Ziua Logo
  Nr. 4479 de vineri, 6 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2009-03-06
Osiris (...@yahoo.com, IP: 89.123.125...)
2009-03-06 14:06
Motivarea arestarii (din presa) - ajustata la cat a permis blogul

Dosar nr.1803/2/2009 474/2009
. . . .Inculpatul Zicolov Petar Marinov avand cuvantul declara ca, intelege si vorbeste limba romana.
. . . .Reprezentantul Parchetului avand cuvantul. . . .Precizeaza ca, in cauza exista probe rezonabile, din care rezulta ca inculpatul Achim Floricel, se face vinovat de comiterea infractiunii prevazuta de art 157 Cod penal, cu aplicarea dispozitiilor art 41 alin. 2 Cod penal, iar inculpatul Zikolov Petar Marinov, se face vinovat de comiterea infractiunii prevazuta de art. 159 Cod penal, raportat la art. 157 Cod penal, cu aplicarea dispozitiilor art 172 alin. 2 Cod penal, avand in vedere ca, acestia si-au recunoscut faptele savarsite in perioada 2002-2009 si respectiv 2002-2008. Mentioneaza ca, din interceptarile convorbirilor telefonice, din plansele foto si din procesele-verbale de perchezitie, rezulta cu certitudine ca inculpatii se fac vinovati de comiterea infractiunilor deosebit de grave retinute in sarcina acestora, asstfel ca se impune luarea masurii arestarii preventive a inculpatilor pe o perioada de 29 de zile, avand in vedere gradul crescut de periculozitate al infractiunilor, care, pot periclita siguranta statului si din perspectiva art. 5 lit. C din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. . . .Aparatorul inculpatului Zikolov Petar Marinov avand cuvantul, solicita de asemenea respingerea propunerii formulata de Parchet, considerand ca, lasarea in libertate a inculpatului nu ar reprezenta un pericol pentru ordinea publica, avand in vedere ca acesta si-a recunoscut faptele, a colaborat cu organele de cercetare, fapt recunoscut si de catre procuror, are o familie inchegata si domiciliul stabil in Romania, motive pentru care, solicita aplicarea masurii preventive prevazuta de art. 136 lit. b Cod procedura penala.
Inculpatul Achim Floricel avand cuvantul, declara ca, recunoaste si regreta faptele comise, solicitand cercetarea sa in stare de libertate.
Inculpatul Zikolov Petar Marinov avand cuvantul, declara ca regreta faptele savarsite pana la colaborarea sa cu autoritatile competente ale statului roman, in materia amenintarilor la adresa securitatii nationale, solicitand sa fie cercetat in stare de libertate.
. . . .Inculpatii au fost retinuti prin ordonanta Parchetului pe timp de 24 ore, incepand cu data de 27.02.2009 pana la 28.09.2009.
Inculpatul Achim Floricel este acuzat ca in perioada 2002-2007 a procurat documente cu caracter secret de stat dar si documente a caror importanta face ca divulgarea lor sa pericliteze siguranta statului, constand in sisteme de comunicatii militare, frecvente radar, harti standard NATO, scheme si harti ale subunitatilor si tehnicii militare, indicative ale unitatilor militare, planuri de aparare, etc.
Inculpatul Achim Floricel a predat inculpatului Zikolov Petar Marinov aceste documente pentru diverse sume de bani, in general pana la 1000 dolari, iar inculpatul Zikolov Petar Marinov le-a transmis unei tari straine.
Inculpatul Achim Floricel lucra ca subofiter in cadrul Ministerului Apararii, Divizia 1 Infanterie Dacica, a participat la mai multe cursuri speciale de pregatire in domeniul informatiilor criptate care i-au imbogatit experienta profesionala.
Din anul 2001 inculpatul Achim Floricel l-a cunoscut pe inculpatul Zikolov Petar Marinov, cetatean bulgar si a legat o relatie de amicitie cu acesta.In baza acestei relatii, in perioada 2001-2009 inculpatul Achim Floricel a procurat din retelele informatice ale unitatii militare, documente secrete de stat, pe care le-a transmis inculpatului Zikolov Petar Marinov.
Pe timpul executarii serviciului, cu durata de 24 ore pana la 72 ore, inculpatul Achim Floricel avea acces la unul din calculatoarele unitatii unde isi desfasura activitatea.
In aceste imprejurari isi crea oportunitati de a obtine informatii militare, urmarea sa nu fie nimeni in zona, folosea orice prilej ivit pentru a sustrage informatii.
Folosind aceste oportunitati extragea pe memory-stick "la intamplare, la vrac" tot ce reusea sa copieze.
Ulterior, preda inculpatului Zikolov Petar Marinov memory-stick-ul, iar acesta la randul sau lua legatura cu reprezentantul puterii straine si ii transmitea aceste date.
Inculpatul Zikolov Petar Marinov a declarat ca din perioada 2001-2002 era in relatii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucuresti care i-a spus ca este interesat de informatii militare pentru care plateau 800-1.000 dolari.
Predarea propriu-zisa a documentelor de catre inculpatul Achim inculpatului Zikolov se facea in format electronic, prin intalniri in locuri publice, respectiv in Bucuresti, zona 1 Mai si zona Stad(ionului)iului National.
Inculpatul Zikolov a precizat ca inculpatul Achim Floricel i-a povestit "ca poate sa ofere informatii militare de la serviciul lui, ca poate face acest lucru foarte usor, deoarece copiaza din calculator cu un memory-stick".
Documentele la care avea acces inculpatul Achim nu puteau fi accesate in alt cadru decat cel stabilit dispozitiilor Legii nr. 1882/2000 si Hotararii Guvernului nr. 582/2002, pentru aprobarea standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania si Regulamentului de circulatie a documentelor clasificate, care cuprinde norme de protejare a informatiilor militare.
In ceea ce-l priveste pe inculpatul Achim Floricel, acesta detinea autorizatie de acces la informatii clasificate, numarul Dc8951 din 6.10.2006 de nivel secret.
Din cele aratate rezulta ca sunt date suficiente care duc la concluzia ca inculpatii se fac vinovati de infractiunile retinute in sarcina acestora.
In cauza sunt indicii temeinice care dovedesc vinovatia inculpatilor, respectiv declaratiile inculpatilor, procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice, procesele-verbale de efectuare a perchezitiilor, obiectele ridicate cu ocazia perchezitiei.
Inculpatul Achim Floricel a recunoscut comiterea infractiunii de care este acuzat si a precizat ca datorita situatiei materiale precare a comis aceste fapte.
Inculpatul Zikolov Petar Marinov a recunoscut in parte faptele comise dar a precizat ca a colaborat cu organele de urmarire specializate din Romania.
In fata instantei, inculpatii nu au mai dorit sa dea declaratii, precizand doar ca mentin declaratiile date in fata organelor de urmarire.
Asa fiind, avand in vedere. . . .se va dispune arestarea preventiva a inculpatilor.
. . . .Avand in vedere problemele pe care le ridica cercetarea penala in prezenta cauza, specificul infractiunilor retinute in sarcina inculpatilor este clar ca strangerea tuturor dovezilor ridica anumite probleme care impun continuarea cercetarii cu inculpatii in stare de arest preventiv.
Din datele existente in cauza, rezulta ca in cauza sunt indicii temeinice care duc la presupunerea rezonabila ca inculpatii au comis faptele retinute in sarcina lor.
Recunoasterea inculpatului Achim Floricel se coroboreaza cu celelalte probe de la dosar, respectiv cu inregistrarile telefonice si cu procesele verbale de perchezitie.
Pericolul social al faptelor comise de catre inculpati rezulta si din modul calificat in care au actionat, acestia luandu-si masuri de precautie pentru a nu fi prinsi, schimband locul de intalnire, folosind diverse trucuri pentru predarea dispozitivelor electronice cu informatiile sustrase.
Totodata, trebuie avut in vedere natura si gravitatea deosebita a faptelor comise, respectiv tradare si spionaj, infractiuni de o gravitate deosebita.
De asemenea trebuie tinut cont ca protejarea datelor si informatiilor militare este de o importanta deosebita pentru orice tara, iar pana la clarificarea tuturor datelor si informatiilor cu privire la inculpati este necesara arestarea acestora, pentru a evita orice transmitere de informatie pe care inculpatii ar mai detine-o.
Onorariu avocat oficiu pentru inculpatul Zikolov Petar Marinov se va suporta din fondurile Ministerului Justitiei.
Onorariu pentru interpret de limba bulgara se va fixa pentru 3 ore.
. . . .
Red. D.M.
Dact. Al 2 ex./2.03.2009


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Tratamente la secret (5823 afisari)
 Axa raului trece prin Rusia (3242 afisari)
 Basescu si Asociatii (1821 afisari)
 Tradatorul Floricel era pasionat de armata (1786 afisari)
 Chiliman bun de plata in scandalul Cathedral Plaza (1491 afisari)
 O eleva de 12 ani s-a pozat goala si a trimis fotografiile colegilor (FOTO) (4994 afisari)
 Cum arata Michelle Obama alaturi de primul ei iubit! (FOTOGRAFII INEDITE) (3544 afisari)
 Soferul Tarzan a ajuns vedeta internationala, dupa ce a condus ca un nebun (VIDEO) (3061 afisari)
 Socant: Fetita violata cu acordul mamei - "Le dadea bani si bautura si il lasau la mine in pat"  (2509 afisari)
 Cotidianul ucrainean Segodnia: Romania a decis sa dea gata Ucraina (1310 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00709 sec.