elegant si cu umor.
[....]
Orice om interesat de cultura romana de azi cred ca trebuie sa treaca obligatoriu prin cartile autorilor de mai sus.
Orice tanar dornic sa plonjeze in cultura romana vie trebuie sa-i citeasca obligatoriu pe Al. Paleologu, pe Nemoianu, pe Plesu, etc. si abia apoi sa faca celelalte experiente de lectura. Altfel nimic nu va mai insemna nimic pentru nimeni.
[....]
Daca nu facem credit fiilor spirituali ai lui Noica, atunci cui facem credit?
[....]
E absolut evident ca Romania nu are intre granitele ei oameni mai bine pregatiti decat discipolii lui Noica.Cei din Occident avem o masura netrucata a competentei culturale''

Cum am mai zis, domnul Badilita are uneori verb.Insa mereu n-are har Si n-are nici caracter si nici Cuvant.Parerea mea de simplu cetitor.

briel (...@yahoo.ca, IP: 67.70.30...)
2007-10-30 17:55
Re: Ieri si azi

And a checkmark for Tuesday.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00762 sec.