Ziua Logo
  Nr. 4258 de sambata, 14 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Dosare ultrasecrete

2008-06-14

Comentarii: 64, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Anca2008
2008-06-13 22:59:51

Bravo celor ce spun adevarul, bravo Ziua

Ma bucur enorm sa vad ca nu toata lumea are interesul sa ingroape adevarul. In curind a spune adevarul va redeveni un act de curaj si martiriu.
Ceea ce nu inteleg eu din povestea greco-catolicilor este de ce dupa incetarea presiunilor, deci cind au avut din nou sansa sa se intoarca la ortodoxie, nu numai ca n-au facut-o dar s-au transformat in cei mai mari dusmani ai ei.

Dan Iasi
2008-06-13 23:50:33

Re: Bravo celor ce spun adevarul, bravo Ziua


asta-i intrebarea?


La 2008-06-13 22:59:51, Anca2008 a scris:

> Ma bucur enorm sa vad ca nu toata lumea are interesul sa ingroape
> adevarul. In curind a spune adevarul va redeveni un act de curaj si
> martiriu.
> Ceea ce nu inteleg eu din povestea greco-catolicilor este de ce dupa
> incetarea presiunilor, deci cind au avut din nou sansa sa se intoarca
> la ortodoxie, nu numai ca n-au facut-o dar s-au transformat in cei mai
> mari dusmani ai ei.
>

and
2008-06-13 23:57:23

Re: Bravo celor ce spun adevarul, bravo Ziua

La 2008-06-13 22:59:51, Anca2008 a scris:

> Ma bucur enorm sa vad ca nu toata lumea are interesul sa ingroape
> adevarul. In curind a spune adevarul va redeveni un act de curaj si
> martiriu.
> Ceea ce nu inteleg eu din povestea greco-catolicilor este de ce dupa
> incetarea presiunilor, deci cind au avut din nou sansa sa se intoarca
> la ortodoxie, nu numai ca n-au facut-o dar s-au transformat in cei mai
> mari dusmani ai ei.
>

ar trebui sa citesi ce spun istoricii, vei vedea un punct de vedere obiectiv, neutru, nu al preotilor ortodocsi care vor sa ingroape ce au facut cu BGC in 1948.

Anca2008
2008-06-14 00:00:48

Re: Bravo celor ce spun adevarul, bravo Ziua

ar trebui sa citesi ce spun istoricii, vei vedea un punct de vedere obiectiv, neutru, nu al preotilor ortodocsi care vor sa ingroape ce au facut cu BGC in 1948.

Care istorici, greco-catolici?

Eufrosin
2008-06-14 01:36:32

Uniatia straina de Neam si tara

Uniatia a fost o incercare semi-reusita a imperiului austro-ungar de a converti Romanii binecredinciosi, la un Roman-Catoicism, pastrand un oarece specific Ortodox, pentru a fi mai palatabil taranului Roman.
O simpla vizita intr-o biserica g-c de astazi, va spune tot:
Nu mai este biserica catolica de rit bizantin pe care am vazut-o in anii '90, ci are imaginea, ritualul si gustul unei biserici romano-catolice sadea!
Am asistat recent la o inmormantare a unei credincioase romano-catolice:
Bietul preot, maghiar fiind, cand a cantat "Ave Regina", pronunta "Ave Reghina", sa ma ierte Dumnezeu, dar n-am putut sa nu pufnesc in ras!

Ion Caramache
2008-06-14 05:32:38

Cu banci, sau fara banci?

demetrius
2008-06-14 07:34:52

A inceput campania anti-catolica ?

Biserica greco-catolica a facut mai mult decat BOR pentru acest neam romanesc. Daca ar fi fost dupa BOR, azi am fi provincie ruseasca...Cat la suta din Moldova si Tara Romaneasca era proprietatea manastirilor grecesti ? In ce limba se faceau slujbele la mitropolie la Iasi ? Ce limba invata Ion Creanga din Ceaslov ? Daca nu era BRU nu era nici unirea din 1918, caci BOR din Transilvania (nu era interzisa, nu-i asa ?) i-a tradat pe romani. De aceea si mitropolitul ortodox roman, cand a vazut decizia de unire a Transilvaniei cu Romania, s-a sinucis, ca sa nu dea socoteala (asta si vis-a-vis de prapastia dintre preoti si credinciosi...). Dincolo, in Regat, daca nu era Cuza, sa confiste averile manastiresti, cu cine ne-am mai fi unit in 1918 ? Ca de la el incoace se mai dona un sfert din tara..... Comunisti si securisti....care au o istorie a lor, paralela cu adevarata istorie...halal Ziua...Pare mai degraba Amurg....poate chiar Noaptea

demetrius
2008-06-14 08:31:02

Re: Uniatia straina de Neam si tara

La 2008-06-14 01:36:32, Eufrosin a scris:

> Uniatia a fost o incercare semi-reusita a imperiului
> austro-ungar de a converti Romanii binecredinciosi, la un
> Roman-Catoicism, pastrand un oarece specific Ortodox, pentru a fi mai
> palatabil taranului Roman.
> O simpla vizita intr-o biserica g-c de astazi, va spune tot:
> Nu mai este biserica catolica de rit bizantin pe care am vazut-o in
> anii '90, ci are imaginea, ritualul si gustul unei biserici
> romano-catolice sadea!
> Am asistat recent la o inmormantare a unei credincioase
> romano-catolice:
> Bietul preot, maghiar fiind, cand a cantat "Ave Regina", pronunta "Ave
> Reghina", sa ma ierte Dumnezeu, dar n-am putut sa nu pufnesc in ras!
>
Asta inseamna sa mergi la esenta lucrurilor. N-ai retinut nimic din ritual, din atmosfera, doar o asa zisa greseala de limba....Bine ca-ti place la o inmormantare ortodoxa....

demetrius
2008-06-14 08:38:47

N-ar fi trebuit sa scrie

si despre ratacirea mitropolitului ortodox din Ardeal, Vasile Mangra, care i-a tradat pe romani ardeleni, inclusiv pe cei ortodocsi, impreuna cu episcopii sai sufragani, despre ratacirea atator ierarhi ortodocsi care au colaborat cu securitatea, inclusiv Anania, facatorul de sfinti. Ei sunt mai aproape de noi. Comunistii stiau foarte bine cum va arata viitorul indepartat...erat tot numai de aur... doar ca prezentul era vai si-amar, la pamant. Ortodocsii stiu foarte bine cum a fost trecutul indepartat...doar ce-i mai aproape de noi nu stiu.

demetrius
2008-06-14 08:42:48

Re: Bravo celor ce spun adevarul, bravo Ziua

La 2008-06-13 23:50:33, Dan Iasi a scris:

>
> asta-i intrebarea?
>
>
> La 2008-06-13 22:59:51, Anca2008 a scris:
>
> > Ma bucur enorm sa vad ca nu toata lumea are interesul sa ingroape
> > adevarul. In curind a spune adevarul va redeveni un act de curaj si
> > martiriu.
> > Ceea ce nu inteleg eu din povestea greco-catolicilor este de ce dupa
> > incetarea presiunilor, deci cind au avut din nou sansa sa se intoarca
> > la ortodoxie, nu numai ca n-au facut-o dar s-au transformat in cei mai
> > mari dusmani ai ei.
> >
>
>
E foarte simplu daca vrei intr-adevar sa intelegi....Unirea s-a facut constient si de buna voie...Nici tu forta, nici tu pacaleala. De aia n-au mai revenit la ortodoxie.... ca doar slava Domnului, era mai multa libertate pentru ortodocsi atunci decat a fost dupa 1948 pentru greco-catolici....

demetrius
2008-06-14 08:59:28

Biserica ortodoxa ?

Titulatura e o aberatie, o institutie n-are cun sa fie..ortodoxa, ea este sau nu este. Ortodoxa e credinta...Biserica e catolica (cuvant grecesc dar care se aplica numai Bisericii).

moroianu
2008-06-14 09:50:55

Articol demn de manualul lui Roller


Inca putin si o sa ne simtim din nou ca in vremurile bune ale lui Rautu si Chisinevschi. Cel mai ciudat mi se pare ca s-a gasit pana si un preot care sa apara drept coautor al acestor murdare bazaconii .

pimenus
2008-06-14 10:36:58

pt. domnul Demetrius

ca unul care am fost cativa ani in biserina unita iti spun ca NU ai dreptate. e foarte firesc si normal sa-ti aperi credinta...dar nu ti-o apara atacand ortodoxia!
nu este bine. fiecare are libertatea de a alege...tu ai ales eu am ales.... dar sa stii ca am mare pretuire la preotul greco-catolic care mi-a fost un exemplu cand am devenit crestin dupa multi ani de rataciri orientale... am ramas prieteni....dar cand am descoperit ortodoxia nu am avut nici o urma de inoiala ca in ea este adevarul. facand o retrospectiva in anii cand am fost in biserica unita nu pot decat sa constat cu amaraciune ca se face un prozelitism ascuns (si asta nu e bine)....iar in legatura cu istoria sunt documente scrise de istorici ocidentali care spun adevarul..(e drept un adevar cam deranjat pt. uniti), iar acest "dialog " dintre uniti si ortodocsi cu sigurantza nu va duce la nimic bun. in jurul anului 1700 s-a scos sabia...deci nu va mai plangeti la ce ati patimit in 1948!!!....oricum nu ati fost singurii.
...iar cand o sa aveti preoti cu viatza sfanta precum pr. Galeriu, Pr. Cleopa, pr. Arsenie Boca, Pr. Genedict Gius, pr. Calciu si multi multi altii atunci o sa mai vorbim.....

Ion Caramache
2008-06-14 17:45:13

O mica povestioara

In leatul 1948 al Erei noastre de aur monolit de ortodoxa, Patriarhul din Kremlin, si fost student la Seminarul ortodox din Tbilisi, a realizat ca orice fisura in unitatea de monolit a credintei ortodoxe este foarte periculoasa si atenteaza la sfintele sale puteri dictatoriale pamintesti. De aceea si-a pus trepadusii ortodocsi mioritici sa duca o campanie de calomnii impotriva fostului ortodox care a gasit de cuvinta sa devina putin mai ecumenic ca sa mai poata respira de duhoarea cizmelor de iuft pe care Patriarhul din Kremlin le purta sub sutana peste itzarii tunicii. Si astfel, la Sfantul Sinod sobornicesc tinut in Polonia catolica ocupata de eliberatorii ortodocsi si pravoslavnici, Mitropolitul de Grivita rosie a dat citire gramatei de afurisenie si raspopire a ereticului Mitropolit de Orasul Alb si cheiurile din Pola. Nu trebuie sa uitam a mentiona Corul Mitropoliei de Grivita rosie si pictorii de icoane ale aceleeasi mitropolii care, intr-o unitate popolara rumaneasca si conlocuitoare, contra cost, odajdii si staretii, s-au apucat sa-l cinte si zugraveasca pe afurisit ca calaul vindut imperialistilor protestanti si papistasi.
Dar iata ca Patriarhul din Kremlin dadu ortul popii, si un nou Patriarh fu asezat in jiltul Kremlinului adeverind universalitatea Urbi et orbi a perceptului sfant
" Poate moare sultanul, poate moare magarul " trimbitat de un intelept necredincios si mincator de ghiauri ortodocsi. Se facu ca noul Patriarh impreuna cu o gramada de sfinti ierarhi membri ai Comitetului executiv de executie al biroului politic al Patriarhiei din Kremlin s-a deplasat la Kalemegdanul Canossei de pe Danubius si se pupara ortodox cu fostul magar afurisit de Patriarhul sultan decedat.
Si minune se intimpla : Mitropolitul de Grivita rosie se duse si se pupa si el in mod separat si particoler, la Cazane, cu cel pe care il afurisise si-l facuse troaca imperialist papista nazista. Evident si Corurile reunite de guristi si zugravi magareste atirnati de zidurile Mitropoliei de Grivita rosie schimbara cintecele si colorilii si-l gurira cu melodii de slava si voie buna, si-l vopsira roz bombon pe recent ereticul iertat de pacate si reprimit la sanul tatucilor pravoslanici din Kremelin.
Si mai trecura ani,i si magarii trimisera pe lumea cealalta pe urmatorul cel mai iubit Mitropolit de umila oringine sanatoasa si pingeleasca, si Mitropolitul vicar telegrafist se ridica la cer datorita lucraturii sfinte a minuitorilor cutitului macelaresc declarati inocenti nevinovati de soborul felceresc in frunte cu preasfantul tamaduitorist Matache Cosma Damian Operescu, stralucitorul soare dependent catindat la jiltul de oberpirgar sef al urbei de resedinta a Mitropoliei de Grivita rosie.
Se mai facu ca credinciosii telegrafistului si inaltului ierarh Mitropolit felecan spargator de mitropolie, prin gura de aur a unui turnatorist si influentati evident de prezentii pravoslavnici Partyarhi de Kremlin si Stambul, se ridicara intr-un glas si intr-o simtire si incepura sa bata din nou toba si sa agite bidineaua, de data aceasta impotriva vindutului intereselor papistase si imperialicesti de la Soare Apune. Nu stiu cum se va termina spectacolul de muzica, cantece si boiangerie intitulat Cantarea Patriarhului organizat de obstea soborniceasca pravoslavnica si patrihoata, dar de un lucru sunt sigur : magarii sunt nemuritori, dar ramin etern magari.


HERUT
2008-06-14 17:51:29

Are cineva ...

... pe undeva, articolul :

"Credinta ne-a fost pavaza si prin credinta vom fi salvati"

Al lui Nicolae Manolescu, scris de acesta in anul 2001 ?

Multumesc anticipat !

Ion Caramache
2008-06-14 17:56:22

Re: Articol demn de manualul lui Roller

La 2008-06-14 09:50:55, moroianu a scris:

>
> Inca putin si o sa ne simtim din nou ca in vremurile bune ale
> lui Rautu si Chisinevschi. Cel mai ciudat mi se pare ca s-a gasit pana
> si un preot care sa apara drept coautor al acestor murdare bazaconii .
>
S-avem pardon!
Acum ie iepoca de aur a botezatilor Dan Compresorescu, Leontinul Ardealului din Feleac, Victoreschi, Damianescu, toata dascalimea si popimea mizgalitoare seccolara si milenara.
Garda moare, dar nu se preda!

Ion Caramache
2008-06-14 18:05:47

Re: Are cineva ...

La 2008-06-14 17:51:29, HERUT a scris:

> ... pe undeva, articolul :
>
> "Credinta ne-a fost pavaza si prin credinta vom fi salvati"
>
> Al lui Nicolae Manolescu, scris de acesta in anul 2001 ?
>
> Multumesc anticipat !
>
Cu parere de rau te anunt ca nu il am pe autor aranjat in raft. Totusi iti pot recomanda operele aceluiasi autor descoperitor al omului cu o ...mare, coautoreala la Raportul Tismaneanu, cronicile sale fotbalistice si sportive, mesajul sau de adio, etc, etc.
Pentru putin.

Atamild
2008-06-14 18:28:12

Re: Are cineva ... Si ,ce sa, aiba?

La 2008-06-14 17:51:29, HERUT a scris:

> ... pe undeva, articolul :
>
> "Credinta ne-a fost pavaza si prin credinta vom fi salvati"
>
> Al lui Nicolae Manolescu, scris de acesta in anul 2001 ?
>
> Multumesc anticipat !
>
Ma gandem cat de bine seamna o voce din california cu vocea adei milea, ma gandeam mereu, insa am uitat, ca intr-o zi, vei fi salvat :)..
Matilda

Anca2008
2008-06-14 18:47:01

Re: O mica povestioara

La 2008-06-14 17:45:13, Ion Caramache a scris:

De ce incurcati borcanele?

Toate acuzatiile indreptate impotriva ortodoxiei se bazeaza pe actiuni ale unor clerici sau ale unor mireni in diverse momente istorice. Nu in aceasta sta ortodoxia! Fiecare religie are tradatorii ei, dar asta da nimanui dreptul sa atace invatatura, care e predata de Insusi Domnul.
Cind noi ortodocsii ii acuzam pe catolici sau greco-catolici insa, ii atacam la doctrina, pentru ca aceasta este ESENTA oricarei religii.
Deci, pe scurt: si catolicii si greco-catolicii au stilcit intelesul Sf. Scripturi in aceea ca: Sf. Duh NU pogoara de la Fiul ci numai de la Tatal, Sf. Maica a Domnului este conceputa ca orice muritor (numai a-ti imagina notiunea de Imaculata conceptiune este blasfemie pentru ca ii fura Maicii Domnului din meritele si sfintenia la care a ajuns prin efort si vointa proprie cu ajutor de sus) iar papa nu este infailibil iar dovada sta o istorie insingerata, ca sa nu enumeram decit hible cele mai grave.
La asta sa raspunda domnii greco-catolici si nu ce a facut popa Ionescu sau episcopul Popescu cind s-a imbatat, ok?

and
2008-06-14 19:22:59

Re: Bravo celor ce spun adevarul, bravo Ziua

La 2008-06-14 00:00:48, Anca2008 a scris:

> ar trebui sa citesi ce spun istoricii, vei vedea un punct de vedere
> obiectiv, neutru, nu al preotilor ortodocsi care vor sa ingroape ce au
> facut cu BGC in 1948.
>
> Care istorici, greco-catolici?

nu are importanta credinta, singurul lucru important este sa fie editata de o editura laica (gen Curtea Veche, All), autorul sa aiba studii de istorie si nu de teologie. asa vei afla adevarul.

Budapestanul
2008-06-14 20:52:32

Iara un subiect de sfarsit de saptamana

Cand trebuie sa isi dea multi cu parerea dar chintesenta sa fie aceiasi" Cat de descurcareti au fost Romanii in fata Apusului ne- civilizator" si cat de frumos se randuiesc acum lucrurile iar greselile trecutului cum trebuie " explicate" pe intelesul tuturor...........Parca ma simt la armata anul 1986 cu lectiile despre " Dialectica si strategia Romaniei in raport cu tarile imperialiaste"...........------------Domnule Liviu 200j sari repede ca deschid un nou thread ---okey:)

fagarasanul
2008-06-14 21:44:46

Comentarii aiurea


Foarte interesanta colectia de comentatori de aici. Majoritatea pro-greco-ortodocsi. Este de inteles: subiectul ii priveste. Ce e mai greu de inteles este de ce prefera sa minta sau sa comenteze pe langa subiect. De fapt nici asta nu este greu de inteles: uniatii nu prea au argumente.

Chestiunea este simpla: austriecii si cozile de topor care s-au vandut pentru o scutire de impozite s-au chinuit 100 de ani ca sa aiba si ei cat de cat o biserica. Minciuna preotilor tradatori (care nu si-au informat credinciosii de trecere la uniatism) este trecuta cu privirea fluierand.

Ideea principala a comentatorilor anteriori e simpla: ortodocsii sunt niste jivine hidoase, scoase la lumina de catolici (mai cu armata, mai cu tunul, mai cu bataia, mai cu tortura, mai cu executia – ma rog, cu ce aveau si catolicii mai la indemana). Ce nu vor sa priceapa catolicii in ruptul capului: unirea bisericilor nu se face cum vor ei. Pentru o unire sincera e nevoie de doi parteneri. Nu se poate sa vina catolicii chiraind si noi sa ne plecam in fata lor.

Iar ce se intampla zilele acestea constituie o reluare a anului 1700: catolicii si-au gasit cateva cozi de topor si incearca sa-si promoveze agenda. E o vorba romaneasca mai veche: decat cu prostul la castig, mai bine cu desteptul la pierdere. Corneanu nu pare a fi tocmai o carte castigatoare cu trecutul lui de turnator.

Inca o chestie specifica greco-catolicilor: chiraie din rarunchi despre cum au fost persecutati in 1948. Asa este, au fost persecutati si au suferit si sunt indreptatiti sa fie despagubiti, sa-si primeasca bisericile inapoi. Insa este ciudat faptul ca nu le prea vin credinciosi in biserici. In sfarsit, daca ei vor biserici, sa le aiba. Insa nici un greco-catolic nu si-a cerut iertare pentru cei 100 de ani in care au chinuit romanii ortodocsi. Si nici tradarile in serie ale episcopilor lor incepand de la Atanasie Anghel pana la Lemeni.

Biserica ortodoxa este acuzata de colaborare cu comunistii. EU cred ca ce au facut ierarhii ortodocsi a fost bine. Si-au mentinut biserica in fata amenintarii sovietice, asa cum au stiut ei mai bine. Cazurile in care un preot aturnat si un alt om a avut de suferit trebuie judecate de tribunal, iar preotul turnator sa-si primeasca pedeapsa. Insa ma asteptam ca macar unul dintre comentatorii pro-catolici sa ne spuna niste povesti despre cum a colaborat biserica catolica cu nazistii. Benevol si fara sa fie siliti. Cum papa a stiut despre lagarele de exterminare si a tacut.

Si la sfarsit un mic secret al lui Pollichinelle: biserica greco-catolica din Romania nu mai exista. A fost subordonata Episcopiei Romano-Catolice de la Bucuresti – adio autonomie si specific.
Ion Caramache
2008-06-14 22:07:25

Re: O mica povestioara

La 2008-06-14 18:47:01, Anca2008 a scris:

> La 2008-06-14 17:45:13, Ion Caramache a scris:
>
> De ce incurcati borcanele?
>
> Toate acuzatiile indreptate impotriva ortodoxiei se bazeaza pe actiuni
> ale unor clerici sau ale unor mireni in diverse momente istorice. Nu
> in aceasta sta ortodoxia! Fiecare religie are tradatorii ei, dar asta
> da nimanui dreptul sa atace invatatura, care e predata de Insusi
> Domnul.
> Cind noi ortodocsii ii acuzam pe catolici sau greco-catolici insa, ii
> atacam la doctrina, pentru ca aceasta este ESENTA oricarei religii.
> Deci, pe scurt: si catolicii si greco-catolicii au stilcit intelesul
> Sf. Scripturi in aceea ca: Sf. Duh NU pogoara de la Fiul ci numai de
> la Tatal, Sf. Maica a Domnului este conceputa ca orice muritor (numai
> a-ti imagina notiunea de Imaculata conceptiune este blasfemie pentru
> ca ii fura Maicii Domnului din meritele si sfintenia la care a ajuns
> prin efort si vointa proprie cu ajutor de sus) iar papa nu este
> infailibil iar dovada sta o istorie insingerata, ca sa nu enumeram
> decit hible cele mai grave.
> La asta sa raspunda domnii greco-catolici si nu ce a facut popa
> Ionescu sau episcopul Popescu cind s-a imbatat, ok?
>
Nu sunt greco-catolic, dar cind citesc ineptia unei bune ortodoxe adepta a dreptei credinte pe care a preluat-o direct de la Cel de Sus cum ca dupa catolici si greco-catolici <<< Sf. Maica a Domnului este conceputa ca orice muritor (numai a-ti imagina notiunea de Imaculata conceptiune este blasfemie pentru ca ii fura Maicii Domnului din meritele si sfintenia la care a ajuns prin efort si vointa proprie cu ajutor de sus >>> nu pot decit sa ma crucesc si sa imi zic ca mai bine sunt frate cu fratii mei de singe romanii greco-catolici .
Cucoana, ia zi matale cum a fost conceputa Sfanta Maica a Domnului? Este evident faptul ca aceea care incurca rau de tot borcanele esti matale, dreapta credincioasa ortodoxa, care habar nu are de faptul ca toata diferenta intre catolici si ortodocsi consta in felul in care crede fiecare cum a fost conceput Iisus si NU Maica Domnului !!!!!
Ui-te ca ti-am explicat acele "hible cele mai grave" din dreapta dumitale ortodoxie, "hible" de care isi da seama pina si un cpoiil de scoala primara.
Abia astept sa citesc opinia lectorului preot Mizgan despre blasfemia dreptcredincioasei ortodoxe care comite erezia privitoare la conceptia Maicii Domnului.

Anca2008
2008-06-14 22:41:27

Re: O mica povestioara

La 2008-06-14 17:45:13, Ion Caramache a scris:
iferenta intre catolici si ortodocsi consta in felul in care crede fiecare cum a fost conceput Iisus si NU Maica Domnului !!!!!

Nea Caramache, 'neata nici cit greco-catolicii nu stii...
daca ai dubii cum a fost conceput Iisus du-te la scientologi ca ala-i nivelul matale.

Mos Grigore
2008-06-14 22:58:03

Auzi Pasarica, ia mai spune-ne matale cum e cu Islamo Fashcismul facut in Laborator

da-ne o proba de cunoshtintze.....................................

Si daca potzi spune-ne cum e cu invazia islamica in EU!


La 2008-06-14 22:41:27, Anca2008 a scris:

> La 2008-06-14 17:45:13, Ion Caramache a scris:
> iferenta intre catolici si ortodocsi consta in felul in care crede
> fiecare cum a fost conceput Iisus si NU Maica Domnului !!!!!
>
> Nea Caramache, 'neata nici cit greco-catolicii nu stii...
> daca ai dubii cum a fost conceput Iisus du-te la scientologi ca ala-i
> nivelul matale.
>

Anca2008
2008-06-14 23:38:53

Re: acum am aflat cine e mos grigore

La 2008-06-14 17:45:13,

draguta, cind o sa-ti ridici capul de la nivelul pasaricii da-mi de veste. Sint citeva lucruri ceva mai sus de buric pe care chiar oameni ca matale asa cum esti le-ai putea pricepe.
Dar e musai sa ti-o dai jos de pe ochi mai intii. Daca poti. Stiu ca e greu.

Ion Ionescu de la Brad
2008-06-14 23:59:18

Desi TRADATI si la unirea cu Roma, si dupa '89 ,sunt totusi romani;da, articol demn de Roller

Se uita , si nu intamplator, ci in mod pervers,cateva date esentiale.Cand a avut loc Unirea, romanii din Ardeal nu aveau nici un fel de drepturi socio-politice, iar aceasta alianta cu stapanirea le-a dat aceasta imensa sansa: SCOLI IN LIMBA ROMANA. si traiau in conditii foarte grele. Pentru a obtine acest esential drept stipulat in acte si nepus in practica de noobilimea maghiara, Episcopul Inochentie Micu Klein era sa fie aruncat pe fereastra de nobilii unguri, si doar gratie perseverentei sale a reusit sa faca a se aplica aceasta obligatie .. Rezultatul : SCOALA ARDELEANA (despre care se vorbea mult mai obiectiv pe vremea comunistilor "nationalisti" decat acum). A nu recunoaste MERITELE ENORME ale acestor patrioti prigoniti amarnic si care si-au asumat cu resemnare soarta SPRE BINELE PUBLIC - inseamna o adevarata catastrofa.Sunt intr-adevar foarte multe minciuni si istericale jalnice in postari, iar faptul ca au fost generate de acest numar al DOSARELOR .. este regretabil.Dar nu inexplicabil .O, voi, ziaristi de la ZIUA care v-ati dedicat numere intregi mortii raposatului Patriarh, incitand la ce?, ei bine, voi cu siguranta stiti ca vizita Papei la Bucuresti a avut o miza ticaloasa : tradarea greco-catolicilor. Iar draga de papalitate pentru ei s-au jetfit (dar si ca anticomunisti) ii da acum, ca si in 1948 pe mana urmasilor comunistilor. Adica a voastra. Oribil! De ce nu spuneti despre enormele binefaceri sociale , de faptul ca in sec, 20 traiau in perfecta armonie unii cu altii si ca, mai ales, METODELE FOLOSITE in sec.17-18 de "convingere" nu mai au nici o justificare in a le folosi in sec.20-21. De aceea e mai buna propaganda si isteria religioasa, care sa faca cor cu masele! Daca articolul de de Roller , ce sa mai spunem si postarile PRO ,Laudele sunt tot din epoca. Cum naiba de mor numai desteptii si se inmultesc ceilalti ?

fagarasanul
2008-06-15 00:34:52

Re: Desi TRADATI si la unirea cu Roma, si dupa '89 ,sunt totusi romani;da, articol demn de Roller

Din cate stiu eu scoli in limba romana existau si inainte de uniatism, nu le-a adus pe tava de la Viena Atanasie Anghel (scoli romanesti atestate inainte de 1700 erau pe la Brasov, Sibiu, Bistrita, Cluj - in general in orase sasesti).

Si inainte de a "lupta pentru drepturile romanilor" episcopul Klein cerea casapirea celor care nu doreau sa treaca la greco-catolici - o atitudine crestina, iubitoare de oameni, nu? Cat despre cei din Scoala Ardeleana - vai de viata lor ce au patit de la episcopul Bob... le cam trecuse si lor de uniatism la un moment dat. Despre modul in care episcopul Bob s-a purtat cu cei din Scoala Ardeleana nu ia-m prea auzit vorbind pe greco-catolici...

Cat despre drepturile castigate de greco-catolici pentru romanii transilvaneni mai bine ar tacea din gura uniatii... Asa multe drepturi au castigat din 1700 incat la 1848 a fost nevoie de Avram Iancu si un adevarat razboi...

Cat despre "tradarea papei" si lasatul pe mana "comunistilor" este o chestiune de-a dreptul penibila. Si usor lipsita de logica. Deoarece: daca Papa este seful greco-catolicilor si i-a tradat asta inseamna ca greco-catolicii pot reveni netulburati la dreapta credinta. In plus: ce le fac ortodocsii greco-catolicilor?!?! E povestea de la Ungheni si mai sunt povestile cu retrocedarea bisericilor. Insa aici intervin doua chestiuni: a) greco-catolicii au furat si distrus sute de biserici ortodoxe in tot secolul al XVIII - asa ca bisericile nu prea sunt ale lor; b) bisericile pe care le recupereaza sunt si raman cam goale - un gest crestinesc al preotilor greco-catolici ar fi sa le permita ortodocsilor majoritari sa-si tina slujbele.

Problema rezida de fapt in atitudinea greco-catolicilor: vin sa spuna ca au facut scoala ardeleana, ca reprezinta cultura occidentala, ca au fost napastuiti de comunisti etc - si se asteapta ca romanii sa se inghesuie in bisericile lor. Din pacate neamul valah vrea sa isi tina credinta. Ghinion de nesansa pentru greco-catolici. Sa incerce in alta parte.

Ion Caramache
2008-06-15 01:37:25

Re: Desi TRADATI si la unirea cu Roma, si dupa '89 ,sunt totusi romani;da, articol demn de Roller

La 2008-06-15 00:34:52, fagarasanul a scris:

<<< Din cate stiu eu scoli in limba romana existau si inainte de uniatism, nu le-a adus pe tava de la Viena Atanasie Anghel (scoli romanesti atestate inainte de 1700 erau pe la Brasov, Sibiu, Bistrita, Cluj - in general in orase sasesti). >>>
Din cite stiu eu, scoli in limba romana nu existau in Valahia si Moldova nici inainte si nici mai mult de una suta de ani dupa uniatism ( Honterius a tiparit traducerea in limba romana a Bibliei luterane, iar Clujul nu prea era deloc un oras sasesc )
<<< Cat despre drepturile castigate de greco-catolici pentru romanii transilvaneni mai bine ar tacea din gura uniatii... Asa multe drepturi au castigat din 1700 incat la 1848 a fost nevoie de Avram Iancu si un adevarat razboi... >>>
La 1848 Avram Iancu a luat partea imperialilor de la Viena si a luptat pentru drepturile romanilor ardeleni impotriva revolutionarilor unguri ai lui Kossuth.
<<< Cat despre "tradarea papei" si lasatul pe mana "comunistilor" este o chestiune de-a dreptul penibila. Si usor lipsita de logica. Deoarece: daca Papa este seful greco-catolicilor si i-a tradat asta inseamna ca greco-catolicii pot reveni netulburati la dreapta credinta. >>>
De ce ar reveni greco-catolicii la ortodoxie atunci cind stiu foarte bine ca nici ierarhii ortodocsi nu au fost mai catolici decit papa ? Sa fiu sincer, este preferabila lumina de la Soare apune decit cea adusa cu luminarea de la Soare rasare.
<<< E povestea de la Ungheni si mai sunt povestile cu retrocedarea bisericilor. Insa aici intervin doua chestiuni: a) greco-catolicii au furat si distrus sute de biserici ortodoxe in tot secolul al XVIII - asa ca bisericile nu prea sunt ale lor; b) bisericile pe care le recupereaza sunt si raman cam goale - un gest crestinesc al preotilor greco-catolici ar fi sa le permita ortodocsilor majoritari sa-si tina slujbele. >>>
Pai daca greco-catolicii au distrus sute de biserici ortodoxe, cum sa le si aiba ? Ce sa posede ? Praful de pe toba ? Daca este asa cum afirma savantul meu preopinent, sunt sigur ca romanii greco-catolici si preotii lor sunt gata sa faca gestul crestinesc de a le permite ortodocsilor majoritari sa-si tina slujbele in sutele de biserici distruse. Pe de alta parte, de ce nu sunt tot asa de crestini si preotii ortodocsi sa inapoieze bisericile greco-catolice pe care le-au primit plocon pe baza de inventar de la regimul comunist ? Si, mai mult, chestiunea nu se pune numai pentru bisericile greco-catolice nerestituite. Chestiunea se pune si pentru nenumaratele bunuri mobile si imobile jefuite de regimul comunist de la greco-catolici si daruite ortodox-ateu-crestineste-secureste BOR.
<<< Problema rezida de fapt in atitudinea greco-catolicilor: vin sa spuna ca au facut scoala ardeleana, ca reprezinta cultura occidentala, ca au fost napastuiti de comunisti etc - si se asteapta ca romanii sa se inghesuie in bisericile lor. >>>
Problema este ca unii romani nici nu vor sa o faca pentruca tot sa ramina greco-turciti muscaleste doresc.
<<< Din pacate neamul valah vrea sa isi tina credinta. Ghinion de nesansa pentru greco-catolici. >>> Pai asta zic si eu.
<<< Sa incerce in alta parte. >>> Orice incercare este inutila, dar sugestia trebuie luata in serios. Romanii greco-catolici ar trebui sa-ia talpasita din Romania si sa-i lase pe valahi sa se infrateasca cu fratii lor romani intru credinta in jula. Pentru unii, toate drumurile duc la Roma, pentru altii toate ulitele duc la romi. Prima Roma a fost pe malurile Tibrului, a doua Roma a fost pe malurile Bosforului, a treia Roma s-au considerat a fi muscalii, de ce nu ar fi si a patra Roma valaha ? Ce, nu se poate trece de la slavona la sanscrita, ca tot cu Stalin incepe ?
Ion Caramache
2008-06-15 02:02:32

Re: O mica povestioara

La 2008-06-14 17:45:13, Anca canadiana a scris:

<<< Nea Caramache, 'neata nici cit greco-catolicii nu stii...
daca ai dubii cum a fost conceput Iisus du-te la scientologi ca ala-i nivelul matale. >>>
Dragutzo, eu nu am dubii ori vedenii. Matale ai afirmat negru pe alb ca greco-catolicii cred ca <<< Sf. Maica a Domnului este conceputa ca orice muritor (numai a-ti imagina notiunea de Imaculata conceptiune este blasfemie pentru ca ii fura Maicii Domnului din meritele si sfintenia la care a ajuns prin efort si vointa proprie cu ajutor de susmatale ca le zici taman egzact ca papagaldistii de la invatamintul politic reciclati prezent in dascali de religie pravdista.

Ion Caramache
2008-06-15 02:18:33

Re: Auzi Pasarica, ia mai spune-ne matale cum e cu Islamo Fashcismul facut in Laborator

La 2008-06-14 22:58:03, Mos Grigore a scris:
>Auzi Pasarica, ia mai spune-ne matale cum e cu Islamo Fashcismul facut in Laborator
> da-ne o proba de cunoshtintze.....................................
>
> Si daca potzi spune-ne cum e cu invazia islamica in EU!
>
Ei si matale, nu stiai ca pentru Anca canadiana Laborator este Labrador si vitzavercea ca este mai aproape?
Cit despre invazia aia, cum ii zice, sa vezi cum sta chestia la Tarantau ot Erie.

Maxim
2008-06-15 02:34:58

Cititi cu atentie

Anca a precizat doua diferente dintre catolicism si ortodoxie:
1. Purcederea Duhului Sfant: ortodocsii spun ca purcede numai de la Tatal, catolicii spun ca purcede de la Tatal si de la Fiul.
2. Zamislirea Maicii Domnului: ortodocsii spun ca Maica Domnului s-a nascut ca ceilalti muritori, cu pacatul stramosesc, in timp ce catolicii spun, incepand cu anul 1854, ca Fecioara Maria a fost curatita de pacatul stramosesc de la nastere (Imaculata Conceptie).

Recititi pasajul in care Anca vorbeste despre acestea. Poate ca nu s-a exprimat foarte clar, dar va puteati da seama din context. Acuzele pe care i le aduceti cum ca ar face confuzii sunt de nesustinut.

"Deci, pe scurt: si catolicii si greco-catolicii au stilcit intelesul Sf. Scripturi in aceea ca: Sf. Duh NU pogoara de la Fiul ci numai de la Tatal, Sf. Maica a Domnului este conceputa ca orice muritor (numai a-ti imagina notiunea de Imaculata conceptiune este blasfemie pentru ca ii fura Maicii Domnului din meritele si sfintenia la care a ajuns prin efort si vointa proprie cu ajutor de sus"

Anca2008
2008-06-15 03:56:38

Re: O mica povestioara

Multumesc Maxim, ai inteles cum trebuie si ai dreptate nu m-am exprimat prea clar. Insa te ostenesti in zadar, nivelul lui Ion Caramache e sub nivelul marii.

Ion Caramache
2008-06-15 04:23:21

Re: Cititi cu atentie

La 2008-06-15 02:34:58, Maxim a scris:

> Anca a precizat doua diferente dintre catolicism si ortodoxie:
> 1. Purcederea Duhului Sfant: ortodocsii spun ca purcede numai de la
> Tatal, catolicii spun ca purcede de la Tatal si de la Fiul.
> 2. Zamislirea Maicii Domnului: ortodocsii spun ca Maica Domnului s-a
> nascut ca ceilalti muritori, cu pacatul stramosesc, in timp ce
> catolicii spun, incepand cu anul 1854, ca Fecioara Maria a fost
> curatita de pacatul stramosesc de la nastere (Imaculata Conceptie).
>
> Recititi pasajul in care Anca vorbeste despre acestea. Poate ca nu s-a
> exprimat foarte clar, dar va puteati da seama din context. Acuzele pe
> care i le aduceti cum ca ar face confuzii sunt de nesustinut.
>
> "Deci, pe scurt: si catolicii si greco-catolicii au stilcit intelesul
> Sf. Scripturi in aceea ca: Sf. Duh NU pogoara de la Fiul ci numai de
> la Tatal, Sf. Maica a Domnului este conceputa ca orice muritor (numai
> a-ti imagina notiunea de Imaculata conceptiune este blasfemie pentru
> ca ii fura Maicii Domnului din meritele si sfintenia la care a ajuns
> prin efort si vointa proprie cu ajutor de sus"
>
Maxime, cind Anca canadiana ataca la baioneta la doctrina, dumneaiei trebuie sa se exprime foarte clar, ca altfel o da in erezie.
De unde si pina unde sunt eu obligat sa ghicesc ce vrea sa zica vajnica canadiana ortodoxa, mai ales atunci cind are tupeul sa-mi dea mie lectii despre cunostiinte religioase ? Pai daca ma iau dupa argumentul tau cum ca dinsa stie ce vorbeste, dar nu s-a exprimat foarte clar, de ce nu ar fi valabil si contraargumentul ca tu nu sti ce vorbesti, desi te exprimi foarte clar ?
Pe de alta parte, arata-mi tu unde Anca 2008 a precizat negru pe alb cele afirmate de tine si nu mai rastalmaci cuvintele dinsei. Ori te pomenesti ca crezi ca ma poti convinge ca habar nu am sa citesc in limba romana ?
Si acum inca o chestiune de principiu : daca Anca canadiana nu este in stare sa se exprime clar, nu inseamna ca dinsa este cam saraca la duh si, de aceea, te-ai oferit tu drept avocat din oficiu al pravoslavismului, ca sa nu se piarda nimic din vorbele dinsei de duh ? Cum a putut Anca 2008 sa precizeze ceva , daca nu este in stare sa se exprime clar si precis?

Ion Caramache
2008-06-15 05:19:23

Re: Cititi cu atentie - Maxime citeste cu atenie!

La 2008-06-15 04:09:13, Anca2008 a scris:
> Ce tot spumegi la gura domnule Ionescu? Mentinerea treaza a
> romanismului in Transilvania? Despre care romanism vorbiti? Cine,
> ardelenii care si miine daca ar putea ar lua Ardealul in spinare si
> l-ar muta mai la vest de rusine ce le e de nespalatii din restul
> tarii.... ? Care ardeleni mai sint astazi romani? Zece, douazeci? Aia
> care ii numesc pe Munteni Mitici si tigani, pe olteni prosti si
> smecheri si pe moldoveni imputiti? Ia mai scutiti-ne cu figurile
> transilvane ca oricit de mult au rezistat unii, tot tradatori de
> Dumnezeu si de tara va chemati, sa ma ierte cei citiva de buna
> credinta. Nu-mi veni mie cu argumente ca 'meritele extraordinare
> pentru tara', asta a fost mina lui Dumnezeu care intoarce tot raul in
> bine, si nu mina voastra tradatoare!
> Valahia si Moldova sufocate de greco-rusofilie? Dar ce erau marii
> sfinti si invatatori crestini domnule Ionescu? Erau papistasi?? NU,
> ERAU GRECI SI RUSI! Moldova si Muntenia au dus greul istoriei si-au
> tinut turcii la poarta Europei din care sint dati afara astazi si iaca
> ca nu s-au turcit, dar voi, cum v-a plimbat pe la nas niste avantaje,
> cum ati curvit.
> Scuteste-ma ca-mi vine sa vars cind ii aud pe cei ca dumneata!
>
Maxime, citeste cu atentie ce a scris Anca canadina in ziarulazi. Trebuie sa recunosti ca canadiana s-a exprima foarte clar atunci cind a scris ca <<< Care ardeleni mai sint astazi romani? Zece, douazeci? >>> si ca <<< Ia mai scutiti-ne cu figurile transilvane ca oricit de mult au rezistat unii, tot tradatori de
Dumnezeu si de tara va chemati, sa ma ierte cei citiva de buna
credinta. Nu-mi veni mie cu argumente ca 'meritele extraordinare
pentru tara', asta a fost mina lui Dumnezeu care intoarce tot raul in
bine, si nu mina voastra tradatoare! >>>
Sa nu imi vii acuma si sa-mi argumentezi ca <<< Poate ca nu s-a
exprimat foarte clar, dar va puteati da seama din context. Acuzele pe
care i le aduceti cum ca ar face confuzii sunt de nesustinut. >>>
Ce tebuie sa-mi dau seama din conext? Nu este destul de clar?
Pai sa nu-mi vina sa vomit pe dumneaei?

Mache
2008-06-15 06:47:42

Re: Iara un subiect de sfarsit de saptamana

La 2008-06-14 20:52:32, Budapestanul a scris:

> Cand trebuie sa isi dea multi cu parerea dar chintesenta sa fie
> aceiasi" Cat de descurcareti au fost Romanii in fata Apusului ne-
> civilizator" si cat de frumos se randuiesc acum lucrurile iar
> greselile trecutului cum trebuie " explicate" pe intelesul
> tuturor...........Parca ma simt la armata anul 1986 cu lectiile despre
> " Dialectica si strategia Romaniei in raport cu tarile
> imperialiaste"...........------------Domnule Liviu 200j sari repede ca
> deschid un nou thread ---okey:)
>
Szivem barat,

Trebuie sa recunosc ca romanii nu au reusit sa imite iubirea crestina pentru aproapele lor asa cum au facut-o ungurii cu doar cateva decenii inaintea faptelor descrise in articol. Iti aprinde vreo-un beculet vreo-unul din subiectele: razboiul de treizeci de ani, Bethlen Gabor, sau reforma si contra-reforma din ungaria? Daca nu, iti spun eu ca in principiu toate aceste trei teme cuprind descrieri ale modului in care ungurii crestini protestanti le-au taiat gatul conationalilor lor crestini catolici si viceversa. Stamosii mei au fost ceva mai moderati si, cu rare exceptii, i-au lasat doar pe preoti sa-si dea la glezne in loc sa sara la jugulara conationalilor lor (asa cum au procedat ungurii cei "civilizati") - ceea ce as zice ca e pana la urma un semn de maturitate si inteligenta.

Sper ca nu o sa-mi spui ca ungurul catolic /protestant, care il tortura sau il ucidea pe ungurul protestant/catolic, era animat de transcendente dispute teologice, sau ca asta e modul de manifestare al elanului civilizator al stramosilor tai....

Apoi cand vine vorba de apusul civilizator, incearca sa nu faci confuzia intre acesta si catolici. Cu toata stima pe care o port catolicilor mi-e greu sa nu remarc ca America de Sud si cea Centrala, care sunt cele mai intinse teritorii populate compact si masiv de catolici sunt printre cele mai inapoiate din lume. Asta in conditiile in care au resurse din plin, si n-au avut parte de razboaie - ultimele de care-mi amintesc (ambele circuri de opereta) sunt razboiul fotbalului dintre Honduras si Salvador, respectiv razboiul Malvinelor Nu trebuie uitat, de asemenea, daca tot am adus vorba de America Latina si Vatican, de febletea acestuia pentru o buna parte din dicatatorii sordizi si penibili din regiune - ultimul caruia i s-a acordat azil la nuntiul papal a fost Manuel Noriega din Panama.

Sau ca de exemplu, Austria, cea compact catolica, este cea mai inapoiata, sau daca preferi asa, cea mai putin dezvoltata tara vorbitoare de limba germana.

Eljen!

fagarasanul
2008-06-15 08:19:34

Re: Desi TRADATI si la unirea cu Roma, si dupa '89 ,sunt totusi romani;da, articol demn de Roller

va roade tare faptul ca romanii nu vor sa treaca la papistasi, nu? adik daca un om nu vrea sa faca ce spune popa turnator corneanu inseamna ca e prost? LOL

mai aveti de lucrat baieti...

p.s. raspunsurile sunt cam pe langa, nu ma mai ostenesc sa-ti explic

Atamild
2008-06-15 11:39:40

Re: Are cineva ...

La 2008-06-14 18:05:47, Ion Caramache a scris:

> La 2008-06-14 17:51:29, HERUT a scris:
>
> > ... pe undeva, articolul :
> >
> > "Credinta ne-a fost pavaza si prin credinta vom fi salvati"
> >
> > Al lui Nicolae Manolescu, scris de acesta in anul 2001 ?
> >
> > Multumesc anticipat !
> >
> Cu parere de rau te anunt ca nu il am pe autor aranjat in raft. Totusi
> iti pot recomanda operele aceluiasi autor descoperitor al omului cu o
> ...mare, coautoreala la Raportul Tismaneanu, cronicile sale
> fotbalistice si sportive, mesajul sau de adio, etc, etc.
> Pentru putin.
>
Eu am aici in fata pagina deschisa la 1 Corinteni, din care va daruiesc azi cap.13. Tot capitolul. O duminica binecuvantata si multa, multa.. sanatate!
Matilda

Roxana
2008-06-15 11:57:27

Cine are interesul...

Budapestanul
2008-06-15 12:49:27

Toarshe "stamos" Mache

fagarasanul
2008-06-15 13:52:00

Re: Toarshe "stamos" Mache

iar o luam cu dezinformari...

budapestane, cand ai auzit de convertiri fortate la ortodoxie (in afara de tampenia sovietica care i-a bagat cu forta pe greco-catolici la ortodocsi)?!?!?

din cate stiu eu, "botezul cu parul" sau "botezul cu sabia la gat" e un atribut al altor confesiuni zise crestine...

problema voastra in transilvania nu este biserica ortodoxa, ci faptul ca romanii majoritari isi pot construi biserici, in vreme ce restul confesiunilor isi pierd credinciosii si raman cu bisericile goale... asta va doare

insa nu cred ca solutia este sa va apucati sa-i injurati pe ortodocsi cu orice ocazie... ar fi mai bine sa va vedeti de mantuirea voastra si sa ne lasati pe noi ortodocsii sa ne-o gasim pe-a noastra asa cum ne pricepem noi mai bine...

fagarasanul
2008-06-15 13:54:46

Re: Cine are interesul...

roxana draga, n-am spus ca papa trebuia sa se repeada cu o mitraliera sa-i salveze pe evrei din lagare

am spus doar ca stia ce se petrecea in lagare si nu a VORBIT, nu a PROTESTAT PUBLIC

a preferat sa-si apere pielea, desi arma lui era tocmai CUVANTUL

dupa care cardinalii si episcopii catolici s-au repezit sa-i scape pe criminalii de razboi nazisti si sa-i trimita in tari catolice (Spania, Argentina etc)

cam atat, deocamdata

Anaconda
2008-06-15 14:43:14

BRAVOOOOOOOOO!!!!!!

Bravo George DAMIAN si preot Alexandru MIZGAN !!!! Dupa seriile de cacaturi la adresa BOR a venit vremea sa aflam adevarul istoric...nu politic asa cum se dorea a se prezenta..! Inca1 BRAVOOOS!

Roxana
2008-06-15 15:07:56

Re: Cine are interesul.../ Sa- si apere pielea ?

Roxana
2008-06-15 15:16:47

Budapestanul
2008-06-15 15:24:37

@fagarasan

"problema voastra in transilvania nu este biserica ortodoxa, ci faptul ca romanii majoritari isi pot construi biserici, in vreme ce restul confesiunilor isi pierd credinciosii si raman cu bisericile goale... asta va doare"----------------------este usor daca primesti bani de la stat pentru asa ceva. Nici nu ma mir ca dupa 1990 a explodat mai ales in Transilvania "facutul de biserici" nu este kilometru patrat sa nu se faca minimum un "minaret" ortodox. Cum spunea un preten de al meu "expansiunea romaneasca continua din 1920:)...... iar alt preten de al meu spunea fara suparare---de banii astia mai bine construia ANL ul locuinte pentru tineri ( cetateni romani de etnie romana) sa isi intemeieze o familie ( aluzie cred ca la reclama -----------hai sa facem sex cu parintii in pat). Iar pentru a stii cati merg sau nu la biserici ar trebui de facut o echipa si de tras niste cercetari de fapt cata lume merge la acele biserici: gen taiat de bilete in autobuz------------altfel vorbim ca sa ne aflam in treaba , caci daca e sa ne luam dupa zgomotul "boom -boxurilor minaretelor ortodoxe" de duminica, ar reiesi ca in afara de ortodocsi ,care isi urla rarunchii peste peretii bisericilor, in rest nu prea exista viata religioasa prin ardeal. Ma rog si asta e un mod de a privi lucrurile. dupa intensitatea sonora sau numaruld e decibeli.

Budapestanul
2008-06-15 15:27:36

Doamna Roxana

Roxana
2008-06-15 15:33:39

Re: Doamna Roxana/ :-))))))

cotrofelnitza
2008-06-15 15:36:17

Re: Comentarii aiurea

La 2008-06-14 21:44:46, fagarasanul a scris:

...Nu se mai exista minca-le-as coliva lor de pomanagii, in direct din palma,
ca un copil rahitic in marea foame ce-i e, asa sa ma pomelniceasca dreapta
credinta ortodoxa, si-n hais si-n cea, si-n-al cu paie si-n-al cu fin,
si-n si-asa-i bine si-n si-asa-i rau...
Ca prea a facut-o de oitza Domnului, far-a tine cont nici de-a a mai elementara lege-a graviditatii,
arde-l pa tzaran, da nu-i lua tzarancii pomelnicu', ca se prinde ca laptele stricat intentionat.
Batu-ar zeru' brinzei memoria tzatzei Ioana, [parca ma vad, seara, pe prispa, cu limba scoasa,
din plictiseala, supt sacii aia triunghiulari, picaturi cind cadeau prindeau-n ele usor sarate scurte curcubee],
ea-si zdrelea genuchii, deja batuti de Dumnezeu, in direct cu lemnul sfint al podelei bisericii,
numai cu speranta ca i se va citi cintat pomelnicu' mosilor si stramosilor ei...
I-am fost bunul.
Pa un pomelnic la meserie, in old english font, sa moara popa de inima chirilica
citindu-l, ai luam numai un ou de gaina si un ou de rata.
Rata pentru pomelnicele old english la alte tzatze era considerabil mai mare,
cel putin 6 oo, ba una mi-a dat o gisca vie, cica de pomana, m-a jignit, i-am zis lu' ala batrinu' s-o taie,
el a luat inima si ficatii, io pipota, mam'mare penele si fulgii, si restul povestii ei,
ca povestea din articol, e tocana !
>
> Foarte interesanta colectia de comentatori de aici. Majoritatea
> pro-greco-ortodocsi. Este de inteles: subiectul ii priveste. Ce e mai
> greu de inteles este de ce prefera sa minta sau sa comenteze pe langa
> subiect. De fapt nici asta nu este greu de inteles: uniatii nu prea au
> argumente.
>
> Chestiunea este simpla: austriecii si cozile de topor care s-au vandut
> pentru o scutire de impozite s-au chinuit 100 de ani ca sa aiba si ei
> cat de cat o biserica. Minciuna preotilor tradatori (care nu si-au
> informat credinciosii de trecere la uniatism) este trecuta cu privirea
> fluierand.
>
> Ideea principala a comentatorilor anteriori e simpla: ortodocsii sunt
> niste jivine hidoase, scoase la lumina de catolici (mai cu armata, mai
> cu tunul, mai cu bataia, mai cu tortura, mai cu executia &#8211; ma
> rog, cu ce aveau si catolicii mai la indemana). Ce nu vor sa priceapa
> catolicii in ruptul capului: unirea bisericilor nu se face cum vor ei.
> Pentru o unire sincera e nevoie de doi parteneri. Nu se poate sa vina
> catolicii chiraind si noi sa ne plecam in fata lor.
>
> Iar ce se intampla zilele acestea constituie o reluare a anului 1700:
> catolicii si-au gasit cateva cozi de topor si incearca sa-si promoveze
> agenda. E o vorba romaneasca mai veche: decat cu prostul la castig,
> mai bine cu desteptul la pierdere. Corneanu nu pare a fi tocmai o
> carte castigatoare cu trecutul lui de turnator.
>
> Inca o chestie specifica greco-catolicilor: chiraie din rarunchi
> despre cum au fost persecutati in 1948. Asa este, au fost persecutati
> si au suferit si sunt indreptatiti sa fie despagubiti, sa-si primeasca
> bisericile inapoi. Insa este ciudat faptul ca nu le prea vin
> credinciosi in biserici. In sfarsit, daca ei vor biserici, sa le aiba.
> Insa nici un greco-catolic nu si-a cerut iertare pentru cei 100 de ani
> in care au chinuit romanii ortodocsi. Si nici tradarile in serie ale
> episcopilor lor incepand de la Atanasie Anghel pana la Lemeni.
>
> Biserica ortodoxa este acuzata de colaborare cu comunistii. EU cred ca
> ce au facut ierarhii ortodocsi a fost bine. Si-au mentinut biserica in
> fata amenintarii sovietice, asa cum au stiut ei mai bine. Cazurile in
> care un preot aturnat si un alt om a avut de suferit trebuie judecate
> de tribunal, iar preotul turnator sa-si primeasca pedeapsa. Insa ma
> asteptam ca macar unul dintre comentatorii pro-catolici sa ne spuna
> niste povesti despre cum a colaborat biserica catolica cu nazistii.
> Benevol si fara sa fie siliti. Cum papa a stiut despre lagarele de
> exterminare si a tacut.
>
> Si la sfarsit un mic secret al lui Pollichinelle: biserica
> greco-catolica din Romania nu mai exista. A fost subordonata
> Episcopiei Romano-Catolice de la Bucuresti &#8211; adio autonomie si
> specific.
>
>
>
>
>
>

Budapestanul
2008-06-15 16:29:39

Stimata Roxana

Pai nu vad problema d voastra. Unguri sant ori catolici ori reformati-inca ungur ortodox din romania( nu vorbesc de casatoriile mixte- nu stiu) ( poate doar cei din bancurile idioate cu Funar gen popa tokes fa ma reformat sa mai moara un ungur ----spune Funar baciul cand sede pe patulde moarte). De nemti nu stiu ( acei 70.000 de mii ce o fi cred ca sant si ei reformati sau catolici). Deci cine unde greseste---care e premisa greselii :? Personal la casatoria noastra cu romancutza mea am intrebat ce vrea------fara sa ii pun cutitul la gat sau sula in coasta----- si raspunsul a fost prompt: o nunta scurta si fara pupat de pereti ( aluzie la domnul Liviu 2002j) as ca am mers urgent la reformati de comun acord.

     Pagina  din 2      Pagina urmatoare

« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Planul lui Iliescu pentru Oprescu (3295 afisari)
 "Martorul" Iliescu a ordonat, Armata a tras (2892 afisari)
 A doua suspendare (2739 afisari)
 Ratacirea ierarhilor (1936 afisari)
 MAE o ia in brate pe ambasadoarea Pastarnac (1587 afisari)
 Natasha face striptease la televizor pentru victoria tricolorilor in fata Olandei (12929 afisari)
 Majordomul Paul Burell face o dezvăluire șocantă: Am făcut sex cu Prințesa Diana (8662 afisari)
 In Brasov a fost descoperita o cetate dacica, a doua ca marime dupa Sarmizegetusa (2489 afisari)
 O britanica si-a omorat cinci soti pentru a le incasa asigurarea de viata (2410 afisari)
 Creatie uluitoare cu ferofluide (2279 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01067 sec.