|
|
Comentarii: 4, forum ACTIV
Bumerang 2007-11-26 12:05:57 |
Isarescu un fel de Greenspan
| |
Ce rol are BNR, deci Isarescu? Sa mentina stabila moneda tarii.
De aceea afirmatia cu "cei care investesc in RON vor avea de castigat" este obligatia lui. Ca doar no sa indemne seful unei banci nationale boborul sa investeasca in alte valute. Pana aici totu’-i logic.
Hai sa vedem acum cum argumenteaza Alan al nostru acest indemn.
Nu intra sufieciente investitii si capsuno-valute in tara sa compenseze deficitul dintre exporturi si importuni, deci romanii consuma pe datorie. Ceeace implicit duce la inflative.
Poftim?!?! Tovarasu’ Isarescu, permitei sa raportez: Inflatia duce la scaderea valorii monedei nationale, si nu la cresterea ei! Adica una ai in gusa si alta in capusa tov Isarescu!
Incercarile de eschivare cu "sa nu consume romanii si sa nu cresca salariale" este bull shit!
Sa ma "esplic".
Consumul romanilor este stabilit statistic. Adica exista un consum al lui homo statisticus, om de rand, care este o media consumului total pe economie impartit la locuitorii. Intr-o tara dezvoltata, acest homo statisticus se gaseste din abundenta in randul paturi medii a societatii. In Romania, aceasta patura este aproape inexistenta! Astfel unii putini castiga mult si consuma si mai mult! Caci cei saraci consuma oricum tot ce au pt. a supravietuii! Deci a apela la saraci sa nu mai consume, nu numai ca este grotesc. Dar si lipsit de sens. Ca si apelul la bogati sa consume mai putin! Pai bogatului este indiferent daca consumul lui va duce la inflative. El tot destul va avea. In plus va incerca sa faca si mai multi bani, prin metode bine cunoscute in Romania!
Creditele acordate populatiei medii din orase, sunt in general mici, si pot fi deci returnate. Cum vrea Domnul Isarescu sa interzica bancilor sa dea credite? Absurd!
Singurl lui intsrument este politica monetara. Adica dobanda. Dar daca o ridica, atunci ii sar in cap investitorii si oamenii de afaceri. Care in plus mai au si un sac de lei, care astfel s-ar devaloriza si mai repede!
Chestia cu salariale este la fel de absurda. Cum Romania nu este o tara in care nivelul salaria este mare, mai bine spus este la limita legala, salarii care cresc, sunt doar in sectoare unde forta de munca este cautata, si unde se platesc salarii mult mai mari decat cele minime stabilite prin lege. Pai daca nu-i dai omului cat cere, nu-ti vine. Deci apelul lui Isarescu este vorba-n vant.
Singurul argument valabil este cel referitor la cheltuelile bugetare. Aici da. Insa ma indoiesc ca cineva il va asculta pe isarescu. Clasa politica din Romania, adunca banii pe fereastra (in buzunarel proprii).
Chiar daca Isarescu prin afirmatii de linistire a populatiei intarzie eventual devalorizarea leului, aceasta intarziere duce la cresterea importurilor, deoarece prodursele romanesti care se produc in tara vor pierde in fata celor din import si mai mult. Dar poate prinm acesta intarziere cei cu lei multi castigati cum stim toti, vor avea timp sa-i transforme in valuta, si sa piarda mai putin. Dar asat o tot spun eu pe forum de vreo 2 ani.
Concluzia: Leul va scade in continuare.
| |
| |
Shadow 2007-11-26 15:23:39 |
Re: Isarescu un fel de Greenspan bumerang
| |
> Ce rol are BNR, deci Isarescu? Sa mentina stabila moneda tarii.
> De aceea afirmatia cu "cei care investesc in RON vor avea de
> castigat" este obligatia lui. Ca doar no sa indemne seful unei
> banci nationale boborul sa investeasca in alte valute. Pana aici
> totu’-i logic.
>
> Hai sa vedem acum cum argumenteaza Alan al nostru acest indemn.
> Nu intra sufieciente investitii si capsuno-valute in tara sa
> compenseze deficitul dintre exporturi si importuni, deci romanii
> consuma pe datorie. Ceeace implicit duce la inflative.
>
> Poftim?!?! Tovarasu’ Isarescu, permitei sa raportez: Inflatia
> duce la scaderea valorii monedei nationale, si nu la cresterea ei!
> Adica una ai in gusa si alta in capusa tov Isarescu!
Atata timp cat bnr isi permite sa intervina pe piata sa creeze adica "foamea de lei" opus "foamei de valuta" este posibil. Nu la infinit insa.
> Incercarile de eschivare cu "sa nu consume romanii si sa nu
> cresca salariale" este bull shit!
> Sa ma "esplic".
> Consumul romanilor este stabilit statistic. Adica exista un consum al
> lui homo statisticus, om de rand, care este o media consumului total
> pe economie impartit la locuitorii. Intr-o tara dezvoltata, acest homo
> statisticus se gaseste din abundenta in randul paturi medii a
> societatii. In Romania, aceasta patura este aproape inexistenta!
> Astfel unii putini castiga mult si consuma si mai mult! Caci cei
> saraci consuma oricum tot ce au pt. a supravietuii! Deci a apela la
> saraci sa nu mai consume, nu numai ca este grotesc. Dar si lipsit de
> sens. Ca si apelul la bogati sa consume mai putin! Pai bogatului este
> indiferent daca consumul lui va duce la inflative. El tot destul va
> avea. In plus va incerca sa faca si mai multi bani, prin metode bine
> cunoscute in Romania!
Stoparea consumului nu este bullshit. E ceea ce cere Isarescu si BNR de pe vremea cand Nastase era seful guvernului. Ai dreptate cu "statistica consumului" dar nu in cazul unei populatii care abia acum a aflat de "credite" si care "da iama"(credite cu buletinul). In acelasi timp actorii de pe piata (bancile si asigurarile) care se ocupa de stabilirea "riscurilor" de credit risca si ele din ce in ce mai mult(exagerat chiar). De exemplu cu toate ca pt creditare in Romania exista o lege care stipuleaza indatorarea unei persoane pana la o limita maxima din venit (nu stiu exact care e valoarea) aceasta in realitate nu se aplica sau se aplica rar (centralizarea creditorilor existand doar pe hartie din cate stiu eu :-().
> Creditele acordate populatiei medii din orase, sunt in general mici,
> si pot fi deci returnate. Cum vrea Domnul Isarescu sa interzica
> bancilor sa dea credite? Absurd!
Isarescu cere de cativa ani de zile "prudenta mai mare" pt institutiile de credit vizavi de risc. Pt a limita creditele date de banci BNR poate creste plafonul de garantare al bancilor deci bancile vor avea mai putini bani cu care sa "joace". E o masura pe care au mai luat-o si probabil o vor mai lua.
> Singurl lui intsrument este politica monetara. Adica dobanda. Dar daca
> o ridica, atunci ii sar in cap investitorii si oamenii de afaceri.
> Care in plus mai au si un sac de lei, care astfel s-ar devaloriza si
> mai repede!
De vreo 2 ani jumate cei care sunt in mari probleme sunt exportatorii. Leul puternic ii sugruma in timp ce importatorii sunt ca pestele in apa. De aici si dezechilibrul extrem de mare al balantei de plati(21 de miliarde).
Treaba reformelor nu este treaba BNR ci a guvernului. BNR trebuie sa tina cat poate inflatia si "curatenia" institutiilor de credit. Treaba guvernului sunt politicile de diversificarea a ofertei interne, jocul de-a salariile si/sau cheltuielile bugetare.
> Chestia cu salariale este la fel de absurda. Cum Romania nu este o
> tara in care nivelul salaria este mare, mai bine spus este la limita
> legala, salarii care cresc, sunt doar in sectoare unde forta de munca
> este cautata, si unde se platesc salarii mult mai mari decat cele
> minime stabilite prin lege. Pai daca nu-i dai omului cat cere, nu-ti
> vine. Deci apelul lui Isarescu este vorba-n vant.
Dezechilibrul aparut si datorita disparitiei "taxelor vamale" pt intrarile din UE cumulat si cu criza de forta de munca interna (emigrarea in masa - ghici de ce) au dus si ele la situatia actuala. Deci tot in curtea guvernului si a reformelor sale se sparg si astea si nu in curtea BNR. Exista insa exemple de alte tari din UE care se confruntau deja tipul acesta de "socuri" (vezi Polonia, Ungaria, etc). Cum insa romanii inventeaza si ei intotdeauna roata.....
> Singurul argument valabil este cel referitor la cheltuelile bugetare.
> Aici da. Insa ma indoiesc ca cineva il va asculta pe isarescu. Clasa
> politica din Romania, adunca banii pe fereastra (in buzunarel
> proprii).
>
> Chiar daca Isarescu prin afirmatii de linistire a populatiei intarzie
> eventual devalorizarea leului, aceasta intarziere duce la cresterea
> importurilor, deoarece prodursele romanesti care se produc in tara vor
> pierde in fata celor din import si mai mult. Dar poate prinm acesta
> intarziere cei cu lei multi castigati cum stim toti, vor avea timp
> sa-i transforme in valuta, si sa piarda mai putin. Dar asat o tot spun
> eu pe forum de vreo 2 ani.
> Concluzia: Leul va scade in continuare.
Pe termen lung da leul va scadea pana in momentul in care se va compensa fie printr-o "crestere de productivitate"(ma indoiesc) sau se va echilibra la nivelul de productivitate actual.
| |
| |
Bumerang 2007-11-26 18:23:03 |
Re: Isarescu un fel de Greenspan
| |
Isarescu nu poate crea foame de Lei prin politica monetara numai pt. foarte scurt timp. Ca altfel ramane fara rezerve valutare. El tot da din gura cu Leul puternic, ca sa nu sara romanii din Leu in Euro. Acum ca Leul a tot crescut din cauza investitiilor, din cauza capsunarilor care trimteau banii acasa, si din cauza taxelor vamale, care impiedicau cat de cat importurile. Acum sa-u dus taxele, si capsunarii trec incet, incet in legaliatate, si nu mai trimit toti banii acasa! Vor si ei o locuinta o mobila ceva, acolo unde traiesc. Plus ca numarul emigrantilor va creste enorm in urmatorii ani! Practic consumul bazat pe bani buni (adica acoperiti, cum sunt valutele intrate de la capsunari si investitori) se vor inlocuii cu credite.
Incercarea de a stopa consumul prin cererea de <prudenta mai mare> este gratuita. O banca privata nu asculta de <apelurile> BNR cand isi faca politica de credite. Nu exista intr-o piata libera baremuri individuale (Client) de credit, raportate la venit. Exista doar reguli de genul Basel II, care reglementeaza volumul de credite in general. Repet, singurul Instrument ramane dobanda! Dar ridicarea ei omara producatorii interni, si asa distrusi de concurenta externa. In special exportatorii vor avea mari probleme, deoarece nu mai sunt aparati de taxele vamale. Acum se vede puterea economica reala a Romaniei in cadrul pietei comune! Eu nu am spus ca este traba BNR sa cresca economia. Sigur ca este treba guvernului. Insa Isarescu dezinformeaza populatia vis-a-vis de evolutia probabila a Leului!
Afirmatia ca Leul va creste se bate cap in cap cu apelul lui la prudenta si la retinere in consum. Deci multi aud, putini inteleg!
| |
| |
Shadow 2007-11-26 19:23:40 |
Re: Isarescu un fel de Greenspan Bumerang
| |
> Isarescu nu poate crea foame de Lei prin politica monetara numai pt.
> foarte scurt timp. Ca altfel ramane fara rezerve valutare.
Corect. ste exact ceea ce am spus si eu ca leul va creste pe sucrt termen si va scadea pana la echilibrarea cu productivitatea.
> El tot da
> din gura cu Leul puternic, ca sa nu sara romanii din Leu in Euro. Acum
> ca Leul a tot crescut din cauza investitiilor, din cauza capsunarilor
> care trimteau banii acasa, si din cauza taxelor vamale, care
> impiedicau cat de cat importurile.
Leul a crescut din cauza politicii BNR de a tine inflatia sub control. Ceea ce in final nu a reusit pe deplin. Vezi modificarea tintei de inflatie.
> Acum sa-u dus taxele, si capsunarii
> trec incet, incet in legaliatate, si nu mai trimit toti banii acasa!
> Vor si ei o locuinta o mobila ceva, acolo unde traiesc. Plus ca
> numarul emigrantilor va creste enorm in urmatorii ani! Practic
> consumul bazat pe bani buni (adica acoperiti, cum sunt valutele
> intrate de la capsunari si investitori) se vor inlocuii cu credite.
Consumul bazat pe "bani buni" se va arunca direct in inflatie. Te referi la faptul ca Romania va primi emigranti straini nu? Si asta va face sa scada presiunea pe "salarii" deci se ca limita consumul.
> Incercarea de a stopa consumul prin cererea de <prudenta mai mare>
> este gratuita. O banca privata nu asculta de <apelurile> BNR cand isi
> faca politica de credite. Nu exista intr-o piata libera baremuri
> individuale (Client) de credit, raportate la venit. Exista doar reguli
> de genul Basel II, care reglementeaza volumul de credite in general.
Ba da. Regulatorul de risc pe piata interna romaneasca este BNR-ul. Asa cum este in Franta Banque de France si in Germania cred Banca Centrala(nu stiu daca e Deutche Banck). Ridicand plafonul de garantare al bancilor inseamna ca le scade masa monetara pe care o au disponibila pt creditare.
> Repet, singurul Instrument ramane dobanda! Dar ridicarea ei omara
> producatorii interni, si asa distrusi de concurenta externa. In
> special exportatorii vor avea mari probleme, deoarece nu mai sunt
> aparati de taxele vamale. Acum se vede puterea economica reala a
> Romaniei in cadrul pietei comune! Eu nu am spus ca este traba BNR sa
> cresca economia. Sigur ca este treba guvernului. Insa Isarescu
> dezinformeaza populatia vis-a-vis de evolutia probabila a Leului!
El nu sustine ca leul va fi pe panta ascendenta pe termen lung. pe termen scurt insa o sa vezi ca BNR va interveni pe piata pt a intari moneda. Si apoi pt a face "scaderile" mai uniforme.
> Afirmatia ca Leul va creste se bate cap in cap cu apelul lui la
> prudenta si la retinere in consum. Deci multi aud, putini inteleg!
Nu se bat cap in cap. Tinta lui principala este inflatia deci indirect consumul. Cand va intra si in pactul de stabilitate va fi si mai greu pt BNR. Oricum nu vor da verde pt intrarea in acest pact fara o responsabilizare reala a guvernarii. BNR singur nu poate "tine" moneda stabila pe termen lung. | |
| |
« Sumar articole
Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.
|
|
|
| |
|
|
|