Ziua Logo
  Nr. 3935 de marti, 22 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2007-05-22
Adevar si Dreptate (...@hotmail.com, IP: 74.99.61...)
2007-05-22 05:43
Aromanii

Aromanii sunt romanii vechi de la sud de Dunare!
"Noi armani di eta tuta, noi armani di var chiro", zice un frumos cantec aroman.
Nu exista alfabet aroman! Aromanii nu sunt o minoritate! Dl.Barba sustine aceasta tampenie deoarece vrea sa puna mana pe ceva bani de la guvernul Romaniei! Aromanii sunt raspanditi in toata peninsula balcanica.

Tanase Stamule (...@yahoo.com, IP: 86.55.176...)
2007-05-22 08:00
Atitudine


Din pacate, aceasta atitudine contra miscarii de minoritate este generata de nestiinta. Intr-adevar in perioada interbelica statul roman a sprijinit cu fonduri crearea unor institutii in Balcani. Singura reusita insa, a fost aceea a impartirii Armanilor in filo-greci,filo-romani.
Daca revenim la realitatea din zilele noastre, vedem ca singurul numitor comun ce leaga toate comunitatile de Armani din Romania este sentimentul de a fi Arman. Daca cineva se duce in Grecia, unde locuiesc peste 70% dintre Armani si afirma ca acestia sunt romani, se pot crea serioase probleme de comunicare.
Cei de la SCMR nu recunosc insa ca nu au nici o legatura cu ce se intampla in celelalte state, si ca adevarul lor este unul ce ridica mari semne de intrebare.Nu se poate afirma ca Armanii din Romania sunt romani, cei din Grecia, greci, cei din Albania, albanezi si greci s.a.m.d..In Europa de azi incepe sa se faca o distinctie serioasa intre ceea ce inseamna cetatenie si etnie, iar intr-o epoca in care s-a dovedit esecul statului national, revenirea la teza de unica natiune care traieste pe teritoriul unui stat incepe sa devina o idee perimata(ex. Catalani,Aragonezi,Occitani,Bretoni,Basci,Ladini,Retro-Romani, Kashubieni,etc).Noi toti suntem cetateni romani, cu drepturile si obligatiile conferite de acest statut. De aici insa pana a spune ce suntem ca si etnie este insa o mare cale.
Daca se sustine asa de mult aceasta teza ca Armanii sunt romani atunci, probabil ca actiunile principale de mentinere a identitatii romane a acestora ar trebui purtate in zona Pind,sudul Albaniei,etc. Din pacate, atunci cand se pune problema unor astfel de actiuni, se manifesta o "liniste" din partea autoritatilor.
Noi, acei 7000 de membri ai CAR, consideram ca nimeni nu ne poate spune ceea ce suntem, intr-o Europa in care romanii insusi au devenit o minoritate, reprezentant in jur de 4% din populatie UE, si unde diversitatea si multiculturalismul sunt valorile cele mai respectate, statul roman incearca sa invrajbeasca membrii aceleasi comunitati, scotand in fata pe o parte minoritara dintre ei pentru a semana discordie si a provoca dezbateri ce nu fac decat rau ideii de Armanism. Daca cineva crede ca dl. Caramitru si ceilalti fac de capul lor toate acestea, atunci riscam sa intram in derizoriu.
Se spune ca exista o singura realitatea si mai multe adevaruri, din pacate, "adevarul " promovat de Societatea de Cultura Macedo-Romane, este un adevar ce nu mai are nici o legatura cu ceea ce se intampla in Armaname.


     « Comentariu anterior

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Rasism si razboi politic (4034 afisari)
 Crima in inalta societate (3443 afisari)
 Gloata, poporul si liderul providential (2840 afisari)
 Misterioasa scrisoare a lui Mordechai (2583 afisari)
 Batalia polilor (2464 afisari)
 Embargou la presedinte (492 afisari)
 PSD+PD=love (106 afisari)
 Primul inculpat oficial in cazul Litvinenko (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00663 sec.