Ziua Logo
  Nr. 4496 de joi, 26 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2009-03-26

Comentarii: 8, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Alex.Pandrea
2009-03-25 21:48:37

CINE ESTE BOLNAV:LIBERALISMUL SAU GRUPAREA TARICEANU?

CINE ESTE BOLNAV:LIBERALISMUL SAU GRUPAREA TARICEANU?

PNL sustine ca are la baza o doctrina liberala,ceea ce teoretic si practic vorbin nu inseamna aproape nimic, deoarece astazi toate partidele din sfera politicii romanesti contin in programele lor masuri liberale.

Doctrina liberala a devenit astazi o doctrina universala si nici un partid nu poate pretinde paternitatea ei.

Deja,cum am mai aratat exista un liberalism de dreapta, unul de stanga si o varianta anarhica libertarismul.

Invocarea sorgintei liberale sau si mai rau ca ar fi aderat la miscarea liberala europeana nu sunt argumente pentru a fi un adevarat partid liberal.

Asa cum aratam,tot pe acest Forum, exista liberalism de dreapta si liberalism de stinga, liberalism economic si liberalism social, liberalism clasic si liberalism modern etc,ceea ce face rizibila insistenta unui partid de a detine patentul celui mai bun liberal.

Numai noua dizidenta liberala promite o adevarata ideologie liberala si formarea unui pol de dreapta,si cel putin pana la proba contrarie, trebuie sa le acordam intentii bune,dat fiind profesionismul liderilor dizidentei.

Chiar traditia PNL ne-a dovedit ca acesta a avut o traiectorie sinuasa,strabatand toate sferele politicii si chiar dupa 1989 PNL a cochetat la guvernare cu PSD si chiar actualul mentor al PNL,dl.Patriciu este mai degraba inclinat a colabora cu PSD.

Deci si actualul PNL a oscilat frecvent in dreapta sau in stanga scenei politice si intentia actuala nu ne facem a ne indoi ca o va mai face.

Tocmai aceast comportament face irelevant insistenta PNL de a se declara singurul pastrator al doctrinei liberale.

Aderarea la liberalismul europeean merge tot in sensul irelevantei doctrinare,acest grup europeean fiind o grupare eterogena si formta adesea din dizidentii socialisti sau populari.

De fapt,asa cum bine sublinia Dragos-Paul Aligica aici,in PNL, avem doar un capitalism radical,pe hartie ,substanta doctrinara a PNL, sint niste etichete lipsite de continut: ni se spune ca PNL este liberal pentru ca este afiliat la ceva european ce are in titlu cuvintul liberal. Discursul privind economia de piata este adesea contrazisa de deciziile practice,in timp ce prin conduita practica PNL se prezinta ca un partid tipic oligarh si care se apara cu disperare de reforma.
Practica ne desvaluie un totalitarism doctrinar,de la cenzura pe forumurile liberale pana la excluderea oricarui liberal care se opune oligarhiei sau incearca sa atraga atentia oligarhilor asupra drumului gresit pe care au apucat.
Politologii, jurnalistii si comentatorii politici romani au sesizat in mod repetat aceasta paradoxala carenta a PNL si contradictiile –liberalismulu- pe care-l afiseaza,sustine aceelas autor.
Este paradoxal ca doar mass media,astazi,sau pe forumurile necenzurate de liberali se mai pot purta discutii privind doctrina liberala.
Din acest motiv,numerosi indivizii ai noii clase mijlocii,care practic ar apartine liberalismului prefera sa fie indecisi sau sa migreze spre alte partide.
Lipsa de imaginatie politica a actualului PNL si ascunderea oligarhismului sub mitul-doctrinei liberale- nu va putea ascunde vidul doctrinar care in realitatea il gasim la actuala conducere PNL.
Diferenta intre cuvinte (suntem de dreapta) si a fi intradevar liberali de dreapta este o mistificare a actualei conduceri PNL.
Ceata in care se afla asa zisul liberalism si asa zisa politica de dreapta a oligarhilor a determinat reactia grupului liberal sensibil si constient de mistificare.
Aceasta este marea criza de identitate in care a trait de fapt PNL timp de 19 ani,si nu este de mirare ca a mers din sciziuni in unire si iar in sciziuni,cea care se pregateste in prezent fiind una decisiva.
Confuzia identitara nu putea sa dureze la infinit fara a pune in discutie insasi existenta PNL,asa cum s-a intamplat cu PNTCD.
Interventia dlui Stolojan si Stoica vin deci pe un teren fertil,mereu in ultimii doi ani punandu-se problema revenirii acestora in conducerea PNL.
Stolojan a reprezentat in multiple ocazii trehnocratul adus de urgenta pentru a repara ceva(fie a forma un guvern,fie de a intui cine poate deveni presintele tarii intr-o formula de dreapta,in prezent luandu-si cea mai grea misiune,reinvierea liberalismului si anihilarea oligarhiei care a pus mana pe PNL).
Ceea ce ne mira este de cata energie ascunsa dispune acest personaj,in fond,materialmente desinteresat,dar care este motivat de ideea unui adevarat liberalism.
Reactiunea contra lui reprezinta tot ce are mai rau dreapta romaneasca care este gata acum de a se uni cu stanga comunista chiar,cu care are in comun sistemul oligarhiei de partid.gili
2009-03-25 22:59:18

Cum cine este bolnav ?! Mata nene Vasile . Incurabil ...

Nici cu prafuri de la spitzeriile straine nu te mai faci bine .

octaaa
2009-03-25 23:01:29

Vosganian

Cred ca Vosganian are calitatile necesare unui purtator de cuvand. Mai ales intr-o perioada de criza , momente in care un partid trebuie sa vina mai des cu mesaje economice.
Cat o priveste pe Norica Nicolai, e clar ca trebuia sa aibe si ea o functie, nemaifiind parlamentar in Romania.

Danny
2009-03-25 23:44:49

Re: Vosganian

La 2009-03-25 23:01:29, octaaa a scris:

> Cred ca Vosganian are calitatile necesare unui purtator de cuvand. Mai
> ales intr-o perioada de criza , momente in care un partid trebuie sa
> vina mai des cu mesaje economice.
> Cat o priveste pe Norica Nicolai, e clar ca trebuia sa aibe si ea o
> functie, nemaifiind parlamentar in Romania.

Pai parca ziceai ca trebuie sa aiba merite, altele decit ca a ramas pe tusa.
Ori acum are pile la presedintele de partid?

Danny
2009-03-25 23:49:41

Re: CINE ESTE BOLNAV:LIBERALISMUL SAU GRUPAREA TARICEANU?

Gili: Cum cine este bolnav ?! Mata nene Vasile . Incurabil ...

Nici matele, gilica, nu pari prea sanatos.
Te-ai molipsit de la "pretenii'" Sorbu' si ciociosan. Si tot incurabil

PS Astept injuraturile.

octaaa
2009-03-26 00:38:36

Re: Vosganian

Cand am zis io ca trebuie sa aibe merite?
Si de unde reiese ca Norica Nicolai nu are merite ?
Eu am zis doar ca nu cred ca a surprins pe nimeni propunerea ca Norica Nicolai sa fie prima pe lista de la europarlamentare.

A...Danny , dar la PD cine va fi primul pe lista? Domn' Costel ala? Sau Nutu Camataru? Sau cine? Bercea Mondialu' ? A...scuze...nasul lui Bercea ca mi-am amintit.

Hokusai san
2009-03-26 07:41:35

Comunistule ticalos, chiar nu ti-e rusine sa puti in halul asta pe Internet, zilnic???????

Nu ti-e rusine????????

stan patitu
2009-03-26 08:02:36

Re: CINE ESTE BOLNAV:LIBERALISMUL SAU GRUPAREA TARICEANU?

Cine a facut guvernul? Stnga cu "dreapta"! PD a fost socialist, apoi s-a schimbat in popular "de dreapta". Este lipsit de orice logica ce afirmi. Pentru informarea dvs liberalismul european este socotit de centru stinga. Si PNT a fost de centru stinga.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Macel pe hoitul Doi s-un sfert (3902 afisari)
 Miza politica: Reinvierea D.A. (3350 afisari)
 Miliardar si ginerele lui Dinca "Te leaga" (2503 afisari)
 UE sare la gatul SUA (2451 afisari)
 Pitcovici si afacerile cu droguri (2359 afisari)
 Raport NASA: Lumea este amenintata in 2012 de o puternica furtuna solara cu efecte devastatoare (5400 afisari)
 Nastase: S-ar putea ca Puiu Popoviciu sa primeasca o oferta interesanta - sa cedeze actiuni pentru ca "astfel de greseli" sa nu se mai repete  (2719 afisari)
 S-a facut de cacao: Un arbitru din Romania a facut pe el in timpul unui meci de fotbal (VIDEO) (2327 afisari)
 A cautat o viata intreaga un soldat care i-a salvat viata in cel de-al Doilea Razboi Mondial (2069 afisari)
 Suflete pereche sau nu? Un test matematic v-ar putea furniza raspunsul! (1752 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00646 sec.