Ziua Logo
  Nr. 3969 de sambata, 30 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-06-30

Comentarii: 6, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

GGane
2007-06-29 23:06:40

Politicienii actuali intelectuali ?

Sa-i numim semidocti care de bine de rau mai au ceva cultura. Actualii sunt in majoritate cei ce au facut scolile comuniste cand, daca erai omul lor, puteai invata doi trei ani dupa care erai numit cu studii superioare, oamenii lor, cei ce li se plecau, proveniti dintr-o societate dubioasa, asa zisii fiii de muncitori, in realitate recrutati, voit, din clasele sociale cele mai joase, oamanei ce nu aveau alte posibilitati sa ajunga ceva, neavand sau posibilitatea de studii sau incapabili de acumulare de cunostiinte. Dealtfel nu ei conduceau, ei faceau numai treaba, conducatorii erau cativa si ei certati cu cultura, un talmes balmes de elemente incopetente ce traiau imparateste pe spinarea unei natiuni intregi. Cei de azi sunt fostii lor catei care pentru un blid de linte erau in stare sa faca orice li se ordona, lacheii lor, care ca sa ajunga si ei pe undeva pur si simplu si-au asasinat stapanii., deveniti peste noapte democrati, democratii lui Flaimuc, semicocti si pedesupra corupti pana in madiva oaselor.

vida clara
2007-06-30 01:17:59

Sunt nascut la sat,dar am avut neshansa sa vad putzini tzarani.(partea 1)

M-am nascut la jumatatea distantzei dintre 45 si 89,intr-unul din cele mai sarace sate din Romania.Viatza mea,s-a desfashurat,nomad,si am luat pulsul ,pe propria-mi piele,a sute de localitatzi sarace din toate zonele tzarii,de la Sf Gh-Delta,pana la Sacuieni-Bihor,de la Varfu Campului pana la Bhaclesh,apoi Goruia,Balteni,Amaru,Bizigheshti,23 August,Runcu,Patru-Fratzi,Dobroteshti,Frasinu, Dognecea sau Vinderei,dar n-am gasit vreuna,mai vitregita de soarta,ca localitatea unde m-am nascut,si unde am copilarit eu.
Ieri,priveam un pix Pierre Cardine,al copilului meu,care,prin designul sau mi-a readus in minte stiloul meu,de 8 lei,cu bashica,care ma facea albastru de cerneala calimarii,pe maini,pe bot shi pe banca,shi mi-a impins re-amintirile pana la "maculatorul"din clasa 1-a,facut din hartie ca cea igienica,de azi,hartie pe care scriam doar cu creionul,shi pe care o foloseam shi ca "sugativha".
Clasa-ntai,am facut-o pe banci ce puteau fi de pe timpul lui Creanga,facute din scanduri(azi i-mi dau seama,pt ca atunci,cu ce puteam sa compar?)negeluite,banci in care re-vhad incrustari shi pete de cerneala.
Dupa vacantza mare,nu le-am mai gasit.Pe dushumeaua scartzaitoare shi frecata mereu de femeia de serviciu cu nu mai mi-aduc aminte ce produs petrolier(poate gaz,lampant),i-shi facusera aparitzia,alte banci,noi,minuni pt noi,shi odata cu noi pt tot satul,banci cu doua locuri,shi cu scaun rabatabil,tehnica care ne-a inmarmurit de admiratzie,pana cand am inceput sa ne prindem deshtele in ele,descoperind astfel ca orice lucru nou,nu aduce doar lucruri bune.
Am vazut "orashul"in copilaria mea,arareori,iar cand l-am vazut,a fost de fiecare data,pt mine,un eveniment grandios.
"RATA",cea care facea legatura cu orasul,i-mi apare pt prima data pe retina amintirilor,hurduchaindu-ma pe un drum de piatra cubica,intr-o dimineatza friguroasa care trebuie sa fi fost de toamna,tarzie,sau poate de iarna,cu intrare in orash cam pe la 6,shi ochii mei,stclitzi prin geamul lateral,capiv eu intre spatarul bancii din fatza si cea din spatele meu,shi cu o maicha-mea,poate adormita sau doar leganata de "tangajul"RATEI,geam prin care i-mi staruie in minte,lumini sters-galbui ale orashului in care intram,dar ce lumini,luminoase,in comparatzie cu bezna atot-shtiuta,a lumii mele,curent-inconjuratoare.
Am avut lampa cu gaz,multzi ani,deshi in sat era curent,sau poate or fi fost luni,cat a durat "tranzitzia"de la culcarea la pamant a casei vechi shi mutarea in casa nou ridicata shi in veci terminatha.
Am descoperit tarziu,ca din copilaria mea,erau suprapuneri ale trairilor,shi cu Nica,shi cu Tom sau Hukh,shi cu Mowgli shi cu Tarzan shi cu Winnetou.
Sper din toata inima,ca,fiecare om,sa fi trait o copilarie frumoasa.
Dar natura,vie,precum natura in care m-am nascut,crescut shi trait copilaria,nu gaseshti la tot pasul,shi mai ales,nu gaseshti la orash.
Aveam un var,de-aceiashi varsta,ai carui parintzi,reushisera sa faca pasul,la bloc.Ai mei,dintr-o caposhenie pecare doar ei shi-o stiu,au ramas la "tzaranoaia",deshi "pamanturi"n-au avut,shi au facut "navetha"toata viatza,deshi indeplineau conditziile de atunci(Km shi nu mai stiu ce)pt obtzinerea unui apartament.Eu,am avut 36 de veri,care daca n-au murit,or fi traind shi-acuma.Totzi s-au nascut in oras,dar erau copii unchilor mei,unchi abia de putzin dezlipitzi de sat,shi nelipsitzi duminicile,din curtea bunicului.
Invidios,n-am fost,dar doritor,atunci,de viatza la bloc,copil fiind,am fost.
Sigur,destinul meu,ar fi avut alt parcurs,dar atunci,nu as mai fi fost beneficiarul

vida clara
2007-06-30 01:19:15

Sunt nascut la sat,dar am avut neshansa sa vad putzini tzarani.(partea 2-a)

amintirilor de-acum.
Viatza,shi-a vazut de parcursul ei.Eu,in particular,am "mancat" multha carte,dar pt vreo diplomha,spre nemhandria mea,putzina.Straluceam la geografie,la istorie,la literatura,la sport shi la purtare,dar mare prietenie cu matematica,chimia,fizica shi cu aceasta mathematica a limbii,numita gramatica,nu prea aveam.
Azi,fiecare zi,nu mai vine,ci,se duce.Orizontul nomazitatzii mele a crecut de necrezut.8 ani,am trait in Bucureshti.Dar am trait shi in Brashov,Deva,Oradea,Craiova,Targoviste,Oravitza,Focshani,Galatzi,Constantza;Istambul,Atena,Budapesta,shi Spania.
Ma intreb azi,dupa o viatza,dupa ce anume clasificatzi voi oamenii in orasheni sau tzarani?Dupa buletin sau dupa certificatul de nashtere?Pt ca eu,dupa certificat,sunt nascut la orash,iar in pashaportul meu,numele satului meu,nu exista,deshi ash vrea.Doar orashenilor,le place sa doarma pe urechea,ca informatzia nu ajunge la sat.Bunicul meu,avea abonament la Romania libera shi la Scanteia(cu almanahuri cu tot)de cand i-l stiu.
Iar in tot satul meu,am vazut in tot decursul existentzei mele,un singur cu adevarat om liber,care shi-a injghebat gospodaria,si si- cumparat autoturismul cu munca boilor lui.Azi,in 2007,nu-i mai cunosc,actualitatea,dar in 2003,i-o cunosteam.

Razvratitul
2007-06-30 02:39:21

Politicienii intelectuali sau Intelectualii politicieni.

1 . O prietena,filolog imi povestea cate nopti a trebuit sa muncesaca gratuit la perierea de discursuri sau dari de seama ale unor sefi comunisti care aveau totusi bunul simt de a-si da seama ca nu stiu gramatica (ma rog) romaneste.In schimb obtinea in fiecare an detasare in oras (titulatura ca profesor de romana o obtineau membrii de partid sau cei cu pile). Nu stiu un actual politician care sa consulte un specialist in limba romina.Si exista cativa pe care i-am sfatuit s-o faca.Se cred foarte destepti. Imi crapa obrazul de rusine sa vad ca cel mai putin pregatit parlamentar UDMRist dovedeste ca stie mai multa gramatica romanesca decat peste jumatate dintre colegii lui romani. Mari intelectuali (ai lu' peste) cred ca LOCATIE inseamna LOC si nu INCHIRIERE asa cum scrie in dictionar.Si cate altele... 2 . Marele partid al intelectualilor,intitulat Partidul Aliantei Civice s-a format din intelectuali "curajosi" care au vrut sa fie "mai altfel " decat vulgul care s-a ighesuit in FSN la inceputul lui '90. Dar le-a fost frica sa se inscrie intr-un partid istoric.Daca se intorc comunistii? Acuma,vorba aia,intelectualul nu-i fricos (ce cuvant urat),el este prudent,are imaginatie ,stie ca se poate intampla si ceva neplacut. Si au avut doua solutii : Miscarea ecologista (Vrem curatenie,nu-i asa ?) sau Alianta Civica (Vrem sa-i invatam pe oameni democratia,nu-i asa?) Si iaca nu am mai riscat ! Suntem destepti. Cand s-au lamurit ca nu se mai intoc baietii rai sa-i duca la Canal,locurile de conducere din partidele istorice erau deja ocupate si nu cadra la asa niste fete simandicoase sa mearga la lipit afise.Dar nici sa ramana fara coledzi! Asa ca din Alianta Civica paaac s-a desprins PAC,partidul intelectualilor destepti......... Cam sordid modul acesta de a pune problema ,recunosc, de aceea imi cer iertare (nu scuze,caci scuzele se prezinta, nu se cer ,doamnelor si domnilor intelectuali) daca am comis cumva o blasfemie.

alias
2007-06-30 07:45:14

Re: Sunt nascut la sat,dar am avut neshansa sa vad putzini tzarani.(partea 2-a)

La 2007-06-30 01:19:15, vida clara a scris:

> amintirilor de-acum.
> Viatza,shi-a vazut de parcursul ei.Eu,in particular,am "mancat" multha
> carte,dar pt vreo diplomha,spre nemhandria mea,putzina.Straluceam la
> geografie,la istorie,la literatura,la sport shi la purtare,dar mare
> prietenie cu matematica,chimia,fizica shi cu aceasta mathematica a
> limbii,numita gramatica,nu prea aveam.
> Azi,fiecare zi,nu mai vine,ci,se duce.Orizontul nomazitatzii mele a
> crecut de necrezut.8 ani,am trait in Bucureshti.Dar am trait shi in
> Brashov,Deva,Oradea,Craiova,Targoviste,Oravitza,Focshani,Galatzi,Constantza;Istambul,Atena,Budapesta,shi
> Spania.
> Ma intreb azi,dupa o viatza,dupa ce anume clasificatzi voi oamenii in
> orasheni sau tzarani?Dupa buletin sau dupa certificatul de nashtere?Pt
> ca eu,dupa certificat,sunt nascut la orash,iar in pashaportul
> meu,numele satului meu,nu exista,deshi ash vrea.Doar orashenilor,le
> place sa doarma pe urechea,ca informatzia nu ajunge la sat.Bunicul
> meu,avea abonament la Romania libera shi la Scanteia(cu almanahuri cu
> tot)de cand i-l stiu.
> Iar in tot satul meu,am vazut in tot decursul existentzei mele,un
> singur cu adevarat om liber,care shi-a injghebat gospodaria,si si-
> cumparat autoturismul cu munca boilor lui.Azi,in 2007,nu-i mai
> cunosc,actualitatea,dar in 2003,i-o cunosteam.
>
>
Da' umblat mai esti si frumos mai povestesti !

avarfreson
2007-06-30 10:03:41

frunza in vint si dupa cum bate vintul asta sunt

definitia corecta pentru tagma iar eventualele merite apartin celor care nu se vad


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 "Tribunalul Poporului" si Procesul ziaristilor "nationalisti" (2150 afisari)
 Batalia pentru Marea Neagra (2121 afisari)
 Rusia vrea sa puna mana pe Polul Nord (2040 afisari)
 Japca "Sapca" (1684 afisari)
 Cod Rutier indulcit (1588 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00657 sec.