Comentarii: 16, forum ACTIV
M_D_L 2008-06-14 14:32:48 |
Dezastrul din invatamant are cauze politice - Suntem in situatia unei tari aflata sub ocupatie
| |
S-a renuntat la admiterea prin examen si s-au inventat aceste sisteme diabolice, pentru ca am fost transformati intr-o colonie, careia nu-i este permis sa aiba cadre bine pregatite, nici industrie, armata si o structura sociala organizata, prin care sa le creeze probleme puterilor care ne-au adus in halul asta. Dezordinea din invatamant nu este rezultatul unui singur ministru incapabil, cum se invoca uneori, ci este o constructie bine elaborata, coerenta, la care au contribuit toti cei care s-au perindat la conducerea Ministerului Invatamantului, metodic, pas cu pas, pe baza unor instructiuni primite din afara tarii, de la cei care stabilesc cine va fi presedintele tarii, cine va fi primul-ministru, ministrii, etc. Suntem in situatia tipica a unei colonii, peste care se suprapune haosul creat de goana dupa avere, in aceasta perioada in care s-a facut impartirea in clasa bogata si restul populatiei, care a ramas la nivelul de simpli salariati, ca si pe timpul comunismului. Proaspetii imbogatiti se intrec in a executa fara cracnire ordinele primite de la cei care i-au favorizat sa ajunga la putere si bogati, fara sa ia in calcul necesitatile reale ale societatii. Pentru ca nu mai avem voie sa fabricam nimic pe cont propriu, ne-au fost inchise aproape toate unitatile de productie si s-a dat peste cap si sistemul de invatamant, sistemul de asigurari sociale si alte structuri ale statului. Invatamantul este in deriva si produce in continuare mii de ingineri, fizicieni, economisti, juristi, medici, fara sa se tina seama de comanda sociala, ingrosand randurile somerilor cu diploma si amagind parintii, care vad prin continuarea studiilor odraslelor lor o speranta de mai bine, sau un vis nerealizat al lor. Pentru ca nu se mai intra prin examen, la majoritatea facultatilor, asa cum ar fi normal, a scazut calitatea pregatirii studentilor la un nivel grotesc. Au ajuns studenti chiar si indivizi cu handicap intelectual vizibil, care nu se pot exprima coerent si au nivelul de inteligenta cu mult sub cel socotit normal. Nu mai zic de golurile imense acumulate in timpul liceului si de lipsa totala a interesului pentru studiu, pentru ca talentati si cu o dotare intelectuala deosebita sunt extrem de putini.
In esenta, nu exista o clasa bogata care sa detina parti mari ale economiei nationale si in consecinta sa aiba nevoie de salariati bine pregatiti, mai ales in domeniile de varf. Bogatii nostri se ocupa cu comertul si specula, sau cu activitatile neindustriale, unde cerintele in privinta pregatirii angajatilor nu sun asa de mari. Cine are nevoie de ingineri metalurgisti, de electronisti, de chimisti, de proiectanti de baraje de acumulare si de hidrocentrale, etc ?
Majoritatea firmelor particulare nu sunt interesate de productie, unde este nevoie de specialisti, pentru ca se castiga mult mai usor banii facand comert. Cel mult construiesc locuinte si anexe (garaje, piscine, etc), sau se ocupa cu serviciile. Firmele care desfasoara activitati cu personal ultracalificat sunt raritati.
| |
| |
M_D_L 2008-06-14 17:03:35 |
Sa analizam situatia pe bucati
| |
1. Profesorii nu sunt interesati sa se schimbe sistemul actual, pentru ca de aici le vine tot binele, partea cea mai consistenta a castigurilor lor. De asta nici nu comenteaza modul de admitere la liceu, desi sunt zeci de mii, poate chiar mai multi, la nivelul intregii tari. Aproape toti fac meditatii cu elevii de la clasa, iar cei de la disciplinele "mai putin importante", cum ar fi sportul, muzica, desenul, tehnologia, religia, folosesc nota acordata elevilor ca mijloc de intimidare, pentru obtinerea unor cadouri (exista si exceptii!). S-a ajuns pana acolo, incat meditatiile se fac cu aproape toata clasa acasa la elevi instariti, care au vile si incaperi cat sala de sedinte, locuri de parcare pt masinile parintilor, curti interioare cat un teren de fotbal. Regula este simpla, ca si la facultati: cel care stie ia nota pe cat stie, iar cei care nu invata suficient sau deloc, pot sa ia 10 pentru ca platesc.
Sunt elevi care provin din familii modeste, ce au 10 la matematica pentru ca invata si participa cu rezultate bune la concursurile scolare, cu care se mandresc profesorii, dar care in acelasi timp sunt dezavantajati, pentru ca alti colegi de-ai lor au aceleasi note, desi sunt "bata" la matematica si nici nu se pune problema sa mearga la concursuri, pentru ca s-ar face de ras. Deci acesti elevi buni nu pot iesi in evidenta prin note la materiile la care sunt performanti, fiind in schimb dezavantajati la alte materii unde mai au si cate o medie de 9. Colegii lor, "batele", au in schimb numai note de 10, peste tot, luate pe bani si sunt premiati la sfarsit de an. Este culmea nedreptatii si magariei.
2. Pentru ca se intra la liceu cu medii aberant de mari, conteaza orice nota mai mica de zece, acordata la oricare dintre discipline. Exemplu in judetul Dolj:
Transe medii de ADMITERE 2008
9,50-10,0 --> 519
9,00-9,49 --> 788
8,50-8,99 --> 856
8,00-8,49 --> 811
7,50-7,99 --> 718
7,00-7,49 --> 771
6,50-6,99 --> 699
6,00-6,49 --> 588
5,50-5,99 --> 446
5,00-5,49 --> 202
Sub 5,00 --> 64
In cazul copiilor care vor intra la liceu peste doi ani, mediile vor fi mult mai mari, pentru ca deja parintii au invatat regula jocului si au inceput de pe acum sa le cumpere notele de 10. Va fi practic imposibil sa-i departajezi. Ce diferenta poate fi intre un elev care intra la o clasa de informatica cu media 9,97 si altul care pica cu 9,95 si va fi obligat sa se duca la un liceu mai prost? Probabil ca diferenta apare din cauza unor note luate la discipline care nu au legatura cu profilul pentru care s-a optat la liceu, fiind rezultatul capriciilor profesorilor sau subiectivismului.
3. Numai un examen cu subiecte mai dificile ar putea sa faca diferenta neta intre elevii bine pregatiti si restul. Trebuie ca pe langa testul la limba romana si la matematica, sa se dea testare si la disciplina de baza a profilului la care se concureaza: informatica, limba straina la clasele bilingve, fizica, biologie, etc.
Nu poti sa-i departajezi corect pe elevii de la profilul de matematica-informatica, cu un test dur la limba romana si unul de nivel mediu la matematica, asa cum se procedeaza acum. Dificultatea probelor trebuie sa fie in raport cu concurenta la profilul respectiv.
Daca se da foarte usor, atunci fac de zece si elevii mediocri, iar un elev din lotul olimpic poate chiar sa se incurce din neatentie si sa ia mai putin, cum am vazut ca s-a intamplat amul acesta cu un elev de la clasa a 8-a, care are parintii profesori de matematica si care este tot timpul in lotul de pregatire pentru Olimpiada Internationala de Matematica.
La fel s-a intamplat intr-un an, la examenul de admitere la Facultatea de Electronica (anii '70, cand am terminat eu liceul). Subiectele de la fizica au fost foarte usoare (de aplicat formula) si in final au fost 270 de candidati cu media 10 din totalul de 300. Ma intreb ce au ajuns cei 270 de candidati care au intrat la Electronica cu media zece. Oare ce fac ei acum si pe unde mai sunt, pentru ca nu s-a vazut influenta "capacitatii" lor in societatea romaneasca ?
4. Este de vina si populatia
Daca s-ar da o lege: "Daca vreti sa intre copilul vostru la acest liceu, trebuie sa omorati un om", de maine i-ati vedea pe parinti ca se apuca sa omoare un om. Chiar s-ar lua la intrecere, ca sa intre copilu' primul. I-ati vedea pe strada cu mortul in spate, ca sa-l duca la cancelarie, sa le intre copilul la liceu. Nu si-ar face probleme ca nu e normal, nu e moral, nu e in regula, etc. Asa sunt de tampiti, nu gandesc, nu reactioneaza, nu au pareri, nu se lupta pt. nimic, doar se adapteaza la orice mizerie, la orice nemernicie. A avut dreptate Dl. Ladislau Boloni cand i-a caracterizat pe romani. Si mie mi-a fost necaz de ce a zis, mai ales ca nici ungurii nu sunt perfecti si au destule defecte. Am vrut sa protestez, dar in final m-am abtinut si i-am dat dreptate.
| |
| |
M_D_L 2008-06-14 17:34:34 |
Sa se dea examen de admitere la liceu, in mai multe etape
| |
Daca se da examen intr-o sesiune unica, ca pe timpul lui Ceausescu, atunci la liceele bune se vor ingramadi elevii bine pregatiti, dar vor fi cel putin 7 pe un loc. Deci va intra unul din sapte, iar ceilalti se vor pomeni pe dinafara, in timp ce altii, mult mai slabi la carte, care se orienteaza spre licee cu mai putina concurenta, vor intra fara probleme.
Se poate face o clasificare a liceelor dupa cea mai mica medie de admitere din ultimii ani, deci dupa gradul de solicitare din partea parintilor si elevilor si la acestea sa se dea examen in prima etapa. Elevii care au picat examenul, care oricum sunt foarte bine pregatiti, sa aiba a doua sansa la liceele de mana a doua. Numai asa se poate face o distributie corecta a elevilor la liceu.
Ar mai fi o varianta, si anume:
In prima etapa, liceele bune sa scoata la concurs doar o parte din locurile disponibile (60%), pe care sa se bata cei mai buni elevi. Dupa asta, la interval de o saptamana sa se scoata la concurs si locurile ramase neocupate, pe care vor concura tot elevi foarte buni, care nu au avut sansa sa intre din prima incercare.
In etapa a treia ar urma sa se dea examen la liceele socotite de categoria a doua.
O astfel de organizare a admiterii nu implica cheltuieli suplimetare de la buget, pentru ca profesorii oricum sunt platiti pentru alte activitati in afara de norma didactica si sunt interesati sa-si completeze locurile la liceu cu elevi cat mai buni. Desigur, aceasta propunere vine in contradictie cu interesele profesorilor, pe care nu-i intereseaza calitatea invatamantului, ci numai ce le intra in buzunar. De cand cu actualul sistem de admitere si-au revenit financiar, si-au luat masini noi, au bani sa se plimbe cu ele si sa le intretina la service, se duc in concedii ca belferii, sunt foarte bagati in seama si foarte gadilati de catre parintii elevilor, isi pot manifesta rautatile, nervozitatea, frustrarile. Nu-i poti contrazice atunci cand debiteaza prostii sau sunt incorecti pentru ca ii pedepsesc pe copii cu note mici si nu mai pot sa intre la liceul dorit. | |
| |
M_D_L 2008-06-14 17:54:05 |
Lupta impotriva coruptiei
| |
Se tot vorbeste de faptul ca suntem criticati de sefii de la UE, ca nu se iau masuri pentru limitarea coruptiei.
Pai coruptia se preda la scoala, inca de la clasele mici. Elevii stiu ca parintii lor se duc cu bani si cadouri la profesori, ca sa le umfle notele si media generala de care depinde admiterea la liceu. La clasele V-VIII se duc saptamanal si inmaneaza plicul profesorilor de romana, de matematica, de limba germana, de geografie, etc, sub forma de meditatii. Ei inmaneaza de fapt spaga binefacatoare si mult dorita de profesori. Sunt inoculati cu bacilul coruptiei de mititei si nu ai cum sa-i mai dezveti cand cresc mari si ajung pe functii in sectorul public, in guvern, in ministere, in spitale. Daca il mai vad la televizor si pe unu ca Remes, care pentru o vadra cu vin, o sacosa cu carnati si un pliculet cu valuta este in stare sa vanda si Casa Poporului, cum avea de gand colegul lui de guvern, Radu Vasile, sa ne lase fara hidrocentrala Portile de Fier, atunci nu le mai scoate nimeni coruptia din sange.
| |
| |
M_D_L 2008-06-14 18:09:48 |
Tariceanu si PNL-ul vor pierde alegerile
| |
si pentru faptul ca nu au fost in stare sa rezolve problemele din invatamant. Daca nu au putut sa faca mare lucru pentru economie, sa creeze locuri de munca, din lipsa de fonduri si din cauza interdictiei de la UE, macar treburile astea care ne enerveaza si pentru care nu trebuie sa plateasca nimic, sa le fi rezolvat.
Puteau din primul moment al guvernarii sa vina cu o solutie corecta pentru invatamant, sa casune cu politia pe toti infractorii, pe traficantii de droguri, pe cei care se impusca cu pistoale in centrul orasului si ne fac sa ne fie teama sa iesim din casa. Cresterea economica cu care se dau mari cei de la PNL se datoreaza milioanelor de romani plecati la munca in strainatate, dupa aderarea la UE. PNL nu a facut nimic concret, ca si ceilalti care au fost inaintea lor.
Tariceanu este arogant, cu gandul numai la afacerile lui cu francezii, rupt de necazurile noastre si nu prea inteligent. A ajuns ce a ajuns, pentru ca a fost crescut de seful masoneriei din Romania, ramura pro-franceza. In toamna se duce la groapa istoriei si nu cred ca va mai reveni la putere nici macar prin roatatia periodica a cadrelor. Este mort din punct de vedere politic. Ar putea sa indrepte cat de cat treburile, acum, pe ultima suta de metri. | |
| |
M_D_L 2008-06-14 18:17:59 |
Astept comentariile forumistilor cu simbrie, de pe alte meleaguri
| |
ca "sapaligile" noastre sunt cu muncile pamantului, pe la tara. Trebuie sa creasca porcii pentru spaga, sa sape viile, sa culeaga prunii. Isi ajuta si ei copiii cum pot, daca atat ii duce capul si nu pot sa le dea o educatie. Macar sa le cumpere o diploma, ca destul au tras ei in fabrica pentru ca nu au avut "cartonul".
Prin America cum este? Acolo nu mai invata deloc. Scot analfabeti pe banda si cand au nevoie de specialisti ii iau prin retele de brain-drain din tarile mai sarace. | |
| |
silviana 2008-06-14 19:00:19 |
si de cind bucuresti este rezervorul de elevi buni la invatatura?!?,
| |
in detrimentul altor orase din tara?!? care profita chipurile de ceva la care nu ar avea dreptul!?,dat de altcineva!? doar bucurestiului!?!? unde coruptia e mai mare,mai ambitioasa,mai potenta,fata de 'provincie'!?,de provinciali ai caror copii este foarte posibil sa nu beneficieze de note umflate cu 'drepturi' in aceeasi proportie ca in capitala!!!,asa ca p-c-r'ismele au intrat in panica de tulburare a apelor in care se scalda,concluzie:cacealmaua este in alta parte,acolo unde se concluzioneaza subit ceva si realitatea este alta,la fel si drepturile!! | |
| |
M_D_L 2008-06-14 19:30:51 |
Romanii sunt cu foarte mult bun simt
| |
Daca au o parere despre ceva nu si-o exprima, ca sa nu deranjeze cumva. Ei repeta dupa altii, ca sa nu se zica ca e din vina lor ce se afirma acolo. De exemplu manifestatia din Piata Universitatii, care se desfasoara acum. Multi studenti care nici nu stiu de ce sunt acolo, fiind manipulati si adusi de indivizii care se ocupa cu scoaterea oamenilor in strada (secureii), ca la "revolutie", zic ca nu vor sa uite ce s-a intamplat acolo la 13-15 iunie 1990, desi nici nu erau nascuti poate. Gandul lor, sta numai acolo. Ei si cand protesteaza "contra guvernului", nu o fac dupa capul lor, ci asteapta ordine de la organizatorii de profesie.
Sunt asa de rusinosi, ca nici pe forumuri nu comenteaza.
Vai de mama lor ! | |
| |
brancoveanu 2008-06-15 07:08:01 |
suprapopularea Bucurestiului
| |
daca analizam cresterea numerica a locuitorilor marilor metropole din tarile in curs de dezvoltare (vezi Mexico City etc) o sa intelegem de ce se mareste asa de repede numarul locuitorilor in Bucuresti.. totul porneste de la concentrarea circulatiei banilor si astfel oamenii vor sa fie cat mai aproape de zona in care sunt mai multi bani pentru a putea ajunge mai repede la ei. De aici se desprinde concluzia ca cei care conduc Romania trebuie sa se gandeasca la o distribuirea mai echitabila a banilor pe tot cuprinsul tarii..... | |
| |
katty1 2008-06-15 07:48:07 |
Re: Sa se dea examen de admitere la liceu, in mai multe etape
| |
La 2008-06-14 17:34:34, M_D_L a scris:
> Daca se da examen intr-o sesiune unica, ca pe timpul lui Ceausescu,
> atunci la liceele bune se vor ingramadi elevii bine pregatiti, dar vor
> fi cel putin 7 pe un loc. Deci va intra unul din sapte, iar ceilalti
> se vor pomeni pe dinafara, in timp ce altii, mult mai slabi la carte,
> care se orienteaza spre licee cu mai putina concurenta, vor intra fara
> probleme.
> Se poate face o clasificare a liceelor dupa cea mai mica medie de
> admitere din ultimii ani, deci dupa gradul de solicitare din partea
> parintilor si elevilor si la acestea sa se dea examen in prima etapa.
> Elevii care au picat examenul, care oricum sunt foarte bine pregatiti,
> sa aiba a doua sansa la liceele de mana a doua. Numai asa se poate
> face o distributie corecta a elevilor la liceu.
> Ar mai fi o varianta, si anume:
> In prima etapa, liceele bune sa scoata la concurs doar o parte din
> locurile disponibile (60%), pe care sa se bata cei mai buni elevi.
> Dupa asta, la interval de o saptamana sa se scoata la concurs si
> locurile ramase neocupate, pe care vor concura tot elevi foarte buni,
> care nu au avut sansa sa intre din prima incercare.
> In etapa a treia ar urma sa se dea examen la liceele socotite de
> categoria a doua.
> O astfel de organizare a admiterii nu implica cheltuieli suplimetare
> de la buget, pentru ca profesorii oricum sunt platiti pentru alte
> activitati in afara de norma didactica si sunt interesati sa-si
> completeze locurile la liceu cu elevi cat mai buni. Desigur, aceasta
> propunere vine in contradictie cu interesele profesorilor, pe care
> nu-i intereseaza calitatea invatamantului, ci numai ce le intra in
> buzunar. De cand cu actualul sistem de admitere si-au revenit
> financiar, si-au luat masini noi, au bani sa se plimbe cu ele si sa le
> intretina la service, se duc in concedii ca belferii, sunt foarte
> bagati in seama si foarte gadilati de catre parintii elevilor, isi pot
> manifesta rautatile, nervozitatea, frustrarile. Nu-i poti contrazice
> atunci cand debiteaza prostii sau sunt incorecti pentru ca ii
> pedepsesc pe copii cu note mici si nu mai pot sa intre la liceul
> dorit.
>
Cel mai bine, examen cu subiect unic si intrare pe baza de nota la examen si optiunile trecute initial pe fisa de inscriere. Supravegherea elevilor in sala de examen sa se faca cu profesori de la alte institutil scolare, informati despre locul unde vor supravegea cu 24 de or inainte. | |
| |
M_D_L 2008-06-15 08:32:57 |
Re: katty1 / Nu este logic ce sustineti !
| |
La 2008-06-15 07:48:07, katty1 a scris:
> Cel mai bine, examen cu subiect unic si intrare pe baza de nota la
> examen si optiunile trecute initial pe fisa de inscriere.
> Supravegherea elevilor in sala de examen sa se faca cu profesori de la
> alte institutil scolare, informati despre locul unde vor supravegea cu
> 24 de or inainte.
>
Nu se poate face o repartizare corecta a elevilor la clasele speciale de informatica, fizica, matematica, etc, doar pe baza unui examen la limba romana si la matematica. Trebuie sa se dea examen si la disciplina de baza la profilul respectiv si acest test sa fie eliminatoriu. Nu este normal sa intri la o clasa de matematica pe baza notei de la limba romana si a mediei din timpul gimnaziului, cand se stie ca notele se cumpara.
Probabil ca nu cunoasteti situatia reala, pentru ca nu aveti un copil care urmeaza sa treaca prin asa ceva. La romana materia este extrem de stufoasa, mult mai greu decat inainte de '90, iar la matematica se dau subiecte de nivel mediu, pe care le fac cei mai multi. Deci diferentierea elevilor se face practic prin testul la limba romana si nu este corect. Trebuie ca la clasele de matematica sa se dea subiecte mai grele, ca pentru elevii buni la matematica, ca sa poti sa-i departajezi pe cei foarte bine pregatiti de cei mediocri. Nu se poate face o repartizare corecta la liceu pe baza unui examen unic. Atunci sa se intre si la scoala sportiva si la liceul de arta numai cu notele de la romana, matematica, geografie sau istorie. | |
| |
M_D_L 2008-06-15 08:55:50 |
Re: suprapopularea Bucurestiului
| |
La 2008-06-15 07:08:01, brancoveanu a scris:
> daca analizam cresterea numerica a locuitorilor marilor metropole
> din tarile in curs de dezvoltare (vezi Mexico City etc) o sa intelegem
> de ce se mareste asa de repede numarul locuitorilor in Bucuresti..
> totul porneste de la concentrarea circulatiei banilor si astfel
> oamenii vor sa fie cat mai aproape de zona in care sunt mai multi bani
> pentru a putea ajunge mai repede la ei. De aici se desprinde concluzia
> ca cei care conduc Romania trebuie sa se gandeasca la o distribuirea
> mai echitabila a banilor pe tot cuprinsul tarii.....
>
Aici este vorba despre sistemul incorect prin care se intra la liceu, nu despre dezvoltarea inegala a diverselor regiuni ale tarii.
Dumneavoastra nu sesizati esenta problemei, sau vreti sa deviati subiectul ?
Ce legatura au Mexico City si banii pentru Bucuresti cu coruptia din invatamant, legile strambe, meditatiile prin care parintii le cumpara odraslelor notele de care depinde admiterea la liceu ?
Tocmai pentru ca se intra la liceu fara examem, pot unii din provincie sa vina cu note umflate, care nu reflecta nivelul de pregatire si sa ocupe locurile pe care ar trebui sa intre elevi mai buni din Bucuresti. Asta este valabil si pentru alte orase mari din tara. Elevii care sunt din provincie si au note foarte mari, in realitate n-au participat niciodata la olimpiade, sau daca au facut-o cei mai multi n-au trecut de faza pe scoala. Notele nu sunt acordate dupa aceleasi criterii la scolile de elita si la scolile de cartier sau din provincie. Profesorii sunt tentati sa dea notele in functie de cel mai bun elev din clasa. Un elev de nota 9 la o clasa slaba este mult sub nivelul unui elev care are media 6, dar este la o clasa de elita, unde nivelul de pregatire este extrem de ridicat.
| |
| |
M_D_L 2008-06-15 12:39:54 |
Re: si de cind bucuresti este rezervorul de elevi buni la invatatura?!?,
| |
La 2008-06-14 19:00:19, silviana a scris:
> in detrimentul altor orase din tara?!? care profita chipurile de ceva
> la care nu ar avea dreptul!?,dat de altcineva!? doar bucurestiului!?!?
> unde coruptia e mai mare,mai ambitioasa,mai potenta,fata de
> 'provincie'!?,de provinciali ai caror copii este foarte posibil sa nu
> beneficieze de note umflate cu 'drepturi' in aceeasi proportie ca in
> capitala!!!,asa ca p-c-r'ismele au intrat in panica de tulburare a
> apelor in care se scalda,concluzie:cacealmaua este in alta parte,acolo
> unde se concluzioneaza subit ceva si realitatea este alta,la fel si
> drepturile!!
>
Atunci sa dea examen de admitere la liceu si sa se vada care elevi sunt mai buni. Sa nu se mai intre pe baza mediilor din timpul gimnaziului, pentru ca nu reflecta nivelul real de pregatire si incurajeaza coruptia din invatamant. Dupa asta si "etalonul" dupa care sunt apreciati elevii difera de la o scoala la alta, chiar si de la o clasa la alta la aceeasi scoala. | |
| |
Bumerang 2008-06-15 18:31:08 |
M_D_L - istule
| |
Esti un Mitic ignorant cu nostalgii comunisto-centraliste cum nu se poate mai bun exemplu. Te crezi buricul pamantului, numai pt. ca nu esti din <provincie>, si vrei tu sa imparti si locurile la liceu dupa bunul plac, ai?
Cine ti-a spus tie ca un examen de admitere reda valoare unui elev mai bine decat evolutia lui in anii de gimnaziu? Esti de pe vremuri.
In momentul in care la liceele de elita, cum le numesti tu, nu sunt locuri destule, se va ajunge oricum la o departajare. Ma tem ca tu esti unul care-si vede odrasla in pericol, caci dupa sistemul nou nu poti sa rezovi admiterea cu (o) shpaga. Caci ar trebuii sa modifici trecutul, lucru greu chiar si in Romania.
Admiterea este in general o prostie mare. Caci nivelul unui elev/student il vezi doar dupa cateva semestre. Atunci se debaraseaza pleava de grau. Atunci vezi cine poate si cine nu.
Cine trece prin liceu sau facultate ca rata prin apa (adica fara sa se <ude>) va fi un rebut pe piata muncii. Acolo unde se face adevarata selectie! Si cei daca sunt multi cu diploma? Cei buni ajung departe, cei mai putin buni nu. Lucru foarte corect, astfel au toti sanse egale. Insa invechti ca tine, vor sa ridice baremul la admiteri (real sau cumparat) ca sa scoata din concurenta pe cei care sunt dezavantajati din varii motiove (loc, financiare - mita, bani de meditatii etc - sau poate ca au fost mai puturosi in generala sau la liceu, dar care totusi au potential!)
La olimpiade merg cei care au fost pregatiti in particular. Deci cei cu bani in general. In plus elite adevarat sunt oricum putine, si ele au avut note bune si in capitala.
Cum spuneam, tu te vaiti pt. falsele elite, doar prin prezenta la un liceu/facultate cu renume! Pai cum sa vine unul din Lehliu, sa-i ia locul, nu? Ca el/ea este elita mondena, si nu se cade, nu?
| |
| |
M_D_L 2008-06-15 21:55:16 |
Re: Bumerang din Frankfurt - Ma CIA - istule
| |
La 2008-06-15 18:31:08, Bumerang a scris:
> Esti un Mitic ignorant cu nostalgii comunisto-centraliste cum nu se
> poate mai bun exemplu. Te crezi buricul pamantului, numai pt. ca nu
> esti din <provincie>, si vrei tu sa imparti si locurile la liceu dupa
> bunul plac, ai?
>
> Cine ti-a spus tie ca un examen de admitere reda valoare unui elev mai
> bine decat evolutia lui in anii de gimnaziu? Esti de pe vremuri.
>
> In momentul in care la liceele de elita, cum le numesti tu, nu sunt
> locuri destule, se va ajunge oricum la o departajare. Ma tem ca tu
> esti unul care-si vede odrasla in pericol, caci dupa sistemul nou nu
> poti sa rezovi admiterea cu (o) shpaga. Caci ar trebuii sa modifici
> trecutul, lucru greu chiar si in Romania.
>
> Admiterea este in general o prostie mare. Caci nivelul unui
> elev/student il vezi doar dupa cateva semestre. Atunci se debaraseaza
> pleava de grau. Atunci vezi cine poate si cine nu.
>
> Cine trece prin liceu sau facultate ca rata prin apa (adica fara sa se
> <ude>) va fi un rebut pe piata muncii. Acolo unde se face adevarata
> selectie! Si cei daca sunt multi cu diploma? Cei buni ajung departe,
> cei mai putin buni nu. Lucru foarte corect, astfel au toti sanse
> egale. Insa invechti ca tine, vor sa ridice baremul la admiteri (real
> sau cumparat) ca sa scoata din concurenta pe cei care sunt
> dezavantajati din varii motiove (loc, financiare - mita, bani de
> meditatii etc - sau poate ca au fost mai puturosi in generala sau la
> liceu, dar care totusi au potential!)
>
> La olimpiade merg cei care au fost pregatiti in particular. Deci cei
> cu bani in general. In plus elite adevarat sunt oricum putine, si ele
> au avut note bune si in capitala.
>
> Cum spuneam, tu te vaiti pt. falsele elite, doar prin prezenta la un
> liceu/facultate cu renume! Pai cum sa vine unul din Lehliu, sa-i ia
> locul, nu? Ca el/ea este elita mondena, si nu se cade, nu?
>
>
>
Dumneata nu ai cum sa intelegi tocmai din Germania cum sta treaba cu spagile, la scolile din Romania. In cazul unui examen, lucrarile sunt sigilate si este mai greu pentru spagari sa le identifice, sa le modifice, sa le inlocuiasca si sa favorizeze un candidat, desi nu este total exclus. Eu lucrez de peste 25 de ani in invatamant si am avut ocazia sa vad multe nereguli la examenele de treapta, pe timpul lui Ceausescu si chiar la admiterea la facultate. Cu sistemul actual este mult mai grav pentru ca notele mari, practic numai de 10, se dau la vedere, contra spagi sub forma de meditatii. Citeste cu atentie, de mai multe ori, ceea ce am spus mai sus, ca poate bagi la cap si intelegi cum sta treaba.
Eu nu sunt nici comunist dar nici nu ling in fund noii stapani din tara si de peste ocean.
In legatura cu fiul meu, pot sa spun ca are medii foarte mari, de peste 9,80, insa sunt ingrijorat, pentru ca deja colegi de ai lui care sunt mult mai jos ca pregatire si ca intelect, au medii numai de 10, pentru ca se mediteaza cu toti profesorii sau pt ca au un parinte care lucreaza la colegiul respectiv. Fiul meu este olimpic national la informatica, si este in primii trei din clasa la matematica (clasa cea mai buna din oras la matematica). Cu toate astea, a avut o medie de 9 la franceza anul trecut, iar anul acesta, trecand la o clasa mai buna, la care se studiaza germana, a luat 9 pe primul semestru (mai mult din rautatea profesoarei, pentru ca pe altii i-a favorizat si le-a dat 10 fara sa merite), Deci lupta se da pentru fiecare sutime si au inceput sa lucreze din plin spagile. Fiul meu a trecut in clasa a 7-a si ma astept ca anii urmatori alti elevi sa-i sara in fata, prin aceasta tehnica incorecta. | |
| |
M_D_L 2008-06-15 22:10:38 |
Re: Bumerang din Frankfurt - te-ai incurcat in IP-uri
| |
Sunt din provincie, dar server-ul de la RDS indica IP de Bucuresti. Nu ma intereseaza de parintii si elevii din Bucuresti, ci de sistemul acesta incorect de admitere la liceu. Imi doresc atat de mult sa se renunte la magaria asta, la fel cum doream sa scap de Ceausescu. Nu va dati seama cat de corupti sunt profesorii si cat de mult s-a degradat scoala. Eu sunt de acord ca fiul meu sa ia si cate o medie de 9 la unele materii la care poate nu straluceste, dar tragedia esta ca la matematica si informatica unde este cu mult deasupra colegilor lui, are 10 la fel ca si ceilalti. Eu nu pot sa-i reprosez profesorului de matematica pentru ca da 10 si la cei care nu merita, fiindca ii mediteaza, pentru ca nu stiu cum va reactiona. Este un profesor bun, dar poate fi si razbunator. Nici profesoarei de informatica nu pot sa-i zic ceva, pentru ca le da 10 si celor care nu merita, desi numai cu fiul meu a obtinut rezultate la olimpiada nationala, pentru ca a lucrat cu el foarte mult in timpul liber, fara sa-mi ceara bani. Profesorii sunt supusi la presiuni sa acorde note numai de 10, pentru ca in clasa respectiva sunt foarte multi copii din familii extrem de bogate. Deci in Romania nu este ca in Germania, asa ca mai lasa clampaneala, pentru ca esti pe langa subiect. | |
| |
« Sumar articole
Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.
|