Ziua Logo
  09:56, marti, 22 septembrie 2020
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2008-10-27
Constantin Timoc din SUA si Romania (...@aol.com, IP: 195.93.60...)
2008-10-27 07:42
Solutia: Respectarea doctrinei separarii intereselor publice de cele private

Constitutia Romanie nu respecta doctrina separarii intereselor publice de cele particulare

Constantin Timoc, MSEE, Columbia University, 1972

Candidat independent din SUA la Camera Deputatilor in colegiul electoral SUA, Canada, Australia, N. Zeelanda

www.ConstantinTimoc.ro

Constitutia in vigoare nu respecta doctrina separarii intereselor publice de cele particulare si nerespectarea acesteia duce la grave conflicte de interese ale demniatrilor nostri.

Pentru a elucida doctrina separarii intereselor publice de cele particulare, am sa citez din Montesquieu (Despre spiritul legilor, publicata in 1748) un exemplu istoric:

<<Theophilus [imparat al Bizantului din sec. IX], vazand o corabie in care se aflau marfuri al carei proprietar era sotia sa Teodora, a poruncit sa i se dea foc. Eu sunt imparat, i-a spus el, iar tu ma transformi in stapan de corabie. Din ce isi vor mai putea castiga existenta oamenii nevoiasi, daca noi le facem si meseria lor? El ar fi putut adauga: Cine ne va putea sta in cale daca noi infiintam monopoluri? Cine ne va sili sa ne indeplinim angajamentele de monarh pe care le-am luat fata de popor? Comertul pe care-l facem noi vor vrea sa-l faca si curtenii; ei vor fi mai lacomi si mai nedrepti decat noi. Poporul se bizue pe dreptatea noastra; el nu se bizue pe bogatia noastra..>> [XX, 19]

In America, la nivel statal, de exemplu in constitutia statului California, doctrina separarii intereselor publice de cele particulare este respectata prin urmatoarele articole:

<<... pentru a elimina orice conflict de interes aparent cu functia pe care o ocupa... nici un membru al puterii legislative [Art.4, Sec.4], ... al puterii executive [Art. 5, Sec. 14] ... si al puterii judecatoresti [Art.6, Sec.17] ... nu va fi angajat in nici o alta activitate decat cea in care a fost ales de cetatenii statului sau numit intr-o fuctie a statului>>.

La nivel local, de exemplu in statutul de organizare numit <<Los Angeles County Charter<< (echivalent cu o organizatie judeteana in Romania), doctrina separarii intereselor publice de cele particulare este specificata astfel:

<<Nici o persoana care este membru al consiliului judetean (<<board of supervisors<<) nu va avea vreun alt venit, in afara de cel specificat in acest articol, pentru orice serviciu pe care acesta il presteaza oricarei entitati publice sau guvernamentale. ... Pe durata orelor de lucru, acestia isi vor devota tot timpul pentru a servi constiincios publicul.>> [Art. 2, Sec.4, Board of Supervisors]

Constitutia Romaniei este deficitara din acest punct de vedere pentru ca nu interzice unui parlamentar sa practice activitati comerciale. Cu toate ca urmatorul articol interzice membrilor guvernului sa se implice in activitati comerciale:

<<Art. 105 (Incompatibilitati) Functia de membru al guvernului este incompatibila cu exercitarea altei functii publice de autoritate, cu execeptia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibila cu exercitarea unei func?ii de reprezentare profesional? salarizate ´┐Żn cadrul organiza?iilor cu scop comercial.>>

parlamentarilor nu le este interzis acelasi lucru si asta duce la grave conflicte de interese cand, de exemplu, unii parlamentari practica avocatura.

Conflicte de interese extrem de grave, cauzate de nerespectarea doctrinei separarii intereselor publice de cele private atat in Constitutie cat si in legi, exista si la nivel local prin faptul ca multi consilieri, primari si prefecti sunt implicati in activitati comerciale.

Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi sesiza Curtea Constitutionala si voi initia in Parlament urmatorul amendament la Constitutie:

<<Nici un salariat de stat nu va avea vreun alt venit. Pe intreaga durata a orelor de lucru, fiecare salariat de stat isi va devota tot timpul pentru a servi constiincios publicul.>>
* * *
24 octombrie 2008
Pasadena, California

Virgil Ciuca din Jacksonville (...@yahoo.com, IP: 86.121.129...)
2008-10-27 09:22
Re: Solutia: Respectarea doctrinei separarii intereselor publice de cele private ..si Trei doi doi


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2020 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00776 sec.