Ziua Logo
  Nr. 3985 de joi, 19 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-07-19
mdionis (...@hotmail.com, IP: 147.163.52...)
2007-07-19 13:10
Cateva informatii tehnice

Dat fiind ca articolul reia niste speculatii facute in necunostinta de cauza, am sa precizez cateva lucruri.
Se vorbeste in articol de fosforul alb si periculozitatea lui. In realitate, desi fosforul alb este intr-adevar cea mai toxica forma alotropa de fosfor solid, acest fapt nu are nici o [!] relevanta pentru Romania. Fosforul alb arde spontan in contact cu aerul. Ceea ce rezulta sunt oxizi de fosfor (P2O3 sau P2O5) care nu conserva in nici un fel informatia cum ca ar proveni din fosfor alb ori din fosfor rosu sau negru (la fel cum bioxidul de carbon este acelasi gaz, indiferent ca rezulta din arderea carbunelui, a diamantului sau a grafitului). Probabilitatea ca acest fosfor sa subziste in norul impricinat este egala cu zero. Toxicitatea fosforului alb poate fi de interes cel mult pentru ucrainienii aflati in locul dezastrului care scormonesc prin resturile de vagoane si ar putea da (fantezist vorbind) de niste ramasite de marfa aflate inca sub un strat protector de apa.
Mai grav este pasajul "in vreme ce specialistii nostri evaluau consecintele raspandirii in aer a fosforului (alb-galben)". Din pacate el reprezinta o realitate faptica: avem specialisti atat de bine pregatiti incat habar n-au ca fosforul alb (numit si galben) nu se poate raspandi in aer. Nu se poate fiindca arde. Ceea ce se raspandeste sunt oxizii.
Un purtator de cuvant oficial batea apropoul la compusii "rezultati prin combinarea cu substante din atmosfera". In mod practic, atmosfera este compusa din azot (molecula biatomica, foarte putin reactiva, nu se combina cu fosforul), oxigen (arde fosforul transformandu-l in oxizi), argon (gaz rar & nobil, nu intra in combinatii cu nimeni), bioxid de carbon (nu reactioneaza cu fosforul) si apa. Apa nu reactioneaza cu fosforul, insa se poate alatura oxizilor pentru a forma acid fosforos (H3PO3, acid hipofosforic (HPO3) sau fosforic (H3PO4). Acestia sunt acizi slabi, de toxicitate scazuta, buni ca ingrasamant. In consecinta, prin pretioasa sintagma "substante din atmosfera" trebuie inteles "oxigenul" (care e o singura substanta) iar "compusii rezultati" sunt oxizii -- toxici, ce-i drept, insa nu cine stie ce.

Dincolo de exagerarea pericolului reprezentat de norisorul de oxizi batuti de vant (comparatia cu catastrofa nucleara de la Cernobal este absolut ridicola), este adevarat ca secretomania ramane o grava problema a ex-sovieticilor. Paranoia aceasta insa nu este specifica numai lor, inclusiv noi romanii o avem (prin reprezentantii nostri in institutiile oficiale).


     « Comentariu anterior

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moscova ameninta Londra cu bombardierele (4239 afisari)
 Flit peste Prut (2257 afisari)
 Dick Marty, un bilet pentru Tiraspol (2110 afisari)
 Ion Iliescu militar? (1704 afisari)
 Oameni de cultura si odihna (1278 afisari)
 Basescu a cerut Guvernului ca in 2008 bugetul Apararii sa fie 2,38% din PIB (226 afisari)
 Sapte romani morti intr-un accident in Ungaria (140 afisari)
 SUA avertizeaza Moscova in legatura cu pozitia fata de viitorul provinciei Kosovo (107 afisari)
 Geoana, ba, Iliescu, da lui Nastase, dar intr-un gand pentru grupul de la Cluj (104 afisari)
 Rusia va expulza patru diplomati britanici (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01078 sec.