Invinuiti guvernul de faptul ca nu are o strategie anticriza. Eu cred ca aveti dreptate, intr-adevar nu are dar eu zic ca nici altii nu au. Este o mare diferenta intre a cloci strategii economice de-a lungul anilor si criza aceasta, aparuta subit din neant, la care nimeni nu se astepta.
Vechile strategii nu mai sunt de nici un folos, sunt necesare altele noi, pornind de la zero. Asta ia timp. Pana sa gasim calea cea buna, probabil ne vom poticni de multe ori.
Pe de alta parte, nu cred ca suntem realisti daca ne inchipuim ca ziaristul si cititorul sunt singurii care-si bat capul cu criza aceasta. Exista destui oameni cocotati in diverse posturi prin aparatul de stat, cu fel si fel de specializari, pentru care aceasta este principala preocupare de serviciu.
Nu cred ca aceasta criza va fi una de scurta durata, de fapt de-abia am ajuns la faza de inceput, inca suntem departe de punctul cel mai adanc al ei. Masurile anticriza de genul celor luate in Europa de Vest si America nu vor reusi decat sa amane adancirea ei, intinzand chinul pe o durata de timp mai lunga. Dar pana la urma adancirea se va produce.
Cred ca sprijinirea industriei automobilistice este o mare greseala. Are nevoie de resurse financiare masive. Cu efortul financiar pentru a salva un loc de munca in industria automobilelor putem salva alte zece in alte sectoare de activitate mai putin pretentioase. Mai rau, eforturile vor fi zadarnice.
Ca exemplu marile companii de automobile din SUA au primit ajutoare financiare consistente. Acestea le vor ajunge pentru sase luni asa cum chiar ele au declarat.
Si peste sase luni ce se va intampla ? Va incepe Ford sa vanda masini cu amandoua mainile ? Evident, nu. Ceea ce inseamna ca peste sase luni va cere alti bani, fara a putea prezenta nici un reziltat pozitiv in afara de faptul ca a supravietuit. Apoi altii si altii.
.
Eu cred ca la ora actuala ar trebui sa incercam sa mentinem si chiar sa dezvoltam acele sectoare in care crearea sau pastrarea unui loc de munca implica resurse financiare mai reduse iar pe cele mancatoare de bani multi sa le lasam in voia sortii. Nu avem bani sa salvam tot, sa folosim putinul de care dispunem intr-un mod cat mai eficient.
Depinde numai de noi sa transformam criza in avantajul nostru. La ora asta companiile occidentale fac eforturi disperate de a-si reduce cheltuielile si una din ele este mutarea in tari in care forta de munca este mai ieftina. Daca le oferim conditii avantajoase sub aspect financiar multe vor veni. Evident nu vor veni cele pentru care mutarea implica cheltuieli mai mari si investitii najore, dar sunt multe activitati in care o masa, un scaun si un calculator sunt suficiente.
Ca sa reusim in acest lucru primul lucru pe care ar trebui sa-l facem ar fi sa spargem tiparele. Atata timp cat tragem cu coada ochiului cum fac altii si facem la fel, este clar ca oferta noastra nu va fi mai buna ca a lor. Trebuie sa plusam si sa oferim mai multe. Reducerea consistenta a fiscalitatii, credite.
Faptul ca vine o firma in Romania si nu plateste impozite ar fi in regula. Impozitele sunt pe plan secund, crearea de noi locuri de munca ar trebui sa fie prioritatea principala.
Chiar daca o firma nu plateste impozit, celelalte firme a caror activitate se invioreaza din cauza cooperarii cu ei, platesc. Mai platesc impozite si angajatii lor. Deci pica destule la stat chiar si in asemenea cazuri. Chiar daca nu atat de mult cat ar vrea guvernul, in orice caz mai mult decat daca strainii nu ar veni de loc.
Impozitele ca impozitele, problema cea mai mare sunt locurile de munca. |