Ziua Logo
  02:53, duminica, 11 iunie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2007-11-07
JMJ din rasarit (...@comcast.net, IP: 207.180.145...)
2007-11-07 19:09
Daca guvernantii ar fi invatat ceva Cosmologie si religie de la M. Eliade ar fi putut preveni

Istoriografii chinezi erau constienti de distanta ce separa civilizatia lor clasica si religia lor de credintele si practicile "barbarilor", scrie M. Eliade.
Barbarii erau toti cei ce nu stapaneau aceasta stiinta a Cosmologiei, adica sa organizezi institutiile umane in asa fel ca si vremea sa asculte nu numai oamenii, si sa poti schimba fata pamantului.
Marile imperii s-au format pe nucleul celor ce au stapanit stiinta Cosmologiei (caci crestinismul ofera cea mai inalta astfel de stiinta), iar celelalte etnii au fost alimilate de acestia. Din avaritie si ignoranta, nesocotind legile divine si necesitatile tuturor de a trai in armonie si a tine si a tien si natura in echilibru, s-au distrus mai multe civilizatii anterioare - precum prin Mexic unde au ramas fara copaci si au fost nevoiti sa paraseasca locurile devenite neprietenoase.
Scriam astea intr-o scrisoare ceva mai lunga trimisa Primului Ministru Tariceanu, in care propuneam infiintarea unor centre de rugaciune si meditatie mai ales in randul populatiei rrome. Cand traiesti in afara tarii si vezi diferentele dintre oameni poti sa prevezi astfel de situatii si era de asteptat ca italienii sau alti occidentali nu vor putea suporta la infinit sa el fie stricata linistea, duap cum si nemtii se revoltasera cand italienii in cautare de lucru venisera sa urineze prin locurile lor publice sau sa imprastie gunoaie.
Din pacate guvernantii nostri n-au tinut seama de opinia mea nici sa infiinteze un institut sau universitate de Istoria religiilor, de studiul spiritualitatii precum lecturile lui Edgar Cayce venite de la Cartea Vietii - dupa cum exista in USa Universitatea de la Virginia Beach (harul profetului a fost dat de Sfanta Mama Virgina, si sediul a fost ales in statul ce ii poarta numele, dupa cum i-a fost indicat intr-o lectura ca acest teritoriu de coasta nu va suferi dezastre precum altele), iar in Elvetia exista universitatea unde se predau invataturile lui Rudolf Steiner. Acestea ajuta la o intelegere superioara a invataturilor biblice.
Daoistii sustineau si ei ca Dao ceresc triumfa fara lupta, si ca cel mai bun mijloc de a deveni puternic este nonviolenta. Confucius recomada sefilor politici si militari sa actioneze ca niste daoisti, adica fara violenta si mijloace forte.
De-alungul istoriei s-a dovedit ca asta lucreaza, dupa cum am vazut ca u condus populatia Mahatma Gandhi si Nelson Mandela, prin actiuniel lor pasnice de eliberare si reformarea societatii. Ca si Martin Luther King jr. in SUA, sau catolicii prin miscariel de eliberare de sub dictaturiel ateiste din Estul Europei.
Nonviolenta, binefacerea si Dreptatea sunt cele mai mari virtuti si cu asta se invinge. Aceasta inseaman a fi egali Cerului si era idealul celor vechi pentru ca numai asa putem intra din nou in Paradis, cand se uneste cerul cu pamantul. - scrie Eliade.
Pt Confucius, ca si pt. Platon, arta de a guverna este singurul mijloc de a asigura pacea si fericirea unui numar cat mai mare de oameni. Dar arta de a carmui, la fel ca si oricare alta meserie, comportament sau act semnificativ, este rezultatul unei invataturi de tip religios. Pt Confucius nobletea si distinctia nu sunt insacute ci se dobandesc prin educatie. Devii om nobil prin discilplina si prin anumite aptitudini naturale, precum bunatatea, intelepciunea si curajul.
E necesara si acum o reforma a educatiei pt ca toti oamenii sa manifeste fructele Spiritului: iubire, gentilete, compasiune, credinta, indrazneala, indurare, control de sine, rabdare.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00677 sec.