Ziua Logo
  15:13, joi, 8 iunie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2007-11-22
Constantin Timoc din SUA si Romania (...@aol.com, IP: 207.200.116...)
2007-11-22 03:06
Despre Votul Proportional

Dezavantajele Votului Proportional pentru Romania

Votul proportional a fost inventat ca sa previna “tirania majoritati”; acest tip de vot este folosit, printre alti, de elvetieni (prin constitutie, nu prin lege) pentru a asigura reprezentarea cat mai egala in parlament a celor patru grupuri etnice: germani 65%, francezi 18%, italieni 10%, romansh 1% si alti.

In SUA “tirania majoritati” este tinuta in frau de procedura cunoscuta ca “juducial review” prin care se permite judecatorilor sa declare o lege ca fiind neconstitutionala.

Curtea Suprema in SUA este o institutie a Statului Federal, nu a Guvernului acestuia; guvernul reprezinta interesele majoritatii care l-a ales, pe cand Curtea Suprema fiind independenta de guvern, protejeaza libertatea tuturor cetatenilor nu numai a majoritatii care este la putere.

Curtea Suprema a fost creata prin aplicarea doctrinei echilibrarii puterilor in stat [checks and balances] pentru a preveni abuzurile puterii legislative si a puterii executive ce ar putea crea legi si a le aplica pe acestea in mod tiranic minoritatii care nu este la putere. De aici si expresia “tirania majoritati”, folosita de francezul Tocqueville dupa ce a vizitat SUA pe la 1850 si a scris “Democratie in America”.

Experienta istorica arata ca in faza de tranzitie in care e Romania in momentul de fata, cea mai buna procedura de alegere este cea americana: votul (uni)nomional pe cirumscriptii pentru deputati si pe judete pentru senatori.

Nu cred ca e bine sa experimenatam acum cu votul proportional pentru ca se stie de 18 ani ca in Romania un astfel de vot a adus la situatia dezastruoasa in care suntem acum si nu vom iesi din aceasta pana cand nu trecem la votul uninomiunal pe circumscriptii.

O ultima observatie: votul uninominal pe circumscriptii pentru parlamentari exista deja prin lege, dar numai pentru candidatii independenti.

Constantin Timoc: www. timoc.ro

gili din romania (...@yahoo.com, IP: 86.105.183...)
2007-11-22 07:39
Domnu Timoc ai intrat iarasi in campanie electorala ?


De ce n-o zici domnule p-aia dreapta si te tot dai dupa cires ?
Tragi nadejdi ca votul asta nominal sa-si aduca si talica un mandat , n'asa?
Hai sa fim seriosi , ne tot bizii cu votul cela din America ...
Noi traim in Europa si in Europa nu sunt state cu astfel de sisteme , exceptind Franta care chiar zilele astea umbla sa-l schimbe .
Mai intii vezi ca de fapt nominalul asta duce la "TIRANIA MINORITATII" si nu a majoritatii cum tot scrii .
Un partid care obtine fie si 25 de procente poate ajunge sa detina pina la 100% din locurile in parlament . Ie doar necesar sa fie pe primul loc . Atit .
Si restul de 75% , adica MAJORITATEA domnule Timoc ?!
Noi astia care nu votam cu feseneii , pe noi cine o sa ne reprezinte in parlament ? Cumva talica ?!
Apoi , in contextul actual din Romania , o sa ne pricopsim in parlament numai cu fesenei , fie ei pedei sau pesedei .
Io stiu ca talica te-ai invirtit pe la taranisti , dar vaz ca acum esti in stare de orice pentru a obtine un prapadit de mandat de parlamentar , n'asa?


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00622 sec.