Ziua Logo
  01:51, vineri, 9 iunie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-05-13
John (...@yahoo.com, IP: 24.13.9...)
2008-05-13 08:00
Infractiunea si perceptia publica

Cateva lucruri trebuie spuse apasat tarilor occidentale: Mai intai, romanii nu exporta doar infractiune. Asta stiu si ei. Ceea ce occidentul a primit bucuros si pe tacute au fost specialistii romani (exodul de creiere) si mana de lucru ieftina. Ambele categorii au ajund in Vest si pt ca Romania nu le-a oferit un trai decent.

Mai incet cu "mea culpa" si cu pusul cenusei in cap. Nu este cazul. Credeti ca Italia, de exemplu si-a tinut mafiotii acasa? Nu, ei se plimba slobod inclusiv prin Romania unde de multa vreme legislatia le permite sa spele bani. Iar acolo in peninsula rromii nostri nu misca fara permisiunea mafiotilor.

Perceptia e un alt capitol. Aici vorbim de ce vede si pateste cetateanul occidental, de ce-i arata presa si politicienii din tara lui.

Doua intamplari adevarate: In 1990 am mers in Elvetia cu un prieten roman. Cel care ne invitase ne-a dus din Geneva in nord si a sunat-o pe sora lui spuneandu-i ca trece pe la ea (orasul Thun) impreuna cu doi amici romani. Am asistat la discutia telefonica: "Nu-mi aduci tigani, ca nu va primesc in casa". Elvetianut i-a spus, ok, venim la tine si daca nu-ti plac prietenii mei, nu intram, plecam mai departe. Am ajuns. La usa, prezentarile, in franceza. femeia intreaba: ok acestia sunt prietenii tai (ea credea ca din Geneva), unde sunt romanii? Pey ei sunt romanii. Nu cred, iti bati joc de mine. Am intrat. Dupa masa de seara ne-a aratat o revista. Pe coperta titlu mare: "Romani la granita Elvetiei" si o poza cu tigani. I-am spus ca acestia sunt tigani, probabil din Romania. S-a mai gandit o clipa. Aha, acum inteleg inseamna ca voi nu sunteti romani ci maghiari sau germani. I-am spus ca nu suntem, nu avem cum, noi venim din sudul Romaniei. (Sunt craiovean si sunt mandru de asta) I-am sugerat ca presa elvetiana manipuleaza impotriva Romaniei. Mi-a raspuns cu compatimire: "Presa noastra nu minte, e o presa profesionista" (nu ca a voastra de sorginte comunista). Well, ce mai poti spune?

1999, Austria, St Polten. Discutie cu seful politiei (era nevoie de extinderea vizei de tranzit, o situatie speciala asa ca am ajuns la el). Mi-a spus: este ok, v-am semnat toate documentele, daca va deranjeaza cineva, sunati aici Mi-a dat cartea lui de vizita. Mi-a spus ca pe el nu-l ingrijoreaza romanii din Austria cat ungurii. Concetatenii vostri fac destule prostii marunte si neplacute penrtu opinia publica, dar mafia maghiara sugruma Viena. Totusi, politica Austriei cere ca presa sa nu semnaleze asa ceva. Ne revine noua, politiei, aceasta lupta dificila.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00684 sec.