Ziua Logo
  Nr. 4076 de vineri, 2 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-11-02
M_D_L (...@email.ro, IP: 193.231.40...)
2007-11-02 10:30
Fizica-Cafe (Radiografia unui sistem gaunos)

Nu este un secret faptul ca facultatile de fizica nu mai au candidati suficienti. Probabil ca majoritatea vor fi desfiintate in urmatorii ani. Cauzele sunt multiple. In primul rand, la unele facultati s-a pus accentul numai pe teorie si nu se invata nimic din punct de vedere al aplicatiilor practice (in mod real, pentru ca exista multi domni profesori si doamne profesoare care se dau drept mari cercetatori, desi nu au descoperit nimic si daca pun mana pe vre-un aparat trebuie sa fugi de acolo). Mai mult, dupa '90 s-au scos din programa majoritatea cursurilor aplicative si s-au inlocuit cu altele ultra-teoretice. S-a redus numarul orelor la electronica (la un sfert), nu se mai predau cursurile de microunde si masurari, etc, dar s-au introdus multe "sifilisme", care nu sunt utile. Si inainte de "revolutie" exista un dezechilibru intre teorie si practica (nejustificat, pentru ca atunci nu eram o colonie si se punea accentul pe dezvoltarea industriala a tarii). Absolventii erau mai putin afectati de acest lucru, deoarece la terminarea studiilor se facea repartizarea prin dispozitie guvernamentala si nu ramanea nimeni fara loc de munca, oricat de bou ar fi fost. Desigur ca nu era bine ca profesorii de fizica si fizicienii din fabrici si institutele de cercetare nu stiau cum arata un transformator electric sau de ce se folosesc patru conductoare la instalatiile electrice trifazate (daca-i intrebai de ce al patrulea conductor este de sectiune mai mica, sau chiar se poate elimina, ramaneau blocati). Multi invatau la locul de munca, de nevoie.
Puteti sa-i testati pe cei actuali si sa-i intrebati ce utilizari (si avantaje) are curentul trifazat si veti constata ca cei mai multi sunt habarnisti.
Daca ar fi vorba numai despre acest subiect, tot ar fi bine. Realitatea este ca pentru majoritatea profesorilor de fizica, este un mister functionarea unui radar, a unui motor sincron, a unui detector de radiatii sau a sistemului de aprindere de la masina. Chiar si profesorii universitari nu stiu cum lucreaza un lock-in amplifier si la ce e bun, cum se alimenteaza un laser cu argon, cum se utilizeaza o fotodioda cu avalansa sau un fotomultiplicator, ... . Lista ar putea sa ocupe zeci de pagini. Nu au fost invatati cum trebuie in timpul liceului si al facultatii. Doar cei pasionati, care citesc in plus fara sa-i puna cineva, sunt pe faza. Ceilalti invata doar cursurile.
Normal ar fi fost ca in acest domeniu sa lucreze cei mai buni absolventi de liceu, pentru ca fizica sta la baza ingineriei si a dezvoltarii industriale a tarii. Nu mai vorbesc de aplicatiile militare.
Din pacate salariile profesorilor de fizica au fost intotdeauna mai mici decat ale inginerilor (chiar si de trei ori) si elevii cei mai buni urmau invatamantul politehnic. Ca inginer aveai mai multe posibilitati la angajare si nu ajungeai la tara.
La facultatea la care am studiat eu, erau buni (aproximativ, nu tari de tot) cam o treime (asta ca sa nu fiu rau si sa pun ca de fapt erau buni la teorie, cel mult trei, iar la partea experimentala unul singur - subsemnatul- desi aveam note de noua si zece si la teorie), restul fiind fete care incercasera pe la medicina de cateva ori si ca sa nu ajunga fete batrane, fara studii superioare, s-au hotarat sa se faca profesoare.
Din aceste motive, au ajuns multe "ciume" sa predea fizica la licee, o disciplina extrem de importanta. Multi au invatat mecanic in timpul facultatii, nu se pricep faca un experiment si predau strict dupa manual (recita), asta cand apuca sa duca materia pana la capat. In general, profesorii de fizica (de la liceu) sunt ca nivel de inteligenta sub cei de matematica, tocmai din cauza faptului ca la facultatile de fizica era concurenta mai slaba.
Pentru cei care nu stiu cum stau treburile, precizez ca in timpul facultatii sunt predate unele discipline cu caracter mai mult teoretic (curs + seminar) , mecanica (clasica, teoretica, cuantica), termodinamica si fizica statistica, electrodinamica, dar si discipline mai aplicative (aveau si ore de laborator) cum ar fi optica, microundele, fizica solidului si semiconductorilor, fizica plasmei si spectroscopia, atomica si nucleara, circuite electronice, electronica fizica, etc.
La toate aceste discipline se foloseste multa matematica (fac precizarea pentru cei care doresc sa urmeze facultatea de fizica, ca sa stie cu ce se mananca). Ca sa predai bine la disciplinele aplicative, trebuie sa stapanesti si partea teoretica. La fizica solidului, de exemplu, te lovesti de mecanica cuantica si de fizica statistica, dar si de electrodinamica si de ce se invata pe la fizica atomica. Este o structura piramidala. Din aceste motive, multe cursuri aplicative sunt predate in ultimii ani, dupa ce se trece prin cursurile de baza.

georgems din ROMANIA (...@yahoo.com, IP: 86.106.109...)
2007-11-02 13:37
Re: Fizica-Cafe (Radiografia unui sistem gaunos),dezlantuita

La 2007-11-02 10:30:53, M_D_L a scris:

Dom'le ai totala dreptate din pacate, cateva observatii totusi as avea si anume preponderenta teoreticului in detrimentul aplicativului e larg raspandita in invatamantul romanesc.Cantitatea de informatii enorma si nedirectionata, ceruta de programa de invatamant nu permite dezvoltarea si a aplicatiilor practice. In plus chestia cu o treime devotati restul umplutura e valabila si in industrie ,la cele cateva locuri de munca pe care le-am avut am constatat acest lucru.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Lasul de la Cotroceni (4589 afisari)
 Romulus a aprins Italia (3881 afisari)
 Scandal la Atac (2461 afisari)
 Falimentul discriminarii pozitive (2438 afisari)
 "Basescu nu poate lupta impotriva Securitatii. El este Securitatea" (2222 afisari)
 Un posibil complice in cazul Reggiani este cautat de politisti (619 afisari)
 Presa britanica despre dezmatul parlamentarului: "Esti o rusine, Lembit!" (503 afisari)
 Razboiul din Irak, "declansat" de Rafid Ahmed Alwan (364 afisari)
 Trei barbati au atacat sediul unei banci din Capitala (344 afisari)
 Seful Politiei Capitalei a dat in judecata institutia pe care o conduce ca sa-si recupereze salariile restante (320 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00728 sec.