Ziua Logo
  10:31, marti, 11 august 2020
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2007-07-20
BZI (...@gmail.com, IP: 80.97.139...)
2007-07-20 00:27
Schimbari benefice al Arhivele Nationale

In sfarsit, macar declarativ, se misca ceva la Arhivele Nationale. Dupa constatarile mele, frecventez arhivele de aproximativ 5 ani, in primul rand trebuie pus capat haosului existent la nivelul coordonarii arhivelor (centru - directii judetene). Daca de la nivel central ordinele nu sunt clare, fiecare directie judeteana le interpreteaza dupa bunul plac. Exemplu: in aprilie 2007 s-a aprobat posibilitatea fotografierii documentele de catre cercetatori dar, s-a omis trimiterea in teritoriu a metodologiei; rezultatul: intr-un judet puteai sa fotografiezi documente gratis, iar in schimb puneai la dispozitia arhivei un CD cu fotografiile executate; in alt judet se percepea 1 leu greu/cliseu (ilegal); in alt treilea judet, in lipsa metodologiei, nu aveai voie nici macar sa introduci aparatul foto in incinta arhivei. Acelasi lucru se repeta cu utilizarea laptopului: intr-un judet puteau sa folosesti laptopul dar, nu aveai voie sa-l alimentezi de la reteau electrica a institutiei.
De asemenea, trebuie schimbata mentalitatea unora dintre angajatii arhivelor: ei sunt platiti din bugetul acestui stat ca sa ajute cercetatorii (indiferent de domeniul de interes) nu sa le puna diferite piedici (pierderea inventarelor fondurilor, ratacirea dosarelor etc.) in ideea ca poate acestia se vor plictisi si vor renunta la cercetare.Ar fi timpul ca inventarele tuturor fondurilor sa fie aduse la zi si puse la dispozitia cercetatorilor.
Nu in ultimul rand trebuie grabita aprobarea cererilor pentru efectuarea copiilor xerox, foto etc., astfel ca cercetatorii sa nu trebuiasca sa astepte saptamani intregi bunavointa directorilor. In lipsa directorului, competentele acestuia ar trebui delegate unei alte persoane care sa aiba dreptul de a semna cererile inaintate.
Speram ca de acum inainte Arhivele Nationale si Directiile Judetene vor privi pe simplul cercetator ca un partener si nu un dusman care are obraznicia sa-si bage nasul in diferite dosare <nepotrivite>.


« Rezultatele cautarii

     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2020 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00613 sec.