Ziua Logo
  13:40, duminica, 25 septembrie 2022
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2008-02-12
popescu aurel din romania (...@k.ro, IP: 89.120.176...)
2008-02-12 09:04
Puneti mina pe creion si conspectati

Norica cea desteapta si Orban cel cintaret la ProTV. Acesta este PNL. De aceea , se citeste dimineata la micul dejun acest articol de Sever Voinescu din Cotidianul.
Exista politicieni carora, daca le dai puterea pe mina, e ca si cum ai da unui pusti de 15 ani o sticla de whisky si cheile unui Ferrari. In toata lumea exista astfel de politicieni. La noi, insa, mi se pare ca exista numai din acestia.
E tot mai clar ca lumea politica romaneasca se autonomizeaza fata de restul societatii. Sint tot mai multi oameni care isi duc viata fara nici un fel de legatura cu politica; ei constituie, astazi, o imensa majoritate a „poporului“ pe care politicienii il evoca aproape mistic tot timpul, dar cu care, de fapt, nu mai au nici o legatura. O sila nesfirsita se interpune, ca un zid invincibil, intre romani si politicienii de aceeasi cetatenie. Cei mai multi iau distanta fata de politica nu pentru ca s-au plictisit, ci din ratiuni pur sanitare. Nici un om normal nu sta linga un focar de infectie. Toate partidele au simtit nevoia sa reactioneze cind dl Basescu a vorbit despre „zoaie“. Oricine se indeletniceste cu politica s-a simtit dator sa transmita parerea lui despre zoaie. Desi multe, toate replicile au cintat aceeasi muzica: „Cine zice ala e!“. Evident, e cea mai stupida replica ce se putea da.

Ei bine, pe asta au dat-o toti antibasescienii, in frunte cu genialul lor conducator, dl Mircea Geoana. Adevarul este ca presedintele a exprimat clar o perceptie generalizata a romanilor asupra politicienilor lor. Inutili si maculanti. Produsi ai unei intemperii istorice cazute intr-un oras cu drenajul public colmatat. Ca zoaiele.
Daca se intreaba cineva cum de politicienii romani pot fi atit de dispretuiti de propriul popor, poate gasi raspunsul foarte usor. Imbogatirea lor suspecta, goana ahtiata dupa privilegii si imunitati de orice fel, smecheria de mic borfas data drept abilitate politica, prostia flagranta a unora, nerusinarea celor mai multi sint, dupa parerea mea, doar factori agravanti si nu cauze. Motivul principal al caderii politicii in cea mai de jos dezonoare publica este imensa imoralitate a gestului politic cotidian. Una dintre manevrele cele mai oribile din punct de vedere moral este apropierea dintre PNL si PSD. Legatura dintre cele doua partide este pe cit de inavuabila, pe atit de evidenta. Bieti scripcari pe-o coarda falsa, precum starul pesedist de televiziune Serban Nicolae, dau ochii peste cap a exasperare cind li se spune ca nu e in regula ca PSD sa se combine cu PNL. Vrea sa spuna ca nu e asa. Dar senatorul, ca si altii, nu poate pricepe deloc cum gindesc oamenii al caror creier nu e posedat de antibasescianism - adica cum gindesc 95% dintre concetatenii sai.

La noi, se spune ca un partid matur trebuie sa fie deschis spre orice alianta pentru a guverna. Cu alte cuvinte, politica e un bordel, in care oricine se poate imperechea cu oricine, si asta, spun „inteleptii“ de pe ecrane, e foarte bine. Numai ca, din cite imi dau seama, alegatorii nu prea sint de acord.

Eu inteleg ca PNL si PSD s-au apropiat sub presiunea crescinda a dlui Basescu. Dar antibasescianismul, desi ocupa fara rest mintea celor mai multi politicieni de la PNL si PSD, nu este, in realitate, suficient pentru a justifica in ochii electoratului aceasta „relatie“. Au putut avea succes CDR, ca forta anti-Iliescu, si Alianta D.A., ca forta anti-Nastase, pentru ca oamenii („poporul“) ii percepeau, pe Ion Iliescu in 1996 si pe Adrian Nastase in 2004, ca pe niste politicieni al caror acces la putere trebuia oprit. Deocamdata, nimic nu indica o crestere a alertei populatiei in privinta „dictatorului“ Basescu, asa ca amorul politic dintre PSD si PNL e perceput direct ca un act de imoralitate. Ceea ce si este...


« Rezultatele cautarii     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2022 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00666 sec.