Ziua Logo
  Nr. 4156 de marti, 12 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2008-02-12

Comentarii: 6, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

contras
2008-02-11 23:45:01

mai ceva ca Armata Rosie

Se spune ca Gazpromul a reusit ceea ce Stalin n-a reusit niciodata: sa faca sa tremure Europa intr-o asemenea maniera. Tancurile Armatei Rosii au ajuns pe Oder, au ocupat Berlinul si au stat fata in fata cu cele americane pe linia Fulda aproape 50 de ani. Azi, Gazpromul a ajuns si in Canada si SUA, mai departe decat au putut ajunge submarinele sovietice.
Despre Europa, ce sa mai vorbim. Germania si Italia s-au "predat" in schimbul profitului, iar Gazpromul (citeste Rusia) transmite periodic (cel putin o data pe an) fiori reci Europei, fie prin suspendarea gazelor (c?tre Ucraina) sau petrolului (catre Belarus), fie prin amenintarea cu suspendarea. In timpul fidelului Kucima, datoria Ucrainei era mai mare, dar nu a deranjat deloc Gazpromul.
Adevarul este ca se apropie summitul NATO de la Bucuresti, iar perspectiva invitarii Ucrainei si Georgiei spre o posibila aderare in viitor il face pe "tatuc" sa le aduca tuturor aminte cine e stapanul. Fie si al robinetului.

Mario
2008-02-12 00:32:54

Acest gigant energetic, cu un capital de 302 miliarde dolari, nu este deloc de neglijat

Gazprom controleaza 17% din rezervele mondiale cunoscute de gaze naturale, acoperind aproximativ un sfert din consumul Europei. Un adevarat imperiu. Jos palaria in fata rusilor.

Mache
2008-02-12 05:13:07

Re: mai ceva ca Armata Rosie

La 2008-02-11 23:45:01, contras a scris:

> Se spune ca Gazpromul a reusit ceea ce Stalin n-a reusit niciodata: sa
> faca sa tremure Europa intr-o asemenea maniera. Tancurile Armatei
> Rosii au ajuns pe Oder, au ocupat Berlinul si au stat fata in fata cu
> cele americane pe linia Fulda aproape 50 de ani. Azi, Gazpromul a
> ajuns si in Canada si SUA, mai departe decat au putut ajunge
> submarinele sovietice.
> Despre Europa, ce sa mai vorbim. Germania si Italia s-au "predat" in
> schimbul profitului, iar Gazpromul (citeste Rusia) transmite periodic
> (cel putin o data pe an) fiori reci Europei, fie prin suspendarea
> gazelor (c?tre Ucraina) sau petrolului (catre Belarus), fie prin
> amenintarea cu suspendarea. In timpul fidelului Kucima, datoria
> Ucrainei era mai mare, dar nu a deranjat deloc Gazpromul.
> Adevarul este ca se apropie summitul NATO de la Bucuresti, iar
> perspectiva invitarii Ucrainei si Georgiei spre o posibila aderare in
> viitor il face pe "tatuc" sa le aduca tuturor aminte cine e stapanul.
> Fie si al robinetului.
>
Vrabia malai viseaza, da' treaba nu-i chiar asa de simpla. Daca rusii erau atat de tari pe cum le place unora sa creada, atunci nu intra neam de tara ex-socialista in NATO si UE ca sa nu mi vorbim de republici ex-sovietice.

Cand te aberezi cu robinetu' te gandesti macar o secunda ce ar insemna blocarea conturilor sau inghetarea bunurilor rusesti din Occident? Pentru ca oligarhii care conduc Rusia prefera sa-si tina plasamentele la loc sigur....

contras
2008-02-12 09:15:49

banii rusilor

Ai dreptate, Mache, referitor la bani si conturi. Majoritatea oligarhilor rusi si-au plasat banii in Occident, unii au cumparat afaceri, chiar cluburi de fotbal. Altii au emigrat pur si simplu ca sa scape de soarta lui Hodorkovski, care face puscarie in Rusia. E tendinta lui Putin de a aduce oligarhii la asculare, in acest caz.
Ceea ce multi nu pricep, este faptul ca Rusia are nevoie de Occident ca sa incaseze contravaloarea preturilor umflate la petrol si gaze. Poate la fel de mult ca si cum are nevoie UE de gaz rusesc. Rusii stiu asta. De aceea Gazprom practica o politica ceva mai prudenta. Ameninta, dar opreste robinetul doar in cazuri extreme si pentru scurt timp (pana acum de doua ori). In cazul in care si-ar incorda muschii, UE ar incepe sa se orienteze spre alte piete, slabind dependenta de gazul rusesc.
Chiar Putin a amenintat acum un an ca va cauta noi piete de desfacere in Asia pt gaz si petrol. Nu trebuie uitat ca veniturile Rusiei depind cca 50% de patrol si gaze, iar miracolul economic rusesc este doar un mare fas, ca si in cazul tarilor arabe dependente de exportul de petrol.

Rollo
2008-02-12 17:32:02

Comportament de tara din lumea a treia.

Exporta materii prime sienergie in stare bruta. Daca ne uitam pe harta lumii se observa usor ca rusia e cea mai amre tara. Dar si una incare majoritatea oamenilor traiesc prost si emigreaza masiv. Daca rusia are ata de multe resurse financiare de de nu isi pune pe picioare o economie serioasa? dece rusii emigreaza in masa?SUnt nsite paradoxuri aici. rusia sis revendica statulul de amre pautere dar ce ofera proprilor cetateni? O tara nu paote fi bogara cu aomeni saraci si nici putere mondiala cu cca 40% din populatie traind la limita subzistentei. Personal mise pare gresita politica rusa care ar trebui sa fie mai degraba orientata spre interior , unde are multa treaba unde trebuie vindecate ranile a 80 de ani de aberatii comuniste, trebuie reconstruita infrstructura si ridicat standardul de viata a mari majoritati a populatiei. Asta ia-r ridica prestanta internationala.
Stiati ca in rusia- ma scuzati da nu merita litera mare- nu iti este permis ca cetatea strain sa cumperi teren sau o fabrica si ca regimul investitiilor straine este foarte restrictiv.

contras
2008-02-12 17:57:13

mentalitatea rusilor

Asa este, dar nu trebuie sa ne miram daca ne gandim la mentalitatea mujicului rus. Acesta n-a trait in democratie niciodata, nu stie ce este asta. Singura tentativa democratica a Rusiei a fost perioada lui Eltin, dar omul de rand a fost scarbit de jaful la care s-au pretat toti ce au putut (oare de unde s-au inspirat unii dintre capitalistii nostri?). Revenirea lui Putin cu mana forte a fost salutata tocmai pentru ca era omul ordinii. Rusii renunta cu placere la democratie pentru doua lucruri.
Unul este votca, celalalt este constiinta de mare putere a Rusiei. Nu conteaza ca nu are ce manca, ca i se baga pumnul in gura, pentru el conteaza ratia de votca si mandria de a fi o superputere.
Chiar si lui Gorbaciov, in perioada lui de glorie, a inceput sa-i scada popularitatea cand s-a scumpit votca!


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Decretele secrete (4711 afisari)
 Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor (2561 afisari)
 Inapoi la Cotroceni (2270 afisari)
 Misterele de langa noi (2059 afisari)
 Puterea din umbra (2054 afisari)
 Martor la inmormantarea Ceausestilor (6561 afisari)
 Macel in Berceni (2704 afisari)
 Portavion american survolat de bombardiere rusesti (2597 afisari)
 Mercedes cu un picior la Cluj, Porsche, instalat la Dej (2457 afisari)
 Ion Iliescu si Nica Leon s-au porcait la Parlament (2315 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00592 sec.