Ziua Logo
  Nr. 4160 de sambata, 16 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-02-16
Mache din Illinois (...@gmail.com, IP: 63.226.184...)
2008-02-17 07:30
Despre haos si politica

Una din marile probleme ale sistemului democratic este faptul ca votul unui geniu are exact aceeasi valoare cu cea a votului unui retardat. Ceea ce ar parea inimaginabil in cazul unei societati comerciale este acceptat cu seninatate in procesul decizional din statul de drept. In mod evident cei lipsiti de responabilitate si discernamant sunt mult mai numerosi si mai zgomotosi decat cei lucizi. De aici si haosul in politica.

Pana in primele trei decenii ale secolului trecut se parea ca rezolvarea dilemei (cel putin in cazul Europei) sta in sistemul electoral cenzitar. Statul fiind modelat asemeni unei gigantice societati pe actiuni in care contributorii majori sau cei ce posedau o educatie superioara, avea o putere de decizie mult peste cea a "gloatei". Milioanele de victime sacrificate pe campurile de batalie ale Primului Razboi Mondial au pecetluit insa soarta sistemului cenzitar pentru ca haosul razboiului a fost provocat de cei prosperi si intelepti care ar fi trebuit sa pastoreasca cu intelepciune superioara, si nu de gargaunii prostimii. Cum cei "prosti dar multi" au platit pretul imens al gafelor inteleptilor, au cerut in mod legitim si participarea directa la decizie - de aci si generalizarea votului universal pe vechiul continent.

Totusi era limpede ca sistemul democratic este grevat de numeroase imperfectiuni asa incat urmatoarele decenii ale secolului au asistat la aparitia "conducatorilor providentiali" destinati sa rezolve in mod exeditiv hibele democratei universale. De la criminalii de mare clasa de genul lui Hitler sau Stalin, pana la pacaliciul Zogu al Albaniei toti au esauat cu brio. Esecul lor a fost insotit de alte nenumarate milioane de victime pierite intr-o hecatombele celui de Al Doilea Razboi Mondial, umbrind cu totul dezastrele anilor 1914-1918.

Toate aceste experiente cumplite ne arata clar ca "haosul" democratiei paralamentare este un rau necesar. Ridicolul si fanfaronada ce caracterizieaza scena politica romaneasca sunt rezultatul direct al alegerilor libere. "Fiecare popor are conducatorii pe care si-i merita". Haosul politic nu este insa neaparat o caracterisitica a politicii romanesti (el fiind prezent in multe alte tari democratice) ci este doar rezultatul lipsei de discernamant si responsabilitate a alegatorilor.

Este de asemenea inutil sa ne imagina ca o noua generatie de politicieni va face miracole. Cuvintele batranului Winston sunt azi la fel de actuale ca acum aproape trei sferturi de secol (citez cu aproximatie): "Sistemul democratic este cel mai prost sistem politic. Din pacate nu cunoastem altul mai bun".


     « Comentariu anterior

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Taxa auto in varianta Mediu (3117 afisari)
 Kosovo - reduta mafiei islamice din Europa (II) (3038 afisari)
 Kosovo, Serbia si romanii timoceni (2230 afisari)
 Tariceanu nu a renuntat la afaceri (2170 afisari)
 Operatiune SIE esuata (1719 afisari)
 Cel mai gras om din lume are o iubita fotomodel (4943 afisari)
 Colegii de generala ai Elenei Basescu: Operatiile estetice i-au schimbat mult infatisarea (4266 afisari)
 Kosovo, exemplu pentru liderii maghiari din Romania (1955 afisari)
 Eclipsa totala de luna in Romania pe data de 21 februarie 2008 (1616 afisari)
 Desi risca puscaria, un cuplu incestuos nu poate renunta la dragostea lor bolnava (1530 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00616 sec.