Ziua Logo
  Nr. 4352 de joi, 2 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2008-10-02

Comentarii: 26, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

synd
2008-10-01 22:06:24

Ce semnificatie are termenul "vlah"?

Eufrosin
2008-10-01 22:52:59

Sarbii n-au invatat

Daca Sarbii inca ne trateaza conationalii care locuiesc pe teritoriu sarbesc, in acest fel, inseamna ca nu au invatat nimic din suferintele prin care au tecut si inca mai trec.
Sper sa fie doar politicienii, care ticalosi sunt si la ei si la noi.

johnmagus
2008-10-01 23:53:07

Erori repetate


Este adevarat ca elementele latinitatii de la Sud de Dunare din Serbia sunt tratate nu prea democratic,dar este mai regretabil faptul ca statul roman,de la 1918 mai ales,nu a facut nimic pentru acest element constitutiv al populatiei sarbe,nu se simt protejati de Romania, nimeni nu le-a intins un deget,Romania nu acorda cetatenie pentru cei care se simt romani,caci doar se mai simt diferiti de sarbi prin graiul vorbit in casa,neoficial.Notiunea de vlah/vla cum sunt numiti de sarbi,nu este o inventie sarbeasca,este numele Tarii Romanesti/Valahia,ei fratilor acesti romani/vlahi vorbesc graiul din perioada de cand exista Valahia pe harta Europei.Sunt sarbii de vina ca acestia sunt neglijati de peste 100 ani de catre entitatea statala a romanilor?Romania ia neglijat total,Bis.Ort.Rom. bate palma cu patriarhia sarba iar un tanar preot devine victima acestui protocol discret si subiect al seminarelor de spalat creierele finantat de Soros&Comp. pe teme nerespectarii drepturilor omului in Serbia.Sunt caraghiosi toti actorii din acesta scena,daca Romania ar dorii cu sinceritate sa-i ajute sunt convins ca Serbia nu se poate opune,din pacate romanii din romania sunt primele victime ale alesilor poporului,de romanii din afara granitelor sa nu mai vorbim.Ca amanunt,chiar Milosevici declara intr-un interviu spunea ca vorbeste limba romana,cunoscand istoria romanilor,mama acestuia avea aceasi origine valaha/romana.Multe personalitati din Serbia au fost de aceasi origine.
Romanii timoceni sunt get-beget din acel spatiu geografic,mai putin cei din provicia Voivodina care au migrat din Ardeal si au o vechime de maxim 2-3 secole.Orice stat sustine o politica de asimilare,asa Serbia asa Romania,urmariti statisticile romaniesti din perioada interbelica si ve-ti vedea cati sarbi au trait in Romania si cati romani/valahi in Serbia(Yugoslavia).
Sunt realitati incontestabile dar sunt transformate in subiecte de presa cu scop propagandistic.Romania se judeca pentru petrolul din Marea Neagra dar uita de toti romanii din Ucraina,Basarabia,Transnistria,Ungaria,Bulgaria,Macedonia,Albania,Grecia,Croatia,oare doar valahii/romanii din Sebia sunt singurele victime ale deznationalizarii?Adevarul este undeva la mijloc.Pentru cunostinta multora un amanunt,in Vilaietul Kosovo(Imperiul Otoman) au fost zeci de sate locuite de aromani,unele mixte cu sarbi altele cu arnauti,altele in totalitate locuite de aromani,de la 1880 pana in prezent acestia in majoritate au devenit albanezi.In Bulgaria a ajuns G.Becali sa trezeasca sentimentele nationale la romanii,statul roman doarme.Din Tesalia si Epir aromanii au fost alungati de greci iar cei ramasi au fost grecizati,acolo in perioada 1100-1200 a existat Valahia Mare,inaintea formatiunilor statale romanesti centralizate de la nord de Dunare.
Un adevar trebuie recunoscut,daca nu aparea curentul latinitatii in randul romanilor uniti cu Roma din Ardeal si azi romani ar fi folosit grafia slava sau greaca.Cinste lor ca au trecut muntii si au facut educatie nationala in Valahia nord-dunareana(Tara Romaneasca si Moldova).
Subiectul cu valahii/romanii din Sebia este doar un foc de paie,la noi orice minune tine 3 zile.Tovarasul Basescu si Tovarasul Tadici sunt frati de Internationala Socialista(au fost,caci Base a trecut la popolari)nu fac nici cat doua cepe degerate si nu rezolva ei nimic,cand romanii din jurul granitelor vor purta pasapoarte romanesti atunci putem vorbii de ceva realizari,altfel totul e o poveste ieftina.

MirceaS
2008-10-02 00:34:08

istoria termenului vlah...

Omul cu Picioare foarte Paroase
2008-10-02 01:42:21

Sarbii AU DREPTATE - cu aceleasi motive pe care le avem si noi cu UNGURII...Iar cei din Timoc, sant

..cetateni SARBI - de nationalitate romana..iar procesul RECUNOASTERII acestui statut - trebuie sa urmeze cai normale ...De exemplu - au acest detaliu inscris in documente - i.e. certif. de nastere, buletin.. Se declara de nationalitate romana la recensaminte ? Au Asociatii Comunitare legal recunoscute ? Vorbesc LIMBA ? s.a.m.d....

Mos Grigore
2008-10-02 03:15:10

A auzit cineva de Milan Panic(i) (ortografia e de fapt diferita dar n-am diacritice)

asta, american fiind si milionar in industria farmaceutica, l-a mincat in Koor sa fie prim ministru in Serbia cam in '90-'92,,,,,,,,,,,,,,,si afost (cred ca un an)............dupa care a condidat la preshidentzie contra lu' Milosevici..........aici a fost grav faultat si s-a carat cu coada intre picioare acasa...............asta e istoria lui..............razboiul mersese in favoare sirbilor

Intru-n interviu la TV, pe care l-am vazut, comentariul lui despre regiune a fost:

totzi sint la fel de salbatici (rai) diferentza e ca acum sirbii sint mai puternici si ei fac atrocitatzile, oricare dintre ceilalatzi combatantzi, in aceiashi situatzie ar face exact acelashi lucru..........shi s-a dovedit mai tirziu ca asha a fost...........


PS.. N-am intzeles dece RO a cazut in cap atunci dupa Sirbi...................

octaaa
2008-10-02 06:37:30

Re: istoria termenului vlah...

Dupa unii istorici, "vlah" inseamna de origine romana(latina). Cica asa ar fi numit germanicii pe acei oameni care mai erau de origine romana. Dupa teorie lor, si valonii din Belgia ar veni tot de la acelasi sufix germanic. Si alte popoare la fel.
Pe de alta parte, citeam un titlu dintr-o carte despre Iujoslavia si ma rog, autorul clar pro-sarb, avea un titlu : "Sa-i ardem pe valahi!", referindu-se la sarbi.
Acum nu stiu de unde o veni termenul de vlah...dar dupa mine nu are deloc o rezonanta negativa.

MirceaS
2008-10-02 07:49:18

Re: istoria termenului vlah...

srelu
2008-10-02 07:57:49

Vlahi versus romani

De fapt care ar fi problema de a accepta dorinta sarbilor de a avea romanii si vlahii ca fiind entitati separate ? Daca le dau drepturi si unora si altora, nu cred ca ar fi nici un necaz.

Oricum noi nu vrem sa le luam nici un teritoriu, nu avem vreun interes special ca aceia pe care ei ii numesc vlahi sa fie numiti romani. Daca le respecta drepturile, n-au decat sa-i numeasca cum vor.
(Nostim ar fi ca noi sa declaram ca in Romania nu traiesc romani ci vlahi, sa ne suprapunem cu ce spun ei.)

Romania si Serbia au o indelungata prietenie istorica, ar fi pacat sa o distrugem fara a avea un motiv extrem de intemeiat.

Viorica Ianc
2008-10-02 08:20:15

numele de Vlaina


cunosc o batranica ce o cheama Alba-Iulia, cunoscutele ii mai spun Albitza. Din
Varshetz.
Tatal ei a fost in 1918 la Alba-Iulia !
Se trateaza de ani de zile la Baile Herculane. De cand pentru sarbi se cere viza
pentru RO, ea o obtine de la ambasada Romaniei de aici. A fost intrebata daca
stie romaneste !!!
Si totusi nu s-a suparat pe ala de la ghiseu !
Sunt tiganii vlahi si si ceilalti care vorbesc romaneste. Romanii din banatul
sarbesc se tin mai fuduli ! Si au si alt accent 1
Cei din sudul Dunarii dinspre Mehedinti le place Angelica Stoican.
Boian Alexandru pe drept are curaj !
Politicienii din Bucuresti - capitol deschis -
Ceeace au sarbii, croatii in Romania trebuie sa aiba si romanii in fosta YU.
Cati romani mai sunt in Zagreb ?

Igor
2008-10-02 09:12:53

Ce e mai nou la slavi?

Daca rusii au facut din romanii basarabeni moldoveni, atunci cu ce sunt mai prejos fratii lor slavi din balcani pentru ai preface pe romanii lor vlahi?

nicolaus
2008-10-02 09:35:18

CUM AR FI SA RECUNOASTEM KOSOVO?

cat de riscant ar fi sa facem aceasta manevra? cata vreme am ramas printre ultimii? sau macar sa le falfaim "traditionalilor prietenil" de la apus aceasta intentie pe sub nas?

chiar atat de impotenti suntem in fata acestei tari (tot mai) mici, aflata in afara Europei?

sau........ cine dracu ne reprezinta interesele??? jumatate din MAE afara pentru incompetenta, iar jumatate la puscarie pentru tradare!

Budapestanul
2008-10-02 10:19:34

Domnu Alwis

Da sarbi astia cate ore de televiziune le dau la timoceni:? Da liceu, Da autonomie?...........ehhh si eu sant deplasat desigur prin prisma celor spuse pentru dumneata............Da apropos sarbii din BAnat ce spun ei la modul general despre drepturile lor..............cine stie poate de accea reactioneaza (este doar o ipoteya neverificata) asa aiurea cu romanii din timoc. Ar fi interesant de verificat si porma de tras linia.

Ghita Bizonu'
2008-10-02 10:35:28

Pai cam asa .... noi ne autoflagelam din cauza "xenofobiei" si altii nice la nivelu nost

nu se ridica.
Ar cam trebui sa se mai "stranga" niste suruburi spre lamurire : nu cerem teritorii (se poate zice ca de la Negru Voda incoa am recunoscut Dunarea drept granita) insa cerem reciprocitate in tratamentul minoritatilor.
Si problema cu "vlahii" este una balcanica. Daca am face scandalul pe care il fac ungurii sau albanezii am da foc la Balcani. Ca si draCii de albanezi nu-s chiar imaculati.

Tzarul Putin
2008-10-02 11:24:37

Aligrudic versus Tadic

Milos Aligrudic este membru al Partidului Democrat din Serbia, partid condus de Kostunica, iar Tadic este presedintele Partidului Democrat. Deci Tadic nu este in acelasi partid cu Aligrudic, desi articolul sustine acest lucru. Articolul da de inteles ca omul lui Tadic (deci Tadic insusi) ar avea pozitiile din articol. Gresit!!!

aussie
2008-10-02 13:04:58

sus inima de dac!!!!

care are curajul sa faca pentru fratii lor de peste dunare ce au facut rusii pentru frati lor din georgia?

Budapestanul
2008-10-02 13:22:33

Cat despre Antiromanul Frunda Gyorgy

As dori ca pe viitor sa va abtineti de la comentari aiuristice. Omul respectiv in slujba cetatenilor romani si pentru etnia romana face pasii necesari. Chit ca este etnic ungur.Nu pune bete in roate. Putea f bine saf ie absent la sedinta sau sa isi scoata o medicala si sa se voteze aiurea de catre ceilalti colegi din echipa care nu au nici un interes. Dar unguru si-a facut meseria pentru care e platiti. A depus eforturile pentru cauza romaneasca. Poate ar fi bine de vazut si aceasta latura a *antiromanului* cum l-ati titulat de cateva ori.

Budapestanul
2008-10-02 13:24:23

@Aussie

nu cred ca are rost sa pui asa problema. Exista relati de cooperare intre cele doua tari. Serbi trebuie sa poarneasca pe acelas drum ca si ceilalti sa respecte minoritatiile. Nimeni nu ii vrea la groapa, dar tuturora le vine bine linistea.

filatelistu
2008-10-02 14:02:18

Vlahi=Moldoveni= Romani

Frati de ginta,

Nu va infierbantati de pomana, deoarece toata aceasta tevatura nu este nici antiromaneasca nici sovina. Este o problema pur sociala si economica deoareca de cind e lumea fiacare s-a orientat spre latura economica a vietii de zii cu zi. Ubi bene ubi patria spuneau romanii si aveau motive intemeiate. Si in ziua de azi multe grupuri minoritare etnic si ligvistic nu se manifesta prea accentuat deoarece convetiuesc cu majoritari care din punct de vedere social si economic au creat prosteritate generala. Pling cumva turcii din Germania pentru drepturi ligvistice si religioase? Fac scandal vietnamezii in Canada? Ii auziti pe africanii din Suedia cerindu-si ceva drepturi? Atita vreme cit sirbii aveau stabilitate economica si sociala romanii din Voivodina si Timoc erau multumiti cu situatia lor, dar o data cu deteriorarea situatiei generale din Serbia, incep si ei sa-si ceara o serie de drepturi naturale pentru a avea acces mai usor la unele avantaje economice si sociale. Atunci cind bunastarea economica si sociala a minoritatii va fi egala cu cea a nativilor din tara natala atunci toate problemele legate de cererea de drepturi pentru minoritari vor disparea iar minoritarii vor incerca sa-si pastreze atributele culturale, ligvistice si etnice doar ca patrimoniu. Este cazul galezilor si scotienilor din Regatul Unit, al magrebienilor din Franta, al polonezilor din Germania si Romania, al Finlandezilor din Suedia si exemplele pot continua. Doar dezvoltarea economica va reusi sa stinga aceste pseudo-conflicte etnice ale Balkanilor.

activistul
2008-10-02 16:05:39

Re: CUM AR FI SA RECUNOASTEM KOSOVO?

Asta este intrebarea cea mai buna a zilei! Daca nu este facut, macar cu asta trebuie "amenintat", in mod diplomatic bine-inteles.

La 2008-10-02 09:35:18, nicolaus a scris:

> cat de riscant ar fi sa facem aceasta manevra? cata vreme am ramas
> printre ultimii? sau macar sa le falfaim "traditionalilor prietenil"
> de la apus aceasta intentie pe sub nas?
>
> chiar atat de impotenti suntem in fata acestei tari (tot mai) mici,
> aflata in afara Europei?
>
> sau........ cine dracu ne reprezinta interesele??? jumatate din MAE
> afara pentru incompetenta, iar jumatate la puscarie pentru tradare!
>

muresanu
2008-10-02 17:14:42

muresanu

E ceva curios.
Un San Marinez a fost intrebat ce este?
San Marinez. Dar ce limba vorbestI? Italiana!

Arogantu'
2008-10-02 17:51:48

Re: Cat despre "Antiromanul" Frunda Gyorgy

Aici iti dau dreptate - Frunda nu se poate compara cu popa Tokes !

Felicitari, Frunda !

La 2008-10-02 13:22:33, Budapestanul a scris:

> As dori ca pe viitor sa va abtineti de la comentari aiuristice. Omul
> respectiv in slujba cetatenilor romani si pentru etnia romana face
> pasii necesari. Chit ca este etnic ungur.Nu pune bete in roate.
> Putea f bine saf ie absent la sedinta sau sa isi scoata o medicala si
> sa se voteze aiurea de catre ceilalti colegi din echipa care nu au
> nici un interes. Dar unguru si-a facut meseria pentru care e platiti.
> A depus eforturile pentru cauza romaneasca. Poate ar fi bine de vazut
> si aceasta latura a *antiromanului* cum l-ati titulat de cateva ori.
>

Arogantu'
2008-10-02 17:53:17

Re: sus inima de dac!!!! - Nu ajunge curajul - trebuie si NESIMTIREA RUSILOR !

Si, din pacate, nu ne permitem acest lux !

La 2008-10-02 13:04:58, aussie a scris:

> care are curajul sa faca pentru fratii lor de peste dunare ce au facut
> rusii pentru frati lor din georgia?
>

calator
2008-10-02 18:15:52

MirceaS
2008-10-02 20:08:04

Re: Vlahi=Moldoveni= Romani

CALUGARU
2008-10-02 20:33:42

Re: Ce semnificatie are termenul "vlah"?

La 2008-10-01 22:06:24, synd a scris:Este mai mult decat regretabil ca politicienii sarbi, dependenti acum mai mult ca oricand inainte de simpatia si sprijinul popoarelor invecinate, recurg la asemenea tertipuri ieftine, nedemne si resping o realitate istorica recunoscuta de marea majoritate a specialistilor europeni.

_________


Sa traiesti nene sund-ule. frumos raspuns, dar pacat ca nu va ajunge acolo unde trebuie. Pe sirbi trebuie sa-i intelegem, daca pot sa spun asa; sunt disperati si deaia recurg la astfel de mojicii. Dintre ceilelalte nationalitati, sirbii s-au purtat cel mai mizerabil cu timocenii nostri si continua sa se comporte si mai rau ca inainte. Pacat ca statul roman nu face mai mult pentru acei romani.

De ce nu mai veniti pe-aici, pe la discutii, domnule synd ? S-au inmultit derbedii ? :-)))))


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Spionii romani rup tacerea (3290 afisari)
 Serbia inventeaza poporul "vlah" (1940 afisari)
  Ipocrizia conduce Romania (1843 afisari)
 Top modele cu par pe fata (1776 afisari)
 Taiko-naucul Geoana si ipocritul Tariceanu (1188 afisari)
 Catherine Zeta-Jones, victima unei erori grosolane de machiaj! (2498 afisari)
 Mercenari moldoveni in armata Rusiei (2122 afisari)
 Ungurii au inceput sa urasca si grupuri etnice inexistente: pirezii (2023 afisari)
 Femeile din Arabia Saudita, obligate sa isi arate doar un singur ochi de sub val (1716 afisari)
 Sutiene pentru un fund apetisant! (1638 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00700 sec.