Ziua Logo
  07:14, duminica, 4 iunie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Dosare ultrasecrete

2007-10-20
alwis46 (...@yahoo.com, IP: 82.78.113...)
2007-10-21 11:25
BRIC - Brazilia, Rusia, India, China ?

Hotarat lucru, francezul asta a citit volumul scris de Zbigniew Brzezinski - "Marea tabla de sah - Suprematia americana si imperativele sale geostrategice.
Pentru culoare locala si un pic de originalitate, pe langa Rusia, India si China, a fost trecuta si Brazilia ca fiind unul din pionii geostrategici si geopolitici.
De fapt chestiunea este mult mai simpla.
In esenta, este vorba de fapt de conceptul Eurasia, care inglobeaza ceva mai multe state dar in principal contand Rusia, India, China.
Francezul omite insa nominalizarea Japoniei bagand la inaintare Brazilia, o tara fara nici un rol major pe care l-ar putea juca in contextul politicii globale sau regionale. Poate nu-i place Japonia.
Exista, asa cum afirma Brzezinski, fie ca vor sau nu vor un Sobru, un Zen, Huhu sau Ratacitul, patru domenii decizive ale puterii mondiale in care America inca detine pozitia suprema :
-domeniul militar printr-o extindere mondiala de neegalat.
-domeniul economic in care inca are rolul de locomotiva chiar daca Japonia si Germania o concureaza, aceste doua tari neavand insa si celelalte atribute ale unei puteri mondiale.
-domeniul tehnologic in care America inca detine titlul de varf al inovatiei si inventicii.
-domeniul cultural, care in ciuda unei oarecare naivitati, inca nu are rival in ceea ce priveste atractia pe care acest doemniu o exercita asupra tineretului lumii si a lumii in general.
Toate acestea inca ii confera Americii o sustinere politica de neegalat iar combinatia celor patru atribute face din America singura superputere mondiala multilaterala a acestor timpuri.
Fiecare dintre aceste patru atribute poate constitui un domeniu de analiza detaliata. Nu este nici locul si nu exista nici spatiul necesar unei asemenea analize pe forumul acesta. Legat de conceptul Eurasia este bine sa amintim ca el a fost lansat de Harold Mackinder la inceputul secolului XX prin definirea unei asa-zise zone pivot eurasiatica care includea chiar si Siberia pe langa o mare parte din Asia Centrala iar mai tarziu conceptul de heartland central-estic european, amandoua zonele constituind trambuline esentiale pentru o dominatie continentala. De aici si celebrul sau aforism :
"Cine conduce Europa de Est, stapaneste heartlandul.
Cine conduce heartlandul, stapaneste Eurasia si Africa.
Cine Conduce Eurasia si Africa, stapaneste lumea."
Se pare ca Mackinder s-a inselat putin, America nu conduce nici Europa, nici Africa dar prin puterea ei, desfasurata in mod direct pe trei laturi ale continentului Eurasia, detine acum suprematia mondiala si exercita o puternica influenta asupra statelor din hinterlandul eurasiatic.
Fara sa ma alatur celor cazuti in extaz in fata Americii si americanilor, dar neputand sa fiu de acord nici cu cioclii Americii de tipul celor ca Sobru, Zen, Ratacitul, Huhu sau altii, imi permit sa cred ca fara o pozitie dominanta a Statelor Unite, lumea va fi una cu si mai multa violenta si dezordine, cu mult mai putina democratie si cu mai putina crestere economica. Statele Unite, mai mult decat oricare alta tara, reprezinta deocamdata singurul factor de influenta in rezolvarea chestiunilor mondiale.
Retragerea Statelor Unite de pe scena mondiala, sau sfarsitul suprematiei ei asa cum o cred sau doresc unii sau altii, vor crea o instabilitate internationala fara doar si poate, adjudecarea acestei pozitii dominante de catre un stat sau altul putand duce la o conflagratie de scara planetara..
Interventia diplomatului francez imi aminteste de un articol din Paris Match de prin 1978 in care pe 30 de randuri vorbea de arsenalul atomic american iar pe urma, pe 3 pagini, vorbea de forta nucleara franceza de descurajare.
De fapt, nu America era cea vizata in discursul francezului, interventia acestuia a cautat sa aduca in prim-plan o tara a carei putere si sfera de influenta pe plan mondial sunt diminuate pana la inexistenta.
Un cocos care crede ca soarele iese datorita cucurigului sau matinal.


neamtu tiganu din nemtia (...@aol.com, IP: 195.93.60...)
2007-10-21 14:47
Alvitzaaaa

patru domenii decizive ale puterii mondiale in care America inca detine pozitia suprema :
-domeniul militar printr-o extindere mondiala de neegalat.
-domeniul economic in care inca are rolul de locomotiva chiar daca Japonia si Germania o concureaza, aceste doua tari neavand insa si celelalte atribute ale unei puteri mondiale.
-domeniul tehnologic in care America inca detine titlul de varf al inovatiei si inventicii.
-domeniul cultural,
-------------------------------------------------
Ce nu pricepi, sau nu vrei sa pricepi e ca totu-i relativ, suprematia USA nu mai e atit de suprematie cum era cu ani in urma. Miscarile mondiale, incepind cu dezvoltarea Chinei si a Indiei, continuiind cu democratizarea partila a Rusiei, foamea de surse de materii prime au dus la miscorarea roului USA, repet, comparind cu ce era acum 20 de ani.

Se poate argumenta chiar considerind cele patru pct. al tale:
1. Cele mai sofisticate arme devin ridicole in conditiile detinerii armeii nucleare si asta o au mai multi.
2. domeniul economic si tehnologic e in mina concernelor si a multinationalelor care prin definitie nu au mama, nu au tata da maninca ciocolata. In contextul globalizarii "natiunea" ca detinatoare a secretelor tehnologice sau a suprematiei economice isi pierde din importanta. Multinationalele se duc acolo unde au conditii mai bune, ca fost marinar probabil ca stii ca Panama e tare-n vapoare, numai un ex. din multele posibile.
3. Despre domeniul cultural, banuiesc ca ai vrut sa faci o poanta, ei bine ti-a reusit!

Sobru (...@yahoo.com, IP: 89.137.241...)
2007-10-21 18:19
Re: Alvitzaaaa

Ce ineptii! Ha, ha, ha! Treci cu mache in curtea scolii bai halva.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00797 sec.