Ziua Logo
  03:23, vineri, 14 iunie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-01-26
ingineru din vancouver (...@yahoo.com, IP: 207.232.97...)
2007-01-26 19:25
O necesara aducere aminte...

... a realitatilor romanesti, pt. cei oarecum tentati de articolul lui Vosganian de ieri.
Madama de la "cultura" tine sa aduca in discutie cel mai obosit banc din istoria romanilor, cel cu inginerii si cainii, desi subiectul articolului era conflictul dintre Puiu si Nicolaescu. Probabil pt. a demonstra inca o data, inalta sa tinuta moralo-estetica si superioritatea optiunilor sale "umaniste" in fata banalitatii metafizice de zi cu zi ale "realistilor". Whatever tanti !
De mentionat doar faptul ca sentimentul ramane (era si pe timpul studentiei mele) profund reciproc... :-))

Acuma' referitor la cei doi regizori. Domnu' Puiu o fi el talentat, da' io n-am vazut altceva produs de dansul decat "Marfa si banii" (o mizerie), "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" (un scurt metraj banal pe care prestatia exceptionala a lui Rebengiuc il face memorabil) si "Moartea domnului Lazarescu" (un film bun dar atat de deprimant ca-ti induce sentimentul sinuciderii la fiecare sfert de ora). Pe de alta parte filmele lui Nicolaescu sunt cunoscute de toti romanii. Lasand la o parte seria comisarilor celebri, majoritatea filmelor istorice romanesti (inclusiv Mihai Viteazul, cel mai reusit dintre ele) sunt creatia lui Nicolaescu. Asta ca sa nu pomenesc nimic despre "Ciuleandra"...
Tragand linie si adunand, cariera lui Puiu se afla la ani lumina distanta de cea a lui Nicolaescu. Iar asta include atat incasarile cat si numarul spectatorilor.

Presa e libera sa-l rasfete pe unul ori pe altul oricat doreste, dar "meritocratia artistica" nu valoreaza nici cat o ceapa degerata daca "democratia populara" nu scoate banul din buzunar in semn de apreciere a mult clamatei valori "artistice". Sorry, asa-i in capitalism !... :-))

P.S. Ca sa vorbim putin si de noile sperante (desi Puiu la cei 40 de anisori nu prea se mai califica la categoria asta), Corneliu Porumboiu mi se pare mult mai promitator. Iar la aceeasi categorie de varsta (40 si peste), Nae Caranfil pur si simplu mai bun.

Seherezada din din 1001 de Zile (...@yahoo.com, IP: 87.65.168...)
2007-01-26 19:50
... dar nici sa nu uitam ...


ei nu te enerva asa.
sint de acord ca d-na ziarist a folosit intr-un mod nedemn si gratuit un clishe ieftin in legatura cu inginerii, care i s-o fi parut extrem original (insa nu e nici primul, nici ultimul clishe ieftin pe care-l foloseste) ...

in rest, ti-ai exprimat si tu o parere personala.
si mie imi place Caranfil, insa nu pot zice chiar atit de sigur ca e mai bun ca Puiu.

si uite, in timp ce ne conversam, iata ca tocmai s-a anuntat ca:

<<Filmul regizorului Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu", a castigat Premiul "World Cinema" acordat la Londra de canalul britanic de televiziune BBC Four. >>
si a concurat cu Almodovar si altii de talie mondiala.

are baiatul asta o anume finetze de observatie, evita senzationalismul si poantele, ... un nu-stiu-ce care, vede-se treaba, rezoneaza in sufletele oamenilor, dincolo de granite si de limba.

Acum e intr-o faza in care prezinta ``deprima``, miine poate va prezenta altceva, ... cu acelasi talent. (pentru un cineast virsta de 40 de ani e abia inceputul, ... pentru ingineri ???, hai, ca si pentru ei !! ... dar pentru cineasti e in mod sigur !)

La 2007-01-26 19:25:52, ingineru a scris:

Liviu2002j din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 86.121.130...)
2007-01-26 20:03
Filmele d-lui Puiu sunt de o subtilitate pe care numai cei educati o sesizeaza !

Nu faptul ca va deranjeaza bancul cu inginerii si cainii este problema, ci lipsa de cultura cinematografica ... Va scrie asta cineva care la baza este tot inginer ... Daca ai vizionat numai filmele lui Nicolaescu si mai ales daca esti "aplecat" spre filmele de actiune cu "batai" si "impuscaturi" atunci evident ca nu poti aprecia filmele d-lui Puiu. De exemplu filmul "Marfa si bani" este extraordinar. Este extraordinar prin simplitatea lui ... Este extraordinar prin stil, prin subiectul simplu, prin intrebarile simple pe care le pune si problematica extrem de complexa la care te duce cu mintea ... Ca sa nu mai vorbesc de interpretarea absolut de exceptie a actorilor tineri dar si a celor mai putini tineri. Si eu cand l-am vazut prima data nu am fost prea entuziasmat dar mi-a sugerat niste idei care m-au facut sa-l revad o data si inca o data si inca o data ... Si o sa-l mai revad cu placere de mai multe ori deoarece cred ca nici acum nu am raspuns la problematica care o lasa el asa in aer, spusa prin gura unor tineri cam iresponsabili (asa cum ii intalnesti la noi la orice pas). Intr-un anume sens cred ca "Marfa si bani" este chiar mai bun decat "Moartea d-lui Lazarescu" ! Apoi nu este nevoie sa faci 50 de filme ca sa fii o valoare in domeniu ... Exemplul cel mai clar este Tarkovski ! D-nul Cristi Puiu este cu atat mai fericit cu cat ii este recunoscuta valoarea si fiti fara grija ca cei de acolo stiu ce fac. Felicitari d-lui Cristi Puiu si sa mai faca cel putin cate filme a facut pana acum la fel de bune.

ingineru din vancouver (...@yahoo.com, IP: 207.232.97...)
2007-01-26 20:33
Re: Premiul "World Cinema"... minunat ! Inca un film plin de premii...

... si lipsit de spectatori.

Pe aici, filmul asta a ajuns (premiera pt. filmele din Ro) la toate magazinele de inchirieri, sub forma de dvd. Cu toate premiile afisate pe coperta, etc.
Nu-l atinge nici dracu'. Iar eu, la randul meu, m-am abtinut sa-l recomand vreunui prieten ori cunostinte de alta limba decat cea romana, din motive sper lesne de inteles. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu "E pericoloso sporgersi" al lui Caranfil, ori chiar "Filantropica" (filme la fel de triste dar care incearca sa mascheze macar partial tragismul situatiei cu un subtil simt al umorului). Puiu pare (cel putin pana acum) unul din regizorii care, ca sa-l parafrazez pe NT, filmeaza cu falcile-nclestate si vorbeste ragusit.

Personal, se intampla sa cred ca filmele din categoria "we are the morons of the Universe, and some of the most pathetic human beings, look at us how bright we shine" nu sunt chiar cel mai reusit ambasador al Ro in lume.

Incidental, filmul lui Puiu nu e singurul cu tematica asta. Acum vreo cativa anisori a luat un Oscar filmul "Barbarian Invasions" facut de niste quebecosi. Ei bine filmul ala mi s-a parut mult mai reusit desi regizorul n-a suferit niciodata de "self-esteem attacks", iar situatia prezentata era mult mai tragica (fiind vorba de Canada cea infailibila si nu de Romania lui "si ce daca ?!").

P.S. Io nu-i cred pe "deprimatii" astia care urmeaza sa-si imbunatateasca atitudinea mai tarziu. De obicei ei tind sa ramana asa toata viata (vezi Sartre, ori al nostru Cioran ;-)

La 2007-01-26 19:50:03, Seherezada a scris:

>
> ei nu te enerva asa.
> sint de acord ca d-na ziarist a folosit intr-un mod nedemn si gratuit
> un clishe ieftin in legatura cu inginerii, care i s-o fi parut extrem
> original (insa nu e nici primul, nici ultimul clishe ieftin pe care-l
> foloseste) ...
>
> in rest, ti-ai exprimat si tu o parere personala.
> si mie imi place Caranfil, insa nu pot zice chiar atit de sigur ca e
> mai bun ca Puiu.
>
> si uite, in timp ce ne conversam, iata ca tocmai s-a anuntat ca:
>
> <<Filmul regizorului Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu", a
> castigat Premiul "World Cinema" acordat la Londra de canalul britanic
> de televiziune BBC Four. >>
> si a concurat cu Almodovar si altii de talie mondiala.
>
> are baiatul asta o anume finetze de observatie, evita senzationalismul
> si poantele, ... un nu-stiu-ce care, vede-se treaba, rezoneaza in
> sufletele oamenilor, dincolo de granite si de limba.
>
> Acum e intr-o faza in care prezinta ``deprima``, miine poate va
> prezenta altceva, ... cu acelasi talent. (pentru un cineast virsta de
> 40 de ani e abia inceputul, ... pentru ingineri ???, hai, ca si pentru
> ei !! ... dar pentru cineasti e in mod sigur !)
>
> La 2007-01-26 19:25:52, ingineru a scris:
>
>
>

ingineru din vancouver (...@yahoo.com, IP: 207.232.97...)
2007-01-26 20:48
Re: Filmele d-lui Puiu sunt de o subtilitate pe care numai cei educati o sesizeaza !... kreka...

... sau, cum ar veni, alt comentariu din categoria "alegatorii e prosti" !
Iti place productia respectivului, sa fii sanatos. Raman la parerea ca "Marfa si banii" e o mizeria. Sunt chiar curios cati spectatori o fi avut pana la urma...

In alta ordine de idei, poti sa te consideri oricat de subtil si educat doresti, fara confirmarea celor din jur (in cazul de fata, al altor spectatori ai aceluiasi film) nu esti decat un biet snob. Si nici chiar asa istet nu pari, din moment ce a trebuit sa vezi un film de mai multe ori ca sa-ti dai seama de "mesaj"...

Apropo de cultura cinematografica, te-ai intrebat vreodata de ce Tarkovsky a fost atat de "celebru" in Est in timp ce in Vest nu l-a bagat nimeni in seama (cu exceptia, poate, a catorva critici de film pe care nu-i citeste nimeni) ? Erau esticii mult mai "intelectuali" decat vesticii ?
Un film fara spectatori e ca o femeie frumoasa fara admiratori: sublim si inutil in acelasi timp...

La 2007-01-26 20:03:39, Liviu2002j a scris:

> Nu faptul ca va deranjeaza bancul cu inginerii si cainii este
> problema, ci lipsa de cultura cinematografica ... Va scrie asta
> cineva care la baza este tot inginer ... Daca ai vizionat numai
> filmele lui Nicolaescu si mai ales daca esti "aplecat" spre filmele de
> actiune cu "batai" si "impuscaturi" atunci evident ca nu poti aprecia
> filmele d-lui Puiu. De exemplu filmul "Marfa si bani" este
> extraordinar. Este extraordinar prin simplitatea lui ... Este
> extraordinar prin stil, prin subiectul simplu, prin intrebarile simple
> pe care le pune si problematica extrem de complexa la care te duce cu
> mintea ... Ca sa nu mai vorbesc de interpretarea absolut de exceptie a
> actorilor tineri dar si a celor mai putini tineri. Si eu cand l-am
> vazut prima data nu am fost prea entuziasmat dar mi-a sugerat niste
> idei care m-au facut sa-l revad o data si inca o data si inca o data
> ... Si o sa-l mai revad cu placere de mai multe ori deoarece cred ca
> nici acum nu am raspuns la problematica care o lasa el asa in aer,
> spusa prin gura unor tineri cam iresponsabili (asa cum ii intalnesti
> la noi la orice pas). Intr-un anume sens cred ca "Marfa si bani" este
> chiar mai bun decat "Moartea d-lui Lazarescu" ! Apoi nu este nevoie sa
> faci 50 de filme ca sa fii o valoare in domeniu ... Exemplul cel mai
> clar este Tarkovski ! D-nul Cristi Puiu este cu atat mai fericit cu
> cat ii este recunoscuta valoarea si fiti fara grija ca cei de acolo
> stiu ce fac. Felicitari d-lui Cristi Puiu si sa mai faca cel putin
> cate filme a facut pana acum la fel de bune.
>

addara (...@yahoo.com, IP: 68.189.65...)
2007-01-26 21:25
Re: ptr Seherezada

Mi se strepezesc dintii cand aud de premii internationale. Daca te uiti la listele cu premii sunt aproximativ aceleasi filme, cu aceiasi regizori care sunt premiati cu perseverenta in fiecare an si aproximativ la acelasi festival. In acelasi timp filmele lor sunt vazute de un numar infim de spectatori.
Nicolaescu nu este o culme a artei dar nici ultima gaina din cotet. Si el a reusit ceea ce putini regizori romani au fost in stare:sa aduca public in salile de cinema fara sa faca filme de genul "Caderea Constantinopolului".
La 2007-01-26 19:25:52, ingineru a scris:

> ... a realitatilor romanesti, pt. cei oarecum tentati de articolul lui
> Vosganian de ieri.
> Madama de la "cultura" tine sa aduca in discutie cel mai obosit banc
> din istoria romanilor, cel cu inginerii si cainii, desi subiectul
> articolului era conflictul dintre Puiu si Nicolaescu. Probabil pt. a
> demonstra inca o data, inalta sa tinuta moralo-estetica si
> superioritatea optiunilor sale "umaniste" in fata banalitatii
> metafizice de zi cu zi ale "realistilor". Whatever tanti !
> De mentionat doar faptul ca sentimentul ramane (era si pe timpul
> studentiei mele) profund reciproc... :-))
>
> Acuma' referitor la cei doi regizori. Domnu' Puiu o fi el talentat,
> da' io n-am vazut altceva produs de dansul decat "Marfa si banii" (o
> mizerie), "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" (un scurt metraj
> banal pe care prestatia exceptionala a lui Rebengiuc il face
> memorabil) si "Moartea domnului Lazarescu" (un film bun dar atat de
> deprimant ca-ti induce sentimentul sinuciderii la fiecare sfert de
> ora). Pe de alta parte filmele lui Nicolaescu sunt cunoscute de toti
> romanii. Lasand la o parte seria comisarilor celebri, majoritatea
> filmelor istorice romanesti (inclusiv Mihai Viteazul, cel mai reusit
> dintre ele) sunt creatia lui Nicolaescu. Asta ca sa nu pomenesc nimic
> despre "Ciuleandra"...
> Tragand linie si adunand, cariera lui Puiu se afla la ani lumina
> distanta de cea a lui Nicolaescu. Iar asta include atat incasarile cat
> si numarul spectatorilor.
>
> Presa e libera sa-l rasfete pe unul ori pe altul oricat doreste, dar
> "meritocratia artistica" nu valoreaza nici cat o ceapa degerata daca
> "democratia populara" nu scoate banul din buzunar in semn de apreciere
> a mult clamatei valori "artistice". Sorry, asa-i in capitalism !...
> :-))
>
> P.S. Ca sa vorbim putin si de noile sperante (desi Puiu la cei 40 de
> anisori nu prea se mai califica la categoria asta), Corneliu Porumboiu
> mi se pare mult mai promitator. Iar la aceeasi categorie de varsta (40
> si peste), Nae Caranfil pur si simplu mai bun.
>

Seherezada din din 1001 de Zile (...@yahoo.com, IP: 87.65.168...)
2007-01-26 21:51
Re: ptr Seherezada

La 2007-01-26 21:25:54, addara a scris:

> Mi se strepezesc dintii cand aud de premii internationale.
-----------------
mie, nu mi se strepezesc.
mai ales daca se intimpla sa coincida cu parerea mea ...

si nu inteleg, de ce atita visceralitate ....
-------------------------------

> >
> > Acuma' referitor la cei doi regizori. Domnu' Puiu o fi el talentat,
> > da' io n-am vazut altceva produs de dansul decat "Marfa si banii" (o
> > mizerie), "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" (un scurt metraj
> > banal pe care prestatia exceptionala a lui Rebengiuc il face
> > memorabil) si "Moartea domnului Lazarescu" (un film bun dar atat de
> > deprimant ca-ti induce sentimentul sinuciderii la fiecare sfert de
> > ora). Pe de alta parte filmele lui Nicolaescu sunt cunoscute de toti
> > romanii. Lasand la o parte seria comisarilor celebri, majoritatea
> > filmelor istorice romanesti (inclusiv Mihai Viteazul, cel mai reusit
> > dintre ele) sunt creatia lui Nicolaescu. Asta ca sa nu pomenesc nimic
> > despre "Ciuleandra"...
> > Tragand linie si adunand, cariera lui Puiu se afla la ani lumina
> > distanta de cea a lui Nicolaescu. Iar asta include atat incasarile cat
> > si numarul spectatorilor.
> >
> > Presa e libera sa-l rasfete pe unul ori pe altul oricat doreste, dar
> > "meritocratia artistica" nu valoreaza nici cat o ceapa degerata daca
> > "democratia populara" nu scoate banul din buzunar in semn de apreciere
> > a mult clamatei valori "artistice". Sorry, asa-i in capitalism !...
> > :-))
> >
> > P.S. Ca sa vorbim putin si de noile sperante (desi Puiu la cei 40 de
> > anisori nu prea se mai califica la categoria asta), Corneliu Porumboiu
> > mi se pare mult mai promitator. Iar la aceeasi categorie de varsta (40
> > si peste), Nae Caranfil pur si simplu mai bun.
> >
>
>

Seherezada din din 1001 de Zile (...@yahoo.com, IP: 87.65.168...)
2007-01-26 22:04
Re:... minunat ! Inca un film plin de premii...

La 2007-01-26 20:33:03, ingineru a scris:

> Nu acelasi lucru s-a
> intamplat cu "E pericoloso sporgersi" al lui Caranfil, ori chiar
> "Filantropica" (filme la fel de triste dar care incearca sa mascheze
> macar partial tragismul situatiei cu un subtil simt al umorului).
--------------
asa-i, ... insa cu toate ca mi-a placut (E pericoloso ...), nu am putut sa alung ideea, ca s-a luat dupa Rashomon, ... ceea ce au facut si multi altii ...
Ma intreb de ce nu ia Caranfil premii ... ?
_______

> Puiu pare (cel putin pana acum) unul din regizorii care, ca sa-l
> parafrazez pe NT, filmeaza cu falcile-nclestate si vorbeste ragusit.
>
> Personal, se intampla sa cred ca filmele din categoria "we are the
> morons of the Universe, and some of the most pathetic human beings,
> look at us how bright we shine" nu sunt chiar cel mai reusit ambasador
> al Ro in lume.
---------------------
cu toate ca s-ar exprima asa, lui NT cred ca i-ar place Puiu.

Nu cred ca filmele trebuie sa se faca pentru ambasadoriatul Romaniei.
Altele trebuiesc facute pentru asta.

Sa vezi ce a sarit publicul roman de la Paris, pe bietul Caranfil, la premiera lui ``Asfalt Tango ``...., nu stiu daca stii despre ce e vorba ... A trebuit sa-i iau eu apararea ....
------------------

>
>

ingineru din vancouver (...@yahoo.com, IP: 207.232.97...)
2007-01-26 22:22
Re: Ma intreb de ce nu ia Caranfil premii ... ?... poate din cauza asta ? :-)

"NICOLAE (NAE) CARANFIL (7 septembrie 1960, Bucuresti) - regizor, scenarist, interpret, compozitor
.....
- Premiul "Opera Prima" - E pericoloso sporgersi
- Selectat pentru Quinzaine des Realisateurs, Cannes, 1993 - E pericoloso sporgersi
- Premiul Michel Perez, Montpellier, 1993 - E pericoloso sporgersi
- Marele premiu Festival Forum, Bratislava, 1993 - E pericoloso sporgersi
- Premiul special al juriului, Baule, 1994 - E pericoloso sporgersi
...
- Premiul publicului, Festivalul de film de la Paris, 2002 - Filantropica
- Premiul special al juriului, Wiesbaden, 2002 - Filantropica
- Premiul pentru cel mai bun scenariu, Newport Beach, SUA, 2003 - Filantropica
- Premiul publicului, Bratislava, 2003 - Filantropica
- Premiul publicului, Wurzburg International Filmweekend, 2003 - Filantropica"

Mai multe detalii la adresa de mai jos:
http://www.cncinema.abt.ro/Personalitati-Detalii.aspx?prn_ID=prn-308

P.S. "Asfalt Tango" a fost chiar fain... :-)


La 2007-01-26 22:04:40, Seherezada a scris:

> La 2007-01-26 20:33:03, ingineru a scris:
>
> > Nu acelasi lucru s-a
> > intamplat cu "E pericoloso sporgersi" al lui Caranfil, ori chiar
> > "Filantropica" (filme la fel de triste dar care incearca sa mascheze
> > macar partial tragismul situatiei cu un subtil simt al umorului).
> --------------
> asa-i, ... insa cu toate ca mi-a placut (E pericoloso ...), nu am
> putut sa alung ideea, ca s-a luat dupa Rashomon, ... ceea ce au facut
> si multi altii ...
> Ma intreb de ce nu ia Caranfil premii ... ?
> _______
>
> > Puiu pare (cel putin pana acum) unul din regizorii care, ca sa-l
> > parafrazez pe NT, filmeaza cu falcile-nclestate si vorbeste ragusit.
> >
> > Personal, se intampla sa cred ca filmele din categoria "we are the
> > morons of the Universe, and some of the most pathetic human beings,
> > look at us how bright we shine" nu sunt chiar cel mai reusit ambasador
> > al Ro in lume.
> ---------------------
> cu toate ca s-ar exprima asa, lui NT cred ca i-ar place Puiu.
>
> Nu cred ca filmele trebuie sa se faca pentru ambasadoriatul Romaniei.
> Altele trebuiesc facute pentru asta.
>
> Sa vezi ce a sarit publicul roman de la Paris, pe bietul Caranfil, la
> premiera lui ``Asfalt Tango ``...., nu stiu daca stii despre ce e
> vorba ... A trebuit sa-i iau eu apararea ....
> ------------------
>
> >
> >
>

Liviu2002j din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 86.121.130...)
2007-01-26 22:25
Caranfil (Nae) nu prea ia premii ca nu este original ...

Iar Puiu regizeaza intr-adevar cu falcile inclestate ca altfel ar musca prea tare !!! Este indeajuns cat a muscat si pe cine a muscat de nu prea a avut trecere la noi ...


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00803 sec.