Ziua Logo
  Nr. 4003 de joi, 9 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2007-08-09
Ion Caramache (...@aol.com, IP: 205.188.117...)
2007-08-09 05:50
Incurcate sunt....

Daca demisia Patriarhului Teoctist a fost datorata existentei GRIB din care facea parte Teodor Baconsky, intelegem perfect de ce are loc acum o asemenea campanie de defaimare a acestuia si cine sunt unii aflati in spatele ei. In acelas timp nu se poate trece peste faptul ca asupra Mitropolitului Bartolomeu planeaza acuzatia ca acesta ar fi colaborat cu Securitatea. Despre ieromonahul Iustin Marchis exista dovada clara a faptului ca acesta a colaborat cu aceasi institutie.
Daca privim unde au studiat in strainatate cei doi candidatii principali la scaunul patriarhal, Mitropolitul Daniel respectiv Mitropolitul Teofan, putem spune ca diferenta de pregatire dintre cei doi poate fi asemuita cu diferenta de pregatire dintre cineva care a studiat la Oxford si cineva care a studiat la Universitatea Lomonosov. Candidatul care va fi ales va reprezenta directia in care se va orienta BOR in urmatoarea perioada.
Evident ca mai poate fi si o a treia directie reprezentata de Arhiepiscopul Andrei care, in caz de victorie, nu lasa nici-un dubiu asupra cui trage sforile.
**************************************************************

<<<< Pentarhia (Patriarhatele Alexandriei, Romei, Antiohiei, Ierusalimului si Constantinopolului ) a fost considerata drept model de organizare a Bisericii in conformitate cu al saselea si al saptelea canon al primului Conciliu egumenic, al treilea canon al celui de-al doileaCconciliu egumenic si al douazeci si optulea canon al Conciliului egumenic din Calcedonia.
In modul acesta era conceputa administratia Bisericii in spiritul canoanelor vechii Biserici. Trebuie mentionat ca drept urmare a perioadei dificile pe care a cunoscut-o Orientul crestin, si datorita diverselor miscari nationale care au luat nastere in secolul 19, ecleziologia ortodoxa a cunoscut o pseudomorfoza care s-a inradacinat in administratia prezenta a diferitelor Biserici patriarhale si autocefale care, din pacate, limitele acestui studiu nu ne permit sa le abordam.>>>
Arhimandrit Job Getcha &#8211; decanul Institutului Teologic Sf. Sergiu din Paris al Arhiepiscopatului Bisericilor Ortodoxe Ruse din Europa Occidentala. Discurs.la Adunarea pastorala a Exarhatului bisericilor ortodoxe ruse din Europa occidentala
************************************************************************************
Intre 20-26 MAI 2007 a avut loc vizita in Romania a Arhimandritului Job Getcha si a profesorului Stefan Munteanu de la Institutul teologic Sf.Sergiu din Paris.
Acestia au avut discutii cu ierahii BOR.

Maxim din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 82.76.12...)
2007-08-09 12:07
Primatul experientei duhovnicesti

La 2007-08-09 05:50:36, Ion Caramache a scris:

> Daca privim unde au studiat in strainatate cei doi candidatii
> principali la scaunul patriarhal, Mitropolitul Daniel respectiv
> Mitropolitul Teofan, putem spune ca diferenta de pregatire dintre cei
> doi poate fi asemuita cu diferenta de pregatire dintre cineva care a
> studiat la Oxford si cineva care a studiat la Universitatea Lomonosov.
> Candidatul care va fi ales va reprezenta directia in care se va
> orienta BOR in urmatoarea perioada.

Pregatirea este un aspect, insa nu cel mai important. Si oricum "Saint-Serge" nu e mai prejos decat Bosey sau Strasbourg.

In ortodoxie cel mai important argument pentru ocuparea scaunului patriarhal ar trebui sa fie cel al vietii duhovnicesti, al atasamentului fata de valorile ortodoxe si existenta unor calitati personale (intelepciune, tact, blandete, dar si fermitate in apararea credintei).
Ceea ce nu este foarte clar pentru multi este faptul ca pentru a ajunge sa iubesti ortodoxia cu adevarat, trebuie sa ai o viata duhovniceasca inalta. Textele din carti sunt o umbra palida a realitatii. Cum spunea Sf. Grigorie Teologul, "unor cuvinte li se pot opune alte cuvinte". Numai trairea autentica a credintei, experierea relatiei cu Dumnezeu face diferenta intre ortodoxie si heterodoxie. Primatul experientei - acesta este specificul ortodoxiei.

Sa dea Dumnezeu sa avem un patriarh intelept si actuala "campanie electorala" sa nu lase urme in relatiile dintre ierarhii BOR.


     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Minciunile anti-Teoctist (6570 afisari)
 Care cu care in cursa pentru Patriarhie (3455 afisari)
 China ameninta SUA (2990 afisari)
 Paravan pentru Basescu (2474 afisari)
 Cu cine se va alia Rusia? (2334 afisari)
 Americanii nu cred in "varianta nucleara" a Chinei (757 afisari)
 Un roman si-a injunghiat fiica (325 afisari)
 Dan Fatuloiu pleaca de la sefia IGP (178 afisari)
 Georgia cere ONU sa ancheteze atacul aerian rusesc (149 afisari)
 Pavarotti, spitalizat de urgenta (129 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01284 sec.