Ziua Logo
  Nr. 4444 de sambata, 24 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2009-01-24

Comentarii: 8, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Alex.Pandrea
2009-01-23 21:10:08

Nepotii lui Roller pe forum:Cum a fost comunismul romanesc

Nepotii lui Roller pe forum:Cum a fost comunismul romanesc
Cine isi inchipue ca fostul comunism a disparut se inseala amarnic.Acest lucru se poate vedea daca privim cu oarecare aztentie chiar pe forumul nostru.
Fosti activisti de partid,cel putin pe acest forum,au devenit repede liberali,acuza de comunism pe oricine critica pe tariceanu,in realitate ei fiind brigada de arriere garde a fostului regim comunist,chiar daca sunt fii traiti in puful nomenclaturii comuniste.

Isteria artificiala care e Dosariada a dus la rescrierea neobolsevica a trecutului in interesul prezentului. Nepotii lui Mihail Roller se opintesc sa infatiseze cei peste 50 de ani de comunism ca un tot otova, lesne de abordat in clisee amintind de catavencianul, Ieri intunericul, azi lumina. In realitate, comunismul romanesc a fost o epoca definitoriu complexa si contradictorie, cu suisuri si coborasuri, cu perioade de inghet alternand cu perioade de dezghet. O epoca marcata de procese stand sub semnul bataliei zadarnice de a adaptare la realitatile romanesti a unei utopii. Printre aceste procese, la loc de frunte, se situeaza cel vizand eliberarea de sub stapanirea ruseasca.

Seducatoare ca idealitate, ca aspiratie de biblioteca, societatea socialista s-a dovedit catastrofala la impactul cu viata propriu-zisa. Realitatea complexa si contradictorie a fost obligata sa se inghesuie in tocurile stramte, rigide, ale unei teorii abstracte. Pentru Romania, esecul comunismului si-a avut cauza nu numai in impunerea unei doctrine abstracte, ci si in importarea unui model strain societatii noastre. In Rusia, doctrina comunista s-a nascut dintr-o realitate specifica. Berdiaev a demonstrat magistral, in Sensul si sursele comunismului rus, existenta unor radacini ale revolutiei bolsevice in traditia intelectuala ruseasca. In Romania, comunistii n-au avut nici macar acest avantaj. Ei au trebuit sa aduca in realitatea noastra modelul construit pentru conditiile din Imperiul tarist. Astfel discrepanta dintre doctrina si realitate a crescut enorm. Siluirea vietii a fost mult mai mare decit in Rusia.

In acelasi timp, comunismul a fost pentru toate tarile estice nu numai o doctrina impusa arbitrar vietii si un model fara nici o legatura cu realitatile nationale, dar si o teribila forma de asuprire ruseasca. Inca din 1956, cand hrusciovismul a dat aripi nationalismului din Est, s-a vazut ca, de fapt, sub pretextul instalarii comunismului, rusii au cucerit tara dupa tara. Comunismul n-a insemnat altceva decat o extindere a imperialismului rusesc in intreaga Europa; imperialism care a luat locul, astfel, gratie victoriei in cel de-al doilea razboi mondial, imperialismului german, reprezentat de hitlerism. Prin fisura produsa de Raportul lui Hrusciov la Congresul XX al PCUS, popoarele din Est au descoperit ca fusesera obiectul unei exploatari economice de tip medieval. Atat prin tratate economice inrobitoare, cat si prin infiltrarea in toate mecanismele vietii social-politice, sovieticii au dus, sub masca ideologiei marxist-leniniste, o politica de reconstituire a imperialismului rus.

Pentru Romania, aceasta ocupatie ruseasca a produs traume mult mai mari decat in alte tari. Prin victoria democratiei populare, romanii s-au trezit sub stapanirea unuia dintre marii lor inamici de secole. Spre deosebire de alte tari, Romania avea o lunga traditie de lupta impotriva expansiunii rusesti. Aceasta situatie aparte, in raport cu Uniunea Sovietica, explica firava influenta a Partidului Comunist in viata politica interbelica. Ea explica, totodata, si ostilitatea marii majoritati a populatiei fata de comunisti: vedea in acestia, fara nici o ezitare, instrumentele cotropitorului strain. Cu atat mai mult cu cat multi dintre liderii de inceput ai comunismului romanesc fusesera adusi de tancurile sovietice direct de pe culoarele Kominternului. Aceasta adevarata semnificatie a instaurarii comunismului in tarile estice a facut ca istoria postbelica a Europei socialiste sa aiba drept dimensiune lupta de eliberare de sub tutela Moscovei. Oricat de inrobiti ar fi fost doctrinei marxist-leniniste, liderii comunisti nu puteau sa nu-si dea seama ca sistemul pe care voiau sa-l impuna realitatii ar fi fost mult mai acceptabil daca ar fi capatat o independenta fata de Uniunea Sovietica. Acestei tendinte vizibile in intreaga evolutie a comunismului postbelic, Kremlinul i-a raspuns de fiecare data cu maxima brutalitate.

Astazi nepotii lui Roller s-au inscris in PNL,PSD,PC,PRM si de pe pozitii,cred ei onorabile,ataca sufletul politic al poporului roman.
Cazul particular al zombielor de pe forumi este o nimic toata pe langa cei din prima linie a reactiunii politice,de la Tariceanu la Nastase,de la Olteanu la gospodina Norica.

Aladin
2009-01-24 01:09:08

Deaceia era necesara LUSTRATIA !!

Nici un fost comunist sau urmas de nomenclaturist in esaloanele de conducere. Pai Nastase a cui ginere era ? Si cu ce s-a ocupat ?
Judecati-l odata dar nu numai pe el. Fara imunitate . Ca aceia este doar pentru ce faci cand activezi in parlament.

george nemteanu
2009-01-24 03:29:53

Re: Nepotii lui Roller pe forum:Cum a fost comunismul romanesc

La 2009-01-23 21:10:08, Alex.Pandrea a scris:

> Nepotii lui Roller pe forum:Cum a fost comunismul romanesc
> Cine isi inchipue ca fostul comunism a disparut se inseala
> amarnic.Acest lucru se poate vedea daca privim cu oarecare aztentie
> chiar pe forumul nostru.
> Fosti activisti de partid,cel putin pe acest forum,au devenit repede
> liberali,acuza de comunism pe oricine critica pe tariceanu,in
> realitate ei fiind brigada de arriere garde a fostului regim
> comunist,chiar daca sunt fii traiti in puful nomenclaturii
> comuniste.
>
>
>
>
>
Recunosc ca aveti o abilitate remarcabila a scrisului dublata de o cursivitate fara cusur, capacitati ce pot starni invidia multor neaveniti pripasiti la fituicile ce ne-au napadit dupa '89. N-am fost un cititor al literaturii avantate si sunt multumit ca nu am fost fortat a o face. Ca atare ma voi rezuma la randurile de mai sus ale postarii dumitale. Punctul meu de vedere este ca foarte putini din asa zisa nomenclatura si cei din anturajul acesteia au fost vreodata comunisti in sensul practicat de Ceausescu. Au fost oportunisti si carieristi doritori a profita de favorurile pozitiilor ravnite si obtinute. Lor li se alatura mare parte din cei ce au ales a fi in aparatul represiv al vremii. Si unii si altii nu au dat doi bani pe vreo ideologie, fie ca era cea mareata sau vreo alta etichetata frivol drept dusmanoasa. Interesati doar de continuitatea mentinerii privilegiilor s-au unit strans in jurul lui Iliescu, flerul lor rutinat indicandu-le alegerea potrivita. Crezul lui Iliescu era autentic, era un comunist convins, chiar daca era un reformator depasit de istorie. A fost portdrapelul care i-a unit pe fesenisti. Daca dl. Basescu sau un Stolojan ar fi avut vocatia de liberali in cuget si simtiri ar fi trecut de partea dlui. Campeanu. Un Patriciu si Tariceanu au avut aceasta vocatie si s-au alaturat acestuia infruntand vitregiile momentului. In orice caz au facut-o din considerente ce nu aveau nimic de-a face cu conservarea vreunor privilegii existente si nestiind nici macar ce soarta le va rezerva viitorul. Cautarile unora rupti din fsn datorita lipsei de locuri in fata de gasire a unei identitati credibile, i-a facut ca dupa ani de cautari sa reuseasca a se numi si liberali. Stanjenitoare pozitie ! Daca nu sunt oportunisti si carieristi atunci sunt infantili politici bajbaind la o varsta matura pentru a-si gasi vocatia politica. Ambele variante nu sunt onorante de loc.

Marius Adrian Porojnicu
2009-01-24 07:51:10

Adrian Nastase trebuie sa mearga in instanta

Practic, de cativa ani, ne este prezentat "cazul Nastase " ! Nu,nu-i vorba numai de invinuirile ce i se aduc : e vorba de faptul ca mereu si mereu ne este prezentat "smecherul arogant" care fenteaza legea ,invocand ...interese de partid! Pana cand nu se finalizeaza acest caz, eticheta de hot "cu voie de la partid" va fi lipita bine pe fruntea politicianului roman,.....

Socrate
2009-01-24 11:15:41

Re: Deaceia era necesara LUSTRATIA !!

Asa este. Trebuie lustrati si pusi la stalpul infamiei toti cei care au membrii PCR si UTC, pionieri sau soimi ai patriei. In definitic, nici nu sunt atat de multi, doar vreo 10-12 milioane.

La 2009-01-24 01:09:08, Aladin a scris:

> Nici un fost comunist sau urmas de nomenclaturist in esaloanele de
> conducere. Pai Nastase a cui ginere era ? Si cu ce s-a ocupat ?
> Judecati-l odata dar nu numai pe el. Fara imunitate . Ca aceia este
> doar pentru ce faci cand activezi in parlament.
>

vida clara
2009-01-25 02:32:39

Eu am fost membru de partid,socrate.Ai ocazia sa lustruiesti,deci,o parte(importanta)

...ce a apartinut partidului.
Mai baiete,nu implicarea,ci tocmai neimplicarea politica au facut sa reziste o grandissima idiotzenie cum a fost ceausismul (gresit catalogat ca comunism,pt ca ceausismul a fost o religie in care au crezut prea multzi nedusi la biserica,pe cand comunismul,de bine de rau e un curent politic)
Dormirea pe ei insisi,ignorntza,coloana vertebrala gumilastica,a fost exact combustibilul necesar pt ca sa duduie in plin o idiotenie cum a fost statul ultimului dintre monarhii romaniei,domnul impuscatu.
Pe 26 acu,era ziua lui de nastere.Te apuca voma.O luna inainte si o luna dupa,culminand chiar cu ziua mamelucului,tonomatzii vremii ii dadeau cu ode.
Mie unul nu imi place politica comunista.Daca mi-ar place,as sustine-o fara tagada.Dar,daca veneau mai multi oameni la sedintza,cat mai multi,impuscatul nu ar mai sfarsit impuscat,ci doar cu un sut in fund,si-o palma dupa ceafa.

vida clara
2009-01-25 02:47:31

Din pacate,omului nu ia fost dat sa traiasca in maimulte randuri.

Poate,asa,ar fi invatzat ceva.Dar asa,baga la cap cat baga,inmagazineaza informatie,si apoi se baga cu informatie cu tot intre patru scanduri(sau intr-un borcan)si,pe-aici ti-e drumul.
Imediat,vine altul,nou,si o ia de la capat de zici ca abia atunci s-a inventat lumea.
De aceea,cei ce sufera de lipsa de libertate,lupta s-o aduca printre lume.Iar cei ce o gasesc deja adusa,nici n-o vad,si calca pe ea.
Un lucru,tii cu atat mai mult la el,cu cat il dobandesti mai greu.Dar cine il gaseste deja dobandit,nici nu-l vede.
Mai tinerilor contemporani,este greu de construit cu gandul,imagini reale din vremurile de dinainte de 89,daca n-ai fost prezent si daca nu te-au marcat.
Libertatea,pe care o avetzi azi,este o mare branza,si a fost dobandita cu greu.Cea mai mare expresie a libertatzii,este libertatea de decizie a fiecaruia.Nu lasa nici un moment sa-tzi scape,ocazia de a decide,votand.

Atamild
2009-01-25 03:39:57

Telenuvela Adrian Nastase

Cum spuneam, are tata de nume un om al tenisului din care cauza nu-mi fac prea multe ganduri, ca rimeaza cu randuri. Si din randuri, randunele mititele, floricele de porumb ca sa nu scriu stramb, Tamara cu mosteniri si minciunele calde, smd. :-)*
Ca vorba aia, ''nu conteaza ce promiti, important este ce minti. '' :-) Ura, si la gara!''''
Si mai stiu una din Rosu si Negru : ''mititel cat un cercel,
sta pitit un soricel''
Matilda


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ceausescu catre Kissinger: Nu, multumesc. Nu ma intereseaza. (5742 afisari)
 Cum a fost tradat Cuza-Voda (3898 afisari)
 Diaconescu a fost jecmanit in Ucraina (3298 afisari)
 Armata romana ocupa Budapesta (3075 afisari)
 Legea interceptarilor la Avocatul Poporului (1786 afisari)
 O profesoara din Cehia a devenit star pe internet intr-un film porno in care intretine relatii sexuale cu un tanar de 18 ani - VIDEO (7906 afisari)
 Obama, vizitat de un OZN in timpul ceremoniei de investire - VIDEO (7252 afisari)
 Pisici vii folosite ca momeală pentru a prinde rechini - VIDEO (4330 afisari)
 Scene de razboi la granita romano-ucraineana (2824 afisari)
 A murit fosta finalista Miss World care a ramas fara maini si picioare din cauza unei infectii  (2372 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01620 sec.