Ziua Logo
  Nr. 4198 de marti, 1 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2008-04-01

Comentarii: 11, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Christiaan
2008-04-01 06:09:32

La sfintirea pietrei de temelie a Bisericii Ortodoxe Romane Sf. Niceta de Remesiana

Decorarea parintelui protopop Boian Alexandrovici, paroh de Malainita si Remesiana, cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Comandor, de catre presedintele Basescu, demonstreaza inca odata preocuparea Domniei Sale pentru Romanii din Sudul Dunarii.
Ca martor ocular la sfintirea pietrei de temelie a celei de a doua biserici romanesti din Timocul "sarbesc", la Malainita si nu la Isacova cum eronat se afirma in articol, va voi relata evenimentul:

8 martie 2008 – La Craiova este o dimineata ploioasa. La orele 5.45 A.M. ma intalnesc cu dl deputat Horatiu Buzatu sa plecam la Malainita.

Malainita. Un satuc imprastiat pe colinele de langa Negotin, Districtul Bor, care avea in anul 1916 - 975 romani, pentru ca 5 ani mai tarziu numarul lor sa scada la 878. Peste inca zece ani, in anul 1931, numarul romanilor crestea la 1110 suflete. in 2002 au fost numarati aici numai 683 locuitori, toti romani.

De la Craiova la Strehaia mergem pe ploaie. Apoi ploaia se opreste si incepe sa se insenineze. La Turnu Severin, unde ni se alatura si Ramona Balutescu, deja aparuse soarele printre nori.
Primisem de la Dusan invitatia parintelui Boian : "Va invitam cu bucurie sa participati la slujba punerii si sfintirii pietrei de temelie Bisericii Ortodoxe Romane Sf. Niceta de Remesiana la Malainita in data de 8 martie 2008 la ora 10. Va asteptam cu mare drag."
Deja e o a doua biserica unde se va sluji in romaneste. Prima, a fost ridicata de Parintele Boian in urma cu patru ani pe cheltuiala lui, a tainuit ridicarea ei, le-a spus maistorilor ca ridica un garaj si cand autoritatile au vazut ce a iesit au vrut sa o darame. S-a opus parintele Boian, s-au opus romanii din Timoc, s-au strans semnaturi in Romania, a luat atitudine ministra Culturii de atunci, dna Mona Musca, apoi presedintele Basescu la toate intalnirile cu oficialitatile sarbe. Totusi Parintele Boian a fost condamnat la inchisoare cu suspendare!
Despre asta discutam in timp ce ne apropiam de frontiera. Eram curiosi cum ne vor trata vamesii sarbi. Surprinzator, ne-au tratat foarte bine, cerandu-si scuze ca am asteptat cateva minute! Se vede ca atitudinea presedintelui Basescu a dat roade!
Trecem prin Cladova si ne indreptam spre Negotin. Continuam discutia libera privind soarta romanilor din Timocul sarbesc. Romani uitati, romani cenzurati. Despre existenta carora prea putini romani din Romania stiu ca exista! Tratati cu indiferenta in perioada interbelica, ascunsi cu grija in perioada comunista, fara scoala si biserica in limba romana, cu numele schimbate prin grija autoritatilor sarbe, au supravietuit si si-au pastrat identitatea de romani. Acest teritoriu a fost locuit intotdeauna de romani. Poporul roman s-a format de o parte si de alta a Dunarii, marele fluviu fiind o axa a poporului roman si nu o granita, asa cum fals s-a sustinut in istoriografia romana incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea!
Timocul Sarbesc cuprinde zona dintre raul Morava la vest, Dunarea la nord si frontiera cu Bulgaria, fiind locuit de o numeroasa populatie romaneasca pe teritoriul a patru judete: Craina, Pojarevat, Doua plase din Timoc: Zaicear si Bolievat si plasele Parachin, Despotovat si Resava din Morava. Suprafata acestei regiunii locuite in majoritate de romani este de circa 13.000 km2.
Romanii/vlahii din Estul Serbiei traiesc in 328 de sate si 20 de orase de-a lungul vaii Dunarii, de la Veliko Gradiste la muntii raului Timoc, in valea Moravei in Homolje si in Marginea Timoceana (Timok Krajina).

Christiaan
2008-04-01 06:10:50

La sfintirea pietrei de temelie a Bisericii Ortodoxe Romane Sf. Niceta de Remesiana (II)

continuare:
Timocul sarbesc a facut parte din Taratul de Vidin, o alta "Tara Romaneasca", al carei penultim Tar, Stratimir, nascut pe la 1324, prin mama sa Teodora, era nepotul de fiica al lui Basarab I ! Mai mult, a doua sa sotie, Tarina Ana, era fiica lui Nicolae Alexandru si sora vitrega a lui Vlaicu – Voda!
Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca, dupa cucerirea Vidinului de catre turci la sfarsitul anului 1396/inceputul lui 1397 si capturarea tarului Stratimir si a Tarinei Ana, fiul lor, Constantin al II-lea (nascut pe la 1370 si mort la Semendria, la curtea lui Stefan Lazarevici in 1422) a continuat sa stapaneasca teritoriul de la vest de Timoc timp de 25 de ani! Acest teritoriu se va bucura de autonomie in timpul ocupatiei turcesti, ceea ce denota faptul ca nu a fost "cucerit cu sabia", ci a rascumparat pacea. Statutul sau era aproximativ cu cel al Tarilor Romane, astfel ca Domnii Tarii Romanesti au ctitorit de-a lungul timpului biserici si manastiri, ceea ce nu s-ar fi intamplat intr-un teritoriu cucerit cu sabia! (In zonele cucerite prin lupta, Turcii otomani nu mai dadeau voie sa se construiasca biserici decat daca Turla nu era mai inalta decat un spahiu calare! Astfel ca noua biserica era construita "ingropata" in pamant si avem doua exemple: una la Sofia si a doua la Vidin, aceasta din urma avand hramul "Sfanta Parascheva", fiind ctitoria lui Matei Basarab). In Timocul de vest, pana la ocuparea cu sprijinul nemijlocit al Rusiei de catre Milos Obrenovici, este mentionata inca de la anul 1565 prima provincie autonoma recunoscuta de sultan, si care a durat aproape 300 de ani pana la 1833, cand a disparut ultimul kneaz sau principe roman al provinciei Margina, numita mai tarziu Kraina de sarbi.
Discutam si despre Obrenovici, familia princiara sarba, care a domnit in Serbia intre 1815-1842 si 1858-1903 si care cand a fost inlaturata de la Putere de catre rusi, a gasit adapost in Tarile Romane, unde si-au cumparat mosii si unde in 1854 s-a nascut Milan Obrenovici, fiul nepotului de frate al Cneazului Milos, numit tot Milos si al frumoasei moldovence Maria Obrenovici, nascuta Catargi, fiica logofatului Costin Catargiu. Maria Obrenovici va deveni celebra prin relatia (dupa divortul de Milos) cu Alexandru Ioan Cuza, caruia ii va face doi copii, pe Alexandru si Dimitrie, frati vitregi cu Milan, viitorul rege al Serbiei. Interesant e faptul ca in timpul lui Milan, cel nascut in Moldova din mama romanca si care s-a casatorit cu romanca Natalia Kescu, descendenta din Domnitorul Ionita Sandu Sturza, s-au luat masuri impotriva romanilor timoceni! Numelor de familie romanesti li s-a adaugat sufixul "ovici", apoi preotii romani au inceput sa fie schimbati cu preoti sarbi, iar invatatorii romani cu invatatori sarbi! Totul a culminat cu un ordin emis de episcopul Timocului Melentie Vuic la 18 august 1899 prin care preotii sarbi sunt obligati sa boteze copiii doar cu nume sarbesti de pe o anumita lista afisata in toate bisericile. Din 1899-1900 incep prenumele slave...
Aproape de Geanova (Dusanovat in sarba) ajungem din urma un Renault Megane "bordo" cu numar de Timisoara. E parintele Borza din Timisoara, cel ce a donat Troita lui Dusan de la Sarmanovat si care s-a oprit sa admire locul unde s-a dat prima batalie de la "Rovine", locul unde a murit Marco Cralievici, fiul regelui Vukasin si nepotul lui Mircea cel Batran, cel ce a fost pedepsit de Dumnezeu ca a luptat de partea musulmanilor contra crestinilor!
Mergem apoi direct la Malainita, ocolind Negotinul. Ne intampina parintele Boian, Dusan Parvulovici presedinte al Comitetului pentru drepturilor omului din Nigocin si director al Federatiei Romanilor din Serbia (Nigocin), si doctorul Predrag Balasevici, vicepresedinte al Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane (Bor) si presedinte al Partiei Democrata a Rumanilor din Sarbie (Bor). Intre timp sosesc de la Calafat Parintele Cristian Rudareanu si profesorul Tudor Nedelcea Presedintele Fundatiei Scrisul Romanesc din Craiova, de la Arad, cu masina proprie inimosul Viorel Dolha, Presedintele Asociatiei Invatatorilor din Romania, apoi de la Belgrad dl. Ambasador Ion Macovei, iar de la Cladova Dr Draghisa Costandinovici – Traian prim vicepresedinte al Consiliului National al Minoritatii Nationale Romane.
De la Varset au sosit dl. Profesor Dorinel Stan, vicepresedinte al Comunitatii Romanilor din Serbia, arhidiaconul Adrian Boba, diacon al episcopiei DACIA FELIX, protosinghelul Longhin din Varset, protoiereul iconom stavofor Ionel Malaimare, protopop de Alibunar, precum si ieromonahul Stefan Lupsici din Deliblata.
De la Turnu Severin a venit dl. Florian Copcea corespondent special Rompress, iar de la Novi Sad dl. Lucian Marina presedintele Societatii de Limba Romana din Voivodina impreuna cu TV Novi Sad.
Din Bor a mai venit dl. Zavisa Jurj vicepresedinte al Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane si presedinte al Organizatiei Neguvernamentale "Ariadnae Filum", iar de la Zaicear istoricul dr. Slavoliub Gatovici, dar si dl. Dimitrie Craciunovici, Presedintele Miscarii Democrata a Romanilor din Serbia, si de la parohia Horreum Margi si Isacova, protopopiatul Dacia Ripensis, ipodiaconul Iel Buobu Lui.
De asemenea, au participat numerosi sateni romani din Malainita.
Slujba a fost tinuta de opt preoti romani din Timoc, Banatul sarbesc si Romania!

Christiaan
2008-04-01 06:23:52

CUVANTUL LUI ZAVISA JURJ LA MALAINITA in ziua de 8 martie 2008

Eu m'is Zavisa Jurj, vicepresedinte al Consiliului National al Rumanilor, vlahilor pe sarbeaste, asa cum ne-au recunoscut la recensamantul din 2001.
Frati rumani vreau sa va spun pentru inceput ca mi's maret ca sunt astazi aicea, s-a facut aicea un lucru mare, un lucru sfant, se ridica o biserica la Malainita de Parintele Boian. Nu cred ca nu e om care i'i roman in suflet pe pamant, care n'a audzit de Malainita si de Parintele Boian, de Parintele Boian Alexandrovici. Consiliul National al nostru sprijina nu numai prin vorbe, dar si prin fapte si stiti ca eu am si fost impreuna cu Boian acum doi ani la Guvernul Serbiei, la "VLADA" Serbiei in Belgrad cand ne-am necajit sa nu se darame, sa nu se sparga biserica noastra, prima noastra biserica, care e aicea in apropiere.
Dar vreau sa va spun ceva ca romanul, ca omul care va veade pe voi toti ca fratii!
Sa nu ma simtiti gresit, multe vorbe, multe povesti au fost aice, multi mari lideri, multe organizatii de ale noastre rumanesti au fost pe aice la dzi mare, la Paste si la Craciun.
Fratilor trebuie sa lucram mai mult, stiti cum zice la noi la sat, "vorba multa, sarasie goala", trebuie sa lucram. Multi demnitari romani au trecut prin Valea Timocului, medii care sa ne vada, cum se zice, hainele, drumul, multe povesti putin sprijin la romanii din valea Timocului.
Aseara am fost in comuna Bolievat, satul Podgorat, sat mare. Acolo copiii [romani] vorbesc sarbeaste. In toate partile, copiii nostri vorbeasc sarbeaste. De-am putea sa schimbam asta, de-am putea sa fim ce suntem aicea, sa fim rumani, trebuie sa lucram ceva, cum lucra Boian aicea, fiecare in felul lui: de-ale in politica, de-ale in cultura, de-ale daca se ocupa cu biseareca sa faca cate ceva si sa vorbeasca despre aia ce face! Nu trebuie sa fim rumani numa' asa cum zisei, numai de zi mare, doua ori pe an, trei, cinci, cand ne intalnim cu domnul Ambasador, cand ne intalnim cu nu stiu care, ca vine presedintele Romaniei in Serbia sau cand parintii nostri ne aduna la un asa loc sfant, trebuie sa fim rumani prin aia ce lucram toata ziua si la pranz si la cina, sa fim romani in casa noastra, sa vorbim romaneste, in satul nostru, in orasul nostru in care traim. Sunt multi care zic: Eu sunt roman, dar nu pot pentru ca asta ca am probleme... Oricum viata omului e facuta cu multe probleme, tot natul trebuie sa-si rezolve problemurile si sa lucre ceva pentru problema noastra.
Sa nu lungesc prea mult, va doresc multa sanatate, tat nat sa faca ceva sa putem sa ramanem romani in astia doua mii de ani care vin, asa cum am fost in astia doua mii care au trecut.
Va multamesc!


georgems
2008-04-01 07:13:21

Asa da

Parintele Boian intradevar merita si decoratie si mai mult sprijin moral, material si protectie.Bravo lui.

veres
2008-04-01 13:47:17

Bravo, domnule Presedinte!

Parintele Boian Alexandrovici, care a ridicat prima biserica romaneasca din Timoc luptand cu autoritatile sarbe, decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Comandor, a declarat: "Decoratia asta e data la toti romanii timoceni si asta inseamna o recunoastere oficiala ca pe romani care fac parte din neamul romanesc". "Este si o usurare pentru noi. Ca se vede ca si Romania recunoaste. Noi spunem ca suntem cetateni sarbi, dar vrem sa ne pastram religia stramoseasca, obiceiurile, limba. Macar acum la batranete sa vada si parintii nostri ca avem drepturi".

veres
2008-04-01 13:50:52

Bravo, domnule Presedinte!

La 2008-04-01 13:47:17, veres a scris:

Parintele Boian Alexandrovici, care a ridicat prima biserica romaneasca din Timoc luptand cu autoritatile sarbe, decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Comandor, a declarat:
"Decoratia asta e data la toti romanii timoceni si asta inseamna o recunoastere oficiala ca pe romani care fac parte din neamul romanesc". "Este si o usurare pentru noi. Ca se vede ca si Romania recunoaste. Noi spunem ca suntem cetateni sarbi, dar vrem sa ne pastram religia stramoseasca, obiceiurile, limba. Macar acum la batranete sa vada si parintii nostri ca avem drepturi"

Caius-Roland
2008-04-01 15:05:28

Bine face

alwis46
2008-04-01 15:52:33

Presedintele, ca Presedintele...

...l-a decorat pe preot.
BOR, ce-a facut BOR pentru acest preot ?
Stie cineva ceva ?

Christiaan
2008-04-01 18:30:23

Re: Presedintele, ca Presedintele...

La 2008-04-01 15:52:33, alwis46 a scris:

> ...l-a decorat pe preot.
> BOR, ce-a facut BOR pentru acest preot ?
> Stie cineva ceva ?
>

Dragule, vezi ce a zis Parintele Boian, inclusiv despre BOR la adresa :

http://www.timocpress.info/?p=710

Sa auzim numai de bine!

Christian

alwis46
2008-04-01 19:15:40

Re: Presedintele, ca Presedintele...

Am ascultat cuvantul preotului.
A multumit de cateva ori pentru ajutor "Tarii Mama".
L-a pomenit fugitiv pe Episcopul Daniel al Daciei Felix, ca singura referire la ajutorul cuiva din BOR.
Cine este ?

La 2008-04-01 18:30:23, Christiaan a scris:

> La 2008-04-01 15:52:33, alwis46 a scris:
>
> > ...l-a decorat pe preot.
> > BOR, ce-a facut BOR pentru acest preot ?
> > Stie cineva ceva ?
> >
>
> Dragule, vezi ce a zis Parintele Boian, inclusiv despre BOR la adresa
> :
>
> http://www.timocpress.info/?p=710
>
> Sa auzim numai de bine!
>
> Christian
>

Christiaan
2008-04-01 21:35:12

Re: Presedintele, ca Presedintele...

Daniel este episcopul roman de la Varset, din Banatul "sarbesc", dar care sta la Deta, in Romania, pentru ca sarbii nu i-au dat viza permanenta!

La 2008-04-01 19:15:40, alwis46 a scris:

> Am ascultat cuvantul preotului.
> A multumit de cateva ori pentru ajutor "Tarii Mama".
> L-a pomenit fugitiv pe Episcopul Daniel al Daciei Felix, ca singura
> referire la ajutorul cuiva din BOR.
> Cine este ?
>
> La 2008-04-01 18:30:23, Christiaan a scris:
>
> > La 2008-04-01 15:52:33, alwis46 a scris:
> >
> > > ...l-a decorat pe preot.
> > > BOR, ce-a facut BOR pentru acest preot ?
> > > Stie cineva ceva ?
> > >
> >
> > Dragule, vezi ce a zis Parintele Boian, inclusiv despre BOR la adresa
> > :
> >
> > http://www.timocpress.info/?p=710
> >
> > Sa auzim numai de bine!
> >
> > Christian
> >
>
>


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Prostituata geniala (5003 afisari)
 Basescu a stricat filajul SRI (2994 afisari)
 Cum cad la pace Putin si Bush (1537 afisari)
 Gazprom contra NATO (1514 afisari)
 Mogulul F1 filmat intr-o orgie sexuala nazista (1404 afisari)
 Gigi Becali s-a suparat pe ziarista Andreea Cretulescu si a parasit platoul Realitatea Tv (4124 afisari)
 Curcubeu pentru Bush (3273 afisari)
 BBC a descoperit pinguini zburatori (2604 afisari)
 Calculati-va singuri taxa auto (2442 afisari)
 Viseaza la titlul Miss Anglia, desi are cu 30 de kilograme in plus fata de dimensiunile ideale (2391 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00635 sec.