Ziua Logo
  Nr. 4292 de joi, 24 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Opinii

2008-07-24

Comentarii: 7, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

neamtu tiganu
2008-07-23 23:46:52

schimbarea de generatie.

Vorba nemteasca: "Maturile noi curata mai bine, da maturile vechi cunosc si colturile".

La un concern german a fost o schimbare brusca de generatie, in posturi extrem de importante au fost promovati un nr. de tineri sub 40 de ani. Baieti scoliti la cele mai mari universitati din lume, cu o carisma de actor de Holywood, am avut ocazia sa-i ascult pe unii, erau fascinanti, bubuiau de inteligenta, era un show sa-i vezi. Mi-am zis uite d-le o decizie corecta, uite d-le viitoru e in miini bune.

Au trecut doi-trei ani. Rezultatele economice ale concernului mergeau in jos. S-au lansat programe peste programe, care de care mai mobilizatoare, totu mergea in jos. Nu-mi puteam explica de ce. Chiar de ce?

Doamnelor si Domnilor,
Un post de raspundere, de conducere necesita o anumita maturitate, e ca la vin numai un vin vechi isi dezvolta aromele.

Concluzie, nu va faceti iluzii si sperante in coborirea din cer a unei generatii noi si capabile de politicieni, cu exceptia domnisoarei Elena Basescu nu cred ca-i posibil.

Vasco da Gama
2008-07-24 00:04:19

Re: schimbarea de generatie.

Nu stiu daca sta in picioare comparatia. Diferenta este ca in conditiile unei minime onestitati interesele managementului si ale companiei sunt similar orientate catre succesul si bunastarea companiei de care sunt legate si succesul si bunastarea managerului. In cazul unui politician, interesul national si cel pecuniar la politicanului sunt de regula diametral opuse. Ca exemplu, spaga cea mai mare intr-o achizitie publica e oferita de ofertantul cu cele mai dezavantajoase conditii.


La 2008-07-23 23:46:52, neamtu tiganu a scris:

> Vorba nemteasca: "Maturile noi curata mai bine, da maturile vechi
> cunosc si colturile".
>
> La un concern german a fost o schimbare brusca de generatie, in
> posturi extrem de importante au fost promovati un nr. de tineri sub 40
> de ani. Baieti scoliti la cele mai mari universitati din lume, cu o
> carisma de actor de Holywood, am avut ocazia sa-i ascult pe unii, erau
> fascinanti, bubuiau de inteligenta, era un show sa-i vezi. Mi-am zis
> uite d-le o decizie corecta, uite d-le viitoru e in miini bune.
>
> Au trecut doi-trei ani. Rezultatele economice ale concernului mergeau
> in jos. S-au lansat programe peste programe, care de care mai
> mobilizatoare, totu mergea in jos. Nu-mi puteam explica de ce. Chiar
> de ce?
>
> Doamnelor si Domnilor,
> Un post de raspundere, de conducere necesita o anumita maturitate, e
> ca la vin numai un vin vechi isi dezvolta aromele.
>
> Concluzie, nu va faceti iluzii si sperante in coborirea din cer a unei
> generatii noi si capabile de politicieni, cu exceptia domnisoarei
> Elena Basescu nu cred ca-i posibil.
>
>

neamtu tiganu
2008-07-24 00:14:18

N-ai inteles ce am vrut sa spun

La 2008-07-24 00:04:19, Vasco da Gama a scris:

Diferenta este ca in
> conditiile unei minime onestitati interesele managementului si ale
> companiei sunt similar orientate catre succesul si bunastarea
> companiei de care sunt legate si succesul si bunastarea managerului.
> In cazul unui politician, interesul national si cel pecuniar la
> politicanului sunt de regula diametral opuse.
--------------------------
Ideea era ca in mod ideal chiar daca si tinaru politician si tinaru manager sunt bine intentionati totusi, cu exceptiile de rigoare, nu au putinta, rafinamentu necesar postului, comparind cu unu cu experienta.

M_D_L
2008-07-24 12:58:19

Problema nu consta in persoanele care sunt la conducere, ci in structura societatii

Dupa "revolutie" s-a dat startul la privatizare, adica la impartirea in clase sociale, in bogati si saraci.
Directorii de intreprinderi, politicienii, securistii, bisnitarii invatati sa castige bani din invarteli ilegale, etc, s-au pus pe treaba si au inceput sa-si ia fiecare o felie din tort, adica din bunurile comune create in perioada comunista, terenuri si case, tot ce avea valoare si se putea fura. Americanii si vest-europenii erau interesati sa se distruga in primul rand industria, pentru ca fara industrie Romania putea fi ingenunchiata mai usor. De asta i-au sustinut pe unii la putere (finantare si propaganda), dar le-au impus sa dezmembreze industria. Era extrem de important ca mijoacele de productie sa nu ajunga pe mana intreprinzatorilor particulari, pentru ca sa nu reinceapa productia de bunuri materiale, de data asta cu proprietari "cuantificati" (bine definiti, nu ca la stat unde toti eram stapani, dar nu aveam nimic), care tin si cu dintii de averea lor.
De exemplu la o intreprindere din Craiova, unde se fabrica aparatura electronica pentru CFR, au fost reangajati pentru cateva luni cativa fosti salariati (din cei care ciripeau la "secu" si care stiau sa-si tina gura), care au fosti pusi sa distruga aparatele de laborator (spargeau cu ciocanul osciloscoapele, generatoare de semnal, surse de alimentare, multimetre, etc), desi le-ar fi putut da la facultati, la licee sau chiar ar fi putut sa le vanda la licitatie firmelor particulare. Am auzit ca aveau si doua depozite pline cu componente electronice din import, care probabil au fost distruse. A fost ordin sa rada tot si sa ne lase cu fundul gol.
De asta ii dau americanii inainte cu anticoruptia, ca sa nu puna botul smecherii de la noi la marile proprietati de stat, mai ales la cele productive. Si legislatia data dupa '90 a fost defavorabila inceperii de afaceri in domeniul productiei. Aproape toti privatizatii s-au ocupat cu bisnita legalizata (comertul) si de asta a decazut si invatamantul superior. Daca nu este productie, nu este nevoie nici de ingineri bine pregatiti si i-au lasat pe profesori sa-si bata joc si sa-i treaca pa studenti cu plicul cu bani si pe cadouri.

Daca ii inlocuiesc de la conducere pe cei care au acumulat capital, cu altii mai tineri si dornici sa se imbogateasca la randul lor intr-un timp cat mai scurt, nu se rezolva nimic. Cel mult le vor crea probleme celor deja imbogatiti si le vor intarzia anumite proiecte (pentru ca asa vor americanii), dar in acelasi timp vor infiinta o mafie paralela, care va urmari aceleasi obiective ca si cea existenta acum (bani si putere).
Stabilizarea societatii implica consolidarea capitalului intern (prin orice mijloace) si crearea de intreprinderi care sa genereze locuri de munca mai bine platite.
Numai o clasa bogata, care sa detina mari intreprinderi industriale, mari ferme agricole, etc, ar putea apara interesele Romaniei (indirect, aparandu-si interesele proprii). Daca sunt adusi la putere unii cu burta goala, usor de corupt de catre puterile straine, tranzitia se va prelungi un timp nedefinit si nu avem nimic de casigat.

peromaneste
2008-07-24 17:06:05

M_D_L, sunt absolut de acord, insa nu mi-e clar cum generezi structura...

Sa inteleg ca astepti ca structura sa creasa organic odata cu ridicarea interesului/constiintei actualei elite romanesti?

Ma tem ca ideea de mai sus e necesara, dar nu suficienta. Mai trebuie ca cel putin unii din elite sa plateasca (penal si/sau cu pozitia politica) pentru a genera acel sistem. In felul asta se transmite pana "jos" ideea de lege, care mai departe asigura functionarea sistemului.

Daca accepti ceea ce am spus, intrebarea devine: Pe cine crezi mai potrivit sa-i inlocuiasca pe cei "plecati", pe unul tanar sau pe unul batran?

neamtu tiganu a dat un raspuns foarte bun la o astfel de intrebare, insa ma intreb cat de mult se poate aplica exemplul sau la situatia noastra.

M_D_L
2008-07-24 18:30:02

Re: Dl. peromaneste

Am vrut sa spun ca lucrurile se vor aseza numai dupa ce se va consolida capitalul autohton si vor aparea firme romanesti care sa dezvolte si productia de bunuri industriale. Nu ma refer numai la industria usoara, permisa in colonii, ci si la industria grea si cea bazata pe tehnologie inalta.
Deocamdata capitalul se dezvolta prin misculatii, invarteli cu statul, tradare, coruptie, pe langa banala specula legalizata (comertul practicat cu insistenta de evrei), care se pare ca este foarte profitabila.
Americanii vor sa incetineasca acest proces, pentru ca este usor de dedus ca intarirea controlului romanesc asupra economiei, echivaleaza cu scaderea puterii americanilor la noi in tara. Au casunat cu anticoruptia pe coruptii nostri, ca sa-i sperie si sa-i puna cu botul pe labe. Eventualii "administratori la mosie", mai tineri, pe care vor sa-i puna americanii ca sa rupa legaturile dintre mafiotii cei batrani si sa-i lase fara protectie "de sus", nu ar actiona in interesul "clasei muncitoare", pentru ca nu asta ar fi mandatul lor. Probabil ca s-ar forma o mafie a lor, care s-ar bate cap in cap cu "independentii nationalisti". Asa trebuie sa privim lupta anticoruptie si toata gargara care se face pe tema asta.

peromaneste
2008-07-24 18:53:30

Re: M_D_L

Multumesc pentru detalii.

Iata insa ca se naste un set nou de intrebari: Ce interes au avut americanii/vestul sa-i scoata din rahat pe cehi, unguri, polonezi, sloveni etc.?

De asemenea, cumvs raspunsul dvs. pare sa indice ca rezolvarea ar veni mai degraba de la "falitzii" nostri odata ajunshi?

Cu riscul de a lua-o pe balarii, adaug: Da, raportului european i se poate imputa lipsa acuzelor la adresa actualilor, insa ce l-a impiedicat pe Nastease s-o faca la timpul lui? Nastase a furat si pentru el si pentru alti lideri vestici, insa n-a dat nici un exemplu in care a aplicat LEGEA.

Hai sa mai spunem si asta, banii acumulati de elita romaneasca sunt gainareli. Retehnologizarea si recapitalizarea de care vorbiti se pot intampla numai cu CAPITAL. Printre altee, CAPITALUL are prostul obicei de a cere respectarea legii de jos in sus...

Pentru a schimba putin planele de analiza, uitati-va la cum se intampla cu capitalul in Rusia si China. Rusii au bani din petrol si cred ca nu mai e nevoie de nimic din afara. Chinezii sunt mult mai precauti si joaca tot timpul "una pe fata una pe dos".

Din motive legate de practica forumului, putem continua la peromaneste.com


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cum il vedeau gardienii pe Ramaru (6262 afisari)
 Betancourt si-a parasit sotul (2616 afisari)
 Amenintarea Camatarilor (2316 afisari)
 PRM - ori la bal, ori la spital (2028 afisari)
 Pe limba lui Voronin (1255 afisari)
 Dezvaluiri socante: Violata zilnic de soldati, in timpul regimului lui Radovan Karadzic  (3373 afisari)
 Condamnati la inchisoare pentru ca au facut sex si un film porno langa un monument (3227 afisari)
 Erou la 12 ani: A scapat o fetita de sapte ani din mainile violatorului (2289 afisari)
 Scandalul ICR merge mai departe: cazul Antohi-Hoisie ii face pe sefii Institutului sa se contrazica privind informatorii Securitatii (1931 afisari)
 Amanta secreta a macelarului din Bosnia, Radovan Karadzic (1815 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00637 sec.