Ziua Logo
  17:59, miercuri, 7 decembrie 2022
 Cauta:  
  Detalii »

Opinii

2009-08-31
srelu (...@yahoo.com, IP: 79.114.232...)
2009-08-30 23:39
Cred ca tocmai ati comis o grava greseala

<<Si ce sefi de echipa am avea! Las cititorilor placerea sa-i numeasca.>>

In locul dumneavoastra mi-ar fi fost frica sa lansez o asemenea invitatie. Veti intelege de ce dupa ce vor incepe sa apara comentariile.

--------------------------------------------------------

<<De unde aveau preotii faraonului atatea uimitoare cunostinte astronomice si de geometrie?>>

Noi traim cu iluzia ca suntem singura generatie cu motz care a existat vreodata pe planeta. Fals. Oamenii care au trait cu mii de ani inaintea noastra erau, cu aproximatie, la fel de inteligenti ca si noi. Intre timp a existat o oarecare evolutie genetica, dar la scara evolutiei vietii pe pamant un interval de cateva mii de ani este neglijabila.

Cea mai mare parte a geometriei in plan si spatiu cu care se lupta elevii la liceu, a fost descoperita in antichitate. Ii si spune "geometrie euclidiana", oare de unde o veni numele acesta ?

Inteligenta pe care o avem provine din zestrea genetica pe care am mostenit-o de la stramosii nostri. Sa nu-i consideram tampiti, n-au fost. Si lasati-ma sa v-o spun, piramidele sunt o dovada irefutabila.

Multe din cunostintele acelor vremuri, transmise de regula prin viu grai, s-au pierdut. Le-am redescoperit milenii mai tarziu, si ne-am inchipuit ca suntem primii care le-am gasit. Este o greseala sa ne inchipuim ca oamenii acelor vremuri cunostreau doar atat cat am aflat noi despre ei.

Peste 5000 de ani, niciunul din obiectele de plastic pe care le folosim azi nu va mai exista, plasticul nu rezista atata timp. S-ar putea ca urmasii nostri sa-si imagineze ca noi nu cunosteam plasticul. Dar faptul ca ei nu vor sti, nu inseamna ca noi nu il avem.

Sigur, bagajul de cunostinte pe care le are omenirea nu permite salturi. Suntem pe o scara pe care nu poti sa te cocoti pe urmatoarea treapta pana ce nu ai construit-o pe precedenta. Ei erau mult mai jos decat noi. Dar existau si in vremurile acelea oameni care stateau in fata unui triunghi sau cu ochii la cer si se scarpinau la o ceafa sub care era un creier comparabil cu al nostru.

Dar daca ingineria genetica va reusi vreodata sa re-creeze un egiptean, sunt convins ca nu va fi nici o problema sa-l educam sa fie pilot de elicopter, arhitect, jurnalist sau programator.

invizibil din RO (...@yahoo.com, IP: 81.89.29...)
2009-08-31 07:55
Re: Cred ca tocmai ati comis o grava greseala

bre desteptule Euclid a trait ~500 i.C nu ~3000 i.C cand traia Keops. iar atunci doar se inventa geometria. ce dracu are de a face Euclid cu egiptenii si cu piramidele.

stai linistit ca plasticul rezista, cum exista oale de lut sau statui de lut vechii de mii de ani.

numai bazaconii debitezi.

srelu (...@yahoo.com, IP: 79.114.230...)
2009-08-31 13:45
Re: Cred ca tocmai ati comis o grava greseala

La 2009-08-31 07:55:39, invizibil a scris:

> bre desteptule Euclid a trait ~500 i.C nu ~3000 i.C cand traia Keops.
> iar atunci doar se inventa geometria. ce dracu are de a face Euclid
> cu egiptenii si cu piramidele.
>
> stai linistit ca plasticul rezista, cum exista oale de lut sau statui
> de lut vechii de mii de ani.
>
> numai bazaconii debitezi.
>

Varsta medie a obiectelor de plastic este estimata la aproximativ doua sute de ani. Daca te-ai fi jucat cu obiecte de plastic care au fost expuse vreme indelungata intemperiilor ai fi vazut ca devin sfaramicioase dupa doar cativa ani.


In privinta lui Euclid...
Eu am invatat sa scriu. Daca tu n-ai invatat sa citesti, asta este problema ta.

Nu am spus nicaieri ca geometria ar fi fost "inventata" pe vremea lui Keops. Am spus ca majoritatea descoperirilor din domeniul geometriei s-au realizat in ANTICHITATE. Daca tu nu stii cand s-a terminat antichitatea, asta este problema ta.

Nimeni nu a "inventat" geometria. Geometria s-a constituit in timp, printr-o serie de descoperiri intr-un domeniu specific.

Nu Euclid a "inventat" geometria, majoritatea cunostintelor expuse de el existau si inaintea lui. El doar le-a pus intr-o forma sistematizata si a enuntat un sistem de axiome.

Noi ne referim la Elemetele lui Euclid doar din cauza faptului ca pana la noi alte surse mai vechi nu s-au mai pastrat. Dar nu avem certitudinea ca inainte de Euclid acele informatii nu erau cunoscute. De fapt, era imposibil ca un singur om sa descopere singur, dintr-o data, tot volumul acela masiv de cunostinte.

Ici colea, avem informatii sporadice despre faptul ca multe din cunostintele pe care le aveau grecii antici nu erau catusi de putin noi. De pilda, teorema lui Pitagora de fapt nu este a lui Pitagora, grecii au preluat-o de la egipteni, care la randul lor au preluat-o de la indieni.

Egiptenii foloseau foloseau trunghiuri cu laturile de 3, 4 si 5 unitati pentru a construi unghiuri drepte. Ceea ce inseamna ca foloseau reciproca teoremei lui Pitagora. Nu-ti mai povestesc ce inseamna reciproca a unei teoreme ca sa nu-ti fiarba lichidul cefalorahidian.

Geometria nu era singurul lucru care se studia in antichitate. Nu au fost doar o gramada de cunostinte din domeniul filozofiei, fizicii, astronomiei, medicinei, etc.

Chiar si daca ne limitam doar la matematica, de pilda, Pitagora a avut nevoie de un sistem avansat de calcule aritmetice pentru a-si putea da seama ca numarul pi nu se poate exprima sub forma de fractie a doua numere intregi.
(Hai, spune-mi ca nici Pitagora nu a fost contemporan cu Keops.)

De altfel, singurul lucru de care te-ai fi putut lega, a fost faptul ca, din necesitati de argumentare am vorbit despre geometrie euclidiana ca si cand ar fi vorba de geometria descrisa de Euclid. Aici am denaturat un pic adevarul, geometrie euclidiana inseamna cu totul altceva.

Pentru ca nu ma pot abtine de la un pic de misto de lichidul tau cefalorahidian, iti voi explica ce inseamna geometrie euclidiana :)
(Ti-ai f**ut norocul cu mine, am facut o facultate de matematica).

Geometria euclidiana este geometria in care functioneaza axioma paralelelor asa cum a fost enuntata de Euclid: "printr-un punct exterior unei drepte se poate duce o singura paralela la aceea dreapta".

Prin contrast cu geometria euclidiana exista trei categorii de geometrii ne-euclidiene, geometria absoluta, cea eliptica si cea hiperbolica.

In cea geometria absoluta nu exista axioma de paralelism. Aceasta geometrie este la baza tuturor celorlalte geometrii.

In cea eliptica, "printr-un punct exterior unei drepte nu se poate duce nici o paralela la aceea dreapta". Clar, nu ?

In cea hiperbolica, "printr-un punct exterior unei drepte se pot duce doua paralele la aceea dreapta si o infinitate de nesecante". Ai priceput, nu-i asa ?

Doar ca o ultima mentiune, dupa Euclid, timp de doua milenii toti matematicienii lumii au incercat sa demonstreze ca Euclid s-a inselat. Ei au sustinut ca axioma de paralelism nu este o axioma ci o teorema care se poate demonstra. Au si incercat s-o demonstreze. Fara succes.

Abia in timpurile moderne, Gauss, Lobacevski si Bolyai au demonstrat independent unul de celalalt ca cel care a avut dreptate a fost Euclid. Toti matematicienii care au trait timp de doua milenii pe pamant au gresit, Euclid a fost singurul care a vazut corect problema. Ceea ce este inca un argument in sprijinul ideii ca anticii nu erau de loc tampiti si ignoranti.

p.s. Istoria si matematica inseamna ceva mai mult decat ai vazut tu pe Discovery.

Robin din http://www.ziualibera.blogspot.com/ (...@yahoo.ca, IP: 216.113.168...)
2009-08-31 21:22
Re: Cred ca tocmai ati comis o grava greseala

> (Ti-ai f**ut norocul cu mine, am facut o facultate de matematica).

De acord cu cele spuse de tine mai sus la piramide. Daca ai mai si renunta la notiunea ca algebra a fost inventata de arabi (greseala, sint sigur, datorata suprplusului tau de toleranta), ar fi perfect!

(Si eu am facut o facultate de matematica...)


« Rezultatele cautarii

     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2022 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00693 sec.